Общата кухня на Tumba_lumba/dpetrova

  • 21 201
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 170
МЛЕЧНА РАЗЯДКА
Ще ви представя една много простичка разновидност на млечна разядка, но пък мн лесна и вкусна, страхотно мезе за ледено студения аператив:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Сирене "Фета" или др. вид меко бяло саламурено сирене с повече масленост, кофичка заквасена сметана, аз ползвам на "Верея", пресни краставици, скилидки чесън, орехи, може за свежест малко копър, а ако сиренето не е солено и малко сол на вкус;

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Смесвате в купа добре намачканото сирене, настърганата на ситно ренде краставица и чесъна, ситно смлените орехи/може и не толкова ситно/, добавяте мн наситно малко копър, сол, ако е необходимо и добавяте сметаната. Обърквате всичко до хомогенна смес и поднасяте с украса според фантазията си.
Става мн лека и мн вкусна разядка, салата или просто мезе за водка.
Наздраве!

# 16
  • Мнения: 170
ТИКВИЧКИ СЪС СВЕЖА ПЛЪНКА:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Тиквички/ако е сезона на бейби тиквичките, най добре такива, мънички или по възможност колкото се може по малки и свежи/, свежо саламурено бяло сирене с повече масленост и не мн солено, чесън, копър, черен пипер, сол, олио/зехтин, яйца, кашкавал за обилно поръсване.
За соса: по избор кисело мляко или цедено такова, или пък заквасена сметана, както и домати, ако решите да ги полеете с доматен сос, по долу съм обяснила подробно.

Няма точни пропорции, защото всичко е на око, според броя тиквички.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Добре измивате и подсушавате тиквичките, не ги белите, разрязавате ги на две по дължина и ги издълбавате да се получат лодчици, които леко посолявате от вътрешната страна. В купа натрошавате сиренето, наситнявате копъра, чесъна, добавяте малко черен или бял пипер, добавяте малко олио/зехтин и чуквате две или повече яйчица, прибавяте и наситнената издълбана вътрешност на тиквичките. Разбърквате всичко добре. С получената смес пълните лодчиците от тиквички, нареждате в намаслена тавичка и добавяте една идейка водичка на дъното на тавичката, мн малко и печете в умерена фурна до готовност. Преди пълната им готовност ги поръсвате обилно с кашкавал и оставяте да се запече до златисто. Стават за предястие както и за основно ястие. Леки и вкусни и мн свежи. В плънката може да добавите и топено сирене или някакъв друг вид сирене, който обичате, може да поръсите с пушен кашкавал, просто може смело да импровизирате и фантазирате.
Към тях поднасям леко и елементарно млечно сосче: От кисело мляко с чесън, копър и солчица. Може да замените киселото мляко със заквасена сметана или да го направите с цедено кисело мляко, избора е изцяло Ваш.
А ако обичате доматен сос, смело може да си приготвите към тях и такъв. От смлени или рендосани, обелени свежи домати, които запържвате до готовност и сгъстяване в зехтин/олио, добавяте малко водичка и изчаквате да се поизпари, чесънче, черен пипер, малко чубричка/или мащерка, риган, босилек/, сол, щипка захар, малко червен пипер за по плътен цвят и вкус и соса е готов и мн вкусен. Да ви е сладко.

# 17
  • Мнения: 170
ПОЛУКЛАСИЧЕСКИ КОКТЕЙЛ С РУЛЦА ОТ РАЦИ



Продукти

1 голям пак. рулца от раци /200-250гр./
1 опаковка майонеза /200-250гр./
2 сварени белтъка
2 кисели краставички
2 скилидки чесън
сол, лимонов сок, бял пипер

Приготовление

Нарязвате на много дребни кубчета рулцата от раци, скилидките чесън, киселите краставички и белтъците, добавяте малко лимонов сок и сол, ако е необходимо, както и малко бял пипер, прибавяте майонезата и разбърквате до хомогенизиране на сместа. Ако обичате може да наситните и малко пресен копър. Охлаждате и поднасяте предястието сервирано в коктейлни чаши, гарнирано с препечени филийки хляб или сухар, лимонче или кисели краставички, а защо не и зелени маслини. Това предястие става успешно и за салата:)! Така, че само дайте воля на въображението си:).........Да Ви е Сладко!!!


