Отговори
# 345
При древните закона е бил израз на морала. Пример- десетте Божи заповеди.
Днес моралът на тези закони при човека се изразяват чрез вътрешния глас на съвестта.
Моралният свят е също толкова реален, както и околният свят.
Пренасянето обаче, на законите на физическият външен свят в моралния духовен свят на човека води до всички вредни последици, които много често виждаме да се изявяват днес.
 Отношението на древните хора към природата е много различно от отношението на днешния човек към природата.
 Древните са обожествявали природата, считали са я за откровение на свръхестественото.
 Съвременната естествена наука изучава закономерностите на външния свят. И е напреднала в това отношение до там, че да може да впрегне тези закони в служба на научно техническия прогрес.
 Спирам, че ми омръзна с това изтъкване и надцакване!  Mr. Green

# 346
Еее, аз тъкмо щях да се намествам удобно с пуканките... Joy

# 347
При древните закона е бил израз на морала. Пример- десетте Божи заповеди.
Днес моралът на тези закони при човека се изразяват чрез вътрешния глас на съвестта.
Моралният свят е също толкова реален, както и околният свят.
Пренасянето обаче, на законите на физическият външен свят в моралния духовен свят на човека води до всички вредни последици, които много често виждаме да се изявяват днес.
 Отношението на древните хора към природата е много различно от отношението на днешния човек към природата.
 Древните са обожествявали природата, считали са я за откровение на свръхестественото.
 Съвременната естествена наука изучава закономерностите на външния свят. И е напреднала в това отношение до там, че да може да впрегне тези закони в служба на научно техническия прогрес.
 Спирам, че ми омръзна с това изтъкване и надцакване!  Mr. Green

И къде са племената във всичко написано по-горе? И за кои племена ставаше въпрос,че не разбрах?  newsm78

Аз пък намерих това:

Моралът както и да го погледнем е продукт на обществото. В различни времена и общества за морални се приемат различни неща.

В доста племена, живеещи около полярната окръжност за морално се е смятало възрастните хора, след определена възраст да се изоставят. Подобно поведение всъщност има и при доса китообразни – след като индивидът остарее и не може да плува със стадото, то се прощава с него със специфична церемония и го изоставя на стихиите и хищниците.

При маите и ацеките е било морално да се вадят сърцата на живи хора на публични церемонии. Кортес се възмущава, че храмът на чиито стъпала се извършвали жертвоприношенията ил точно срещу училището.

При много племена яденето на човешко месо се е считало за морално. Извършвало се е със специални ритуали и може да се каже, че е било част от културния живот на племето.  Mr. Green

# 348
Ксило, ама кажи от самото начало, че си говорим за религия и писани закони, милоооо.
Аз си мислех, че ще говорим за философия и морал  Joy
Има съществена разлика между това, което ти казва вътрешния глас и онова, което пише в закона.
Понякога имаме съвпадение, друг път - не.
Като изключим факта, че пишеш несвързано и прескачаш от епоха в епоха ...  newsm78 ... май наистина е по-добре да спреш  smile3521

Брукатака, как не разбра.
Племената от времето на Моисей!
И аз не разбрах кои точно са, но поне разбрах кога са живели.

