10 ноември 1989 г.

• 23 417
  • 442
  •   1
Отговори
# 165
Малееей! Това с колата ме разби!
Имам добри спомени, защото, като всяко дете, обичах кола. Тя си беше дефицитна и я нямаше навсякъде.
"Пускаха " я (хубав термин от онова време), чат-пат, като голямото количество го даваха на свои хора.
В кафенетата имаше от машина - беше гадна и блудкава.
А баба ти и дядо ти не са имали заведение, но може да са били управители и по тая причина да си се наливала с кола.
Управителите на бакалници и заведения бяха доста богати, защото ставаха яки далавери.

И, разбира се, че концентратът се е внасял, защото рецептата му е тайна.

Така ли? Ами съжалявам, че ще те разочаровам, но не бяха богати. Бяха най-обикновени хора, безпартийни. Живееха при вуйчо ми и леля ми в техния апартамент а лятото си ходеха на село, отглеждаха кози, кокошки и прасета, имаха и бостан. Къщата - на два етажа, стара и с обикновено соц. обзавеждане.

А да ви подсетя и друго - не отварайте случая за "Чернобил" - и да бяа казали навреме, каква полза? Радиацията и вятъра не можеш ги спреш!

# 166
  • София
Аз мислех, че в тази тема ще има повече анализи за това, което ни се случи след 10.11.1989г.  А тя заприличва на моята за 9.09.1944г. Дори е по-скучна.
Основното е какво мислим за този ден и как оценяваме последвалите събития. И то с повече обективност и по-малко пристрастия. Мислех да пусна тази тема със същото заглавие, но изчаквах датата да наближи. Случи се и това , че може да те гръмнат както си ходиш по улицата, да те изнасилят, да ти разбият апартамента и откраднат колата
какво се случи ли,  ами наизлязоха некъдърни  доктори с купени дипломи и чакащи за подкупи,  навъдиха се катаджии  чакащи своите 10лв,  учители, които преподават така, че без  частен учител и надзор в къщи  си остава необразовано и още и още.
Но пък имаме свободата да лаем свободно, и да пътуваме.
Първото не  ни носи  кой знае какво.
Пък  за  второто-мерси  щом го има всичко   по-горе.

# 167
Цитат
защото дългът започва да се натрупва още в началото на 80-те, а богатите не трупат дългове, поне според мен

Не си права. Най-големият  длъжник в света е САЩ!
Големият бълг. дълг е започнал да се трупа след въвеждането на ембаргото срещу соц. държавите.
Имаме си съфорумка запозната отблизо с тогавашните проблеми.

# 168
  • София

А да ви подсетя и друго - не отварайте случая за "Чернобил" - и да бяа казали навреме, каква полза? Радиацията и вятъра не можеш ги спреш!

Уау! Как хубаво ме подсети. Да, радиацията не можеш да я спреш, но имаше начини да се предпазят хората. И единственият човек на висш пост в държавата, който се вслуша в препоръките на учените, беше Добри Джуров, който въведе тези мерки в армията. Всички други казваха "Няма опасност, не се притеснявайте". За съжаление е трудно доказуемо, но според мен има връзка между Чернобил и масовия проблем с безплодието последните години. Най-уязвими са били хората, които тогава са били в пубертета, най-общо, нашето поколение.

Знам за Чернобил много, защото близък на семейството приятел беше професор по ядрена физика и работеше денонощно след аварията. Благодарение на него се предпазихме доколкото е възможно. Помоли ни и да казваме на всички, които познаваме какво да правят или да не правят. След това измерваше телесна радиоактивност на хора, които са спазвали препоръките и които не са - разликата беше в пъти.

Та това е едно от големите престъпления на режима.

# 169
Не искам да си спомням миналото - това може би е достатъчно, ако не е - мнението ми е същото като на Луда Мара , подкрепям я и я поздравявам !   bouquet
Да, случая "Чернобил" е огромно престъпление срещу българския народ!!!

# 170

Народният съд, за който говориш, с обесените, е точно след едни набучени на колове глави от преди 44-та по мегданите, след разстрелите, включително на деца - пак преди това, след безследно изчезналите поети заради поемите им, от които евентуално по едно изкуствено око да намериш...

С тая разлика, че преди 9.9.44 са били "репресирани" предимно терористи. Възможно е покрай сухото и сурово нещо да е заминало, но не е било толкова масово, както след това.

