Общата кухня на Tumba_lumba/dpetrova

  • 20 977
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 170
ЗИМНА КАРТОФЕНО-МАЙОНЕЗЕНА САЛАТА
С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ И ШУНКА



Продукти

картофи, майонеза, скилидка чесън, сол, кисели краставички, шунка, маслини и луканков салам за украса


Приготовление

Сварявате картофите (предварително обелени) в подсолена водичка. Охлаждате и нарязвате на дребни кубчета, по същия начин на много дребни кубчета нарязвате и прибавяте към картофите, киселите краставички и шунката, добавяте и пресованата скилидка чесън, посолявате на вкус и разбърквате много добре ведно с майонезата.
За още по лесно и бързо може докато картофите са още топлички да ги намачкате и после да добавите останалите продукти! Украсявате според желанието си! Да ви е сладко! Тази салатка е страхотно мезе за една охладена водка!


# 31
  • Мнения: 170
САЛАТА С ОРЗО ИЛИ АРПА ФИДЕ

АЗ Я ПРАВИХ С БЪЛГАРСКО АРПА ФИДЕ И СТАНА ВЕЛИКОЛЕПНА


 

Продукти:

1/2 пакет орзо или арпа фиде
2 по малки домата
1 средна краставица
150гр. шунка
100гр. кашкавал
100гр. черни обезкостени маслини
1 малко бурканче мариновани гъби, ама по възможност по дребнички
сол, олио, лимонов сок

за соса: 1/2 кофичка майонеза, няколко лъжици кисело мляко, една малка лъжичка едрозърнеста горчица, една пресована скилидка чесън, малко сол

Приготовление:

Сварявате си пастата в подсолена водичка, после отцеждате и добре измивате със студена вода до пълното и охлаждане. Нарязвате всички продукти на много дребни кубчета, като маслините и гъбите слагате цели, прибавяте орзото или арпа фидето, посолявате на вкус, прибавяте малко олио и лимонов сок и разбърквате добре.
Поднасяте салатата с млечно-майонезения сос, всеки да си добавя според вкуса и предпочитанията си:)!

ПП Салатата наистина е великолепна, нежна, ефирна и много вкусна. Опитайте, няма да съжалявате:)!

 



ПП ОРЗОТО Е ВИД ДРЕБНА ПАСТА БЛИЗКА ДО КУС КУС, НО ПО ФОРМА МНОГО ПРИЛИЧНА НА ЕДЪР ОРИЗ, УСПЕШНО СТАВА ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕНА С АРПА ФИДЕ, КОЕТО ИМА СЪЩАТА ФОРМА, МНОГО Е ЕФИРНО И НЕНАТОВАРВА ЯСТИЕТО...ТОЗИ ПЪТ АЗ ПОЛЗВАХ АРПА ФИДЕ НА "ЗЛАТЕН КЛАС", ЗАЩОТО В МАКАО -ТО НЯМАШЕ ДРУГА ПАСТА С ТАКАВА ФОРМА, ИНАЧЕ ПРЕДПОЧИТАМ ГРЪЦКАТА ИЛИ ИТАЛИАНСКАТА ПАСТА...НО ОСТАНАХ МНОГО ДОВОЛНА ОТ БЪЛГАРСКИЯ ВАРИАНТ, НИТО МИ СЕ СЛЕПНА, НИТО СЕ РАЗКАШКА, СВАРИ СЕ ПЕРФЕКТНО ЗА КРАТКО ВРЕМЕ И С НЕГО СТАНА ЧУДНА САЛАТА

# 32
  • Мнения: 170
Стъргана салата



Продукти

картофи, кисели краставички, маслини за украса, кашкавал за поръсване

за дресинга - равни количества кисело мляко, майонеза и сметана, пресована скилидка чесън, сол, бял пипер

Приготовление

Сварявате си картофите и ги оставяте да се охладят. В плато, плитка чиния или пък купа стържете ред картофи, ред кисели краставички, поливате с дресинга, пак ред картофи, пак ред краставички, отново заливка с дресинга, завършвате с настърган картоф, отгоре дресинг и поръсвате с настърган кашкавал или пък яйце.

Салатата става много въздушна, лека и вкусна, към нея може да настържете и шунка(шпек салам), гъби, яйца, мариновани морковчета(кисели от туршия), кашкавал и каквото ви дойде наум....Да ви е сладко!



