Орхидея - 2

• 139 405
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
от моята орхидея остана само клончето Rolling Eyes,паднаха цветовете още през есента,но листата са месести и свежи,поливам я,но дали ще ме зарадва с нови цветове...поне едно Praynig

# 511
в Кауфланд ги доставят в четвъртък. Ако някой ходи да свирка дали са също толкова красиви,
Значи в четвъртък тази седмица може да сме на линия  Simple Smile,интересно а иначе имаше други цветя вчера !

# 512
  • Варна
По принцип постоянно има цветя, но промоционалните винаги ги пускат в четвъртък, може би тогава идва вносът Confused
DoriSa,
щом са добре листата рано или късно пак ще те зарадва Simple Smile

# 513
Момичета здравейте
Направо обърках конците с тези материали за Фалчетата, ще ме линчуват от Флауърсинфо.нет, защото какво стана -  вместо да се убедите че трябва да си вземете нещо вие сякаш всичките се отказахте...

Ами аз не съм много запозната, но тези които купуваме от Кауфланд и подобни са специални хибридни видове за домашна употреба. Лесно се приспособяват към условията и лесно цъфтят. Другите за специалисти с повечко опит, които имат възможност и да създадат подходящи условия. Въпреки, че накрая на 2-ра страница едно момиче е показало цъфнала орхидея, а и ние се справяме понякога Simple Smile.
Аз,  след тази част от поста на Танчето, реших да си направя равносметка и ето каква е тя.
Имам общо 25 Фалчета като:
- 4 от тях са купени от ГЦ Мимоза в периода лято 2007 - пролет 2008.
- 13 са купени от Кауфланд - основната маса в доставките от 2009 г. месеци Април, Май, Юни и Юли, имам още две фалчета купени Декември 2009.
- 8 купени от Била в периода октомври декември 2009.

Тези от Кауфланд са Британски внос, абсолютно всички са или с цветонос/цветоноси в момента или цъфтят, една цъфти вече два пъти. Единствената която не цъфти е болната ми орхидея със поразените в сребристо листа- нито цъфти нито пуска корени.

Фалчетата от Гц Мимоза са Холандски, едната от тях получена август 2007 цъфти в момента за пръв път откакто ми я подариха - тя е бялата спяща красавица. Другата е пуснала цветонос малко над година след като я получих, мини-фалчето и полу-минито не са цъфтяли повече  и двете са ми от почти година.

Растенията от Била ( холандски и датски внос) са ми от най-скоро и съответно са прецъфели най-скоро - две пускат цветонос от спяща пъпка, останалите само корени - така че за тях нямам мнение.

Като общо стигам до извода че фалчетата от Кауфланд, макар да са с най-неизвестен произход, сякаш нямат нужда от по специални условия и цъфтят по всяко време на годината, за сега не виждам трудости с тях .За фалчетата от Била в момента съм без мнение. Тези от "Мимозата" са явно по специални видове.

Това, което в  прерових тези дни в интернет , беше много обширно и объркващо но и много информативно. Намерих няколко много хубави сайта , доста сайтове със снимки, добих представа що е хибрид и прочие, разбрах че може всичките си да ги наричам фалчета обаче от фалче до фалче има огромна разлика не само като окраска но и като стореж на цвета.За мое учудване открих че две от фалчетата съвпадат с две от предложения в флоуерсинфо.нет списък.

Излиза че имам :

Phal.equestris  

Имам го от почти година ( купено от ГЦ Мимоза ) , след като прецъфтя, почина 20-тина дена и  цъфна с по още два цвята на цветонос, оттам не е цъфтял почти 9 месеца, но цветоносите бяха свежи до есента, накрая ми писна и ги срязах. Имаше спящи пъпки  но те така и не тръгнаха. Пусна три листа и нито един нов корен, нямам и цветонос.

и Phal.violacea bellina.

Купена е от Била края на октомври, пуска нов корен и ново листо , обаче само толкова.

Ами това е за сега.
Имам към вас предложение да ви пусна още ( ако не сте се отегчили ) - една хубава статия за Фалаенопсиса като вид с класификация по видове според хибридите, заедно със снимки за разцветки - ще бъдете потресени като мен , когато откриете какво хибриди са фалчетат ви, примерно аз научих че бялата ми спяща красавица се казва "сатенени чаршафи" .

Исках да пиша и ощ нещо обаче забравих какво. нищо ще се сетя и в следващия пост ще се корегирам. Багира, тогава и ще ви пиша аз на кои бих се спряла защото аз май се дърпам а мъжа минастоява да си харесам поне една две, да видим какво ще реша.
Сега ви желая лек ден
 Hug

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 11:31 от _re_ge

# 514

Някой намери ли информация за тази хубавица: phal.manii?

# 515
Момичета здравейте
Направо обърках конците с тези материали за Фалчетата, ще ме линчуват от Флауърсинфо.нет, защото какво стана -  вместо да се убедите че трябва да си вземете нещо вие сякаш всичките се отказахте...
_re_ge,

напротив! PartyМен ме амбицира!
А относно изводите, до който си достигнала за видовата принадлежност на фалаенопсисите ни,закупени от нашите магазини, имах такива подозрения! newsm78Но нямах доказателства. Mr. Green

# 516

Някой намери ли информация за тази хубавица: phal.manii?

