Орхидея - 2

• 139 438
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Орхидеята ми изсъхва.Имам цимбидиум и цяло лято беше на вънка и се развиваше чудесно,никнеха и нови гнезда.А сега две от гнездата вече напълно изсъхнаха.Има още две,които не са напълно умрели,как да си спася.Поливам я в леген с вода,торя от време на време ,не знам какво й стана.Чудя се дали да не я пресъдя?Да я изрежа?Кажете к'во да я правя. Praynig
Разгледай за паразити, включително и пръстта. Щом е била навън може да е хванала нещо.  newsm78 За пресаждането - не знам. От една страна може да и стане по-добре, а от друга - да се стресира. Иначе поне за цимбидиума продават субстрат/най-разпространеният по магазините, с нарисувани орхидеи/.

# 526
Имам пръст за орхидея,няма аз я меся.Ни не знам дали е от това че е била на вънка,защото там се развиваше чудесно.Прибрах я след средата на септември ,а тя капе от месец и малко някъде.

# 527
ditka_sl  аз също мисля,че трябва да я пресадиш,трябва внимателно да се огледат корените и разбира се за паразити. Възможно е да изсъхнат отделни ,както ти си се изразила гнезда ,но доколкото разбрах нещо не е наред и с другите,това ме притеснява. Нямам много опит с цимбидиум ,аз имам един ,който две години пуска само нови булби , листата са му криви и по тях има изгорели участъци, но пуска цветонос. Обещала съм снимки, ще ги имате скоро. Много бавно расте цветоноса,може би защото е на студено 10 градуса. Все още не съм го пресявала, пролетта ще го направя след като прецъфти.
Момичета очаквам с нетърпение информация за зареждането в Кауфланд.

# 528
Пресъдих я.Определено бяха параззити имаше много червейчета и малки и големиии.Махнах пръста измих до колкото можах корените под течашта,хладка вода,но мисля че останаха май още.Понеже пръста я бях куповала миналата пролет(тогава я пресъждах )и плика стоеше отворен в мъзето.Препекох пръста за всеки случай.Когато я сложих в саксията беше още топла(пипаше се с ръце без изобщо да гори).Надявам се ако са останали още червей да умрат.Ако не кажете някой препарат да ги убия.Корените бяха изпокъсани.Не знам дали ще я спася,но поне да опитам.Преди когато валеше я поливах с дъждовна вода,явно от тава са се развъдили.Защото ,когато събирах вода и я съхранявах в леген за следващото поливане се развъждаха червей.Естествено съм я хвърляла,не съм я поливала с такава вода,ако не е прясно събрана.Ето малко снимки.

Преди съм я поливала и под течаща вода,редувах ги съд с вода и течашта,уж да отмива паразите,но определено не е имало ефект.

# 529
Ето новата ми Кауфландска орхидейкаhttp://marka74.snimka.bg/flowers/cvetya.454517.17269074.

# 530
  • Варна
Честито, една от любимите ми разцветки Hug
Сега чакам едно фалче, на което не знам цвета да разцъфне, в началото мислех, че ще е в лилавата гама, защото цветоносът е тъмен. Обаче пъпките са съвсем зелени, без никакъв кафеникав или лилавеещ нюанс, та най-вероятно ще се окаже бяло или жълто. Ще ми се да излезе като твоето, защото бяло с жълта среда и лилави пръски имам, та предпочитам да не е чисто бяло или бяло с жълто. Ама каквото и да е, все ще му се радвам Laughing

# 531
Дитка, купи Лактофол или Клинес за вредители по цветята - за клинеса съм сигурна ще премахва всякакви живинки и хубаво напръскай пръстта отгоре, може и да разтвориш във вода и така да го натопиш цимбидиума, бях сигурна че му има нещо но бях заложила на червено паяче.

Честито за всички нови фалчета , дали още някой ще се похвали с нова придобивка от Кауфланд , какво става с метро орхитата.
Месечинке споко,  и две днакви да се окажат пак ще си ги гледаш с кеф и ще ги декорираш в две стаи .
Лека вечер на всички
 Hug

# 532
какво става с метро орхитата.
Имат проблем с TIR-а,който ще ги достави.Казват,че се губи някъде по гръцката граница. Crazy

# 533
  • Варна
Ужас. Откъде пък идват, че са се озовали на гръцката граница newsm78 Все си мисля, че откъм румънско трябва да пристигат.

# 534
Да бе,права си! Shocked
понеже им досаждам, последните дни ежедневно с тел.обаждания и всеки път ми казват,че ги очакват всеки момент,явно са искали да ме метнат по върбите,за да се отърват по-лесно Sick

# 535
Здравейте всички,и от мен честити на сдобилите се с нови красавици Hug
Видях ги орхидейките в Кауфланд ,с много хубави цветове бяха и изглеждаха качествени ,но този път се въздържах ,предполагам че до края на месеца ще имат ново зареждане ,защото тогава ще купувам за подарък !
А тези орхидейки в Метро да не би да идват от Гърция , макар че не съм чувала за тях като производители ?
ditka_sl като че ли  виждам и изгнили корени на снимката  newsm78

# 536
Привет, момичета, как сте? Най после се появявам след дълго отсъствие, но нямаШе ниЩо ново около мойте орхидейки. Днес ги поливах и забелязах че неЩо расте на бялата ми орхидея. Какво е според вас? http://media.snimka.bg/5520/017294433-thumb.jpg
Дали е цветонос или просто корен?
Отивам да чета какво сте писали за да наваксам Hug

# 537
  • София
Привет, момичета, как сте? Най после се появявам след дълго отсъствие, но нямаШе ниЩо ново около мойте орхидейки. Днес ги поливах и забелязах че неЩо расте на бялата ми орхидея. Какво е според вас?
Дали е цветонос или просто корен?
Отивам да чета какво сте писали за да наваксам Hug

Мисля, че е корен. Цветоносите са по-тъмни. Все пак може и от снимката да е такъв цвета. Наблюдавай го накъде ще тръгне. Освен това цветоноса целият е еднакъв на цвят, а корена има връхче с по-различен цвят. Дори и да е корен, все пак е добре. Щом тръгне да расте, ще пусне след време и цветонос  Grinning.

Аз пък все си мисля за камиона с орхидеи. Невероятно е да идват от Гърция, но ако е истина - горките! Едва ли ще оцелеят толкова дни на тъмно и студено.

# 538
Tania67,   bouquet!!!!

# 539
Девойки
днес бяхме на Кауфланд - от две лонди фалчета беше останала само една, цветята бяха с прекрасни големи цветове, различни шарки и много добри корени, още докато приближавахме вратата на Кауфлнад видяхме две жени с по една орхидея,  мъжът ми потърка ръце и каза- днес ще се пазарят орхидеи, аз веднага почнах старата плоча че са вече много в къщи , че няма повод  и подобни, той ми отговори, че кой казва че ще ги купуваме на теб. Така че си тръгнахме с три саксии, една за 14 февруари,е дна за осми март и една без повод .
Тези дни ще ви пиша подробности със снимки , защото имам много новини и  по старите ми красавици отварят цветове една след друга.
Лека вечер на всички
 Hug

P.S Тилде - за мен това е коренче, както е обяснила Таня цветоноса е със странен винаги прищъпнат връх, веднага може да се различи от коренчето -те са с конусовидни връхчета с малко по разлчиен цвят.Но коренче е много добре значи фалчето се развива.

Последна редакция: нд, 07 фев 2010, 09:38 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт