10 ноември 1989 г.

• 23 402
  • 442
  •   1
Отговори
# 315
 Някъде в темата четох, че имало документален филм за 10 ти ноември ...
 Може ли някой да ми посочи от къде мога да го гледам ?!

# 316
Много изкривихте посоката на темата нещо. Идеята май беше да правим анализи, не да се караме и да спорим.
Пак казвам: нито преди, нито след беше хубаво. Сега е крайно време да намерим това хубаво и да го приложим. Щото кучетата си лаят, кервана си върви...
Филаделфия, ще ми позволиш ли един леееек цинизъм?
Със стари к....и нов бардак се не прави.А това е обичайното състояние в Бг от 20 години насам.
Трябва да си отидем НИЕ, за да може да почне да си говори за някаква промяна.

# 317
Ми да пускат бомбите тогава (респективно да щраква катинара)  Mr. Green и да се местим в "Отвъд".

# 318
Филаделфия, ще ми позволиш ли един леееек цинизъм?
Със стари к....и нов бардак се не прави.А това е обичайното състояние в Бг от 20 години насам.
Трябва да си отидем НИЕ, за да може да почне да си говори за някаква промяна.

Точно така. Той затова оня ги е размотавал ония из пустинята толкова време.

# 319
Холограма, залягала си над историята в училище, браво.
Обаче Gankata ти зададе конкретен въпрос, на който ти не отговори.  Thinking

Нима е вече време за преговор?!  Laughing

...Това, което не ми е харесвало, Бояна, е, че не й стигна време в нея да се случат две-три  неща: едното е във връзка с формите на собственост и въвеждането и на частната с някакъв читав механизъм.
Другото - във връзка с отменянето на една подробност от прословутия чл.1 на Конституцията, т.е. - с многопартийността.
Тези неща можеха да се случат не чрез "вносни" "революции".
А с участието на разните "пострадали" от страха си да не им се скара някой, ако отидат на църква в края на 80-те.
Достатъчно беше всички да казват и правят това, което мислят тогава, а не сега.
Аз поне живях сред хора, които си го позволяваха и никой от тях не беше разстрелян заради това. Напротив. Говоря пак за 80-те...

Ганка пита за "частната собственост", ама отговорите на потребителите не чете.

# 320
  • София
Олеле.. вие тука сте изкарали, че 45 г. е било пълно мракобесничество  Sunglasses Sunglasses Sunglasses Sunglasses Е, да, ама не беше... Освен това много ми е странно защо тия 45 г. се приемат анблок. Че условията са се променяли. В началото е било едно, а после друго...

Cygnus...  Heart Eyes  bouquet  bouquet  bouquet

И понеже въпроса беше какво си спомняме. Ето, аз помня всичко това
http://detstvoto.com/
Дали е носталгия по самото детство, не знам... възможно е  Wink

# 321
  • Вън от пространство и време
Чете ги и се съгласява с това, което смята за вярно.

...Това, което не ми е харесвало, Бояна, е, че не й стигна време в нея да се случат две-три  неща: едното е във връзка с формите на собственост и въвеждането и на частната с някакъв читав механизъм.

Ти самата казваш, че не била въведена частната собственост с някакъв читав механизъм.

А аз питах потребителите, които твърдяха, че тя била въведена и се практикувала много преди 1989 г. да ми дадат конкретен пример, демек подкрепих твоето мнение един вид.

А конкретния ми въпрос, на който бих искала да получа отговор от теб, претендиращата че познаваш фактите много повече от мен невежата и неуката, според теб, е:

Дай поне един факт за област - икономическа, социална, стандат на живот и т.н., в която през 1989 год. "свободна и богата" България да превъзхожда европейските страни, които не са преминали през "игото на социализма".

# 322

Точно така. Той затова оня ги е размотавал ония из пустинята толкова време.
Библията е много умна книга, ако знаеш да я четеш правилно. Peace

Ганката-кефиш много, жена-жена ли си? Laughing
Обичам въпроси, на които трудно се намира отговор.

# 323
Ама чакай сега. България никога не е превъзхождала и няма да превъзхожда икономически европейските стани. По зла участ ние винаги ще се влачим след тях на опашката. малка страна със спряно развитие за 500-те години. Точно тези 5 века са в основата на изоставането. След Освобождението 70 години са се опитвали и успели нещичко да наваксат, после пак промяна, пак наново... Смяната на политическата система винаги се отразява на цялостното развитие на една страна. Свидетели сме на това в момента.
40-те години социализъм не за всичко носят отрицателен знак. В много отношения страната дръпва напред. Кремиковци може да е мегаломански проект, но опита за изграждане на развита инд. държава не може и не трябва да се приема за такъв. Не разбирам бляновете за кални селца, малки нивички и обущарски или сарашки дюканчета. А и кой ще оре със Сивушка и Белчо, като всички искат ПР да стават в столицата!?

