детското никога не е било заменяно с нещо за Ленин , защото се знаеше кога и какво е то ...
Тази тема открива обширно поле за спорове и разказване на спомени. Не е вярно, че тогава саламите и кренвиршите бяха само от месо. Смесваха го със соя. Шоколадите и бонбоните-също. Качеството на стоките също не беше задоволително. Неслучайно някои предпочитаха CORECOM. Ние не бяхме от тази категория. Не разполагахме с валута. Възхищавахме се на хубавите стоки във ФРГ и Франция. Родителите ми ме заведоха там, когато бях в 7-ми клас с нашия автомобил-самостоятелна екскурзия по линия на СБА.
Вярно е, че имаше работа за всички, но някои не вършеха нищо. Имаше и разпределение-искаш, не искаш отиваш в малък град или затънтено село, където те изпратят. Иначе трябва да си платиш "безплатното" образование. Партийните синчета и дъщерички се оправяха с "връзки". Имаше и жителство. Аз го наричам "крепостничеството на 20-ти век". И забележете, всичките тези неща по съветски модел, тоест ние не бяхме независима държава. Готвеха ни за 16-та република.
Престъпност имаше и тогава, но по-слаба от сегашната. Телевизията и радиото рядко съобщаваха за извършени престъпления, но това не значи, че не е имало. Оттук-оттам чувахме по нещо.
Не мога да кажа, че е имало кой знае каква ценностна с-ма. Никой не казваше:"Обичай ближния си!" Напротив, издай го, ако е разказал политически виц. Патриотизмът се изразяваше в лоялност към БКП и СССР. Религията и вярата още тогава бяха напълно унищожени. Но беше останал духът на възпитание още отпреди 9.09.1944г. Повечето наши учители и родители бяха израстнали и възпитани именно тогава. Това донякъде се отрази и на нашето възпитание. Доста книги могат да се напишат за това време, както и за последните 20години. Засега е налице тенденция към фалшифициране и изопачаване на много факти и събития. Но ние, съвременниците все още сме живи и ги помним. Как ще бъде след 20 или 50години, не зная. Вие, по-младите от нас помнете и разказвайте каквото можете на деца, внуци и правнуци.
Не мога да отговоря дали сега ми харесва повече или преди тази дата. Как да харесвам 2отвратителни неща??? Но отвратителни по различен начин. Демокрацията ни я построиха ченгетата, партийните и комсомолските секретари под ръководството и със съдействието на КГБ! Затова аз я наричам КГБ-демокрация. Никога оптимизмът ми не е бил в повече, но това което ни се случи надмина дори най-черните ми прогнози! Като че ли хубавите неща са, че няма да отидем в Белене или другаде заради 1разказан виц и че можем да пътуваме свободно само с лична карта и без визи на много места. Това дори не сме го сънували!
Този ден ще го помня цял живот! Беше невероятна еуфория! Всички се радваха! И комунисти, и безпартийни и дори активни борци против фашизма-едно малко позабравено понятие днес. Еуфорията продължи през следващите седмици и месеци. Имаше митинги вс.седмица. Диктаторът беше свален след 33г. властване! В целия европейски източен блок не е имало такъв случай-някой да бъде на власт 33години! Наши близки от ФРГ се чудеха как е въжможно и казваха, че това е твърде много.
Всички се надявахме на повече почтеност, повече морал, способните да бъдат издигани занапред, а не партийно преданите и некадърните, край на връзките. Очакванията бяха големи. Каква я мислехме, а каква стана тя.
...После нещата се промениха-след 10-ти..Кризите ,инфлацията,неподходящите инвестиции..Имало е време ,в което съм се радвала да видя едно кюфте или една вафла..