Това просто не е вярно. И докато има хора, които оневиняват репресиите срещу едни български граждани за сметка на други български граждани нищо добро не ни чака.

# 171
...Е, хайде. Нали ти в първия си пост по темата каза това
Цитат
На детето си ще разкажа както си е било: за удоволствието да живееш в свободна, богата и красива страна, в която нещата са зависели и от теб.
и след това спори няколко страници, отричайки да е имало репресии, лагери и зверства- всичко било през 50-те. Може и да бъркам и се надявам да е така. Винаги се случва човек да разбере нещо, което другия не е искал да каже.

Точно така! Това ще му кажа - държавата, която сега е разбита и в която живях през 80-те, беше свободна, красива и богата.

Измислиците за "концлагери" в нея отнасяни към обозримото минало, са трагикомедия.
Тези лагери са били създадени от режима преди 9-ти, вкарал страната ни във война на страната на един ненормалник, тръгнал да завладява света.
Всъщност - точно по този повод са и създадени -  като затвори за "дезертьорите" от фронта във въпросната война. Закрити са от "комунистите" в период, в който никой от нас не е живял. Мога да имам само принципно отношение - а то е, че мразя насилието под каквато и да е форма, от когото и спрямо когото и да е.

Държавата преди 10. ноември, която аз помня, беше държава, построена от нашите родители.
Строена е почти от нула - от котата на поредната национална катастрофа, в която е била  завряна при последната (засега) война.
Пояснението преди скобките обаче не е голямо успокоение, като се има предвид, че една от външните причини за 10. ноември е именно това - меракът да бъде превърната във военна база на чужда страна под носа на стратегическия извечен противник на последната. Цел дето беше "преизпълнена", щото базите днес не са само една.

Чуждестранни политически маркетолози я изрисуваха в телена мрежа, за да мине по-гладко политическото зомбиране и изваждането на "колчетата" по границите й.

Това, което не ми е харесвало, Бояна, е, че не й стигна време в нея да се случат две-три  неща: едното е във връзка с формите на собственост и въвеждането и на частната с някакъв читав механизъм.
Другото - във връзка с отменянето на една подробност от прословутия чл.1 на Конституцията, т.е. - с многопартийността.
Тези неща можеха да се случат не чрез "вносни" "революции".
А с участието на разните "пострадали" от страха си да не им се скара някой, ако отидат на църква в края на 80-те.
Достатъчно беше всички да казват и правят това, което мислят тогава, а не сега.
Аз поне живях сред хора, които си го позволяваха и никой от тях не беше разстрелян заради това. Напротив. Говоря пак за 80-те.

Ако тези три неща бяха се случили, никакви бутафории с вносни "демократични" революции нямаше да могат да минат. А пък само с последните можеше да се създаде нужната (за когото трябва) пушилка, в която да се разритат основите й и да бъде обезкостена до статута си на проста  територия на чужди интереси, каквато е днес.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 19:08 от Холограма

# 172
Аз мисля , че Дона има право - не виждам разлика в преследването на човек заради идеите му преди, след ... това поне в моята ценностна система не се вписва. Баба ми и дядо ми бяха/са комунисти - от тези, които бяха абонирани за Спутник, а после и за Огоньок. Дядо ми е прочел всичките трудове на Маркс и докато е чел си е водил и бележки. Абсолютно четящи и убедени хора. Другата страна бяха 'кулаци' - друго тесто хора, други убеждения, друга гледна точка.
И двете страни се погрижиха да ни информират за вижданията си  и винаги са ни провокирали към разговор, изслушване, винаги са ни подавали нещо за четене ...
Така че искам да кажа, че няма абсолютно нищо лошо, а напротив, задължително е, човек да формира ценности и убеждения на базата на жизнен опит и информиране, а не на емоции.
И преследването на това не може да бъде оправдано в което и да било общество.

Останалото са опашки за банани, номера за телевизор София 81 и карти за почивка, което всъщност ( поне на мен) ми е интересно в една друга тема.

# 173
 newsm10 smile3521 smile3508 smile3501 thumbsup newsm74 bg

Бравос, Холограма, много вярно!
Ама каква трагикомедия е това за лагерите................ Що ли не предизвиква сред хората същото съчувствие както "Аушвиц" и "Берген - Белзен" а? Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 174

Родена съм на 10.11., спомените ми, конкретно от тази дата са как на рожденния ми ден, всички възрастни бяха в хола и вторачено гледаха телевизия - падна режимът, Тодор Живков си отиваше. Аз с детския си акъл се радвах - не за друго, какво съм разбирала тогава - дете, струваше ми се много грозен.

