Муковисцидоза

• 124 454
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
Мария ,какво си решила да правиш? Аз съм готова да съдействам,пиши ми на лични ако искаш или тук.
От това,което са споделяли майките знам, че във Варна,Димитровгад,Провадия са отпускали от общината пари за инхалатори, но доколкото знам, това си е по тяхна преценка и добро желание, мисля, че не са длъжни....

# 391
Отпускали са също във Велико Търново и Сливница. Ако някой знае къде още да пише. Моя случай съм го описала подробно тук:
Искам да споделя с вас, как успях да намеря пари за нов инхалатор на Саша.
http://www.lifewithcf.org/index.php?option=com_ccboard&view= … 172&Itemid=26

Добрият пример!
от Светлана Атанасова на 04 май 2011 г. в 13:10
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/note.php?note_id=10150169617921456

http://www.dimitrovgrad.bg/2715-lv-v-blagotvoritelnata-aktsiya-za-aleksandra.aspx

# 392
Здравейте, за първи път пиша в този форум.Преди около месец поставиха диагноза Муковисцидоза на сина ми, който е на 2,9 г. на база потен тест. Взеха кръв от мен и детето за генетично изследване и сега чакаме резултата. Искам да попитам дали може генетичният резултат да отхвърли диагнозата? Какво следва от тук нататък? За сега ни изписаха Креон 3х1, но той не го пие. Казаха ни като усетя някаква промяна да почвам АЦЦ и инхалации с Бромхексин и физ. разтвор. Изписаха ни АД Ликид, но също не го пие - не му харесва. Благодаря Ви предварително!

# 393
HELINA, здравей.
Да, генетичното изследване може да отхвърли диагнозата!
Креона трябва да се пие,ако трябва му отваряй капсулата и да изпива само зрънцата с малко храна или сок.
Питаш какво те чака- чака те, това каквото я чака всяка една майка- един изпълнен с много грижи живот,муковисцидозата изисква отделяне на доста повече време за обгрижване на детето.Ще се наложи да правите всеки ден инхалации, да пиете постоянно ензими,понякога ще влизате в болница.
Иначе казано нашите деца са като всички останали, само дето са най-силните и най-хубави деца на света .
Задавай конкретни въпроси, сигурна съм, че ще се намери кой да ти отговори.

# 394
Привет!
За съжаление  ,  след всички нормативни актове които прегледах се оказа,че след  2003 година инхалаторите никога не са отпускани нормално,като технически помощни средства./Преди 2002 година има някакви поправки,но не можах да ги открия.Ако някой си пази разпореждане за инхалатор отпреди тази година нека ми пише/
Да, на места са ги плащали, плащат ги и сега ,но това е по точката за еднократна помощ  и никой няма задължение да ги отпуска.Всичко става на доброволни начала.
Засега написах едни писма до Агенцията за социално подпомаганe с копие до МЗ и ще чакам отговор.Когато го получа ,според зависи какъв ще е  ще продължа нататък

Последна редакция: нд, 03 юли 2011, 17:48 от Moza

# 395
 От къде си купувате този инхалатор- Микролайф Хоум?
Има ли сервиз в различни градове и резервни части, пишете, защото много хора в тежко състояние имат нужда от инхалатори, ако са толкова добри да ги насочим да си купуват от тях.

# 396
  • Варна
От къде си купувате този инхалатор- Микролайф Хоум?
Има ли сервиз в различни градове и резервни части, пишете, защото много хора в тежко състояние имат нужда от инхалатори, ако са толкова добри да ги насочим да си купуват от тях.

Ние го купихме от София от Педиатрична аптека Ерудита, телефон: 02/ 833 40 39 можеш да питаш за сервиз и рез. части. Тук във Варна, в аптека К-Крез видях, че продават от апаратите за кръвно на фирма Микролайф Хоум - може да доставят и инхалатори по поръчка.

