КУХНИТЕ - 28-ма тема

• 113 197
  • 870
  •   1
Отговори
# 675
Да, казаха ми за Салекс, че е по-скъпо. А плота явно плащам целите 90 см, естествено... , нямам плавно прибиране, но са от боксовете, не знам какви точно. Работят с Блум. Двете колони са кошници поне на 130 може би.... Ясно, явно е нормална цената горе долу...

# 676
Всъщност аз покрай моите обикаляния разбрах, че цените общо взето са едни и същи навсякъде. Една и съща кухня я мотах къде ли не, като предварително знаех какви механизми искам, какви матеиали и прочие. Разликата идва от порядъка на 50 лева и от качеството на работа и обслужването.

Охх, вярвате или не, не мога да качвам снимки във форума, мързи ме да ходя да чета в указанията, така или иначе снимки в нета нямам и просто ми е сложно. Сори. Simple Smile
http://bg-mebel.com/web/index.php/bulgarian/categories/kitchen/8
Представлява нещо такова, но фурната е на стената с хладилника, тоест , като почнеш от хладилника, после две колони с механизми изтеглящи 30 см, после вградената фурна и с това свършват двата метра на едната стена. Всичко това е до горе - 250 височина.
На другата стена е както на снимката - 3 метра долни и горни шкафове, Всичко е вратички без механизми, нямам горно отваряне. Имам една колонка долу с чекмеджета. Всичко е много изчистено , никакви витринки и т.н. И това  - 6000лв. лак ПДЧ.
Плот на 80с,. има на Салекс. и още някаква фирма АйДжи.... нещо си, но доколкото разбрах не поддържат на склад и са доста ограничени откъм цветове. Салекс уж имали....
Така на око не ми се вижда висока цената. Гланцовото ПДЧ на Салекс не е много евтино, пък и при теб ще отиде доста материал, все пак кухнята е до тавана, което на мен ми говори, че горния ред е с височина поне 1 метър.  А Салекс предлагат плотове с ширина 90 см, а не 80 и предполагам, че за такъв става дума. Ако на чекмеджетата ти сложат тандембокс с плавно прибиране, те пак не са евтини. А "двете колонки" са високи кошници ли? Ако е така и те най-вероятно са доста пари. Всичко има значение, аз съм сигурна че можеш да намериш фирма, която да ти изпълни кухнята и за много повече пари и за много по-малко, но ще има разлика в механизмите и качеството на изпълнение.

# 677
да, и аз до този извод стигам, вече от 3та фирма цената се върти около 6000.
Последно мисля, едни мебелист да ме оферира, човека уж е препоръчан, но мен не ми вдъхва много доверие да ми прави някой кухнята дето машините са му в гаража примерно.... не знам, доста сме притиснати финансово напоследък, така че може да се стигне до компромис.

# 678
Е то пак не е гаранция ако са фирма с цех дали пак няма да окъкат положението  Naughty
Нашия майстор ни водеше ние да си поръчваме материали, механизми, разкрой за да сме напълно наясно кое колко струва.
Горни и долни шкафове 3 на 2,5м и барплот 1.2м с 5 витрини, джоли, метабокси и газови амортисьори (плоскости и плот на Егер) като материали излезе около 2500лв

# 679
Ще се опитам да обясня малко ценообразуването и да ви докажа, че един и същ вариант се движи в едни и същи рамки. Преди кризата търговците правеха безумни надценки, но наблюденията ми показаха, че последната половин година всички търговци уеднаквиха цените. В България се работи с едни и същи материали. Има опасност ако си поръчате кухняот някой гаражен производител да ви излезе много по-скъпо, защото когато му поръчате кухня, той отива и си купува точно толкова плоскости, колкото му трябват. Съответно, когато се купува на толкова дребно, цените на плоскостите са двойни. И аз се пробвах при един гаражен мебелист, но като почнах да правя оферти за мои клиенти, той ми даваше с 30% по-висока цена, а човечецът работеше на по-ниски надценки и едвам свързваше двата края. Така че, в днешно време е по-важно дали фирмата работи качествено, а не какви са им цените. За механизмите, колкото и да се обикаля, почти всички пазаруват от Кент импекс, а техните механизми са много добри.
Иначе от опит знам, че в България няма едно нормално помещения. Не знам тези строители какво гледат, какви са тези архитекти, които вземат луди пари за проекти, но аз от 90 кухни за миналата година, успях само 2 модулни да наглася. Всичко друго беше по поръчка.

Последно мисля, едни мебелист да ме оферира, човека уж е препоръчан, но мен не ми вдъхва много доверие да ми прави някой кухнята дето машините са му в гаража примерно.... не знам, доста сме притиснати финансово напоследък, така че може да се стигне до компромис.

