10 ноември 1989 г.

• 23 408
  • 442
  •   1
Отговори
# 60
Абе, хора! Има вече тема по въпроса за носталгията - още актуална, нищо, че е навъртяла вече 400 страници! НЕма нужда да отваряме и втора. Grinning

Един мой чичо навремето така обобщи своята младост, прекарана в бригадирски труд: Ние вярвахме, вярвахме искрено, че с нашата работа помагаме нещата да стават по-добри и че утре ще е по-добре от днес и вдругиден ще е по-добре от утре. Вярвахме го. И това ни правеше истински щастливи. Защото живеехме с надежда.
После спряхме да вярваме в каквото и да било.

Нещо подобно се случи и след 10 ноември. Бях дете тогава, но помня как хората вярваха фанатично, че нещата ще се подредят както е редно, че животът ще стане по-хубав, по-справедлив. Хората бяха наивни, дори невинни, в по-голямата си част искрени и непринудени. Излъгаха ги жестоко.
Ето ги лицата на 10 ноември 1989 г. Вижте ги добре: http://vbox7.com/play:aa762b71&al=1&vid=1493871

Какво не бих дала да усетя и аз вкуса на тази вяра в утрешния ден. Но няма да ме огрее. Ние сме поколение, което вече в нищо не може да повярва.

# 61
Какво не бих дала да усетя и аз вкуса на тази вяра в утрешния ден. Но няма да ме огрее. Ние сме поколение, което вече в нищо не може да повярва.

Описа моите чувства..

# 62
[Един строй е прецакня за едни и рай за други, вярно е. Но в момента имам чувството, че прецакнята е за всички, защото всички се страхуват - бедните за оцеляването си, богатите за живота си, средната класа за безопасността си. И понякога много, много ми липсва някой с приповдигнат глас да ми съобщи нещо хубаво по телевизията. Пък дори и да е "Преизпълнихме плана за осмата петилетка".
Просто сме пораснали. Аз поне, с всяка изминала година се страхувам от все повече неща, просто защото до вчера не знаела, че съществуват или съм ги приемала като нещо далечно и абстрактно.

И пак добре, че сме във фаза, в която очакваме и бихме се зарадвали на хубавата новина. Защото след години, дано да съм лош пророк, дори да я чуем от екрана, ще напсуваме говорителя, защото или а)ще си помислим че ни лъжат б) съобщават ни я, за да ни отвлекат вниманието от други две лоши.

# 63
Моите спомени са свързани /най-вече/ със спокойствието по онова време.Бях малка, но ме оставяха да стоя до късни доби пред блока-нямаше безпризорни кучета, наркомани по детските площадки и всякакви съмнителни екземпляри.Не мога да не правя паралел между основни неща-полиция, образование, здравеопазване.Огромна разлика, лично аз съм изпитала на гърба си липсата на реално действаща полиция и разбитото здравеопазване в последните години...
Сещам се и друго.Бях дете на разделени родители и майка ми, като самотен родител, беше подкрепяна от държавата.Карти за море, отпуски, парична помощ и т.н.-с предимство, защото ме отглеждаше сама.Не беше партиен член, държа да подчертая.
Съществен минус беше свободата на словото, това е единственото, което лично мен ме подтискаше.

# 64
Просто сме пораснали. Аз поне, с всяка изминала година се страхувам от все повече неща, просто защото до вчера не знаела, че съществуват или съм ги приемала като нещо далечно и абстрактно.

Ама не е нормално порастването да се изразява в това точно  Simple Smile

# 65
Сорша и аз помня безкрайните игри пред блока.
Свобода на словото имаше, но само в много тесен семеен и приятелски кръг.
А за влизането в черква някой каза ли нещо? Помня, че баба ме водеше почти скришом, и ми беше забранено после да разказвам на приятелчетата.

# 66
...

не ти и трябва, повярвай ми
после разочарованието е ужасно
както и липсата на надежда

тогава бях точно на 18
оптимизмът и надеждата ми свършиха още първата зима

после години наред не виждахме смисъл от съществуването ни

# 67
Не знам, за мен е нормално.
Като бях на 15 никога не ме е било страх, че ще разбият гаража на родителите ми примерно. Ама ето на, след като придобих собствен и някакси взе да ме е страх. А след като се случи не можах просто да свия рамене и да кажа "майната му" защото ми се наложиха куп неща да свърша. А баща ми каза "Така е, порастваш- колкото повече неща имаш, толкова повече грижи покрай тях".  
На 20 не ми пукаше, че мога да си изгубя работата, какво пък, ще се помотая някой друг месец, нова ще намеря. Сега си мисля за наема, ипотеката, частната детска градина и всичко останало, което чака мен и само мен. З

Сигурно просто съм почнала да остарявам вместо да пораствам.