# 349
"Драга" щастливке,правя първо и последно обръщение към Вас./Понеже вие първа започнахте да си просите моето внимание/
Колко такива "интелектуалки" като Вас познавам........не сте разбрала,"драга",едно основно нещо!Супер лошо впечатление прави на околните,когато някой като Вас  тръгне да се хвали и изтъква през 69 секунди и то без някой да го е питал.Това разкрива една особена комплексарщина и чувство за малоценност,което води до неистовата нужда да се докажете в очите на околните.И дори търсите подсъзнателно тяхното одобрение.Истински интелигентният човек наистина знае и е чел много неща,но той няма нужда да се изтъква и натяга по такъв крайно недодялан начин,точно защото знае,че знае и това му е достатъчно.
Вие поне да бяхте толкоз грамотна за колкото се мислите,ама уви.........Спрягахте няколко пъти във всички лица и числа глагола "забелязвам",изцепихте се компетентно,че Lana не знае ОСНОВНИ/написано с големи букви/ правила в българския език,пък то се оказа,че Вие не знаете да пишете.Да не говорим за НЕДОПУСТИМАТА грешка "впредвид" hahaha С това се започва в 1 клас Naughty Казваме "предвид".Такива свободни съчинения от сорта на"впредвид" са някакъв виц hahaha То да ставаше въпрос за запетая или тире/на всеки се случва/,ама такЪви недопустими грешки и то от човек като Вас,който е с невероятни претенции hahaha Мисля,че е излишно друг път да говорите по тема "правопис". Дори берина изглежда като филолог завършил с отличие,ако я сравняваме с Вас hahaha
И хайде,"драга",пишете по темата,ако нямате нищо против.Разказахте си за един ден биографията,похвалихте се кои езици "знаете",кои книги четете,хайде по темата вече.а?И не си мислете,че правите някакво добро впечатление с крадени езици като английски,норвежки и не знам си какви глупости.Аз сега да тръгна ли по вашия пример да се препирам,че съм учил най-трудния език/старофренски/,както и латински,италиански,испански и тн......и да търся нечие признание.Нямам нужда от признанието на непознати хора от форума.........Не е на добре таз работа......Я сега всички от темата се похвалете кой какво е чел и къде е ходил........Смешна работа.......

# 350
За мен пък моралът не е това, което ще кажат някои племена, народи, философи или уикипедии  Crazy
За мен той е вътрешно усещане, вътрешна ценност, дори вътрешни спирачки за всеки отделен човек. Все ми е тая тоз или онзи философ какво казал, ако моето вътрешно усещане ми казва друго  Naughty
Ако искахте да покажете, че сте умнички и знаещи всички успяхте  Peace
Пък аз ще викажа, че съвсем се оплетох вече Laughing
Ама нали съм блондинка, простено ми е  Mr. Green

# 351
Ехаааа, надцаквали сте се на тема морал, а съм изпуснала възможността да блесна с познания Mr. Green Joy

Тогава ще си остана на ниво сапунка и ще кажа, че Бриджит днес беше много смешна - изведнъж по-ниска от тревата. И не мога да разбера този прийом - двама души говорят за нещо много сериозно, влиза трети и изведнъж много сериозното нещо вече става недотам важно и значимо. Никога не съм го разбирала това в сапунките Rolling Eyes Laughing

# 352
двама души говорят за нещо много сериозно, влиза трети ...

...а те дори не го забелязват...  Joy Като коне с капаци са, задълбочени в разговора си там, между диванчетата.
Пък третия слуша ли, слуша на аванта.... Mr. Green

# 353
Господин Форестър,
виждам, че имате роля в сериала, затова не искам да отнемам от ценното Ви време и ще бъда кратка.
Имате сериозни проблеми, които не знам дали се дължат на стреса в работата в сериала или на проблеми в личния живот, но много ярко се показват чрез странните Ви постове.
Привиждат ви се биографии, хвалби, крадени езици.
И като говорим за стари езици, владея и старогръцки, благодаря.
Аз нямам нужда от признанието на непознати хора като Вас, които се обаждат без да са ги питали, така че можете спокойно да си го ...  Joy
Искрено се надявам да не се поддавате на изкушението да ми пишете така спонтанно и занапред, защото не знам дали бих издържала да отговоря толкова културно на мисловните ви напъни следващите пъти.
И моля, забележете, че нито за миг не съм искала Вашето объркано мнение по който и да било въпрос  Joy
Така че слагайте слънчевите очила, затворете очички и се обърнете на другата страна, за да не ви заслепяват моите познания.
 hahaha

Fairy, ако имаш какво да споделиш по темата, блесни и ти  Sunglasses

# 354
Къде си бе Фенаааа. Цял ден теб чакам да раздадеш правосъдие, по коя тема да се говори  Laughing
Кажи сега по темата, маНи ги тез философи и правописи: като се бъзикаш с Тейлър, че е мис Фейслифт, Брукасита опънала ли си е овехтялата кожа или не? Скоро попаднах на нови серии, ми тя много младее таз 50-годишна баба бееее  Shocked
Как става тоз номер? Или и тя си е подръпнала кожата, пък ти само Тейлър бъзикаш  Thinking