# 33
  • Мнения: 170
НАЙ ЛЕСНАТА КАРТОФЕНА САЛАТА, ЧЕ И ВКУСНА....

/това е моята импровизация на едни "артисали" картофки, които дойдоха в повече за това което бяха предназначени и от едно ястие станаха две/

ПРОДУКТИ:

картофи
кисели краставички
маслини
зехтин/олио, лимонов сок, сол, бял пипер, чесън/по желание и вкус/,
ЕДРОЗЪРНЕСТА ГОРЧИЦА

ПРИГОТВЯНЕ:

Сварявате вече обелените картофи, ама да не ги разварите ей Simple Smile, дет се казва твърдо сварени до готовност за консумация, режете на шайби, нареждате в плитка чиния или плато и украсявате отстрани с кисели краставички. Отделно правите дресинг/винегрет от горчицата, зехтина, солта, лимоновия сок, чесъна и белия пипер, бъркате до хомогенна смес и заливате обилно шайбите картофи, украсявате с обезкостени черни маслини. Оставяте да се охлади за час, да поемат ароматите. Ммммм страоотно мезенце, салатка! А наздраве, евтино, ефектно, вкусно, без усилия, айде да идват гоститеееее.........хахххахаха..........

А РЕЗУЛТАТА Е ТОЗИ:


# 34
  • Мнения: 170
Пилешка супа с гъби, картофи и фиде

Продукти:

пилешко месо без кожа
2 средни картофа
1 малка зелена пиперка
1 люта чушка
3 средни гъби
1 малък морков
два стръка пресен зелен лук
тънко/фино фиде
олио, сол, черен пипер, магданоз, дивисил, универсална подправка за супа, лъжица пшеничен или царевичен грис, щипка куркума.

Приготовление:

Първо сварявате пилешкото месо, отделяте кожата, ако има такава, вадите месото, обезкостявате го и го режете на дребни късчета. Нарязвате всички зеленчуци на много ситни кубчета, добавяте пилешкото месо и леко запържвате всичко в олио, след което добавяте малко от бульона в който сте варили пилето и задушавате да поомекнат зеленчуците. След което добавяте останалия бульон и добавяте вода/ако бульона ви е в по малко количество/ според вкуса и желаната гъстота. Прибавяте солта, пипера, куркумата, грисът, универсалната подправка и фидето, варите до готовност. Преди да оттеглите от котлона добавете ситно нарязания магданоз и дивисил и похлупете. Оставете супата да отпочине малко и да поеме всички аромати. Сервирайте поръсена с малко перца зелен лук, лимонов сок и чушчица за тези които обичат лютичко. Да ви е сладко!

ПП Може да направите и застройка от жълтък, кисело мляко, малко лимонтузу, сол и черен пипер, като към застройката на струйка добавите част от бульона на вече готовата топла супичка за да не ви се пресече застройката/т. нар. темпериране/ и прибавете вече готовата застройка в супата.


      

# 35
  • Мнения: 170
ФУСИЛИ със заквасена сметана, шунка и още нещо

Продукти

1 пакет фусили/паста на спирали/
една мини шунка/или около 200-250гр./
50гр. зелени обезкостени маслини
4-5 кисели бейби краставички
1 малка опаковка заквасена сметана
около 100-150гр. свежо меко маслено сирене/аз използвах "Дунавия", но може и "Фета" или нещо от рода:)/
около 100-150гр. кашкавал
две скилидки чесън, олио, сол, бял пипер, мащерка, риган, босилек

Приготовление

Сварявате фусилите ал'денте  в подсолена вода с добавено малко олио към нея. Отцеждате, но не ги плакнете със студена вода, нека да бъдат горещи и ги връщате отново в съда в който сте ги варили, като им добавяте малко олио на око. Отделно нарязвате на дребни кубчета шунката, маслините, краставичките, сиренето и по голямата част от кашкавала/от него си оставяте за поръсване при сервирането/, пресовате скилидките чесън и всичко това добавяте към пастата, поръсвате с подправките, но внимавайте със солта, т. к. сиренето и кашкавала са си соленички. Връщате пастата на котлона и разбърквате до разтопяване на сиренето и кашкавала, прибавяте сметаната, разбърквате хубавичко до пълното и разнасяне и поемане от пастата и оттегляте от котлона, похлупвате и държите ястието топло до сервирането му. Преди да поднесете настържете отгоре кашкавал и украсете според желанието и вкуса си.