# 68
  • София
и всичко останало, което чака мен и само мен. 
Ето това е проблема, който притеснява всички в днешно време- всичко чака нас. Това е порастването, а соц-а и живота в затвор правят хората инфантили като не им дават възможност каквото и да е да зависи от тях. Това, разбира се, няма нищо общо с вярата. Липсата на вяра си е чиста депресия.

ПП Никой не ми каза нищо за парите, но се надявам да не е, защото мислите че се заяждам. Според мен, оценките свързани с пари са плод на днешният ден и това изкривява спомените. Това ми е хипотезата и затова питах.

# 69
Не знам, за мен е нормално.
Като бях на 15 никога не ме е било страх, че ще разбият гаража на родителите ми примерно. Ама ето на, след като придобих собствен и някакси взе да ме е страх. А след като се случи не можах просто да свия рамене и да кажа "майната му" защото ми се наложиха куп неща да свърша. А баща ми каза "Така е, порастваш- колкото повече неща имаш, толкова повече грижи покрай тях".  
На 20 не ми пукаше, че мога да си изгубя работата, какво пък, ще се помотая някой друг месец, нова ще намеря. Сега си мисля за наема, ипотеката, частната детска градина и всичко останало, което чака мен и само мен. З

Сигурно просто съм почнала да остарявам вместо да пораствам.
Ами не, страх те е, защото разбиването на гаражи вече е ежедневие. Защото няма нито ценности, нито страх от закона, нито полицията си върши работата. Ако годишно в София се разбиваха 2 гаража, да речем, едва ли щеше да те е страх.
По същия начин е и с работата.
Страх те е не защото си пораснала, а защото има от какво да те е страх. Мен ме е страх от помияри не защото съм пораснала и съм осъзнала, че трябва да се страхувам от тях, а защото има глутници помияри около нас, просто е  Simple Smile

# 70
  • София
Като ученичка имах късмета да попадна на адски добри учители по история.
Единият от тях имаше великолепен опит за анализ на българската народопсихология, базиран на Емилиянстаневата фраза
Аз все зло съм чакал на тая земя.
Другият пък даваше пример (дали беше от Захари Стоянов  Thinking) - как една полска майка, изгубила сина си във войната, ще бъде горда до края на живота си, за това че синът ѝ е дал живота си за родината. Българската майка, изгубила син при подобни обстоятелства, ще облече черните дрехи, и ще страда. Пак до края на живота си.

Мисля, че наистина сме доста черноглед народ.

# 71
  • София
При всички случаи не смятам селкостопанския труд за задължителен и възпитателен и крайно необходим за творческото ми развитие и израстването и като личност.
И не мисля, че ако съм пропуснала събирането на доматите в село Полски Сеновец, община Полски Тръмбеж, това би било непоправима загуба в биографията ми.
Имала съм прекрасно детство, но никога не съм го бъркала с хепи-соца.

Отговорност- да.
Когато носиш отговорност самият ти, съвсем естествено е да се пртесняваш.
Но пътят, който избираш е не по-малко важен и свободата да вземеш решение е още по-важна.
Разбира се, че не е лесно.
Точно обратното. Свободата е скъпо удоволствие, но аз съм готова да платя цената, всъщност аз съм я платила и е по-правилно да се каже, че си заслужава.
Ужасяващата идея, че хората са равни и заслужават равни блага, без никакво значение тяхната индивидуалност, качества  способности и воля винаги ми се е струвала безкрайно нелепа и несправедлива.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 11:00 от Azzy

# 72
Направо ми се струва подло да задължаваш децата по цял ден да берат грозде или нещо друго под жарко слънце! Sick
Деца? Сигурно си мислиш, че направо от детската ясла са ги пращали под строй на лозята  Laughing Не виждам нищо подло в това 16-17 годишни келеменца да берат грозде по цял ден, включително и моето собствено (келеменце, не грозде  Simple Smile).
П.П. Тогава и слънцето не беше жарко  Flutter

Aми 13-14 годишни не са ли деца(сестра ми беше на толкова като ходи 2-3 пъти на такива бригади), Naughtyно уточнявам,че беше в рамките на населеното ни място.Според мен би трябвало да се ходи ПО ЖЕЛАНИЕ на такива бригади,а не ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ(защото виждам,че на доста хора от форума им е било забавно). Crossing Arms

# 73
А според мен това учеше доста хора на труд(тия бригади)..А човек се учи на труд от малък..

# 74
А някои се уреждаха на бригада в ЦК на Комсомола. Това учеше, че с връзки всичко може.
Здравеопазване - 2 пъти съм била бременна, 1 видозон, защото имах проблеми, след 4 часа чакане.  Но пък щастието да не знаеш какво ще родиш - момче или момиче.  До последния момент всички затаили дъх.

Общи условия

Активация на акаунт