# 355
Ксило, ама кажи от самото начало, че си говорим за религия и писани закони, милоооо.
Аз си мислех, че ще говорим за философия и морал  Joy
Моралът такъв какъвто го разбираме днес, ако се опитаме да го потърсим при древните
 няма как да не го свържем със законите налагани от религиите.
 Днес морала има външен израз във законите. От тук нататък, човек може да избира.
Или да следва тези закони, като желязна необходимост или да осъзнае, че тези закони са израз на свободната воля на хората в стремежа им към по-добър живот.
 Това до голяма степен зависи от култивирането на душевното рзвитие на всеки отделен човек в посока към проникването в моралния свят.
Като изключим факта, че пишеш несвързано и прескачаш от епоха в епоха ...  newsm78 ... май наистина е по-добре да спреш  smile3521

Моралът от философска гледна точкаможем да го разглеждаме в различни проявления.
 Преди и след гръко-римската епоха.
Съвременната му форма започва да узрява постепенно едва с настъпването на тази епоха.
 Ако се върнем по назад в предшестващата я египетско-халдейска епоха или в още по предстоящата древно-персийска епоха, нещата изглеждат по различен начин.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 356
Господин Форестър,
виждам, че имате роля в сериала, затова не искам да отнемам от ценното Ви време и ще бъда кратка.
Имате сериозни проблеми, които не знам дали се дължат на стреса в работата в сериала или на проблеми в личния живот, но много ярко се показват чрез странните Ви постове.
Привиждат ви се биографии, хвалби, крадени езици.
И като говорим за стари езици, владея и старогръцки, благодаря.
Аз нямам нужда от признанието на непознати хора като Вас, които се обаждат без да са ги питали, така че можете спокойно да си го ...  Joy
Искрено се надявам да не се поддавате на изкушението да ми пишете така спонтанно и занапред, защото не знам дали бих издържала да отговоря толкова културно на мисловните ви напъни следващите пъти.
И моля, забележете, че нито за миг не съм искала Вашето объркано мнение по който и да било въпрос  Joy
Така че слагайте слънчевите очила, затворете очички и се обърнете на другата страна, за да не ви заслепяват моите познания.
 hahaha

Fairy, ако имаш какво да споделиш по темата, блесни и ти  Sunglasses

Ее, признах те!  newsm10 Не случайно съм почетен  твой фен! Щастлива   newsm51

# 357
Брукатака, какво толкова съм написала  Blush
Просто отговорих културно на човека, който имаше нужда от моето внимание.
Сега се надявам да удържи на мъжката си Форестърова дума  Praynig
Те там Форестъровите са доблестни хора, ти знаеш  Flutter

Ксилометазолин, не искам да навлизам в риторичните ти дебри и да търся евентуалната далечна връзка между думите ти и това, за което аз пиша, така че щом ти не искаш да спреш, аз ще спра  Wink

# 358
Ехаааа, надцаквали сте се на тема морал, а съм изпуснала възможността да блесна с познания Mr. Green Joy

Тогава ще си остана на ниво сапунка и ще кажа, че Бриджит днес беше много смешна - изведнъж по-ниска от тревата. И не мога да разбера този прийом - двама души говорят за нещо много сериозно, влиза трети и изведнъж много сериозното нещо вече става недотам важно и значимо. Никога не съм го разбирала това в сапунките Rolling Eyes Laughing

Бриджет, освен че е патка от класа, но вече много дразни с нейните очаквания от хората, като че ли някой й е длъжен да се съобразява само с нейните желания  да  не казва или да казва  на майка й за прегрешенията . И толкова ли не може да си направи сметката,че за 3-4 дни няма как да е бременна от Ник  Crazy Но какво ли се учудвам, тя за предпазни средства не е чувала, а за термин пък въобще, нищо че е лекар  ooooh!

# 359
Брукатака, забелязала ли си колко лесно се забременява в тоя сериал?  Crazy
Май не са чували за презервативи или друго.
Един секс (обикновено случаен) доста често завършва с бебе  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт