Спомени за 10.11.1989г. и анализ на последвалите го събития

• 4 995
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Бутало, виждам, че си глътнал микрофона. Laughing Аз се поизчерпах по темата в една друга тема, но давам пресен цитат от един друг сайт, в който макар и не изисискано е написано нещо доста актуално потемата.

"Носталгиците по комунизма се самозалъгват колко било хубаво при Тато. Червени бабички заблуждават внуците си, че тогава се живеело по-добре.

Като погледне човек снимките от 10 ноември, ще види едни мизерно облечени хора. Живков и партийните му другари са с лъскави костюми, а хората по първите митинги са като гаврошовци. На снимките се виждат лидерите на бъдещата опозиция, интелектуалци и прочее, облечени с някаква омачкана конфекция, сякаш са бедни роднини от провинцията. Желю Желев и Петър Берон с някакви стари якета, Блага Димитрова с палтенце като учителка… Сивота и бедност.

Любима тема на мечтателите по онова време е да си припомнят колко бил евтин токът. А в аптеките нямаше дамски превръзки по 1-2 месеца. Кафе нямаше с месеци и продаваха леблебия като заместител. Млад специалист живееше със 155 лв. заплата, едни маратонки струваха 30 лв., а едни дамски ботуши – 80 лв.

Противно на легендите, че бензинът бил без пари, в средата на 80-те обикновеният стана 78 ст. литъра, а супера – 98 ст. Една “Лада”, за която се чакаше ред по 15 години, нова струваше 7 хил. лв. и нещо, а на втора ръка 1-2-годишна – 10 000 лв. Не пазар, а разпределение.

За жилище се чакаше 20 години, комисии, лихвоточки, връзки… 3-4 поколения от дядо до внуче живееха в един панелен апартамент.

Добре се живеело, казват…
А някой иска ли да се върне наистина? Да има пак жителство, изходни визи, телени мрежи по границата?
Сега – на море в Гърция и Турция… Иначе по-възрастното поколение обича да приказва, че тогава всички ходели на море. В бунгала или почивна станция със столова с пиле фрикасе и сотлеаж.

Ех, соц незабравим…
Да, има хора, които не харесват и сегашния Тато - Бойко Борисов. Или мутрите и чалгата. Но има избори на 4 години, има и друг избор. И на който не му харесва, сега може поне да си вдигне шапката и да запраши я на работа в Испания, я да емигрира в Щатите. Вместо да гледа 30 години несменяемата мутра на Тодор Живков. "

# 31
Колко хубаво било тогава! Били са млади, това е най-същественото. И майка ми разправя на колко много места сме ходили с нашия "ЗАЗ 965А", наричан шеговито "Отмъщението на Хрушчов". Той често загряваше и в горещото беше необходимо да спираме много пъти, за да се охлади. Охлаждането му беше недомислица. Въпреки това с него ходиха до Италия, Швейцария и Австрия през 1974г. и качваха Алпите. Когато човек е млад и няма особени семейни проблеми всичко му се струва хубаво.
В предишната тема за 10.11.1989г. се говори какво е било преди и след 9.09.1944г., а не за 10.11.1989г. и след него. Затова аз пуснах тази тема, за да чуем повече спомени, анализи и гледни точки. За 9.09.1944г. също пуснах тема. Мисля, че там се казаха достатъчно интересни неща и няма особен смисъл от повтарянето им.

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 14:44 от vl

# 32
Демокрацията е като жената - мине някой, поопипа я от тук от там, почука я малко.., пък после отива на друга... демокрация.
(това май беше за динята?  newsm78 )

# 33
Бояна - за съжаление всички "комунисти" /в кавички щото не е имало такива/ и всички "антикомунисти" /и такива няма/ се надпреварват да сочат кога колко хубаво е било, а не виждат, че в момента нито е толкова хубаво както преди, нито е толкова хубаво както ни увещават че е! Проблемът ни е, че от всестранно развита личност, която разбира от всичко и нищо не може да направи преминахме към тесни специалисти, които всичко правят, но нищо не разбират. В душите на хората има две неща само - от една страна пари и собственото благополучие, от другата - омраза, завист и реваншизъм. Нито направихме шокова терапия като поляците, нито чешката нежна революция и сега какво? Само знам, че никой не иска днешното положение, но кой прав и кой крив - честно, не мога да ти отговоря! Докато някой даде не само отговор кой?, а и стори нужното на виновниците, ще има емигранти само млади хора. Когато спрат емигрантите - тогава значи БГ върви към разцвет! Дотогава - ще имаме демократи и социалисти!
п.п. с най-добри чувства!