Изключително лесна за приготвяне паста, а и много вкусна. Да ви е сладко!

            


ПП Правя вариант на тази паста, като затоплям сметаната в тиган, прибавям сиренето, кашкавала, добавям синьо сирене и чесън и разтопявам всичко, варя до леко сгъстяване и прибавям към соса всички останали изброени по горе продукти, след което овкусявам вече сварената паста/може да използвате спагети, талятели, абе всичко макаронено:)/. Става много вкусно!

# 36
  • Мнения: 170
ФУСИЛИ С ДОМАТЕН СОС И КАЙМА

Продукти
1 пакет паста - фусили
250 гр. кайма
4 кисели краставички
2 скилидки чесън
250-300гр. лютеница
бяло сирене, кашкавал, пармезан
олио, черен и червен пипер, сол, чубрица, мащерка


Приготовление

В подсолена вода с малко олио сварявате пастата - ал'денте, отцеждате я, добавяте олио да не се слепва и оставяте настрана, като я поддържате топла. В дълбок тиган запържвате каймата, да стане на трохи, прибавяте червен пипер, запържвате добре, овкусявате с черен пипер и чубрица и прибавяте малко водичка. Добавяте лютеницата и още малко вода на око, но соса трябва да е гъстичък, след което прибавяте част от сиренето(настъргано или натрошено), настъргания кашкавал и пармезана заедно с нарязаните на много ситни кубчета кисели краставички и чесън. Ако има нужда посолявате, прибавяте мащерката и варите до готовност на соса(не му трябва много време, особено, ако е по гъстичък). След което в съда в който е пастата заливате със соса, хубаво разбърквате и връщате на котлона за няколко минутки и ястието ви е готово....може да сервирате, поръсено с натрошено сирене и пармезан и украса по избор и според сезона.

                
   

ПП И в двете рецепти, тази и за фусилите със сметана, може спокойно да прибавите пресни или мариновани гъби. Аз не съм добавяла т. к. баща ми не яде гъби и заради него се въздържам да слагам в ястията, които хапваме общо:).........

Също така соса може да направите с пресни домати, обелени и настъргани, с добавка на магданоз, а ако обичате и малко целина, но тогава ви трябва повечко време за сгъстявяне на соса, в който щом са пресни доматките прибавяте и щипка захар. Аз съм дала по бързия и мързелив вариант с лютеница:)

Със сосовете и в двете рецепти правя и спагети, които след като объркам добре, поставям в тавичка, поръсвам обилно с кашкавал и запичам само на горно печене до разтопяване и порозовяване на кашкавала и сервирам на порции, става супер:)

# 37
  • Мнения: 170
Спагети "Мързела върши чудеса"
много леки и много вкусни  ....



Продукти

1 пакет спагети №11, моите бяха на "Стела"
2/3 от голям буркан лютеница, моята отново беше на "Филикон"
2/3 от малка кофичка заквасена сметана
100-150гр. бяло саламурено сирене
100-150гр. кашкавал
100-150гр. шунка
1-2 малки кисели краставички
1 средно голяма скилидка чесън
малко олио
настърган кашкавал и пармезан за поръсване, дребни мариновани печурки за разкош
подправки - малка щипка мащерка, босилек, риган, чубрица, черен пипер и сол (ако е необходимо)

Приготовление

Сварявате пастата ал'денте в подсолена вода с прибавено олио в нея. Отцеждате, но не измивате спагетите, връщате отново в съда в който сте ги варили, държите ги топлички, като им добавяте олио на око, но внимавате да не станат мазни. Направо в съда, върху пастата настъргвате сиренето, кашкавала, шунката, киселите краставички, скилидката чесън, ръсвате по една малка щипка от подправките и връщате на загретия котлон, бъркате енергично до леко разтопяване на съставките. Прибавяте лютеницата и сметаната и отново енергично разбърквате до пълното им поемане от пастата върху загретия котлон. Оттегляте и похлупвате. Държите топли до поднасянето им, при сервиране поръсвате с пармезан и настърган кашкавал и добавяте дребни мариновани печурки за разкош. Да ви е сладко!!! Няма голямо варене, печене, изцапани съдове и болежки в гърба и кръста от суетнята около печката, а резултата е наистина страхотен, получават се едни леки и много вкусни мързеливи спагети и повярвайте ми никой няма да повярва, че не сте варили соса отделно, до пълна кулинарна изнемога. Чудесно предложение за работещи дами, бързо, лесно, вкусно, предизвикващо овациите на домашни и гости!


