За Кортезите и етническите традиции.

• 12 891
  • 312
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Какво да си меря, бе булка?
Даже в България вече не се употребява тази дума.

много даже си се употребява.

# 121
Можеш да извадиш момичето от циганията, но не можея да извадиш циганията от момичето.  Това по повод кретеноидните обяснения на Ева (която живее в САЩ и ние имахме очаквания малко да й е просветнало по въпроса) как "негър" си била ОК дума. (Избрах думата „цигания”, за да е по темата.)

Ева, ако смяташ, че животът на нещастниците по гетата е толкова лесен и прекрасен, не се стеснявай да се преместиш там, сигурна съм ще във Факултето ще се намери място за още едно гърло. Хайде, като се установиш, и се намериш и с ток, и с компютър и без 5 пет гладни деца до полата, пиши оттам. Hug

А още по-по темата. Лесно е да се изрази "справедлив гняв" по форумски. Да се направи нещо в реалния живот е по-трудно.  Низвергнати класи, касти, раси и етноси има по цял свят, в това няма нищо уникалко. Но неумението на държавата да се справи с проблемите, свързани с циганите, си е уникално.
Е, само ако иска България да се брои като държава от цивилизования свят, де.

# 122
Екстрадираха сганта и вече няма цигани...

Е хубаво де... Екстрадирали ги от едно място и там ги няма вече... ама къде ги закараха... нали все някъде трябва да отидат... Екстрадирането не е решение на проблема... Да кажем изхвърлят всички незаконни цигани от София - къде ще ги закарат... Нали хората по другите населени места също не ги искат...
Ми къде , къде.... Тук, в Румъния, в Албания  Laughing Кой с какъвто паспорт се води, там да си ходи...
И да, ние това не можем да го направим, защото би трябвало да екстрадираме нашите цигани във Византия или Индия  Whistling

# 123
  • Варна

И да, ние това не можем да го направим, защото би трябвало да екстрадираме нашите цигани във Византия или Индия  Whistling

Извинявай, за офф-а, но циганите какво общо имат с византийците? Shocked

# 124

Извинявай, за офф-а, но циганите какво общо имат с византийците? Shocked
По принцип нищо, просто са тук още от византийско време, и исках да кажа , че можем да ги екстрадираме само в несъществуващо време и място  Peace

# 125
Архентина, от кой етнос си?...
                              Въпросът от кой етнос съм ще го подмина, докато не се окаже наистина важен за дискусията  Mr. Green. Останалото ако е било към мен - не го разбрах.

Ние се променяме. Доброволно. Искаме да накараме и другите да се променят заедно с нас. Те обаче не искат. Живеят си просто и това им харесва. На нас обаче не ни харесва. Ние ставаме агресори в опитите си да наложим нещо на етнос, който не го желае. Ако се замислите, ще видите че ние сме едни малки американци... Нас не ни интересуват техните традиции, обичаи, навиците им... Ние просто искаме да са като нас... или да ги няма изобщо... Иначе пък всички се възхищаваме на Мария Силвестър, че отиде да живее с тях. 
                              От друга страна ни изнася да живеем с широко затворени очи. Колко български деца правят секс на 12-13 години? Е да, те не раждат, родителите им се грижат навреме за това... Да отворим ли пак старата тема за това какво става по детските дискотеки? И една нова. За детските организми и абортите.

# 126
аз също мисля, че на циганите така си им е добре и не искат да си променят нито начина на живот, нито традициите.Познавам доста цигани и мога да кажа, че не са бедни или необразовани,но един от тях спря тази година дъщеря си от у-ще(8 клас, пълна отличничка ),защото момчетата вече почвали да я закачат и да не станело нещо, че нямало да могат да я омъжат.Не мога да разбера какво им пречи ако се учат поне до 12 кл. и после почнат дА си търсят работа, и се оженят на 25-6 по любов катто нас? Peace

# 127
  • София
Нещо се обърквам  Rolling Eyes
Или моето старо, болно мозъче е промито безнадеждно ....
Хора, за какви оправдания "говорим" изобщо?!
Това е несериозно и дори наивно!
Някой го беше споменал, ще го повторя и аз
някой изобщо допуска ли, че едно 11 годишно момиче,
може да взима решения само?!
Иде реч за дете, което дори и с разрешение на родителите
няма право да се омъжи - детето няма и лична карта.

