За Кортезите и етническите традиции.

• 12 854
  • 312
  •   1
Отговори
# 150
...                              И само заради това би пратила бебето и момичето в дом? Сигурно си наистина голям егоист

Наистина не съм убедена, че социален дом е добра идея и никъде не съм казала да ги пратят там. Ако агенцията за закрила на детето е достатъчно работеща институция и двете деца могат да са заедно в семейна среда. Не мога да разбера и приема твоята гледна точка. Все пак не живеем в родово-общинния строй. Тук има правила и закони и те трябва да се спазват. Не можеш да претендираш за права, ако не си изпълняваш задълженията. Нали утре тази същата Кортеза ще протестира, че е бедна, че никой не я взима на работа и за това не си плаща тока, пък имала  не знам колко си деца. Ей заради такива ми ти битовизми се паля и реагирам остро на традициите на тази етническа общност. Защото когато става въпрос да се смучат пари от държавата сме в ЕС и имаме права, пък когато стане въпрос за закони и задължения изведнъж традициите са много важни. Има една приказка "не може и душата в рая и....", сещаш се

# 151
  • София
Архентина, законът има една гледна точка.
                               Ами хайде осъдете целия как беше... етнос от педофили  Tired.

жгмъц, голямо издържане ги издържате всички, просто... нямам думи вече... Ти по мое мнение само си плащаш данъците, за да не бъдеш съдена - така ли е? Или ги издържаш по друг начин? Ако ги издържаш по друг начин - то това си е само твое решение. Ако не ти харесва разпределението на приходите в бюджета - направи така, че да се промени това. Но да си мислиш, че понеже си плащаш данъците може да решаваш дали някой да има деца, и колко да има е... малко брутално. По тази логика може да ти се стори, че и много обилно се хранят например. Нали с твои пари се хранят (сигурно).

Плащам си ги по много причини, защото с тях се издържат и пенсионерите в т. число и моите баба и дядо. И вместо разни Кортези да паразитират предпочитам баба ми да живее, като бял човек. Но не може защото  традицията повелява деца да раждат деца в промишлени количества, които ще папат от моите и на останалите данъците. Издържам, ги и по много други начини и повярвай ми, ако можех нямаше да го правя... И плащайки си данъците спазвам реда (закона), очаквам и от тази етническа група да го спазва. А според закона секс с малолетен е престъпление и се наказва с до 3г. лишаване от свобода. Т.е не аз решавам кой кога да ражда деца. Така е и в целия цивилизован свят, никъде това не се счита за нормално...

# 152
Ще засхладя страстите с линк към един филм, който гледах наскоро: Новата Европа според Майкъл Пейлин

Смятам, че има нещо общо с темата.

# 153
И двете деца - 11-годишното и 1-седмичното, трябва да се отгледат. Ясно е, че ромската общност не ще да се ангажира с отглеждането им, а 19-годишният, въпреки пълнолетието си, е неспособен да се погрижи за децата. Освен това, той има користни намерения по отношение на по-голямото дете.
Та най-добре би било институцията да отгледа децата до навършване на пълнолетие на по-голямото поне. Кръвната връзка между двете ще подсили привързаността им една към друга. Предполагам, че по биха се възприемали като сестри, отколкото като рода от две поколения.
Та между майката и таткото разликата във възрастта е толкова, колкото между майката и щерката.

Престъпление е извършено и трябва да бъде изтърпяно наказание.

И никакви етнически спекулации не трябва да влияят на разрешаването на този казус.

Дъщеря ми иска да яде лайна, обаче аз, като по-властна, забранявам. Нека са нарушени правата й. Обаче ще яде ябълки. Мити. Когато ми дойде на годините, да яде каквото си ще.

Ако искат да са общество - да се развиват. Ако не щат да се развиват - ще слушат порасналите.

# 154
Малко ще изместя темата.Прави ми впечатление, че всички цигани, които познавам, изпитват носталгия за годините преди 89-та.Всички казват: "имахме работа", "живеехме по-добре", "не ни мразеха толкова", все в този дух.Аз съм по-млада и нямам представа какво точно е било положението им тогава, но ми е любопитно.Те самите казват, че са били по-добре, както и нямам спомени ние да сме били толкова настроени срещу тях.Как се е процедирало тогава, нека да обясни някой, който има по ясни спомени и представа.Изглежда има начини...