# 175
  • София
Холограма благодаря за пространните обяснения. Разбрах позицията ти. С частта за промените съм напълно съгласна. За чуждата агентура също, за съжаление. За миналото явно няма да се разберем, но всеки има право на своя поглед върху него. Може да не се хареса на никого, но същите проблеми сме имали след Освобождението. Има много сериозно аргументирани теории за позитивите от по- късно и по- плавно отделяне на България от Турската империя. Тъкмо са се зародили свободи, започнали са да се формират по- сериозни български икономически играчи и са направили ненужен рестарт. Същото стана и през 89-та, а и рестарта не беше реален.
Въобще, глобалните обществени промени трябва да стават плавно. Революциите са полезни в много редки случаи и ако са навреме. След години ценностите се променят, хората също и вече нуждаещите се от революция са много по- малко. Една Македония за някакви си 100 години се превърна от роднина в нещо подобно на враг. А сме лели кръв за тази земя и ти за нас.

Ако сега се върне соц-а във вида от едно време ще стане същото. Дори мечтаещите за него днес няма да са доволни.

# 176

Уау! Как хубаво ме подсети. Да, радиацията не можеш да я спреш, но имаше начини да се предпазят хората. И единственият човек на висш пост в държавата, който се вслуша в препоръките на учените, беше Добри Джуров, който въведе тези мерки в армията. Всички други казваха "Няма опасност, не се притеснявайте". За съжаление е трудно доказуемо, но според мен има връзка между Чернобил и масовия проблем с безплодието последните години. Най-уязвими са били хората, които тогава са били в пубертета, най-общо, нашето поколение.

Знам за Чернобил много, защото близък на семейството приятел беше професор по ядрена физика и работеше денонощно след аварията. Благодарение на него се предпазихме доколкото е възможно. Помоли ни и да казваме на всички, които познаваме какво да правят или да не правят. След това измерваше телесна радиоактивност на хора, които са спазвали препоръките и които не са - разликата беше в пъти.

Та това е едно от големите престъпления на режима.

Съгласна съм за Чернобил, години по-късно нещата се повториха.Бомбардировките над Югославия, клетъчните бомби, обеднения уран...Последиците вече са налице-рязко увеличения брой на онкоболните в последните години, все по-честите аномалии при новородените и много други поражения, които тепърва ще се появяват.
Какво излиза-тогава не сме били предупредени и е нямало никаква информация, а в годините след 89-та сме били подробно запознати с последиците, но отново нищо не зависеше от нас...Не намирам разлика, за съжаление.

# 177
  • София
newsm10 smile3521 smile3508 smile3501 thumbsup newsm74 bg

Бравос, Холограма, много вярно!
Ама каква трагикомедия е това за лагерите................ Що ли не предизвиква сред хората същото съчувствие както "Аушвиц" и "Берген - Белзен" а? Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Единствено защото не се вдига толкова шум за тях.
Официално признатите жертви на комунистическите режими по света са 100 млн. души.
В мрежата има доста информация по темата.

# 178
Всичко можеше да се случи по друг начин ( и то точно за въвеждането на частна собственост и отпадането на чл.1), но от КПСС нямаха това виждане.
Настъпилата ' промяна", по-точно подмяна и катастрофа беше напълно външно режисирана  - от участниците в кръглата маса няма нито един който да не е бил агент на ДС, самото създаване на СДС е акт на ДС , бомбата с часовников механизъм ДПС и т.н.  Андрей Луканов, първите банки, източването на парите, лошите кредити,  спирането на изплащанията към външни банки, икономическия блокаж, хиперинфлацията, масовата приватизация... пълна и целенасочена разсипия.

Добре, аз да попитам нещо - защо е необходима тази тема?
Всмисъл, казахте си за лагерите, за бананите и картите за почивка - какво променя това? Или поредния зор да се изпокараме на сини и червени?

# 179
  • София
За мен смисъл на тая тема е по-младите ни съфорумци да научат факти, които не са знаели досега. И това не е малко.
Специално за тях и за всички, на които ще им е интересно, един материал на NG по повод 20г. от падането на стената.

http://www.berlinskatastena.com/

Общи условия

Активация на акаунт