За Кортезите и етническите традиции.

• 12 898
  • 312
  •   1
Отговори
# 285
Пространствената сегрегация затруднява намирането на работа и влошава условията на живот. Но една от най-тежките й последици е свързана със влошената социализация на децата и младите хора. Те не свързват живота си с ежедневната упорита работа в публичните институции и не успяват да развият такива умения. Все повече родители в тези общности не успяват да предадат на децата си ценностите и нормите на поведение в макрообществото. В подобни силно маргинализирани групи оцеляването на семейната общност често пъти става за сметка на жестока експлоатация на децата и жените. 

Това е краят на статията, съвпада ли с твоето мнение?

# 286
...Имам нещо против, срещу тези, които са вечно онеправдани. Които се възползват всячески от различни помощи. И после ПАК са онеправдани...
                              Аз прочетох постинга ти по-горе, но едва след тези разяснения разбрах, че ти всъщност говориш за българите - '...които се възползват всячески от различни помощи. И после ПАК са онеправдани'.

# 287
                                 Статията завършва с мнението на социоложката д-р Илона Томова по зададения въпрос:

'В:- Хората най-често са скандализирани от отношението на ромите към децата им – виждали сме потресаващи кадри за изоставени или зле гледани деца.

О: - До 1989 г. само 1-2% от тази общност, които бяха силно маргинализирани, неглижираха децата си. Но навсякъде детето е голяма ценност, така че случаите на тотално занемарени деца не са чак толкова много. Проблемът тук пак е икономически. В последните години се засили пространствената сегрегация в общността. Ако преди 1989 г. 40% от ромите са живеели в обособени махали, сега този процент е двойно по-голям. И тези квартали придобиват характерните черти на гетото. Пространствената сегрегация затруднява намирането на работа и влошава условията на живот. Но една от най-тежките й последици е свързана със влошената социализация на децата и младите хора. Те не свързват живота си с ежедневната упорита работа в публичните институции и не успяват да развият такива умения. Все повече родители в тези общности не успяват да предадат на децата си ценностите и нормите на поведение в макрообществото. В подобни силно маргинализирани групи оцеляването на семейната общност често пъти става за сметка на жестока експлоатация на децата и жените.'

И да, съгласна съм с нейното мнение Peace. Същото се наблюдава при българите в сравнително по-малките населени места. А и при други националности.

# 288
Да се включа и аз за малко в тази тема.Имам познати цигани ,които нямат нищо общо с гадните мангали .Хора ,които редовно си плащат всичко имат деца,които учат и се развиват.Много се дразня обаче на повечето цигани ,които живеят само на помощи .Аз имам дете с увреждане и от 5г .не мога да стана негов личен асистент нищо,че в телка му пише ,че е с придружител.Един пьт след поредния скандал в социалните жената ,която работи там ми каза,че всяка циганка може да стане личен асистент на детето ми ,но не и аз.толкова ми беше чудно и когато сьвсем нормално ми каза,че в тази дьржава циганин да си е най добре.Те си знаят правата ,взимат всичко което им се полага и никой не може да им каже нищо.

# 289
...Но нима това, че българите не дупчат билет в градския транспорт омаловажава факта, че циганите масово се издържат от социални помощи?...
                                А нима това, че има цигани на социални помощи омаловажава факта, че българите крадем масово?

А това прочете ли го?

И двете неща са проблем, който трябва да бъде решен.

нямаме време да мислим кой от тях е по-важен, за да се захванем с него. Просто трябва да се започне от някъде.

Изкривяването на думите на другите изобщо не те прави по-убедителна.  Peace

# 290
Да се включа и аз за малко в тази тема.Имам познати цигани ,които нямат нищо общо с гадните мангали .Хора ,които редовно си плащат всичко имат деца,които учат и се развиват.Много се дразня обаче на повечето цигани ,които живеят само на помощи .Аз имам дете с увреждане и от 5г .не мога да стана негов личен асистент нищо,че в телка му пише ,че е с придружител.Един пьт след поредния скандал в социалните жената ,която работи там ми каза,че всяка циганка може да стане личен асистент на детето ми ,но не и аз.толкова ми беше чудно и когато сьвсем нормално ми каза,че в тази дьржава циганин да си е най добре.Те си знаят правата ,взимат всичко което им се полага и никой не може да им каже нищо.
                              Циганите са виновни, че си знаят и търсят правата? Аз също си търся правата - и какво от това? Българите, които се имат за големи баровци, и тези, на които им е под достойнството да си търсят правата - да се оправят. За всяка неуредица в законите не са ни виновни циганите. Щото законите са си наши, нашите избранници ги създават.

