ВЗЕХ СИ ДЕЦАТА СТРЕСИРАНИ И В КРЪВ ОТ ГРАДИНАТА

• 58 910
  • 928
  •   1
Отговори
# 480
Разбира се ,че и аз съм съгласна ,какво по хубаво от това ,но забравяте къде живееме да забравиме кризата  -докато събираме пари за тоалетна хартия за нови масички, одеала и т.н. просто незнам кога ще се стигне да се мисли за психическото състояние на децата при положение ,че от към битовизми едва се свързват двата края.
Ама за какво събиране на пари говорите. Да идва някакъв специалист в заведението изобщо не обвързва финансово родителя.
Друго имах впредвид не си ме разбрала ,по принцип говоря за общината и средствата който се отпускат за детските градини и ясли -просто са нищожни, масова практика е родителите да мсенят тапети, мебели, да носят кърпи хартия ,вода и т.н. Та исках да кажа ,че на този етап държавата ни неможе да поеме да предостави елементарни хигиенни матеряли та какво остава за специалисти да праща и да наема  ooooh! СКАПАНА НИ Е ДЪРЖАВАТА от там идва всичко. Няма специалисти за проблемните деца ,а самите те са такива защото родителите им са се здухали и то със сигурност не е от прекрасен живот, учителите откачат по цял ден с 25-30 деца и то за какво за 250 лева  ooooh! от където и да го погледнеш все е скапано.

А по повод учителките ,да кротки и добри изглеждат което разбира се неможе да бъде гаранция за нищо, Абе едната не ми е симпатична особено ,но дъщеря ми също ходи с голямо удоволствие и много и харесва което ми е достатъчно ,аз така или иначе не контактувам с тях тъй като майка ми и свекърва ми я взимат и водят.

# 481
  • Brokenpromiseland
Относно взетите мерки от страна на учители и директор - техните правомощия са ограничени по отношение на това сами да взимат решение дали с едно дете да работи специалист или не. Това не става без съгласие на родителите.
Има начин да се задължи семейството в такива ситуации...А и когато специалиста е част от персонала, няма никакъв проблем.
Някой от вас да е подписвал декларация, че е съгласен  на детето му да се оказва педагогическо въздействие.... Laughing

Цитат
Органи за закрила на детето
Чл. 6. Закрилата на детето се осъществява чрез:
1. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) председателя на Държавната агенция за закрила на детето и администрацията, която го подпомага при осъществяване на неговите правомощия;
2. (изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) дирекции "Социално подпомагане";
3. (нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) министъра на труда и социалната политика, министъра на вътрешните работи, министъра на образованието и науката, министъра на правосъдието, министъра на външните работи, министъра на културата, министъра на здравеопазването и кметовете на общини.
Отговорности на органите за закрила по чл. 6, т. 3
Чл. 6а. (Нов - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) (1) Органите по чл. 6, т. 3 разработват и участват в провеждането на държавната политика в областта на закрилата на детето.
(2) Органите по чл. 6, т. 3 разработват и участват в изпълнението и отчитането на Националната стратегия за детето и Националната програма за закрила на детето.
(3) Органите по чл. 6, т. 3 съвместно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето разработват координационен механизъм за взаимодействие в съответствие с компетентностите си в областта на закрилата на детето за осигуряване на ефективна система за превенция и контрол по спазване правата на децата.
(4) В рамките на своите правомощия:
1. министърът на труда и социалната политика:
а) ръководи, координира и контролира осъществяването на социалната политика на държавата за семействата и децата;
б) подпомага и насърчава сътрудничеството с гражданските организации с цел активното им участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по закрила на детето;
в) ръководи, координира и контролира дейностите за насърчаване и подкрепа на отговорното родителство;
г) ръководи, координира и контролира разработването на проекти на нормативни актове, стратегии, програми, планове за действие и доклади в областта на демографската политика, семейството и децата;
2. министърът на вътрешните работи:
а) осъществява предоставянето на полицейска закрила на дете чрез специализираните органи на Министерството на вътрешните работи;
б) участва в осъществяването и контрола на специализираната закрила на деца на обществени места;
в) осъществява контрол по отношение на преминаването на деца през българската държавна граница;
3. министърът на образованието и науката:
а) осигурява безопасността на децата в държавните училища, детски градини и обслужващи звена в системата на народната просвета;
б) чрез регионалните инспекторати по образованието осигурява взаимодействие с органите на управление на специализираните институции и на социалните услуги - резидентен тип, за установяване на образователните потребности на всяко дете и осигуряване на подходящо обучение;
в) осъществява дейности по превенция и разрешаване на проблема с учениците, които не посещават училище;
г) участва в осъществяването на специалната закрила на децата с изявени дарби;
4. министърът на правосъдието:
а) ръководи дейностите, свързани с международното осиновяване по Семейния кодекс, и осъществява функциите, възложени на Министерството на правосъдието като централен орган по международните конвенции в областта на международното осиновяване и закрилата на децата;
б) осигурява безопасността на децата, които изтърпяват наказание лишаване от свобода в поправителни домове, пребивават в затвори и затворнически общежития или са задържани в следствени арести;
в) предприема действия по проучване на възможностите за предлагане и сключване на двустранни договори с държавите - страни по Конвенцията за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване, съставена в Хага на 29 май 1993 г. (ратифицирана със закон - ДВ, бр. 16 от 2002 г.) (ДВ, бр. 78 от 2002 г.), относно международното осиновяване на децата със здравословни проблеми и специфични нужди;
5. министърът на външните работи:
а) осигурява защитата на правата и интересите на децата - български граждани, извън страната;
б) участва в разработването и контрола по изпълнението на задълженията на Република България към други държави и международни организации в областта на правата на децата;
в) координира и участва в подготовката, сключването и изпълнението на международни договори в областта на правата на децата;
6. министърът на културата:
а) осигурява откриването, подпомагането и обучението на деца с изявени дарби в областта на културата;
б) провежда политика за закрила и развитие на културата, подпомагаща умственото, духовното, моралното и социалното развитие на детето;
в) осигурява безопасността на децата в училищата и организационните структури в системата на Министерството на културата;
7. министърът на здравеопазването:
а) осъществява контрол върху осигуряването на достъпна и качествена медицинска помощ с приоритет за децата, бременните и майките на деца до една година;
б) контролира дейностите, осъществявани от домовете за медико-социални грижи за деца;
в) ръководи и контролира дейностите по опазване здравето на децата за осигуряване на най-високия достижим за страната стандарт на здравословното им състояние;
8. кметовете на общини:
а) осигуряват прилагането на държавната политика за закрила на детето в общината и координират дейностите по закрила на детето на местно ниво;

б) осигуряват безопасността на децата в общинските училища, детски градини и обслужващи звена;
в) предприемат мерки за осигуряване безопасността на децата в структурите и звената на територията на съответната община;
г) подпомагат и насърчават сътрудничеството с гражданските организации на местно ниво с цел активното им участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по закрила на детето.

Цитат
Задължение за съдействие
Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., доп. - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция "Социално подпомагане", Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи.
(2) Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна.
(3) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) При постъпване на сигнал в Държавната агенция за закрила на детето, че дете се нуждае от закрила, председателят й го препраща незабавно в отдел "Закрила на детето" в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на детето.(4) (Нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) При постъпване на информация по ал. 1, която се отнася до дейността на друга институция, се изпраща към нея по компетентност.
(5) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) Централните и териториалните органи на изпълнителната власт и специализираните институции за деца са задължени своевременно да оказват съдействие и да предоставят информация на Държавната агенция за закрила на детето и дирекции "Социално подпомагане" при изпълнение на служебните им задължения при условия и по ред, определени в Закона за защита на личните данни.

Цитат
Права и задължения на органите на управление на специализираните институции, на социалните услуги - резидентен тип, и на социалните услуги в общността
Чл. 8а. (Нов - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) (1) Органите на управление на специализираните институции, на социалните услуги - резидентен тип, и на социалните услуги в общността имат правата и задълженията по чл. 8.
(2) Органите по ал. 1 са длъжни да осигурят охрана на обектите, в които се предоставят услугите.
(3) Органите по ал. 1 са длъжни да осигуряват, следят и оценяват професионалната правоспособност на работещите в съответната институция, социална услуга - резидентен тип, или услуга в общността.
(4) Оценяването на професионалната правоспособност се извършва задължително преди постъпване на работа на всеки служител и на всеки три години. При необходимост и по преценка на съответния орган оценяването може да се извършва и в по-кратки срокове.(5) Условията и редът за извършване на оценяването по ал. 3 се определят с наредбата по чл. 17а, т. 4.
(6) Органите на управление на специализираните институции и на социалните услуги - резидентен тип, в случаите на настаняване на дете по реда на чл. 25, ал. 1, т. 3 са длъжни да:
1. уведомяват писмено родителите, настойниците и попечителите на всяко дете за предстоящите оценки на образователните му потребности и насочването му за обучение в специално училище или за интегрирано обучение;
2. осигуряват изпълнението на решението на екипите за комплексно педагогическо оценяване за насочване на децата или учениците към определен вид обучение в случаите, когато родителите, настойниците или попечителите на детето не изпълняват задълженията си по Закона за народната просвета и Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.
(7) Органите по ал. 1 предприемат действия за реализиране на дисциплинарна отговорност по реда на Кодекса на труда в случаите на извършена проверка от председателя на Държавната агенция за закрила на детето и дадена препоръка за налагане на дисциплинарно наказание.

Гледай само колко са на клона.

Последна редакция: ср, 18 ное 2009, 15:01 от Angel^wings

# 482
Разбира се ,че и аз съм съгласна ,какво по хубаво от това ,но забравяте къде живееме да забравиме кризата  -докато събираме пари за тоалетна хартия за нови масички, одеала и т.н. просто незнам кога ще се стигне да се мисли за психическото състояние на децата при положение ,че от към битовизми едва се свързват двата края.
Ама за какво събиране на пари говорите. Да идва някакъв специалист в заведението изобщо не обвързва финансово родителя.
От девет кладенеца вода ще се извади, за да се покаже колко невъзможно е нещо да се случи! Аман!
Е добре де не е ли така ? Колко градини /държавни знаеш ти/ да има логопеди и специализиран персонал за проблемни деца? В колко градини не се събират пари за битови нужди? В колко градини децата са по малко от 25 а учителките повече от 2 /госпожа и лелка/ което за 25 деца е повече от нищо. В колко градини връщат болните деца за да не се разнасят зарази? Колко деца дори немогат да се доберат за място в градина  ит.н. и т.н. това са толкова наболели проблеми с който ние неможеме да се оправиме ,а по нормалните държави немогат и да си представят ,че може да съществува подобно нещо . Незнам  съгласна съм с много от нещата който се пишат тук по форума ,но за съжаление си остават тук -реалността е различна и затова се стига до неприятни ситуаций както тази с близнаците.

# 483
Изгледах отново интервюто на майката и разговора с директора по Нова.

Ми не разбрах точно какви са обясненията за случилото се освен че директорката не намира нараняванията по едното дете за нещо на което трябва да се обръща внимание. Обяснението за травмата на другото ми е трудно да възприема по две причини. Първата съм я писала вече - хубаво е да се провери дали от пластмасова масичка може да се получи хематом, който според директорката не е съществувал, а според мен се вижда на снимката. А втората причина е че директорката твърди, че детето се е наранило, когато е тичало да вземе столче за да участва в заниманията с учителите, след което е паднало и се е ударило в пластмасовата маса.

За дете с проблеми, както се твърди, подобно обяснение на поведението ми се струва странно. Хем детето е неуправляемо, хем тича да си вземе столчето, т.е. слуша госпожата. Някак не ми се връзва този детайл колкото и дребен да е.

За охлузванията по бузите - освен детето първо да си е протъркало едната буза в мокета (не разбрах има ли мокет в тази ДГ), а после по стар християнски обичай - да си е ожулило и другата, аз за себе си не мога да измисля обяснение. Никъде и не чух или прочетох такова.

Много е вероятно децата да са се самонаранили. Въпросът е че майката има право да знае как е станало това, има право и да бъде уведомена своевременно, а обясненията на другата страна (доколкото ги има) не ми звучат логично.

Признавам че последните постове, които са в защита на директора и персонала, звучат доста смислено и интелигентно за разлика от предишните, но в цялата история има много противоречия, които ме навеждат на мисълта че се укрива информация по инцидента.

Лично мнение, но ако някой се почувства оклеветен от моите съмнения, може да ме даде под съд за клевета.

А между другото поведението на Елена в някои отношения изглежда странно, но според мен е поради това че си мереше думите, вероятно по съвет на адвокат. Като гледам ответната реакция на кмет и директор разбирам защо е било необходимо това. И когато институцията кмет се изкаже на база на фактите толкова категорично, се питам кои са фактите? Защото темата се пълни с догадки и размисли и нищо конкретно.
И се питам дали неговите адвокати са гледали интервюто по Нова и на база на фактите са му дали професионално мнение че има основание да съди за клевета? Или той сам е оценил материала?

Последна редакция: ср, 18 ное 2009, 15:39 от Ели (Hrisa)

# 484
Много често по разни теми съм срещала че майката се страхува да има претенции, или да изисква нещо от учителките или да направи забележка за нещо, защото се страхува че ще рефлектира върху отношението към детето. Това е също един вариант: негативното отношение към майката рефлектира върху нейните деца конкретно. Другите примерно (евентуално) нямат проблем.

# 485
Разбира се ,че и аз съм съгласна ,какво по хубаво от това ,но забравяте къде живееме да забравиме кризата  -докато събираме пари за тоалетна хартия за нови масички, одеала и т.н. просто незнам кога ще се стигне да се мисли за психическото състояние на децата при положение ,че от към битовизми едва се свързват двата края.
От девет кладенеца вода ще се извади, за да се покаже колко невъзможно е нещо да се случи! Аман!
Е добре де не е ли така ? Колко градини /държавни знаеш ти/ да има логопеди и специализиран персонал за проблемни деца? В колко градини не се събират пари за битови нужди? В колко градини децата са по малко от 25 а учителките повече от 2 /госпожа и лелка/ което за 25 деца е повече от нищо. В колко градини връщат болните деца за да не се разнасят зарази? Колко деца дори немогат да се доберат за място в градина  ит.н. и т.н. това са толкова наболели проблеми с който ние неможеме да се оправиме ,а по нормалните държави немогат и да си представят ,че може да съществува подобно нещо . Незнам  съгласна съм с много от нещата който се пишат тук по форума ,но за съжаление си остават тук -реалността е различна и затова се стига до неприятни ситуаций както тази с близнаците.
Реалността ще се промени тогава, когато ние направим конкретни неща, за да я променим. Мога да отговоря много конкретно на другите въпроси - това как ще промени ситуацията в твоите очи? Ще решиш ли, че реалността е различна от тази, която ти виждаш?

# 486
Здравейте!
Днес беше срещата с кмета . Всичко протече спокойно , говорихме повече от час , изслуша и моята гледна точка/освен официалната среща ,до днес не съм имала възможността да поговоря с него/нямаше никакви заплахи за съд и т.н. На срещата се каза ,че това е изолиран случай -първия " коз" го пуснах-не е .Когато сменяхме групата на близнаците поговорих с директорката ,тя ме попита дали искам писмено да обясня защо искам да ги преместя в другата група ,казах ,че няма проблем-направих го.  Тя ми сподели ,че идват родители при нея ,с конкретни оплаквания ,но малко от тях са съгласни да напишат ,това ,което казват .Имало един случай-по нейните думи- с бито дете от учителка в 38 ОДЗ ,тя лично "разследвала" ,била установила ,че е така и уволнила въпросната учителка .Адвоката ми се разрови малко-имам името на учителката ,имам номера на делото ,имам и още "козове" ,но след като си проверя информацията -ще я използвам .Така ,че -с действие или бездействие -има виновен и което е най-важно-това не е първия случай във въпросното ОДЗ.
Относно водата за пиене -точно и това обсъждахме с кмета- учуди се ,че сме събирали пари за машина за вода- машините се предоставят от общината  Whistling
А относно "свидетелите" при предаването на децата -бас ловя ,че са същите ,които ме заплашиха с жалби ако си отворя устата Whistling
Новото в случая е ,че ВЕЧЕ имало свидетел ,който цял ден бил в групата  Whistling Моя въпрос беше-защо толкова дълго време се мълчи,защо никой не излезна да говори пред камерите,като толкова много "свидетели" има и не е ли ,някак ,как да го кажа .......удобно ,след две седмици и половина да се появи този "свидетел".
За това дали ме е грижа за "психическото състояние" на децата ми, дали съм взимала мерки досега,можеше най-малкото да се провери ,като се прегледат всичките ми публикации и другата тема ,която съм пуснала във форума ,и тогава да се "разсъждава" аз каква майка съм.Това го направи и човека ,който днес застана зад гърба ми,човек ,който си направи труда да съпостави сегашните ми обяснение за някой неща ,описани и в тази и в друга тема. Искрено му благодаря за доверието ,което ми гласува  bouquet
П.П. Пропуснах да благодаря на ПЕТЯ38 за това ,че е първата ,която културно гостува в темата! Искам да помоля ако е възможно на лични ,ПЕТЯ38 да ми даде информация за припадъка-притесних се,защото самата аз не съм била уведомена за този случай .