# 397
 Peace

Последна редакция: пн, 04 юли 2011, 14:52 от Annyto_e

# 398
Здравейте от един бг татко. Mr. GreenСигурни поста ще ми е доста несвързан и пълен с правописни грешки.Извинявам се предварително , просто ада се стовари върху мен.Както се досещате дъщеря ми е с CF.Първа бременност.Много желана , за съжаление с много проблеми.Кръвоизливи , инфарктни състояния и въпреки всичко опазихме бебка.Първия месец беше много добре.Наддаваше повече от нормално.Като си помисля , ядосвахме се , че много плаче.Колики. LaughingИ така до 1 ваксина срещу хепатит.Една вечер забелязахме синьо петно на гръбчето като от прискрипано.Педито май не разбра много за какво иде реч.Щяло да мине дъра бъра.Последваха обаче още 1 , 2 ,4.Не издържах , явно нещо не беше наред.И така отидохме на кръвно изследване , което завърши в Св. Георги Пловдив.Липса на витамин К , което излекуваха , но установиха и много нисък общ белтък.Никакво наддаване на тегло за 2 месец.Оттам съмненията , 1 потен тест положителен.2 невалиден.Диагноза анемично отточна форма на MV.Чакаме генетиката и другите потни , но няма да изскочи зайче.Лекарите ни гледат със съжаление.Не сме почнали още никакво лечение.Съпругата ми е съсипана Cry.Честно казано изобщо не знаех , че има болест CF.От няколко дни чета.Възхищавам Ви се , повдигнали сте планина.За нашата мила държавица , която има пари за военни мисии , но не и за здравеопазване сте направили огромен прогрес.БЛАГОДАРЯ ВИ.Аз съм адвокат и жена ми също.За съжаление практикувахме наказателно право , но бях много добър по административно в УНИ Simple Smile.За няколко месеца ще включа.С вас съм.Ще се боря докрай за всички деца , докато държавата не въведе протокола докрай.Момичета има ли лекар , който да застане в борбата срещу болестта до нас.Знам че няма лечение и т.н.Знам средната продължителност на живот в БГ.Не искам да натоварвам никой лекар психически , прост някои да се бори с нас.Помагайте!Пишете ми на karadimov_lawyer@abv.bg.;skype:greatpipi.
Ще си пиша телефона след няколко дни.Нямам още сили да говоря с никого.
Моля се да сте живи и здрави!Ако има Бог , а аз вярвам че има то той ще е с Вас и ще Ви помогне.
Чао засега!

# 399
revolution Hug,освен да те прегърна на този етап не знам какво да ти кажа, всичко ще е прекалено тъпо и прекалено не на място.Очакваме да се съвземеш и да се впуснеш с нас в битката,защото тя е многостранна.
Имаме група във фейсбук, ще имаме събрание този месец.
http://www.lifewithcf.org/index.php?option=com_content&view= … -39&Itemid=65

Наистина имаме нужда от умни и готови за борба хора, тези които до сега се борихме се посдухахме доста, имаме нужда от нова вълна на сила и интелект, за да се разрешат купищата от проблеми, които имаме.

# 400
http://ecorn-cf.eu/index.php?id=18
Привет!
Това горе е линк към страница,създадена за пациенти с CF,където на ваши въпроси отговарят експерти по болеста. Тя може да бъде четена на различни езици,вкл. на румънски,но българския за съжаление не е включен.
Молбата ми  към ръководството на асоциацията е ,да се свърже с екипа и официално да помоли българският език да бъде включен във страницата.

Последна редакция: вт, 12 юли 2011, 08:51 от Moza

# 401
  • Варна
http://ecorn-cf.eu/index.php?id=18
Привет!
Това горе е линк към страница,създадена за пациенти с CF,където на ваши въпроси отговарят експерти по болеста. Тя може да бъде четена на различни езици,вкл. на румънски,но българския за съжаление не е включен.
Молбата ми  към ръководството на асоциацията е ,да се свърже с екипа и официално да помоли българският език да бъде включен във страницата.