# 291
...Изкривяването на думите на другите изобщо не те прави по-убедителна.  #2gunfire
                             Да, прочетох го. Отговарям на всеки постинг, с който не съм съгласна. Това, с което съм съгласна не го коментирам. Кои точно думи смяташ, че съм ти изкривила?

# 292
  • София/Горна Оряховица
Изкривяването на думите на другите изобщо не те прави по-убедителна.  Peace
С това се изчерпва всичко, което искам да кажа Wink

# 293
...Аз възнегодувам, когато това става без причина и е тенденциозно - заради 1 болен, влизат още 4!...
swan_heart, нима смяташ, че лекарите злоупотребяват с приемането в болниците? Как така заради един болен влизат четирима?...
                               swan_heart, всичко което каза дотук беше, че циганите просто те дразнят. Предполагам си стигнала до същия извод, ако си се опитала да отговориш на горния въпрос. Приятна вечер ти желая.

# 294
Да, Архентина, законите са наши, и всички, независимо от етноса са длъжни да ги спазват, нали за това говорим от самото начало? Така че, да, съд за педофила и така нататък по реда  Peace

# 295
  • София/Горна Оряховица
Като ти е толкова любопитно:
един болен - детето. Няма 13 -влиза и майката. На прегледа
"Ама то и другото болно ... " Докторите решават да приемат и другото дете.
На третия ден приемат й третото й дете. Ама то се води на бабата. И бабата влиза с детето.
Голямо любопитство.
А ако бях използвала метафора или хипербола?

И за пореден път - не ме дразнят като цяло!
Например, доктор Чирков не ме дразни. Дори го уважавам. Аз самата никога не бих могла да постигна това, което той може. Но той не е циганин. Той е Човек.

# 296
Като ти е толкова любопитно:
един болен - детето. Няма 13 -влиза и майката. На прегледа
"Ама то и другото болно ... " Докторите решават да приемат и другото дете.
На третия ден приемат й третото й дете. Ама то се води на бабата. И бабата влиза с детето.
Голямо любопитство...
                         Щом докторите приемат децата, значи има защо. И не, не е любопитство. Просто се опитвам с този диалог да ти покажа, че си предубедена. Кой лекар и в кое отделение приемат здрави хора? И кой нормален човек ще се бута по болниците при болните, особено по време на епидемия? А придружителите дори на малки деца обикновено не са желани, макар да зависи и от конкретната болнична политика. Крайно време е всички да разберем, че циганите изключително рядко могат да получат нещо, което българин на тяхно място да не може.

# 297
Че се бутат(циганите) в болниците нарочно не е тайна за никого.
Моето дете преди години(на 7 години беше) отказаха да го приемат в болница с пневмония поради липса на места.
Приеха го след 3 дни.Естествено бяхме с усложнения вече.Само в една стая бяха българчета-4 бр.Съотношението беше - 40/50 циганчета с/у 4 българчета.По коридорите се говореше, че едните нарочно ги простудявали, а другите пък въобще не се грижат за тях-ходят голи и боси, и естествено са болни после.След 2 дни и при нас настаниха циганка, забележете - 16 годишна, бременна, омъжена, но в детското отделение.За придружител в стаята седеше мъжът й, докато една баба, която беше с внучето си възнегодува от присъствието му.Тъй като спяха на едно легло.Забраниха му да идва.Не смятам, че такива трябва да се третират като деца - хем е дете и се лекува безплатно, хем в същия момент е достатъчно голяма,за да ражда  Thinking Много е сбъркана системата.
Излиза, че аз и мъжът ми плащаме и здравни, и социални осигуровки, а за детето ми няма място в болницата, заради циганите, които и 1 лев не са внесли в тая държава, а само смучат от нея.Мисля, че трябва да се регламентира кой може и кой не може да се лекува безплатно.Или да си има болници за социално слаби и такива за хората, които си плащат дължимото на държавата.
Не може тези, които не плащат да се лекуват по същия начин като мен-която  плащам.

# 298
  • Варна
Въпреки , че изобщо не защитавам циганите, не мога да си представя да се остави дете или въобще човек без здравна помощ. Жестоко е. Всеки един човек може да изпадне в невъзможност да си плати здравните осигуровки, това най-често може да се случи , когато е болен.

# 299
Не мисля, че нарочно някой ще си разболее детето, само и само да влезе в болница. Твърде крайно и по тази причина невярно ми се струва твърдението. По скоро свързвам по-високата заболеваемост на тези деца с лошите условия, в които живеят. И то не всички, а тези в гетата, с родители без работа. 

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 08:47 от luna

Общи условия

Активация на акаунт