Последна редакция: ср, 18 ное 2009, 15:31 от elito-3

# 487
  • София
Мила, сега прочетох темата и само мога да ти кажа, колко съжалявам, аз бих получила удар, ако нещо такова се случи на детето ми и сигурно дори мерките нямаше да са съдебни. Майката щях да им разплача.

# 488
  • София
За това дали ме е грижа за "психическото състояние" на децата ми, дали съм взимала мерки досега,можеше най-малкото да се провери ,като се прегледат всичките ми публикаций и другата тема ,която съм пуснала във форума ,и тогава да се "разсъждава" аз каква майка съм.Това го направи и човека ,който днес застана зад гърба ми,човек ,който си направи труда да съпостави сегашните ми обяснение за някой неща ,описани и в тази и в друга тема. Искрено му благодаря за доверието ,което ми гласува  bouquet
Точно по старите ти публикации аз предполагам,че просто са те нарочили,именно защото си "вдигнала пара"
и си имала претенции(без значение какви точно).Според мен това ги е настроило(особено г-жа Директорката)
срещу теб.И е рефлектирало върху децата и отношението към тях и от персонала и от останалите деца и родителите им.

Допускам,че именно заради негативното отношение на персонала към майката се е стигнало и до инцидента,и до скандала!
Страх ме е даже да си помисля,че може нарочно да не са ти се обадили на 2.11.....

# 489
  • Brokenpromiseland
Петя, следва ли, че щом няма общината пари за тоалетна хартия и вода, нашите деца трябва да страдат от педагогическо безхаберие и липса на отговорно поведение. Следва ли, че щом учителката взема 250 лв (което не е точно така) тя следва да си клати краката, а децата да бъдат оставени да се бият по между си и да не носи никаква отговорност.
...И аз не съм доволна (примерно) от заплатата си, ама ако не си изпълнявам задълженията ще ме изритат за нула време....
Да, реалността в държавата е жестока, но защо се примиряваме....от съжаление към кого.
В името на детето си, аз не съжалявам и не бих правдала никой при подобна ситуация.

# 490
Моята позиция до голяма степен се припокрива с тази на Ейнджйлуингс и Ити. Много се радвам се, че днес за първи път в темата се получи диалог и започнахме да обсъждаме сериозните проблеми, касаещи педагогическия персонал и обслужването в детските заведения, нещо, към което няколко от момичетата в темата се опитваха досега безрезултатно да насочат вниманието. Аз лично не смятам за нормално положението, в което е поставен педагогическият персонал, а от там и децата и техните родители. Съвсем човешко, но не и невинно е следващото от тази ситуация "изпускане на нервите" от страна на лелки и учителки. Без да твърдя, че точно такъв е случая, но и без да изключвам подобна вероятност. Следите по двете бузи на Марио и фактът, че и двете деца са с наранявания в един и същи ден, са нещата, за които лично за себе си не намирам "невинно" обяснение. Поне за издраните бузи на Марио абсолютно не успявам....но да се върна на мисълта си:
Надявам се, че ако обсъждането продължи в този дух и се включат повече активни и готови за действие майчета, постепенно ще изясним какво като заинтересовани граждани бихме могли да направим по въпроса и съответно тези, които желаят да преминат към реални стъпки за подобряване на ситуацията, да дадат приноса си  Simple Smile

Петя 38, искам да те поздравя с добре дошла и да ти благодаря за добрия маниер, с който влезе като гост и затова, че много допринесе да се обърне тона на темата !  bouquet
Имам един въпрос към теб, Петя  и към Бурова: и трите с Елена пишете, че по принцип децата ви отиват доволни, щастливи и спокойни в градината и вие се чувствате спокойни за тях.  В същото време в един от първите си постове Бурова писа, че нейното дете често е имало наранявания по вина на близнаците. Да си представим хипотетично, че в градината има човек от персонала с проблем, който си "изпуска нервите" по-често и в по-голяма степен от допустимото. Да предположим, че близнаците поради вече залепения им от местенията етикет, а и поради това, че са двама, (сам един тригодишен терминатор едва ли би се справил толкова добре с пребиването на другарчета) са удобно извинение и на останалите деца се внушава (дори един единствен възрастен с педагогически опит знае как да изманипулира достатъчен брой деца), че близнаците са агресивни и се бият. Този път обаче те са опердашени и няма кой да бъде обвинен за състоянието, в което тяхната майка ги намира. Възможна ли е според вас подобна теза?  Какво е Вашето мнение? Вие сте хората, които наистина най-добре бихте могли да помогнете да се изясни има ли или не нещо за криене в тази детска. Не твърдя, че и такъв е случая, моля да бъда разбрана правилно, опитвам се да изясним и тази възможност.  
Извинявайте, ако звуча конспиративно  Crazy