# 34
Ще направя банкет за моя сметка, в момента в който видя осъден лицето Любен Гоцев!

# 35
  • София
notar Никой не е прав, когато всички живеят зле. Лошото е, че запазихме повечето негативи на соц-а, прихванехме и повечето негативи на новото. Инфантилността на хората докара нещата до тук- и избраните да управляват и останалите мислят само за себе и за днешния ден, никой не мисли за общото благо и за това какво ще стане утре, всички чакат друг да се погрижи за всичко и друг да носи отговорността. /От години правителства се свалят със слогана "Държавата е скапана", разбирай правителството, но в резултата държавата наистина е скапана и няма да се промени лесно, защото всички вярват в това/.
В момента само камикадзета могат да заемат пост в управлението, защото самите столове, на които ще седнат са компрометирани. От това не виждам изход освен радикална промяна в модела, защото този е с провален имидж завинаги. /Това във връзка с интелектуалците и военното положение/.

# 36
Фиатчо, и това няма да реши нищо! пак на реваншизъм го избиваме! Има хора, които се тупат за демократи, а в тях е външния ни дълг и тези пари трябва да се върнат, след което да се върнат учените и младите за да поемат тази държава - нито Марио николов, нито Любен Гоцев, нито Станишев, нито ББ не са за това.
Бояна - виждам, че ще се разберем.  Hug Виждам светлината!  Laughing

# 37
Всички се надявахме на повече почтеност, повече морал, способните да бъдат издигани занапред, а не партийно преданите и некадърните, край на връзките. Очакванията бяха големи. Каква я мислехме, а каква стана тя.  

Абсолютно съм съгласна. И аз бях една от тези, които не изпускаха митинг, радвах се на промяната, радвах се на синьото и зеленото, имах надежди и очаквания, но... Честно казано още след втората студентска стачка (зимата на 1990/1991 май беше) разбрах, че ние сме били жестоко използвани да подскачаме по площадите и да гладуваме по аудиториите, а нашите просто са се сменили с вашите. Бях отвратена. Искахме промяна, но не точно такава. Всичко се опорочи. Оттогава не можеш и с танк да ме закараш на избори или прочее полит-събития. 20 години по-късно положението си е все същото. Отврат. Все си казваме дано за децата ни да има по-светло бъдеще, ама нещо не виждам светлината в тунела.

Много точно изразихте и моето мнение!!!! Все едно аз съм го писала, но все пак искам да вметна още нещо към сегашния "ОТВРАТ" - нищо от обещанията не се потвърди, само разруха, кражби, приватизации, псевдодемокрация, псевдополитицизъм, корупция и много много голям външен дълг - това е за 20-те години преход.

Искахме свобода, получихме я, но това е псевдосвобода - никаква промяна. Преди години ако се изкажеш на висок глас - белене, затвор и т.н.т., а сега, ако се изкажеш на висок глас няма кой да те чуе, да не говорим, че е чист геноцид управлението ни от 20 год насам.

# 38
notar Никой не е прав, когато всички живеят зле. Лошото е, че запазихме повечето негативи на соц-а, прихванехме и повечето негативи на новото. Инфантилността на хората докара нещата до тук- и избраните да управляват и останалите мислят само за себе и за днешния ден, никой не мисли за общото благо и за това какво ще стане утре, всички чакат друг да се погрижи за всичко и друг да носи отговорността. /От години правителства се свалят със слогана "Държавата е скапана", разбирай правителството, но в резултата държавата наистина е скапана и няма да се промени лесно, защото всички вярват в това/.
В момента само камикадзета могат да заемат пост в управлението, защото самите столове, на които ще седнат са компрометирани. От това не виждам изход освен радикална промяна в модела, защото този е с провален имидж завинаги. /Това във връзка с интелектуалците и военното положение/.
Напълно подкрепям казаното! Никой не мисли за след 5, 10 или повече години, а се стреми да грабне още сега каквото може!
Неслучайно липсват сериозни политически и икономически програми. Всъщност няма политика, а само меркантилни страсти и домогвания. Това го видяхме дори от Негово Величество. Някога ние, млади и наивни си мислехме, че той ще дойде да оправи каквото може и да остане в историята като положителен герой със своя принос за благоденствието на България.