# 680
Емануел, благодаря за разяснението.
Кент Импекс и аз ги намерих като търсих едно кошче, което там струваше 20лв, а от мебелната фирма ми го оферираха на 50лв. Какво ли се случва тогава с механизмите като цена можем и сами да се досетим. Питах тези от кент Импекс, казаха , че дават 10% отстъпка на мебелните фирми, ок, но те вдигат над тяхната цена + отстъпката от 10%... Поне така си мисля аз.
Това за плоскостите на дребно и аз си го мислех. Интересно ми е все пак каква цена ще ми даде. Ако искате ще споделя след това.  bouquet

# 681

Според мен цена от 6000 лв. е много. В крайна сметка, само вратичките са от гланцово ПДЧ. Корпусът едва ли.

# 682
  • Далечният изток
Аз понеже също доста обикалях, цените варират от 500 лв. за линеен метър за по-обикновена кухня, без разни механизми и кошници, до 600 лв за линеен метър с механизми. Това е за ПДЧ. Имаш 5 м шкафове по 600 лв или по 700 да речем, айде още малко от нас да отпуснем /колони, лак/, се получава 3000 - 3500. Как се е стигнало за 5 м от 3000 до 6000 лв ?

# 683
  • София
Ще се опитам да обясня малко ценообразуването и да ви докажа, че един и същ вариант се движи в едни и същи рамки. Преди кризата търговците правеха безумни надценки, но наблюденията ми показаха, че последната половин година всички търговци уеднаквиха цените. В България се работи с едни и същи материали. Има опасност ако си поръчате кухняот някой гаражен производител да ви излезе много по-скъпо, защото когато му поръчате кухня, той отива и си купува точно толкова плоскости, колкото му трябват. Съответно, когато се купува на толкова дребно, цените на плоскостите са двойни. И аз се пробвах при един гаражен мебелист, но като почнах да правя оферти за мои клиенти, той ми даваше с 30% по-висока цена, а човечецът работеше на по-ниски надценки и едвам свързваше двата края. Така че, в днешно време е по-важно дали фирмата работи качествено, а не какви са им цените. За механизмите, колкото и да се обикаля, почти всички пазаруват от Кент импекс, а техните механизми са много добри.
Иначе от опит знам, че в България няма едно нормално помещения. Не знам тези строители какво гледат, какви са тези архитекти, които вземат луди пари за проекти, но аз от 90 кухни за миналата година, успях само 2 модулни да наглася. Всичко друго беше по поръчка.

За гаражния производител цената на плочата е по-висока, защото не прави оборот на доставчика и той съответно му дава по-малка отстъпка. Може би това си имал предвид, аз само уточнявам.
Аз до тук съм срещала 3 метода за формиране на цена на кухня, да речем:
1. Фирмата си изчислява колко материал ще отиде за един шкаф с труд и всичко и разделя цената на размерите на шкафа и така получава цена на линеен метър, с която после се смята всичко останало, като за дръжка се добавя, за амортисьор се добавя, за чекмедже се добавя, и за всичко освен ПДЧ-то, канта и фазера и пантите се добавя по-висока от реалната сума отгоре. Така се смятат всички шкафове и накрая се добавя процент за транспорт и монтаж.
2. Изваждат се всички материали от кухнята - включително се прави разкрой, за да се види колко точно плочи отиват, добавя се 20 % фира, вадят се цените на всеки винт, разглобка и панта. накрая се тегли чертата, умножава се всичко това по 2 и ето ти крайната цена към клиента с транспорт монтаж и всичко.
3. СМята се колко кв. метра ще отидат в кухнята ПДЧ (не колко плочи), в зависимост от марката, декора има различна цена на кв. метър, вадят се механизмите, панти и абсолютно всичко по кухнята. Всичко това се вкарва в една екселска таблица и върху сумата на материалите се добавят проценти надценка - за труд, за транспорт, за монтаж най-общо казано.
По първия метод цените са най-високи, по втория работят гаражните майстори и цените са като по първия метод, а третия е най-реален според мен и цената е най-ниска, защото добавения процент към чистата цена на материалите в никакъв случай не стига 100% както при втория метод.
Ние работим по третия метод и за това не мога да отговоря на въпроса "колко ще струва кухня 3 метра" дори приблизително...
Не може да се каже и "как са стигнали до цена 6000 лв за кухня 5 м..".....

# 684

Според мен цена от 6000 лв. е много. В крайна сметка, само вратичките са от гланцово ПДЧ. Корпусът едва ли.

според мен от значение е не само материалът.Аз разбрах,че ще има кошници -2 броя на по 130 см,които са скъпички,само термоплота на 90 см е почти два пъти по-скъп от един стандартен на 60 см,а в Салекс-а има значение и разцветката му.