Да не пропусна, да благодаря на администратора за бързата му реакция онзи ден! Нека не допускаме повече изяви на гости, които влизат брутално, ръсят обидни квалификации по адрес на децата на Елена, използват темата за гавра и забавление и нарушават по няколко форумни правила наведнъж.  

# 491
Поредният случай на безотговорност и нехайство на персонал в общинска ДГ, за който не е видял новата тема все още: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447397.0

Както писах и там, за съжаление подобни случки се споделят в този форум вече почти всеки ден.  ooooh!

# 492
Angelviolet благодаря ти за лично отправения въпрос. Не мога да подкрепя тезата ти. Историята с недоволството на Елена спрямо персонала в детската градина е с голямо предисловие. Аз съм склонна да вярвам, че моето дете може да си измисли всичко, но едва ли всички 24 деца ще си измислят едно и също. Съжалявам, познаваме учителките, които работят с тях и обвиненията спрямо тях са неуместни. Мога да ви споделя, че никой от родителите не иска да изживее този цирк отново, никой от родителите в тази група не би защитил някой, ако той е посегнал на дете. В случая никой от нас не обвинява двете дечица, да според нас има проблем в поведението им, знаем, че може да се работи с тези деца и те да растът заедно с връстниците си, знаем и че такава помощ е предложена не веднъж - говорим за помощ не за обвинения. Както е работено с други преди. Но за съжаление родителите не подхождат с разбиране към това. Говорим за явно изразена агресия в 3 годишни деца, за поведение, което стресира останалите, за внимание, което не може да бъде отклонено или привлечено. Не можем да разберим доводите на двамата родители, нито целта, която очакват да постигнат с тази история. Сами усещате, че думите (искам да знам какво се е случило) звучат някак неубедително на фона на цялата получила се ситуация. Това, което мога да пожелая е целият този цирк да приключи скоро със становището на последната във веригата инстанция. На Елена пожелавам, ако целта й е да премести дечицата в друга градина, да го постигне, вървам, че никой няма да й откаже съдействие. Но единственното, което знам, че няма да отмине е  тъгата в очите на персонала от 38 ОДЗ. Има много неща, които нямам правото да споделя и други които са много лични за преподавателите. А няма и нужда да убеждавам, когото и да било. Всеки има право на становище. Молбата ми е да не нападате хората, които не биха застанали в подкрепа на Елена по този конкретен случай, просто защото фактите и ситуациите, на които са свидетели са в пълна противоположност на описаната история и доразкрасените журналистически изяви. Ако й трябва помощ за каквото и да било друго нека се обърне към нас. Благодаря, за възможността да се включа в темата. Не съм го правила до момента, не защото темите не са били интересни или не съм имала мнение. Просто този проблем е много по различен от начина, по който се представя, а никой не се интересува от позицията на другите засегнати страни. Подкрепата е ценна, само когато е във вярната посока.

# 493
Не съм го правила до момента, не защото темите не са били интересни или не съм имала мнение. Просто този проблем е много по различен от начина, по който се представя, а никой не се интересува от позицията на другите засегнати страни. Подкрепата е ценна, само когато е във вярната посока.

bourova , удесно е, че се включихте в темата.  Simple Smile Само че за последното (т.е. цитираното тук) не сте права, понеже, ако прочетете първия пост на Елито, ще видите, че там с големи червени букви е написано, че темата е отправена тъкмо към родителите от групата. (Моля,ако четат родители,чийто деца посещават 1Б група в 38ОДЗ-Дора Габе,гр.София и имат информация за написаното отдолу,да ми кажат-НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ-ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ И С ВАШИТЕ ДЕЦА!!!) В последствие, тъй като нито един от вас, както твърдите, много загрижени за близнаците, не се включи в темата, освен няколко госта, които дори обиждаха ужасно (постовете са изтрити от модератор).
Наистина не разбирам какво наложи включването ви чак на този етап, след като вече са подадани всички жалби, след всички тези телевизионни предавания? Не може аргументът да е този, че никой не иска да ви изслуша, тъй като в началото всички във форума очакваха да се включат майки от тази градина, няма как да се каже, че никой не иска да чуе становището ви. Но нали разбирате, че след всички тези "гости" и след отсъствието на хладнокръвна теза по въпроса толкова дълго време, всички тук вече са се настроили, нормално е.