# 155
  • Насред хаоса
Ами тогава те бяха длъжни да учат поне до 8 клас. Нямаше такива да не ходят на училище, да не ги пускат и подобни своеволия. Освен това работа им се намираше непрекъснато. Но поне имаха някакво образование, което им позволяваше да работят. А сега какво - хем не щат да учат, хем не щат да работят, хем и пари искат. Ами не става така.

# 156
Добре, а как държавата тогава е успявала да ги накара да завършат поне основно образование? Как са си плащали консумативите, как са се съобразявали със законите?Изглежда елементарни неща ни убягват в последните двадесетина години...
А и според мен, всичките тези организации и неправителствени сдружения, които защитават правата им, само наливат масло в огъня.Пари до циганите не стигат, всичко е усвоено на съвсем друго ниво, защитават ги, но по презумцията, че са малцинство и са потърпевши-без значение виновни ли са или не, важното е да отчитат дейност.Настройват ги да не плащат сметките си, по време на избори пък политиците купуват гласовете им.И съответно циганите решават, че могат да живеят без да имат никакви отговорности и задължения...

Последна редакция: чт, 29 окт 2009, 16:21 от sorsha_

# 157
  • Варна
Добре, а как държавата тогава е успявала да ги накара да завършат поне основно образование? Как са си плащали консумативите, как са се съобразявали със законите?Изглежда елементарни неща ни убягват в последните двадесетина години...
А и според мен, всичките тези организации и неправителствени сдружения, които защитават правата им, само наливат масло в огъня.Пари до циганите не стигат, всичко е усвоено на съвсем друго ниво, защитават ги, но по презумцията, че са малцинство и са потърпевши-без значение виновни ли са или не, важното е да отчитат дейност.

Тогава държавата беше тоталитарна, не можеше да си правиш каквото искаш. Работа имаше за всички, друг въпрос каква и колко платена.
Това което знам от един познат, който тогава е бил милиционер е, че не са ги пускали вечер по "белите" квартали. Ако са видели циганин през нощта извън циганската махала, са го питали какво прави там и дори са го ескортирали до махалата. Това за Варна, за други места не знам как е било.

# 158
А и според мен, всичките тези организации и неправителствени сдружения, които защитават правата им, само наливат масло в огъня.Пари до циганите не стигат, всичко е усвоено на съвсем друго ниво, защитават ги, но по презумцията, че са малцинство и са потърпевши-без значение виновни ли са или не, важното е да отчитат дейност.

Тогава държавата беше тоталитарна, не можеше да си правиш каквото искаш. Работа имаше за всички, друг въпрос каква и колко платена.
Това което знам от един познат, който тогава е бил милиционер е, че не са ги пускали вечер по "белите" квартали. Ако са видели циганин през нощта извън циганската махала, са го питали какво прави там и дори са го ескортирали до махалата. Това за Варна, за други места не знам как е било.

Добре, но излиза, че самите цигани искат по-здрава ръка да ги контролира.Пародоксално, но говорят с носталгия за годините преди 89-та...

# 159
  • Варна

Добре, но излиза, че самите цигани искат по-здрава ръка да ги контролира.Пародоксално, но говорят с носталгия за годините преди 89-та...

Не знам, има много хора , които говорят с носталгия за "времето на Бай Тошо", явно са останали само хубавите спомени, а лошото се е забравило. Laughing

# 160
Как се е процедирало тогава, нека да обясни някой, който има по ясни спомени и представа.Изглежда има начини...

Закона си действаше, защото беше по-важно да са страхливи и работещи за благото на СоциализЪма и мамата Партия, отколкото да се напъват да ги ухажват /както сега/, заради гласът им на избори.
Власт и пари, пари и власт... това е. Сега интересите са същите, но времената са други - обществото ни е "еволюирало" и начините за задоволяване на потребностите е променен.
Кой знае колко и тогава са раждали по 12-13 годишни, ама не сме и чували. Всъщност за тогава знам, че ако отиде случайно жена от малцинството на гинекологичен преглед са И слагали спирала, без тя да знае.

