За Кортезите и етническите традиции.

• 13 003
  • 312
  •   1
Отговори
# 255
...Наистина ли бащата го заплашва затвор? Та това не е първото дете което ражда дете от ромски произход...
                       И на мен ми е любопитно. И дали ще се самосезират и за всички останали ромски булки. Напълно възможно е да намерят и непълнолетни (нещо, което дотук в темата намерихме за незаконно, но съвсем приемливо) сред малолетните. В крайна сметка сигурно няма да останат цигани на свобода, или ще останат в зависимост от давността за тези престъпления.
                      Също ми е любопитно дали циганите могат да се надигнат като един, за да защитят това младо семейство. Би би могла тази уж ежедневна драма да предизвика гражданска война? Разбира се няма да разбера отговорите на въпросите си, тъй като едва ли някой ще рискува да направи каквото и да е на момчето.

# 256
Четейки днес жълтата английска преса, попаднах ето на това - http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1224770/Bulgar … -wedding-day.html, явно младата майка е станала известна чак в Англия.

Някой забеляза ли как в цялата статия думата "ром" се споменава само веднъж, и то за да определи сватбата като "ромска сватба." Никъде не се споменава че момичето е ромче, и следователно от коментарите личи, че англичани си мислят че това са БЪЛГАРСКИТЕ традиции! В статията има цитат на бабата, която настоява че това си била "нашата култура и традиция" без пояснение чия по точно. И така се прославяме из света не само с циганската музика, но и с циганските традиции. Да ме извиняват потребителите от тази раса, не съм расист, просто не искам да лепят чужди откачени привички на моя етнос и на цялата страна. Тия британски журналисти не могат ли да превеждат, очите ли си затварят за да правят сензации, какво ли?  smile3515

# 257
Отдавна следя темата и се чудя дали да пиша... Ще се въздържа от изказвания кое е криво и кое е право и как трябва да стават нещата. Работя много отблизо с деца от от различни етноси, и то такива, с доста особени съдби. За ранните бракове при ромите исках да кажа и за отношението на децата към тях. В голяма част от семействата момичетата са възпитани така, че сами мечтаят за приказна сватба на 12, 13 години, за съпруг, когото да обичат и за сладки бебчета. На практика, след като дълго, заедно с тях, съм размишлявала за това предлага ли им животът тук и сега някаква по-добра алтернатива, то моят отговор е по-скоро не. Да завършиш някакво образование, да намериш хубава работа, да търсиш и намериш добър съпруг и всичко това въпреки волята на родителите ти...са неща, недостижими дори за много от нас, нераслите в ромски семейства.
Това, което ме тревожи повече, е съдбата на тези момичета, които НЕ желаят да сключат ранен брак, договорен от родителите им. Защото такива със сигурност има. За тях мога да ви кажа, че държавата и обществото на практика няма как да спасят. Има изписани разни механизми, но почти на 100 % те не сработват и това е страшно.
подкрепям изцяло това мнение , ако започнат да ги съдят и разделят от семействата , просто ще започнат да раждат вкъщи , а не в болница или в болница ама ще твърдят че не заят как са забременели и от кого .Единственото правилно решение е предлагане на наистина по -добър живот на ромите с образование , но това в българия не е реалност и не знам кога въобще ще стане реалност

# 258
Аз живея в Красна поляна - София. Намира се близо до квартал Факултета. Всеки ден виждам млади майки с по 1, 2, 3 деца да ровят в контейнерите наред с кучетата. Не мога да приема това за нормално. Не смятам, че животът, който водят циганите е най-добрия възможен.
И пак ще повторя - законите трябва да важат за всички. Трябва да има ред и ясни правила, нали живеем в цивилизован свят. Ако всеки прави каквото си иска до къде ще я докараме?

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 09:30 от aneridi

# 259
  • София/Горна Оряховица
До миналата седмица лежах в болница.
Нямам 18 - следователно бях в детско отделение.
В интензивната стая до мен беше настанена 14 годишна ромка. Бременна в деветия, но болна. Не искаше детето. Като я попитах защо не ползват презерватив тя ме погледна с огромни, тъжни очи "Щоооо?". Спряна е от училище.
Обратно в училище пък, имам съученичка ромка. С майка й ( 33 годишна - на тази възраст майка ми е имала 7 годишна, не 17годишна дъщеря) избягали от гетото. Момичето е трето по успех. И иска да учи във Франция. Ако не - във Варна. "Ама да не живея в гетото!".
Значи може да бъде и обратното. Стига да искат.
Но не искат.
И затова ли трябва да търпим своеволията им? Затова ли в последните дни от болницата връщат хора. Защото няма места. Но междувременно по прозорците са опънати въжета, на които не висят детски чорапки. И майката-ромка изпира прането на цялото семейство в тоалетната. Но няма места. Болни от бронхопневмония биват домашно хоспитализирани. Защото в гетото няма ток. Пък дИтетУ болно. И майка му трябва да го пази, ама не може да остави другите 5 деца. И ето ти - хотел. Топло е, дават храна, легло и завивки.
За които плащат мама и тати.
А пелените на бебето на Кортеза кой ги плаща?
Вие.

# 260
                                Чак пък толкова злоба   Shocked. Ти дори не плащаш за тях - какво те боли дали аз плащам? За една бременна в 9-тия месец циганка ти се свидят чуждите пари. Сигурно би я изхвърлила на улицата? Момиче, осъзнай се навреме! Не прави другиму това, което не искаш да ти се случи на теб! Защото утре като забременееш може би ние ще плащаме пелените и на твоето бебе. Искаш ли да те мразим, само защото си родила дете? И да те питаме що не си ползвала презерватив. Блях!

# 261
  • София/Горна Оряховица
                               Чак пък толкова злоба   Shocked. Ти дори не плащаш за тях - какво те боли дали аз плащам? За една бременна в 9-тия месец циганка ти се свидят чуждите пари. Сигурно би я изхвърлила на улицата? Момиче, осъзнай се навреме! Не прави другиму това, което не искаш да ти се случи на теб! Защото утре като забременееш може би ние ще плащаме пелените и на твоето бебе. Искаш ли да те мразим, само защото си родила дете? И да те питаме що не си ползвала презерватив. Блях!
Боли ме, защото утре аз ще плащам. Боли ме, защото заради тях, доста често се случва да бъдат връщани хора от отделението.
И не, не е злоба. Показах, че може и по друг начин. Възмутена съм от липсата им на желание за образование и просвета. Така се почва - първо възмущение. После пък може да се замисля дали не е нужно да се направи нещо по въпроса за възмущението ми.
Боли ме и заради статията в dailymail. И заради многото други такива. Боли ме, защото когато кажа в чужбина, че съм българка, получавам различно отношение. Заради подобни статии.
Нямам нищо против ромите. Стига те да се разграничават от точно тези навици, от които света се отказа преди векове. Но докато поведението им руши имиджа на нашата страна пред останалия свят (не че са единствените, които рушат този имидж!) - да, ще протестирам.

Аз се опитвам да напусна гимназиалните навици да скачам веднага срещу тези, с различно мнение. Може би е и твоето време.

# 262
                               Чак пък толкова злоба   Shocked. Ти дори не плащаш за тях - какво те боли дали аз плащам? За една бременна в 9-тия месец циганка ти се свидят чуждите пари. Сигурно би я изхвърлила на улицата? Момиче, осъзнай се навреме! Не прави другиму това, което не искаш да ти се случи на теб! Защото утре като забременееш може би ние ще плащаме пелените и на твоето бебе. Искаш ли да те мразим, само защото си родила дете? И да те питаме що не си ползвала презерватив. Блях!
Боли ме, защото утре аз ще плащам. Боли ме, защото заради тях, доста често се случва да бъдат връщани хора от отделението.
И не, не е злоба. Показах, че може и по друг начин. Възмутена съм от липсата им на желание за образование и просвета. Така се почва - първо възмущение. После пък може да се замисля дали не е нужно да се направи нещо по въпроса за възмущението ми.
Боли ме и заради статията в dailymail. И заради многото други такива. Боли ме, защото когато кажа в чужбина, че съм българка, получавам различно отношение. Заради подобни статии.
Нямам нищо против ромите. Стига те да се разграничават от точно тези навици, от които света се отказа преди векове. Но докато поведението им руши имиджа на нашата страна пред останалия свят (не че са единствените, които рушат този имидж!) - да, ще протестирам.

