Отговори
# 180
Отживелица, превземка, насилено интимничене, глуповато, простовато, пък даже и непряка обида към майка ми.
Подкрепям с две ръце.Ако го кажа ще е много лицемерно.Защото нито ми е майка,нито е заслужила Naughty

# 181
  • София
Отживелица, превземка, насилено интимничене, глуповато, простовато, пък даже и непряка обида към майка ми.
Подкрепям с две ръце.Ако го кажа ще е много лицемерно.Защото нито ми е майка,нито е заслужила Naughty
И изключително модерно, съвременно, културно, умно и уважително да се обръщаш към свекървата с "ей, ти"  ooooh! Гласовете от анкетата са достатъчно красноречиви в това отношение.
Колко ли още извинения и оправдания ще си изсмучете от пръстите за липсата на елементарна култура. Пък после тия дето се обръщали с "майко" били прости и старомодни.
Ставате смешни вече, спрете се. Поне не си изказвайте открито мнението, че е повече от жалко.

# 182
  • Gabrowo->Sofia
Не го смятам за отживелица, но не можех и да си превъртя езика и да кажа "мамо" на някой друг освен моята майка. Считах, че така ще я предам... Не щеш ли, точно моята майка, ми каза, че щом свекърва ми ме приема като нейно дете, щом живеем заедно със сина и, който сама е огледала..., тази жена заслужава да се обръщам към нея като към майка. Странното е, че аз се разплаках,  докато мама ми говореше така..., а след това, някак си без трудност вече казвах на свекърва ми "майко". "Мамо" си остана за моята майка.

# 183
Обръщам се към всички роднини на мъжа ми по начина по който се обръща и той.Всички ме уважават достатъчно и смятам,че заслужават,особено свекъра-наистина го чувствам като баща.

# 184
Не е отживелица, а отколешна традиция. Казвам на свекърва ми "майко".
Повечето постинги в темата са като преписани един от друг  Laughing. Малко мислене, много папагалско повтаряне на чуждото мнение, само и единствено за да сме в тон с форумното становище по въпроса  Sunglasses

# 185
 Embarassed За мен не е отживелица да се казва на свекървата "мамо/майко", но на практика не е толкова лесно. Аз все се опитвам да подбирам подходящи моменти, за да не прозвучи странно, но до момента съм се престрашила само веднъж и то го казах толкова тихо, че може и да не е чула. Чувствам свекърва си много близка, тя ме подкрепя и одобрява, но обръщението "мамо"  много трудно идва на устата ми.

# 186
9 години бяхме женени,аз майко не й казах!майка си имам,тя е майка на съпруга ми-бившия!чиста отживелица!

# 187
  • Талант на 2012,2013 г.
Дори и обръщението да е "майко" или "татко", не чувстваш това,което и към своите родители. Но за да се чувства съпруга добре понякога трябват жертви. Само, че виднъж кажеш ли го то пък няма връщане назад. До края. smile3506

# 188
Като сте подхванали баби и внуци, да попитам какво мислите за обръщението "стара майко" (наскоро чух една о/о 20-годишна девойка да нарича така баба си и ми прозвуча... странно)?  newsm78
Мисля, че е пълна простотия. Бабата си е баба, каква ми ти стара майка  Grinning
Спомням си, че навремето една съученичка казваше на баба си "маминко", щото онази така настоявала  ooooh!
Това обръщение е старинно и е типично за Северна България.
Изразява се огромното уважение на детето към бабата.
Определено няма нищо общо с простащината...

# 189
  • София
А да се обърнеш към свекървата с "майко" е простотия, нали  ooooh!

# 190
И изключително модерно, съвременно, културно, умно и уважително да се обръщаш към свекървата с "ей, ти"  ooooh! Гласовете от анкетата са достатъчно красноречиви в това отношение.
Колко ли още извинения и оправдания ще си изсмучете от пръстите за липсата на елементарна култура. Пък после тия дето се обръщали с "майко" били прости и старомодни.
Ставате смешни вече, спрете се. Поне не си изказвайте открито мнението, че е повече от жалко.

Тук определено не мога да се съглася . Всеки познава човека на който трябва да каже "майко" .Аз не познавам твоята свекърва ,но явно си заслужава жената . Моята определено НЕ. Никога не бих я нарекла "майко" ,и не защото се смятам за модерна или защото смятам ,че е отживелица - просто човека не го заслужава . В началото ми беше кофи ,понеже свекър ми заслужаваше обръщението "татко " ,но заради жена му няма начин .

Аз казвам на баба си " маме" ( майката на баща ми) . Как и защо е тръгнало това обръщение не знам ,аз съм 4тата внучка (общо 6 сме) .Правнуците и те така я наричат . Определено е заслужила жената това обръщение !!!

Последна редакция: ср, 16 дек 2009, 23:36 от raya_рая

# 191
А да се обърнеш към свекървата с "майко" е простотия, нали  ooooh!
Тони, някъде да съм написала подобно нещо?
Наричам свекърва си по име, отношенията ни не са особено добри, просто гледам да съм учтива.
Това, че ти наричаш свекърва си "майче" е твой избор и решение, това не е простотия, нито ти си простачка.
Еднозначен отговор няма, много често обръщението зависи от отношенията снаха/свекърва.

# 192
  • София
Тони, някъде да съм написала подобно нещо?
Извини ме, цитирах те, но мисълта ми се отплесна и излезе така, че го казвам директно на теб, а написаното се отнасяше до друга част от аудиторията  Peace
За друго исках да си кажа. А именно - за да не е толкова пресилено и грубо да казвам пак простотия, но обръщението "стара майко" към бабите ми е неестествено и неуместно. Говориш за традиция и го оправдаваш, а обръщението "майко" към свекървите не оправдаваш ли пак като традиция?

# 193
Виж сега - и на мен ми звучи идиотско да нарека баба ми (Бог да я прости!) стара майко.
Традиционно обръщение е за някои части на Северна България, не знаех, че все още се ползва.
Вероятно има още много странни обръщения към всеки член от родата, ама аз не ги знам, но не ми и трябва.
Относно обръщението с "майко" към свекървата - ако човека си заслужава, защо не?
Няма лошо да се спазват традициите.
Да наричаш свекърва си "майко" пак казвам - за мен не е простотия, приемам го, ако желаеш и ти е приятно да го казваш (от сърце), а не защото така е прието или от лицемерие.
Макар, че съм пристрастна - свекърва ми е ужасна жена и просто няма начин да я нарека "майко".

# 194
  Да, отживелица е. Но аз го правя. Никой не ме е карал, просто исках да я зарадвам , защото е човек, който наистина го заслужава. Винаги се е държала с мен като със собствена дъщеря и винаги , когато сме имали трудни моменти в семейството ни ни е подкрепяла. Никога не ми е тежало да се обръщам към нея с "майко".
  Имам двама сина и един ден /живи и здрави/ и аз ще бъда свекърва, но това обръщение ще го забраня за снахите си.Имам си име.

Общи условия

Активация на акаунт