# 685
Има ли някакъв проект на тази кухня, да я видим за какво става въпрос, чде се обърках. 6 хил. лева може и да е много, може и да е малко за такава кухня. Зависи много от проекта.
Иначе съм съгласен с Манди Портокалова за ценообразуването. Бих поспорил с нея малко за втория и третия метод. Тя ги е обяснила много добре нещата, но има още някои подробности. Все пак ценообразуването е за производителите и не е редно тук аз примерно да издавам ценообразуването на фирми, с които работя. Simple Smile

според мен от значение е не само материалът.Аз разбрах,че ще има кошници -2 броя на по 130 см,които са скъпички,само термоплота на 90 см е почти два пъти по-скъп от един стандартен на 60 см,а в Салекс-а има значение и разцветката му.

# 686
  • София
Има ли някакъв проект на тази кухня, да я видим за какво става въпрос, чде се обърках. 6 хил. лева може и да е много, може и да е малко за такава кухня. Зависи много от проекта.
Иначе съм съгласен с Манди Портокалова за ценообразуването. Бих поспорил с нея малко за втория и третия метод. Тя ги е обяснила много добре нещата, но има още някои подробности. Все пак ценообразуването е за производителите и не е редно тук аз примерно да издавам ценообразуването на фирми, с които работя. Simple Smile
Хм... аз съм скицирала методологията на ценообразуването, защото ми се иска за потребителите, които четат и пишат тук да е ясно, че да си поръчаш мебели по поръчка не е като да си го купиш готово. Всеки се консултира тук дали е висока цената и всички мислят за това колко струват материалите, но никой не се сеща, че и труда си има цена. Гаражните производители не издържат цех и работници и труда им е доста скъпо платен всъщност... Simple Smile  Според мен не е нередно да описвам ценообразуването, това трябва да е ясно на всеки. СПоред мен клиентите трябва да са наясно защо цените в Айко са 2-3 пъти по-ниски, как се свалят тези цени и защо един и същи шкаф от там и от малка фирма излиза с голяма разлика в цената... Уффф и както и да е, че пак се запалих.

# 687
Simple Smile Не се пали. Има си икономически закони. За Айко например аз знам как се свалят цени. Но си има един закон - евтиното винаги излиза скъпо. Всеки ден минават клиенти при мен, с някой от тях поддържам дългогодишни връзки и имам наблюдения. Аз лично за себе си съм направил своя избор.
Иначе си има икономически закони. Ако една фирма съумее да продава в промишлени количества и същевременно това й е достатъчно да си покрие разходите, може да си позволи по-ниски надценки. Проблема с китайската стока няма да го разисквам, защото е ясен на всички. Големите фирми могат да си позволят да правят и големи далавери с ДДС, което може да свали наистина много цената. И другото, което е, аз си обзаведох апартамента, като кухнята ми беше по проект, останалото е модули. Избрах си сигурна и малка фирма, с която и работя. Защо ли? В една голяма фирма като Айко например работят хиляди служители. Никога не знаеш кой монтажник ще дойде да ти сглабя стоката. Ако същия този монтажник не си е получил навреме заплатата или готината продавачка не му е пуснала, това ще рефлектира и върху работата. Още повече, че често се спестяват някои разходи в ценообразуването и започват да ти се калкулират, след като подпишеш договора, който преди това някои не четат.
Преди време ходих на обиколка в хипермаркетите за мебели и ми направи още нещо впечатление. Написана някаква висока цена, която е задраскана и отдолу някаква двойно по-ниска. В последствие обаче се оказва, че ниската цена е цена за мостра, която пък от своя странам е очукана и амортизирана цялата от ежедневна употреба. Ако поискаш да си купиш нещо от склада, съответно ти сервират по-високата цена.
Както и да е. Simple Smile

Хм... аз съм скицирала методологията на ценообразуването, защото ми се иска за потребителите, които четат и пишат тук да е ясно, че да си поръчаш мебели по поръчка не е като да си го купиш готово. Всеки се консултира тук дали е висока цената и всички мислят за това колко струват материалите, но никой не се сеща, че и труда си има цена. Гаражните производители не издържат цех и работници и труда им е доста скъпо платен всъщност... Simple Smile  Според мен не е нередно да описвам ценообразуването, това трябва да е ясно на всеки. СПоред мен клиентите трябва да са наясно защо цените в Айко са 2-3 пъти по-ниски, как се свалят тези цени и защо един и същи шкаф от там и от малка фирма излиза с голяма разлика в цената... Уффф и както и да е, че пак се запалих.

# 688
прогноза за времето - облачно на места с превалявания на кюфтета
 ето как си смятам цените - http://dox.bg/files/dw?a=3a9b3364d2 

# 689
Като легнат децата следобяд, ще ви дам проекта, но не е 3Д визуализация.

Общи условия

Активация на акаунт