# 39
Фиатчо, и това няма да реши нищо! пак на реваншизъм го избиваме! Има хора, които се тупат за демократи, а в тях е външния ни дълг и тези пари трябва да се върнат, след което да се върнат учените и младите за да поемат тази държава - нито Марио николов, нито Любен Гоцев, нито Станишев, нито ББ не са за това.
Не случайно споменавам това име. Мисля си... всъщност надявам се, че след време ще стане ясно за доста хора кой всъщност е той и с какво е допринесъл за сегашното дередже.
Станишев е никой... със сигурност с днешна дата и той самият го е разбрал. А относно реваншизма - аз не бих го определил точно така, но пък в думите ти има резон. На мнение съм, че ако този сатрап бъде осъден - това на 1000 и 1 процента означава, че държавата е направила така важната крачка. Не искам разстрел (по Румънски модел), искам нещата да започнат да се подреждат.
Искам действие, а не философии. И под екшън не разбирам Рамбо или Стивън Сегал да дойдат и да раздават шамари, а Кевин Костнър, Анди Гарсия и Шон Конъри да заведат червеите в съда.. пък после може и за данъци да ги окошарят.

# 40
Сега си спомних първото нещо, което ми се наби в главата веднага след падането на Живков. Дядо ми /светъл му път/, според мен много мъдър човек каза :
" Сега ни чакат тежки времена, криза, сега ще имаме пари, а по магазините няма да има какво да се купи, а когато тръгнем да излизаме от кризата - магазините ще са пълни пък ние няма да имаме пари да си купим нищо""

За жалост вече 20-тина години се опитваме да "тръгнем да излизаме от кризата"

# 41
Не случайно споменавам това име. Мисля си... всъщност надявам се, че след време ще стане ясно за доста хора кой всъщност е той и с какво е допринесъл за сегашното дередже.
Станишев е никой... със сигурност с днешна дата и той самият го е разбрал. А относно реваншизма - аз не бих го определил точно така, но пък в думите ти има резон. На мнение съм, че ако този сатрап бъде осъден - това на 1000 и 1 процента означава, че държавата е направила така важната крачка. Не искам разстрел (по Румънски модел), искам нещата да започнат да се подреждат.
Искам действие, а не философии. И под екшън не разбирам Рамбо или Стивън Сегал да дойдат и да раздават шамари, а Кевин Костнър, Анди Гарсия и Шон Конъри да заведат червеите в съда.. пък после може и за данъци да ги окошарят.
Laughing Така е, тук вече си прав! Още малко и Бояна ще те цитира!  Peace

# 42
  • София
За самия 10.11. нямам особени спомени. Но бях на Московска когато запалиха партийния дом. Не ме беше страх, но видях неща за който си дадох сметка доста по-късно. Тълпата не допускаше пожарните. Колкото и нагласена работа да е било, в палежа са участвали и хора, който не бяха подучени. На всички ни е ясно какво се случваше в тези 20 год.
Помня обаче едно изказване на моя прадядо в началото на 90-те. Човека беше участник в Септемврийското възстание 1923г, земеделец и беше лежал няколко месеца в Белене, като политически затворник. Та неговите думи бяха "Тези са по-лоши и от фашистите" и никакъв коментар повече. Ама Германия след фашизма се оправи, а ние....

# 43
Бояна - виждам, че ще се разберем.  Hug Виждам светлината!  Laughing
Е, не! Не реваншизъм, а справедливо възмездие, което да бъде поучително за всички! Реваншизъм и възмездие да доста различни неща и не трябва да се бъркат.

# 44
vl - когато правиш нещата както трябва, тогава всичко си идва на мястото и всичко се случва. Реваншизъм или възмездие - има ли значение? Зависи от гледната точка, но мисля, че тези неща Онзи горе ги решава.
Нима е трудно да тръгнеш назад във времето и да видиш всеки, а не само бай Любен,щото не само той и не е най-главния, откъде имат парите и да направиш каквото е необходимо!!!? Колко неща се знаят, но нищо не се прави, точно защото, както казва Бояна, моделът ни е сбъркан, а това влияе и на поколенията, и на разбиранията и на много неща.
Така че когато направиш базата - и възмездие, и благоденствие, и всичко ще има!

Общи условия

Активация на акаунт