Аз се опитвам да напусна гимназиалните навици да скачам веднага срещу тези, с различно мнение. Може би е и твоето време.
                               Първо, ако те боли защото утре ти ще плащаш - не се притеснявай. Вероятно като повечето българи ще се водиш и осигуряваш на минимална заплата (но когато забременееш, ще се осигуряваш няколко месеца фиктивно с цел да преметнеш държавата, респ. мен за по-високо майчинство). Виж, да те боли защото те ползват болнични услуги е леко расистко. Не искам и да знам какво мислиш за инвалидите.
                               Написаното няколко пъти, че циганите са виновни, че отделенията не могат да поемат болните изобщо не смятам да го коментирам  Tired.
                               И накрая, защо след като толкова те боли не вземеш болкоуспокояващо за фантазиите ти за бъдещето?

П.П. И за малко да забравя: правото на образование е точно право, не задължение.
                               П.П.С. И обещавам следващия път да не скачам, а отговорът ми на твой постинг да започва поне с 'мило дете', 'слънчице' или нещо подобно. Принципно ми се удава да се изразявам лигаво, сигурно мога и да споря по подобен начин   bouquet.

# 263
И как ми е чудно да се интегрират братята роми и да искат да са част от това общество, когато е пълно с такива, на които за ромското дИте им дреме на.... Това само като пример.

# 264
 swan_heart  това е твое мнение и аз лично мисля че си права 100%.

# 265
А защо си мислите, че цигани има само в България? И само заради тях в чужбин не ви приемат с  Hug

# 266
  • София/Горна Оряховица
 Tired Така и не погледна поста ми, в частта, в която обяснявам, че нямам нищо против тях, като цяло.
Имам нещо против, срещу тези, които са вечно онеправдани. Които се възползват всячески от различни помощи. И после ПАК са онеправдани.
Ако това ме прави расистка - нека съм. Но докато мнозинството от този етнос се държи така, сякаш произхода им ме задължава да ги гледам като писани яйца - няма да отстъпя от мнението си. По мои спомени, все още имам право на него.
Редакция - на новите три отговора, докато напиша 3 реда:
Франческа Салиери : аз говоря за тези, които не искат да бъдат интегрирани, а държавата-майка да ги храни и те да си живеят живота. И не съм казала, че САМО те са виновни за облика ни в чужбина! Нещата се наслагват. Отново примера с приятелката ми ромка : тя също възнегодува като мен, срещу хора, които искат само облаги. Защото върху мен това влияе непряко, но върху нея има особен ефект - първосигнално тя винаги е дискриминирана, защото си личи, че е ромка. За нея също има облаги нещата да се променят Wink.
Монетата няма една страна. Няма дори и две. Има много повече.

# 267
  • София
А защо честичко ги екстрадират БГ ромите ?

# 268
Не е луд, който яде баницата... В тоя ред на мисли, държавата не ни поставя на една плоскост  -  правата и задълженията на едните определено не са права и задължения на другите. Е, кой ни дели, питам аз?  Thinking  

# 269
Не е луд, който яде баницата... В тоя ред на мисли, държавата не ни поставя на една плоскост  -  правата и задълженията на едните определено не са права и задължения на другите. Е, кой ни дели, питам аз?  Thinking  
Онзи ( онези) , който ( които) имат интерес да сме разединени

Общи условия

Активация на акаунт