За Кортезите и етническите традиции.

• 12 900
  • 312
  •   1
Отговори
# 90
  • Бу-у-урга-а-ас
Ок, така е, но всички помним времето, когато да си неграмотен циганин беше изключение, а кантунджиите бяха малцина. Началните учители бяха задължени през лятото, докато имат дежурства да работят допълнително с ненаучилите се да четат и пишат.
За мен държавата е главната виновница, защото няма никакъв контрол и както вече стана ясно и от тази тема, еднакво прилагане на законите.

На моя приятелка племенника беше много дребничък и слабичък и те решиха да го дадат една година по-късно на училище. През октомври получиха писмо от инспектората със закана за глоба от 5000 лв, и предупреждение, че в даден срок трябва да запишат детето в първи клас.
Колко цигански семейства са получавали такива писма? И на колко са им налагани санкции. За мен това е пълно нежелание на контролиращите органи да си поемат отговорността в случая МОН.

# 91
Ех. А къде да получат писмо, като 90%от тях живеят без адрес и адресна регистрация, в бараки, които всъщност не съществуват като жилища.

# 92
Тогава да ги затворят в резервати.
Не може да им се прощава всякакви свинства щото не слушат.

Друг е въпросът, че никой, провинил се, не си изсъбрва надробеното.
Да не припомням, или пък да припомня, темата за малоумника със спринцовка.

# 93
Ок, така е, но всички помним времето, когато да си неграмотен циганин беше изключение, а кантунджиите бяха малцина.
помним , но  беше друго - горе - долу ги контролираха - ''няма не искам , няма недей'' , правиш това , което трябва ...
през социализма дори и раждаемостта им ограничаваха - връзваха им тръбите след 5-6 деца , и това е , а сега тази другарка с близнаците ще народи още толкова дегенирати до 45 години ....

иначе винаги са си учели до 8-ми клас , максимум и се женят по на 15 години максимум , това винаги си е било така - друг свят и други хора , жалко , че ни се пресичат пътищата ...

Чехите пробваха да ги изпращат в Канада , но канадците се хванали за главата и набързо върнали визовия режим м/у двете страни ...

# 94
Е, не искам да кажа че трябва да им се прощава,каквото и да се има предвид. ПРосто че трябва да се мисли за работещи механизми. А не да пращамеписма,а после да се оправдаваме,че сме ги пратили, демек свършили сме си работата, въпреки че е ясно че файда няма.

# 95
  • Бу-у-урга-а-ас
Ех. А къде да получат писмо, като 90%от тях живеят без адрес и адресна регистрация, в бараки, които всъщност не съществуват като жилища.

Да де, ама и не е така. Ти говориш за гетата по големите градове, аз ти говоря за села като Рудник, Мина Черно море, Долно езеро...все села с широки асфалтирани улици и що годе нормални къщи.
А и не става въпрос само за писмата. Разбира се трябват работещи механизми.

# 96
Лого5кe, малки, големи населени места... няма значение. Хората вече са мобилни и рядко живеят на адресната си регистрация  Rolling Eyes И не само циганите.

# 97
...И имат ли въобще самите те желание  да бъдат част от това общество,...
                             Не, нямат.
                              Стана ми интересно колко годишни са булките, които се продават на пазара  Thinking. Със сигурност имаше и на по 15. Законно ли е това, или не?

# 98
Архентина, от кой етнос си? Извинявай за въпроса.

Знаток е много права. Само твърда ръка и закони. И тук има черни, но като цяло системата, законите и глобите са им взели страха.

Я сега си представи, че аз бях негърка? Трябваше ли да се чувствам дискриминирана от това, което циганите могат да правят - волности, кражби, деца на 10-12? Трябваше ли да кажа твоите думи?  Не.

Много е двоен стандарта. Чакахме достатъчно, време е да се вземат мерки.