# 38
  • Мнения: 170
Пилешки гърди с подправки на фурна
Необходими продукти:
Пилешки гърди, почистени от кожата
подправки-босилек, риган, мащерка, чубрица, бял пипер, сол
прясно изцеден лимонов сок
скилидка чесън
зехтин
чаша бяло вино
Начин на приготвяне:
Натърквате тавичката в която ще печете с разполовената на две скилидка чесън. Измивате пилешките гърди, нареждате в тавата и мариновате за кратко с бялото вино, лимоновия сок, зехтина и малко солчица. След което овалвате обилно месото в предварително смесените подправки и връщате в тавичката с маринатата, добавяте малко водичка на око. Печете на умерена фурна до готовност и докато соса поизври на мазнинка.
Поднасяте месото топло, с гарнитура от картофено пюре/най-добре домашно приготвено/ и свежа салата. Добър апетит:)!

# 39
  • Мнения: 170
Пилешко със сметана, синьо сирене и гъби в йена
Необходими продукти:
Пилешки гърди, а може и бутчета, почистени от кожата
синьо сирене
топено сирене
кашкавал
гъби
заквасена сметана
масло или маргарин
скилидка чесън
бял пипер, малко сол, малко олио
малко бяло вино
Начин на приготвяне:
Намаслявате йената в която ще печете с бучка от маслото/маргарина. Гъбите нарязани на филийки поставяте на дъното на съда. Върху тях поставяте нарязвате пилешките гърди на кубчета, а ако използвате бутчета ги поставяте цели, може и да не ги обезкостявате. Между тях поставяте няколко бучици масълце/маргарин, топеното сирене, синьото сирене и кашкавала нарязани на кубчета, скилидката чесън нарязана на ситно, посолявате с малко сол и бял пипер, добавяте бялото вино, малко олио и ако е необходимо малко водичка. Отгоре покривате със заквасената сметана. Похлупвате съда с капака му, слагате във фурната и печете.
Това ястие поднесено със задушени броколи, овкусени с малко олио, чесън и пресен лимонов сок става чудесно. Няма да сбъркате, ако го приготвите, стига да отговаря на Вашия вкус, разбира се! Приятен апетит!

# 40
  • Мнения: 170
БЪРЗИ ПИЛЕШКИ
ЖУЛИЕНЧЕТА СЪС СМЕТАНОВ СОС И СИНЬО
СИРЕНЕ НА ТИГАН



Продукти(за около 3 порции)

300-350гр. пилешки гърди, тип пеперуда
1 малка кофичка заквасена сметана
5-6 средно големи гъби печурки(пресни)
50гр. синьо сирене
50гр. кашкавал
1-2с. л. настърган пармезан
скилидка чесън, олио за запържване, бял или черен пипер

Приготовление

Измивате и си нарязвате на тънки жулиенчета пилешките гърди, а гъбките нарязвате на филийки. Сгорещявате олиото в по големичък и дълбок тиган и запържвате добре(до порозовяване) продуктите. След като месцето и гъбките са останали само на мазнинка, прибавяте сметаната, настърганите сирена и кашкавала, скилидката чесънче, посолявате с бял или черен пипер, а ако добавяте и сол ви съветвам преди да посолите да опитате ястието, защото сирената са соленички и при мен не се наложи допълнително добавяне на сол. Готвите докато се стопят сирената и сметаната и всичко се хомогенизира. Сервирате с пресни зеленчуци. Става много бързо, а толкова вкусно..мммм.......