Явно не желаете да споделите с нас откъде точно имате компетенцията да разберете, че
Цитат
според нас има проблем в поведението им, знаем, че може да се работи с тези деца и те да растът заедно с връстниците си
? Вероятно от преподавателите в градината, които НЕ са успели да се справят с проблема, независимо че явно той е много сериозен, според всички родители, които до този момент не са се оплаквали и не са писали жалби, нито някакви реални действия са предприети.
Питам отново - трябва ли в България да извикаме 3 телевизии, 2 вестника и 4 инстанции, за да отреагира някой на проблем с деца?
Този въпрос е реторичен, тъй като нали разбирате, че твърдението
Цитат
такава помощ е предложена не веднъж
няма как да отговаря на истината, тъй като, ако проблемът е толкова сериозен и 24 деца се оплакват от две, същите тези инстанции, които сега са впрегнати в процедурата от самата Ели, щяха досега 10 пъти да са свършили работата? Ако учителките и родителите бяха толкова загрижени, проблемът отдавна нямаше да го има (ако изобщо има проблем с близнаците, защото това са деца на по 3 години - агресивността и други подобни твърдения се установяват само от специалист, не от родители, които ги виждат за 30 секунди на ден).

Благодаря за вниманието!

# 494
  • София
Аз ще се опитам да изразя становището си по темата с конкретна случка - миналия понеделник в 11.40ч сутрина ми се обади учителката на дъщеря ми с репликата "Страшно много съжалявам, но преди 20мин дъщеря Ви се затича, спъна се и падна. Удари се на ръба на един метален стол и си изби един зъб. Плаче и е много разтсроена, ако можете елате да я вземете, ако не ще се оптваме да я успокоим. Вече бяхме при сестрата. Съжалявам, но не можах да стигна навреме до нея, за да я хвана."
Естествено се изстрелях веднага. В 12.10 вече бях при нея. Детето ми го изведоха измито преоблечено, при все, че по дрехите й нямаше кръв, но когато я биха мили са я наокрили малко. Беше сменен дори и потника. Мястото на избитото зъбче беше промито, а дъщеря ми държеше стерилна марля, с която попиаваше устичката. Получих подробно обяснение, че в стаята имало 4 метални столчета, на които ги слагали да рисуват и тя се е ударила точно на едно от тях. След инцидента изкараха столчетат веднага, вече не са в групата. Извини ми се милион пъти, до вечерта ми звъня 3 пъти, за да провери как вървят прегледите и да ми казва тя самата какво е проверила за такова лечение. Идеше ми да убия света като гледах дупката в устата на детето си, мразех всички докато трябваше да я държа, за да й наместват другия наранен зъб в нормална позиция, а тя пищеше от болка, но е безспорен факт, че поведението на целия персонал в тази ситуация беше безупречно и адекватно. Нямаше за какво да се караме и да се заяждам, защото бяха спазени всички изисквания за навременни мерки с цел предотвратяване на тежки последствия.
Ето това нещо аз не виждам в случая с Ели. Въобще не се ровя Ели бие ли си децата или не, малтретира ли ги или не, луда ли е или не, децата психически нормални ли са или не са. Говоря за това, че учителките не се рагирали по правилник и това е проблем. Травмите на децата не са доведени до знанието на родилите, без значение от какво са били причинени, като по този начин е отнета възможността на родителите да вземат бързи мерки за здравословното състояние на децата си. Факт е, че близнаците не са постъпили в този вид в градината и липсата на каквато и да било ангажираност по случая на педагогическия пресонал е наказуема. Това, че децата са буйни или хиперактивни не е повод да се зарежат да се изтрепят дори и по между си, без дори да се направи опит да се приведат в норамлен и приличен вид. Схващате ли сега за мен къде е проблема в цялата ситуация???

Общи условия

Активация на акаунт