# 161
sorsha_  Ами да кажа аз какво си спомням - в нашия клас имахме едно момче от ромски произход - идваше винаги чисто, с престилка, сресано. Сутрин ни проверяваха за външен вид. Говоря за 1982-3 година. После се преместихме в друг квартал(говоря за София) и съответно смених у-щето. В квартала имаше една къща в която живееха роми. Не сме имали никакви проблеми с тях - виждали сме ги вечер в дворчето им да си слушат музика, но до определен час - не помня точно до колко, но ми се върти нещо от сорта на 21.00часа. Уточнявам, че квартала не е Факултета, а Красно село. В околните блокове също е имало по едно-две семейства от ромски произход, но възрастните ходеха на работа, а децата на у-ще. Това е което помня.
Архентина не знам къде живееш и къде си плащаш данъците, но както писа един журналист (мисля че се казваше Румен Спасов) всеки данъкоплатец в Бг трябва да носи в паспорта си освен снимката на собственото си дете и по една снимка на ромче, което издържа с данъците си (перефразирам и може да не съм съвсем точна). Това дразни хората. Отделен е въпросът, че на това 11 годишно дете не трябва да се обяснява как да къпе бебе или да кърми - то трябва да играе с връстниците си, да има детство, да трупа знания, да се изгражда като личност. Това не е машина за възпроизводство! И определено съм и против секса на тази възраст и против раждането. Не само за ромите, а за всички деца  Peace

# 162
По онова време, ако те хванат, че преспиваш при гаджето, без да си се записал в домовата им книга (където обясняваш причините, които ти налагат преспиване именно там), въпреки че си пълнолетен/на и гаджето също - те съдят Жените за проституция, мъжете за сводничество. Нямаше "живеем на семейни начала"  - което, за мен, е еквивалента на продажбата на непълнолетни булки.
И така популярния "тест за бащинство"

Ромите първи изпаднаха зад борда. Затова им е толкова тежко сега.

# 163
...Кой знае колко и тогава са раждали по 12-13 годишни, ама не сме и чували...

По същото време, по което ходеха на работа и на училище милицията пазеше момичетата им. Сега няма кой да ги пази. А шапка им свалям, че ги омъжват девствени  Blush.

...Архентина не знам къде живееш и къде си плащаш данъците, но както писа един журналист (мисля че се казваше Румен Спасов) всеки данъкоплатец в Бг трябва да носи в паспорта си освен снимката на собственото си дете и по една снимка на ромче, което издържа с данъците си (перефразирам и може да не съм съвсем точна). Това дразни хората. Отделен е въпросът, че на това 11 годишно дете не трябва да се обяснява как да къпе бебе или да кърми - то трябва да играе с връстниците си, да има детство, да трупа знания, да се изгражда като личност. Това не е машина за възпроизводство! И определено съм и против секса на тази възраст и против раждането. Не само за ромите, а за всички деца  Peace
                            Браво, приз за журналистика може да му дадем  Rolling Eyes. Мога да си сложа и на майка с деца и на пенсионер също така, но може би и това е писал? Да не говорим, че етноси в България много - отгде да знаеш, че плащаш пенсията на българин? И да дразни и да не дразни - ромите си работеха едно време, съответно си внасяха и пенсионни и всякакви. Сега защо е различно не мога да отговоря. А и не всички не работят - едни си продават кръвта, други събират боклука, трети носят на вторични суровини печки, перални и хладилници... Виждала съм и обикалящи да калайдисват... Някои участват в Биг Брадър... и така...

# 164
Чета, чета и стигам до извода, че колкото по-рано ромската общност се интегрира или ние я интегрираме толкова по-добре.
Според статистиката в недалечната 2050 г. доста голяма част от населението на страната ни ще бъде от ромския етнос.
И съвсем в обозримо бъдеще логиката насочва към това, че и малкото обазовани и интелигентни роми, подтиквани от събратята си с пари ще решат, че имат пълно право да участват във властта. Та до тогава е добре да свикнат с нашите на българския етнос писани и неписани закони, за да не се налага или налагат на нашите внуци да се женят и раждат на 11 г и спазват законите на мешерето.

Общи условия

Активация на акаунт