Ето ти я отново, на твоята снимка изглежда зелена предполагам от черния фон, но явно зеленото е с жълтеникав оттенък.
Хибрид е на Пал. Мании и се изписва: Phal manii var. flava

От : http://www.etsy.com/view_listing.php?listing_id=22200389
Description
Phalaenopsis mannii v. flava

Great orchid species, compact growing plant with yellow flowers. So far, all seedlings I've bloomed out from this batch have been yellow as expected. This seedling is blooming size, and will probably bloom in the spring. I have not bloomed it yet, but it lacks the midrib stripe common in wild type color plants that would have flowers marked with brown.

I grow most P. mannii plants with my other phalaenopsis plants, but the species can also take somewhat cooler, drier conditions in the winter than an averagnre phalaenopsis.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 13:34 от _re_ge

# 517
  • София
Здравейте отдавна не съм надничала тука ,но се насладих на новите ви красоти с голямо удоволствие.Моите 2 орхидеи са налице.Едната има нов цветонос.По другата забелязах едни черни петна в основата на листата,които се разрастват .Това е някаква болест явно.Така откъснах всичките листа.Сега въпросът ми е дали ще поникнат нови листа и дали не съм я унищожила по този начин?

# 518
  • Варна
re ge , smile3501 невероятна си, винаги изчерпателна и с много полезна информация. Днес ходих до Метро, все още няма зареждане на фалчета.Аз нямам с какво да се похваля само листа и никаква надежда за цветоноси, а "кравичката" както re ge я кръсти вече прецъфтя  Sad за съжаление, фалчето с бебето и то преминава остана само с три цветчета.

# 519
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте отдавна не съм надничала тука ,но се насладих на новите ви красоти с голямо удоволствие.Моите 2 орхидеи са налице.Едната има нов цветонос.По другата забелязах едни черни петна в основата на листата,които се разрастват .Това е някаква болест явно.Така откъснах всичките листа.Сега въпросът ми е дали ще поникнат нови листа и дали не съм я унищожила по този начин?

Thinking с тези нарастващи черни петна не звучи добре. Отдели я от другата. не използвай един и същи съд за поливане  Blush и чакай по-голям специалист да каже повече.

# 520
Здравейте момичета
На мен лично най-ми харесаха като визия следните Фалчета от списъка :
корну-серви,
пантерина
виридис
в краен случай модеста

За мой късмет точно тях няма да мога хич да опазя, много топлолюбиви -  искат целогодишни температури от по 25-30 градуса и
са невъзможни в домашни условия.Така че тях ги изключвам от избора си.

Тогава разгледах другите-
Екуестриса определено е много нежен вариант на полумини,
Сандерина е подценена незаслужено от вас вижте какви странни мустачета има на долната си устна
Виолацеа както писах я имах - красива е с полумини размер, е не е толкова отрупана с цветове цветноса е къс но пък цветът е в съчетание на зелено с розово- много неординарно.
Амбоиненсис ми хареса с придържане към средни температури.
Мариае ми изглежд апринципно непретенциозна но много красива с тези мъхове.

Температурно разлики от 4-5  градуса не ме притесняват, в е пак някъде толкова са и в нашите ширини когато е топло, а когато е студено се отопляваме - денем е по топло вечер по хладно - така че и това е постижимо.

Накрая в резюме ако реша да поръчвам бих поръчала мариае и амбоиненсис.
Багира видях запитването ти в форума обаче отговора ми с е видя леко високомерен ( както винаги) нещо  като отговор на специалист към дебютант - ето това не му харесвам на онзи форум, членовете му напълно са збравили  че и те някога са били начинаещи .

Поздрави на всички  , сега чакам вашите предпочитания.

# 521
аз днес си купих тор за орхидеята. ще докладвам има ли ефект

# 522
  • Варна
Реге,
права си за Сандериана, сега забелязах мустачетата, много са сладки Simple Smile Виридис ми харесва много, но прилича по окраска на една от моите, затова отпада. А и изобщо тези, които искат температурни разлики са ми сложни, не съм сигурна, че мога да им ги осигуря. Manii ми харесва, но за нея не пише нищо конкретно за отглеждането newsm78 Така че аз в крайна сметка се насочих към mariae и equestris, поне засега Rolling Eyes
На жълто кафявото ми фалче продължават да му жълтеят пъпките, хич не ми харесва тази работа. Явно е претенциозно, ето как и хибридите могат да проявяват характер. Листата и корените категорично изглеждат перфектни, явно просто за цъфтеж изисква специални условия, които аз не осигурявам.
Другото, лилавото, на което му счупих новия цветонос сякаш ще събужда спяща пъпка - точно там, където е счупен, на върха, който му е останал имаше люспа и зачатък на спяща пъпка - сега като гледам видимо е пораснала. Преди беше като връхче на топлийка, сега е като главичка на топлийка Joy Дано да тръгне.

# 523
Имам към вас предложение да ви пусна още ( ако не сте се отегчили ) - една хубава статия за Фалаенопсиса като вид с класификация по видове според хибридите, заедно със снимки за разцветки - ще бъдете потресени като мен , когато откриете какво хибриди са фалчетат ви, примерно аз научих че бялата ми спяща красавица се казва "сатенени чаршафи" .
_re_ge,

очаквам с нетърпение! Hug

А относно отговора на запитването ми в другия форум и аз не очаквах никаква реакция от страна на запитания.Не разбирам тази тайнственост. newsm78

# 524
Орхидеята ми изсъхва.Имам цимбидиум и цяло лято беше на вънка и се развиваше чудесно,никнеха и нови гнезда.А сега две от гнездата вече напълно изсъхнаха.Има още две,които не са напълно умрели,как да си спася.Поливам я в леген с вода,торя от време на време ,не знам какво й стана.Чудя се дали да не я пресъдя?Да я изрежа?Кажете к'во да я правя. Praynig

Общи условия

Активация на акаунт