# 18
  • Мнения: 170
ПАЛАЧИНКИТЕ НА ТАТКО-радост за малки и пораснали деца:)

!!! Дозата е за повечко палачинки !

Продукти:

500гр. брашно (1/2 пакет)
1-2 щипки сол
вода
1/2 кофичка кисело мляко
1равна(непълна)чаена/кафена лъжичка хлебна сода
3 яйца

Приготовление:

Брашното се пресява, добавя му се щипка-две сол и вода да стане гъста каша (горе долу с консистенцията на едновремешната гъста боза). Разбърква се добре, като се внимава да няма бучки. Отделно в купичка слагате киселото мляко с угасената в него лъжичка хлебна сода, прибавяте яйцата и разбивате с телта много добре. След което прибавяте вече разбитото мляко, яйца и сода към кашичката от брашно, вода и солчица. Смесвате всичко много добре до пълна хомогенност.
Загрявате тигана на котлона и добавяте мн малко мазнина(олио), толкова, колкото все едно да намажете тигана, зарявате мазнината и пържите палачинките, като на тиган с диаметър около 28см.( по голям тиган) дозата за една палачинка е един среден готварски черпак за супа  /ама, че обяснение дръпнах:)/. Палачинките се пържат от двете страни, като внимавате да не залепват или загорят, когато са готови от едната страна, внимателно обръщате палачинката за да се изпържи и от другата страна и воалаааа........имате си вкусна закуска.............

ПП Ако тигана ви е по малък, естествено слагате по малко от сместа, като внимавате палачинката да стане тъничка, ако пък сте сложили по малко от необходимото количество, добавяте още малко от сместа за палачинките и разстилате с въртеливи движения по цялото дъно на тигана! Дано да съм обяснила разбираемо......

Гарнирате със сладко, сирене или каквото ви душа иска ! Да ви е сладко!


      

       

# 19
  • Мнения: 170
БУХТИ
/РЕЦЕПТАТА Я ЗНАМ ОТ МАЙКА МИ, НО СЪЩАТА ВИДЯХ И В GOTVETESMEN, ТА ОТТАМ СЕ ПОДСЕТИХ ЗА ВКУСНА НЕДЕЛНА ЗАКУСКА:)/

Продукти

2 и 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 непълна /равна/к. л. хлебна сода
2 или 3 яйца
1 ч. ч. олио за пържене /тип фритюрно/
щипка сол
пудра захар, сладко, сирене

Приготовление

В купа смесвате пресятото брашно, киселото мляко с угасената в него сода, яйцата, солта и смесвате всичко до хомегнна смес. Загрявате олиото, колкото повечко е олиото толкова по добре и с лъжица слагате от сместа в тигана, пържите до златисто-кафеникаво, внимавайте да не ви останат сурови в средата, слагайте по малко смес и пържете повечко, вадите и отцеждате върху салфетка или домакинска хартия. Сервирате поръсени с пудра захар или сладко, ако ги обичате сладки и със сиренце, ако ги хапвате соленички. Да ви е сладко!
 


          

          

# 20
  • Мнения: 170
Салата от ориз и каквото има в хладилника:)
Необходими продукти:
1 пакет от 250гр. дългозърнест ориз, в торбички за варене
шпеков салам
кисели краставички
кашкавал или сирене за пици
скилидка чесън, олио, черен пипер, сол, няколко капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
Сварявате ориза в предварително кипната подсолена вода до готовност, но внимавате да не се развари. Оттегляте от котлона. Изсипвате го от торбичките по начина указан на самия пакет в купа, капвате малко олио да не се слепва и оставяте да изстине. В друг съд настъргвате шпековия салам /който трябва да е охладен предварително за кратко във фризера, за можете по лесно да го настържете/, киселите краставички, кашкавала/сиренето за пици и скилидката чесън. Прибавяте така настърганите продукти към вече изстиналия ориз, подправяте със сол на вкус, черен пипер, олио и капки лимонов сок и сервирате с украса по избор. По тази рецепта можете да импровизирате на воля:)!