Никога няма да бъде хубаво за всички. Ни при социализЪма, ни при капитализЪма, това е. Важното е, да не е прекалено зле за никого.

# 324
  • Вън от пространство и време
Ама чакай сега. България никога не е превъзхождала и няма да превъзхожда икономически европейските стани.

По много показатели през 1939 г. България е превъзхождала Гърция. Няма да забравя думите на един възрастен човек от Кюстендилско: "Как се преобърна светът. Едно време баща ми имаше за аргати гърци по нивите си. Сега унуките ми ходят да аргатуват в Гърция."

# 325
Мисля, че беше даден примера с Германия. Една страна - къде отиде едната, къде другата.   Западняците още реват, че трябва да изтеглят ГДР.

# 326
  • София
Олеле.. вие тука сте изкарали, че 45 г. е било пълно мракобесничество  Sunglasses Sunglasses Sunglasses Sunglasses Е, да, ама не беше...
Беше, но не за всички. То и нацистите не са навредили на всички, а само на определени групи хора. И до днес много хора мразят евреите, а колко години са минали? У нас богатите продължават да бъдат мразени под общ знаменател- това напомня ли ви за нещо? Wink
Нима не е мракобесничество да приемаш децата от първи клас в партията като чавдарчета, после да прерастват в пионерчета и комсомол? Нима не е мракобесничество бъдещето ти да зависи от миналото на родителите ти? Нима не е мракобесничество единственото лично качество необходимо за развитие в системата да е членство в Партията? Да не можеш да пътуваш, да имаш неприкосновена лична кореспонденция, да не можеш да живееш в град различен от родния без разрешение, да зависиш от Санде миньора, който да те определи като ценен или ненужен кадър, работниците да получават по- високи заплати от лекарите? Всичко това какво е? Хайде, да се върнем на кока- колата и анимационните, за да говорим по същество.

И, моля, нека да уточним най- важното- генерални изводи за определена епоха не могат да се правят само на база лични впечатления.

# 327
...А аз питах потребителите, които твърдяха, че тя била въведена и се практикувала много преди 1989 г. да ми дадат конкретен пример, демек подкрепих твоето мнение един вид...

Моето мнение за частната собственост се отнася за 89 г., какъвто е предметът на темата.
По това време имаше всички условия тя да се върне отново с някакъв добър механизъм и бяхме на прага на това.
Но ако то беше станало, никакви "демократически революции" нямаше да могат да бъдат внасяни. А с това - нямаше да го има желания от вносителите хаос и калабалък, в който да демонтират държавата. И щяха да са капо. Та оттам - зорът за вносните революции и "изпреварващата им роля.

Ако не знаеш за частната практика до 1972, пак ти казвам - прочети.

...Дай поне един факт за област - икономическа, социална, стандат на живот и т.н., в която през 1989 год. "свободна и богата" България да превъзхожда европейските страни, които не са преминали през "игото на социализма".

ooooh!
Да допуснем, че мозъкът ми е изтръпнал от Кризата на "неминалите през игото на социализма"  Joy

Ако искаш да ти сравнявам победителите вав Втората световна война с тези, дето са били на страната на уважавания от теб Хитлер, ще ме домързи. Документалните източници са достъпни.

Ако искаш статистика за построеното за 45 години в една победена в световна война страна, ще опитам да го направя в твоя чест навръх "празника" - към то 10-и.

Ако искаш към това и статистика за разрушеното от 20 години насам - ще опитам пак тогава.

Ако искаш статистика за построеното от 20 години насам - пак така.

Нямам толкова време сега, пък и сигурно за последните двайсе години ще искаш и разбивка - кое е в личните сараи на "демократите", кое си е построил плебсът и кое - държавата.

Айде спорни дебати. До 10-и...  Simple Smile

# 328
  • София
В Германия все още има превъзходни магистрали построени от Хитлер. В Китай даже построиха влак на 5 000 метра, който свързва страната с Тибет. По тоталитарно време се строят превъзходни неща, защото никой не се вълнува от човешките жертви.

ПП Не оправдавам извършеното през последните 20 години, а и то е извършено от същите хора, които безчинстваха и преди това.

# 329
Западна Германия е била лицето на западната демокрация (както Източна - на социализма). Много пари се вкарани съзнателно и целенасочено там за демонстриране на преимуществото на тази политическа система. Особено от САЩ. Знаете за плана Маршал, нали? Американските инвестиции довеждат до бързото възстановяване на следвоенна Европа и особено на победените страни. Съветският съюз по обясними причини няма тези ресурси.
Същото е и с Гърция. Тя пък се явява буферна зона между соцлагера и Зап. Европа. Цифри не знам и не ми се търсят сега, но Гърция дръпва доста напред също благодарение на налятите помощи. Особено след приемането й в Съюза. Същите, дето ние се борим сега за тях. Ама те вече са малко, щото маймуните на клона много Wink

Общи условия

Активация на акаунт