# 41
  • Мнения: 170
Пиле в суха панировка на фурна



Продукти

Пилешки бутчета, т. нар. седмици, разделени на две и почистени от кожата, олио, малко водичка, сол, лимонов сок, няколко капки сусамово олио

за сухата панировка - галета, царевичен грис, червен пипер, белен сусам, гранулиран чесън, мащерка, риган, босилек, черен пипер, настърган пармезан, сол

Приготовление

Почиствате от кожата пилешките бутчета и ги раделяте на две с остър нож, измивате добре и мариновате в прясно изцеден лимонов сок, сусамово олио и солчица. Смесвате си всички продукти за сухата панировка и добре от всички страни си овалвате пилешките бутчета, нареждате в по малка тавичка, за да са плътничко застанали бутчетата, ама не чак слепени едно за друго де, добавяте повечко олио, поне до една трета от бутчетата и допълвате с малко водичка. Печете в умерена фурна до готовност и получаване на хрупкава коричка. Поднесете с гарнитура по избор! Вкусни са, опитайте!!!



ПП Племенницата ми каза, че били като тези в KFC и си омете порцията за секунди, аз толкова бързо не съм я виждала да си изконсумира ястието, за мен това беше доста добър показател в насока какви са вкусовите качества на това пиленце:).....

# 42
  • Мнения: 170
МОЯТА МАРИНАТА ЗА ВРАТНИ И ВСЯКАКВИ ПЪРЖОЛКИ

Соев сос, уни сос на "Маги", капки сусамово олио, растително олио, пресен лимонов сок, бяло вино или водка, бренди, или някакъв вид търд алкохол, черен пипер /би могло и малко червен пипер и скилидка чесън/, евентуално мн малко водичка...Добре застройвате месото с тази марината, оставяте да престои в хладилник около два часа, а може и повече под фолио, но ако нямате време месото да отлежи в маринатата, направо застройвате и хвърляте във фурната, ако е за скарата обаче е желателно пържолките да са отлежали известно време...Стават ммммм......вкуснииии..........

# 43
  • Мнения: 170
МАРИНОВАНИ ПИКАНТНИ СВИНСКИ РЕБЪРЦА

ПРОДУКТИ:

Свински ребра

за маринатата: олио, лимонов сок, сол, бял пипер, лют червен пипер, едрозърнеста горчица, соев сос, уни сос "Маги", лют чили сос, сусамово олио, гранулиран чесън, щипка чубричка/по желание/, 20мл. твърд алкохол-водка, бренди, каквото и да е ....

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Измивате ребърцата и овкусявате с маринатата, оставяте да престои поне два часа, слагате в тавичка, добавяте още малко олио, малко водичка и печете на умерена фурна до пълна готовност и златиста коричка. Гарнитурата е по избор, желание и фантазия - гъби, картофи, пресени зеленчуци, комбинация от трите .

На снимката гарнитурата е от картофи по селски/домашно приготвени / и пресни зеленчуци!


   

# 44
  • Мнения: 170
Винен кебап със свинско месо с фикс "Маги" за винен кебап и гарнитурен ориз. Изключително лесно, мързеливо и страшно вкусно ястие:)!


 
Продукти

за кебапа: свинско нетлъсто месо, 1 пак. фикс "Маги" за винен кебап, 1 с. л. червен пипер, скилидка чесън, два-три стръка пресен лук, няколко стръка магданоз, щипка чубрица, черен пипер, сол, 1 дафинов лист, две зрънца бахар, олио;

за ориза: ориз, сол, черен пипер, 1 дафинов лист, две зрънца бахар, черен пипер, олио;

Приготовление

Сварявате месото предварително и го нарязвате на хапки, запържвате го в нагорещено олио, добавяте разтворения фикс по указанията на опаковката, като преди това към сухата смес сте добавили червения и черния пипер, чубрицата и малко сол. Добавяте необходимото количество вода в ястието пак според указанието на опаковката, както и дафиновия лист, бахара и чесъна. Когато ястието е готово оттегляте от котлона и добавяте наситно нарязания зелен лук и магданоз и похлупвате да отпочине.
Ориза за гарнитурата запържвате в олио до съвсем леко/ама мн леко/порозовяване, добавяте на 1 чаша ориз - 3 чаши вода /съотношение 1:3/, малко сол, дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна/може и шарен:)/ и сврявате до готовност, внимавате да не се слепне или развари.

Сервирате топло според вашата фантазия, избор и желание. Лесно, бързо и много, ама наистина много вкусно:)!


     

Общи условия

Активация на акаунт