A question of communication

Question
    We're from Blgariya. If the page can also have Bulgarian ezik.Blagodarya

Answer
    Hello,

There is no local expert advice in Bulgarian language and with Bulgarian experts however you may ask a question in English on this platform.

Best regards,
    Annette Pfalz
    on behalf of
    20.09.2010

# 402
  • Варна
Отговорът според мен означава, че нямат български лекари в екипа, които да могат да отговарят на тези въпроси на български. Иначе програмата съществува от няколко години и ако не греша, сме превеждали въпроси/отговори на/от английски.

Коригирам се, ето какво пише на сайта на ecorn-cf:

"Относно ECORN-CF

Главната цел е да създаде модел на "Мрежа от европейски референтни центрове за муковисцидоза"(ECORN-CF). Пациенти, лекари и други специалисти трябва да имат лесен достъп до експертните познания и съвети, касаещи муковисцидозата.

Всички сътрудничещи партньори-държави осигуряват експертна информация за пациентите и лекарите на техния майчин език на местен уебсайт. След превод на въпросите и отговорите на английски, те се публикуват на централния уебсайт и са достъпни за всеки заинтересован. Така ще има пренос на знания и опит между държавите в Европа, което ще гарантира еднакво ниво на познанията в партниращите си държави и ще се избегне пътуването на дълги разстояния до някой друг център за МВ.

В бъдеще програмата ще помага да се откриват пропуските в сегашните препоръки за лечение или да се откриват съветите, които не са основани на практически опит, с цел постигане на  Европейски Консенсус за грижа за пациентите с МВ, там, където е необходимо. Мерките за проверка на качеството ще повишат нивото на познания и ще ги приравнят към най-високите в Европа.

Допълнение:
Европейското финансиране по проекта завърши на 30 април 2010, след 36-месечна продължителност.

В момента съществуването на експертната платформа ECORN-CF на различни езици и контролът на качеството над централния архив (на английски) се извършва с финансовата подкрепа на немската фондация 'Christiane Herzog Stiftung' и на немската пациентска организация  'Mukoviszidose e.V.' - до края на 2010 г."

3.09.2010

Последна редакция: вт, 12 юли 2011, 12:47 от Lilibon

# 403

Цитирания въпрос е зададен от мен,но английскитят ми не е добър.Това е моят превод :
Нямаме налице местен  експертен съвет по български език и  български експерт, но може да зададете  въпрос на английски език на тази платформа.
И би  трябвало да означава,че нямат не лекар ,а преводач,защото ако трябваше да си задам въпроса на български лекар,нямаше да питам тях.Поне аз мисля така.

# 404
  • Варна

Цитирания въпрос е зададен от мен,но английскитят ми не е добър.Това е моят превод :
Нямаме налице местен  експертен съвет по български език и  български експерт, но може да зададете  въпрос на английски език на тази платформа.
И би  трябвало да означава,че нямат не лекар ,а преводач,защото ако трябваше да си задам въпроса на български лекар,нямаше да питам тях.Поне аз мисля така.

Целта на сайта е да не се разхождат пациентите до най-близкия CF център, както ние от Варна би трябвало да ползваме услугите на "центъра" който открихме преди 2 или 3 години в Александровска болница в София, а да си зададем въпроса на родния си език и роден специалист да ни отговори, както и да се обменя информация.
Както е дала Lilibon -
Всички сътрудничещи партньори-държави осигуряват експертна информация за пациентите и лекарите на техния майчин език на местен уебсайт. След превод на въпросите и отговорите на английски, те се публикуват на централния уебсайт и са достъпни за всеки заинтересован. Така ще има пренос на знания и опит между държавите в Европа, което ще гарантира еднакво ниво на познанията в партниращите си държави и ще се избегне пътуването на дълги разстояния до някой друг център за МВ.

Общи условия

Активация на акаунт