# 21
  • Мнения: 170
ТИП ИТАЛИАНСКА САЛАТА

Необходими продукти:
Шунка
Твърдо сварени яйца
кашкавал
майонеза
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В купа нарязвате шунката и кашкавала на ситно / а може шунката на много тънки жулиени, а кашкавала да е във форма на спагети/, настъргвате белтъците на яйцата, посолявате със сол и бял пипер и обърквате всичко с майонеза на вкус. Сервирате върху канапе от настърганите жълтъци, а върху салата посипвате малко настърган белтък. Доукрасявате по Ваш избор и сервирате. Лесна, не тежка, въпреки майонезата, с която разбира се не трябва да се прекалява като количество в салатата и вкусна!

# 22
  • Мнения: 170
СУПЕР СВЕЖА САЛАТА СЪС СУРОВИ ТИКВИЧКИ
ИЗТОЧНИК-ПЕРФЕКТНАТА ВЕЧЕРЯ-ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧАСТНИК

Направих една салата, която взаимствах от ПВ от една участничка...и останах супер доволна...Нарязах на ленти с белачката сурови тиквички и ги мариновах в зехтин, пресен лимонов сок, чесън, сол и копър, оставих в хладилника за два-три часа, да отлежат и да се мариноват, технологията е като на карпачото, след което ги подредих в салатена плитка чиния/плато, нарязах на тънки ленти/филийки авокадо, полях с маринатата отгоре и станааааа супер свежарска салата...не бях яла сурови тиквички дотогава, ама салатата стана един път.....

# 23
  • Мнения: 170
САЛАТА ОТ ЯЙЦА И ШУНКА

ПРОДУКТИ:

твърдо сварени яйца
настърган лук
шунка /вакуумирана, нарязана/
горчица /смес холандска или френска или каквато имате със едрозърнеста/
сол, олио/зехтин, червен пипер, бял пипер, лимонов сок/оцет/

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Сварявате и охлаждате яйцата, белени ги режете на четвъртинки и нареждате в плитка чиния, поръсвате с червен пипер и заливате обилно с предварително приготвен винегрет от настърган лук, бял пипер, олио/зехтин, сол и лимонов сок, който може да замените с ябълков оцет или бял балсамико.
Намазвате парчетата шунка със сместа от видовете горчица и нареждате в чинията около яйцата.

ДА ВИ Е СЛАДКО!


    [/quote]


# 24
  • Мнения: 170
Зелена салата с авокадо, пиле, сурови гъби и кашу



Продукти:

свежа зелена салата
авокадо
сварено пилешко месо без кожа
кашу
растителен кашкавал
маслини
сурови гъби
пресен зелен лук
скилидка/две чесън
пресен лимонов сок, олио/зехтин, сол

Приготовление:

Първо мариновате нарязаните на тънки филийки авокадо и гъби в лимонов сок, зехтин/олио, пресован чесън и малко сол.
Измивате и накъсвате зелената салата, поставяте в плитка чиния, отгоре поръсвате с наситнен зелен лук, накъсвате пилешкото месо и нареждате отстрани, добавяте малко нарязан на дребни кубчета растителен кашкавал, поливате с олио/зехтин, лимонов сок и добавяте сол на вкус, отгоре подреждате маринованите филийки от авокадо и гъби, поръсвате с кашу/може цяло, може и натрошено/ и завършвате с украса от настърган кашкавал, маслини и кашу.


   
 

# 25
  • Мнения: 170
Зелена салата с авокадо, полента/качамак/, сурови гъби и белени слънчогледови семки



Продукти:

свежа зелена салата
авокадо
растителен кашкавал
сурови гъби
пресен зелен лук
скилидка/две чесън
качмак,
бяло саламурено сирене
белени слънчогледови семки
пресен лимонов сок, олио/зехтин, сол, червен пипер


Приготовление:


Първо сварявате качамака, слагате в плитка чиния и оставяте да изстине, след това поръсвате с червен пипер и запържвате със сгорещено олио. Също така предварително мариновате нарязаните на тънки филийки авокадо и гъби в лимонов сок, зехтин/олио, пресован чесън и малко сол.
Измивате и накъсвате зелената салата, поставяте в плитка чиния, отгоре поръсвате с наситнен зелен лук, добавяте малко нарязан на дребни кубчета растителен кашкавал, поливате с олио/зехтин, лимонов сок и добавяте сол на вкус, отгоре подреждате маринованите филийки гъби, а от едната страна филийките авокадо, поръсвате обилно с белени семки, и завършвате с украса от настърган кашкавал. От другата страна на чинията нареждате вече сварения и изстинал качамак, нарязан на формички според желанието и фантазията ви, като предварително сте го запържили с олио и червен пипер. Гарнирате всяко парче качамак със сиренце, а ако са ви останали изрезки от парченцата качамак, нарязвате ги на дребни кубчета и гарнирате допълнително салатата. Украсата е по Ваш избор и желание, аз украсих с пера зелен лук и магданоз.


      

# 26
  • Мнения: 170
Зелена салата, гарнирана с пресен зелен лук, маслини, краставици, домати и свежо сирене "Дунавия"




Продукти

Свежа зелена салата
пресен зелен лук
краставици
домати
сирене "Дунавия" или "Фета"
черни маслини/може и обезкостени/
олио, сол, лимонов сок

Приготовление:

Измивате и нарязвате или накъсвате зелената салата, поставяте я в средата на плитка чиния, поръсвате с наситнени перца пресен зелен лук, отгоре добавяте парченца сирене, отстрани/в кръг около нея/ поставяте нарязани на кубчета краставици и домати. Посолявате и овкусявате с олио и лимонов сок. Завършвате с украса от маслини и пера зелен лук, за акцент може да настържете отгоре съвсем малко кашкавал.


         

# 27
  • Мнения: 170
Салата от китайско зеле с настъргани моркови, кашкавал и маслини


Продукти:

китайско зеле, моркови, кашкавал, маслини, скилидка чесън, сол, олио, лмонов сок;

Приготовление:

Нарязвате на много тънки лентички китайското зеле, настъргвате морковите, нарязвате кашкавала на дребни кубчета, пресовате скилидката чесън, смесвате всички продукти, посолявате и овкусявате с олио и лимонов сок. Отгоре настъргвате обилно кашкавал и гарнирате с черни маслни. Простичко и вкусничко:)!


           

# 28
  • Мнения: 170
САЛАТА С БУЛГУР И ПРЕСНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ




Продукти

1/2 ч. ч. булгур
1 едър домат
1 прясна краставица
2-3 стръка зелен лук
1 кофичка майонеза
сол, черен/бял/шарен пипер, лимонов сок
сирене и кашкавал за поръсване

Приготовление

Сварявате булгура в подсолена вода/става бързо и внимавайте да не се развари, че аз моя малко го отървах:)/, отцеждате го и го оставяте да се охлади. В купа си нарязвате на дребни кубчета домата/който може предварително да почистите от семките, за да не се разводнява салатата/, краставицата и зеления лук, прибавяте сварения булгур, посолявате на вкус, добавяте малко лимонов сок и черен пипер, разбърквате добре и добавяте майонезта, смесвате всичко до хомогенизиране, поръсвате с кашкавал и сирене и поднасяте охладена:)! Да ви е сладко!

ПП Успешно може да махнете майонезата, да прибавите повечко магданоз и зехтин и май става тази арабската салата дето и забравих името:)!

Много съм доволна от резултата:)!



# 29
  • Мнения: 170
САЛАТА "ФАНТАЗИЯТА НА ДЕСИ"



Продукти

зелена и червена салата, прясна краставица, пресни домати, зелен лук, маслини, шунка, кашкавал, сварени яйца, мариновани гъби, пармезан за поръсване, сол, олио, лимонов сок

Приготовление

Измивате и нарязвате свежите салатки и ги подреждате в плитка чиния, отгоре поръсвате с наситнен зелен лук, отстрани украсявате с резени домати и краставици, посипвате салатата с наситно нарязани кубчета кашкавал, отгоре подреждате гъбите и маслините, заливате с дресинг от олио, лимонов сок и сол, поръсвате едната половина на салатата с пармезан, а в другата подреждате сварените яйца нарязани на четвъртинки, шунката нарязвате на тънки парчета и завивате на розички, които поставяте около салатата. Всъщност избора на подредбата е изцяло ваш и според вашата фантазия:).....



Общи условия

Активация на акаунт