Ооо, дискриминирани били? А българите, които започнахме да се чувстваме дискриминирани в родината си? Тях къде ги слагаме - сетих се, не ми отговаряй - на тръстиката, да се трепят и да плащат чужди данъци и помощи, щото си нямат програми и фондове. Stop

Помните ли една тема от преди 2 месеца за знанието и печала? Ей затова казах, че искам да съм проста. И за произхода се замислям вече.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 22:11 от Ева на сцена

# 99
Не е редно деца да бъдат булки каквото и да си говорим. Разказвали са ми как веднъж продали 13 годишно момиче на 70 годишен дядо и на " сватбата " плачело, дърпало се и не искало да го погледне. Ами това си е за полиция и съд. Изроди.

# 100
Ох, аз четох, четох, и ще взема накрая да се изкажа съвсем расистки . И да, не ме е страх... Мразя Цигания ( в която се превърна България), и да, трябва да има ред, диктатура , ако трябва. Да си седят в гетата, и никакви помощи, господа управляващи, абе.....  #Cussing out циганин да си в тая държава, бе?! Значи строиш си където ти падне без разрешително, крадеш, просиш, получаваш помощи, не плащаш ток и вода .....Раждаш на поразия...Много имам да кажа , ма няма смисъл, че е дъвкано и предъвкано!
Във Варшава мангалите - " византийци" си направиха самоделно гето покрай река Висла, в сами центъра на града. Потърпяха ги, потърпяха, па като дойдоха едни ми ти полицейски коли, па като запалиха цялата бълвоч и смрад, одеялца и временни барачки - горяха до сутринта! Екстрадираха сганта и вече няма цигани...Сори, ама така мисля, мразя ги, това е, от тях и заради тях няма живот за нас, нормалните редови граждани, които си плащат данъците и не искат да живеят скотски....
В тоя смисъл време е Кортезите да спрат да раждат, било на 11 , било на 111... Много са, стига са се множили! И мен ми е жал за сополивите циганета, щот не са виновни, че са се родили такива, и аз като Лого5ка, съм работила в гето, цигански училища... Току му присветне на някое детенце, ма общността убива това нещо в зародиш...Иначе циганите са интелигентни, музикални, бързи в реакциите и в речта...Обаче, гнус, гнус, гнус!!!! Sick Sick Sick
И като финална нота искам да добавя - Законите следва да важат за всички ! Няма руси, българи, мангали, турци, друговерци и рая! Няма баджанак , сват, шурей и брат! Ако така беше в България досега наистина да сме една " малка Швейцария".... Жалко!.... smile3518

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 00:39 от Желязна ръка

# 101
Екстрадираха сганта и вече няма цигани...

Е хубаво де... Екстрадирали ги от едно място и там ги няма вече... ама къде ги закараха... нали все някъде трябва да отидат... Екстрадирането не е решение на проблема... Да кажем изхвърлят всички незаконни цигани от София - къде ще ги закарат... Нали хората по другите населени места също не ги искат...

# 102
Архентина, от кой етнос си? Извинявай за въпроса.

....

Това вече е тъпо. Ти май беше в САЩ. Там можеш ли да зададеш такъв въпрос? Или да употребиш думата "негърка"? Много сте се взели насериозно по българските форуми.

# 103
На български език негър не е обидна дума, да не говорим, че в предохдното изречение съм използвала думата черен. Наричат се синоними.
А другото се нарича свобода на словото. Не обиждам, а питам, защото съм забелязала, че хората от различните етноси в България често скачат и защитават другите такива на принципа на обединяването. Живяла съм с помакиня, имам приятелка циганка - нямам против, питам си.

Явно не си си доспала, разбирам те.

# 104
Какво да си меря, бе булка?
Даже в България вече не се употребява тази дума.
Ама ти опитай да се развихриш така в някой американски форум и да им обясниш за свободата на словото и синонимите на "негър", то тука всичките сте много ларж.

ПП А, бързо се редактира, ОК значи.

Общи условия

Активация на акаунт