А понятието общество е дефинирано,
с всички произтичащи от това права, задължения и отговорности.

И понеже етноса се споменава постоянно,
не съм информирана за държава, в която законите са подчинени на различни етноси.

То и канибалите съществуват, ама май не се толерират, а???  Laughing
Камо ли да ги оправдаят и да им предложат подправки за по сочно месце  Wink.

Изостаналите племена са в джунглата, но дори и те имат своите правила!

Архентина,
харесва ми плама, с който пишеш. Различното мнение е повече от полезно.
Но защо използваш това
Искаме да накараме и другите да се променят заедно с нас. Те обаче не искат. Живеят си просто и това им харесва. На нас обаче не ни харесва. Ние ставаме агресори в опитите си да наложим нещо на етнос, който не го желае. Ако се замислите, ще видите че ние сме едни малки американци... Нас не ни интересуват техните традиции, обичаи, навиците им...

смяташ, че съм агресор, защото спазвам законите и правилата?!
смяташ, че съм агресор, защото искам и обществото да ги спазва?!
смяташ, че съм агресор, защото не искам да се допуска дете да ражда?!

И да те попитам, ти спазваш ли правилата???

p_rs  - Кортеза се е "омъжила по любов"
И точно тук е проблема - това дете дали знае какво е любов?

Традициите са прекрасно нещо, ако не вредят на здравето!
Но както казват в една реклама
"Традициите не са това, което бяха"

# 128
Само аз ли мисля, че циганите много отдавна са "общество в обществото". Те се подчиняват единствено на своите закони.
Примери има хиляди.

# 129
  • Варна
Само аз ли мисля, че циганите много отдавна са "общество в обществото". Те се подчиняват единствено на своите закони.
Примери има хиляди.

Не, не си само ти. И в другите държави циганите са общество в обществото. НО ако не спазват законите на съответната страна  носят наказателна отговорност. Peace.

# 130
Тук и голяма част от българите не ги спазват, какво остава за циганите. Дълга и трудна тема е това. И колкото да я чоплим тук, на онези "отгоре" не им пука. Не забравяйте, че циганите са изключително лесни за манипулация. Особено по време на избори.

# 131
Мина, поздравявам те за написаното, особено много ми хареса примера с канибалите  Peace  202uu

# 132
  • Варна
Тази дискусия е просто безумна!
 Защо се опитвате зорлем да усложнявате една абсолютно проста ситуация?
Има държава и граждани в нея. В тази държава има закони, които важат за всички. Който не ги спазва си носи последствията. Ама то етноси, обичаи, нрави, традиции..... Да на всичко, до момента, в който спазването им не нарушава някой закон. От там нататък следва съд и присъда. Хората са го измисли преди векове, няма нужда да се открива топлата вода, а пък да се дискутира е направо смешно.

# 133
...смяташ, че съм агресор, защото спазвам законите и правилата?!...

Имаме ситуация: момиче, момче, бебе. Момичето иска момчето, момчето иска момичето, двамата заедно си искат бебето. Момичето е малко, но родителите и баба/дядо са съгласни. Съгласни са и родителите на момчето. Т.е. всички са съгласни да има едно ново семейство, само ние не  Naughty. Против нашите правила е. По нашите правила момичето трябва да бъде настанено в дом, бебето може би в детски дом. Или като как майката ще е с бебе в дом за сираци? А да, и някой трябва да бъде осъден. И това ли са нашите загрижени и адекватни мерки? От тях струи милосърдие колкото от спукан балон  Stop.
                             По тяхните правила всичко е ок, имат си ново семейство, новото семейство си има бебе. Възрастта на родилката не е нищо необичайно в средите им, нищо чудно на същата възраст да са се задомили майка и, баба и... Според момичето и приятелката (11 г, с бебе) и е в същата ситуация, пък за нея никой дума не обели...

И наистина ми се иска да знам с кое всъщност сте несъгласни: да се прави секс на такава възраст, или само да се раждат деца? Защото оставам с убеждението, че става дума само за раждането.

# 134
  • Насред хаоса

Имаме ситуация: момиче, момче, бебе. Момичето иска момчето, момчето иска момичето, двамата заедно си искат бебето.
С тая подробност, че не се знае дали момичето е искало момчето, което го е харесало на детската площадка, докато си е играело с играчките.

Общи условия

Активация на акаунт