Отговори
# 90
Моята гривна от авантюрин е купена за не малко пари от магазин на Раковска, който е точно до театър Сълза и смях, но по нищо не се различава от синия авантюрин, предлаган в китайските сайтове. Там е обозначено дали топчетата са от синтетични или автентични камъни.

# 91
Къде в София мога да купя планински кристал ? Има ли магизини
за  самородни камъни ?
В музея " Земята и хората", освен на шандовете по моловете. В много галерии се продават камъни също.

Обожавам бижута! С камъни и без. Много нося и са предмет на голям интерес в семейството ми от поколения.

# 92
Авантюринът, който масово се продава е синтетика  Confused. Особено този, който блещука - и тъмносиният, и оранжевият. Истински авантюрин в такива разцветки няма. Най-често се среща зеленият.
Няма да се съглася, че няма истински тъмносин и оранжев авантюрин и че всичко по магазините е синтетика. И не най-често се среща зеленият, а различните цветове авантюрин се добиват на различни места по света. Simple Smile

# 93
  • София, Лагера
Бижу, аз имам предвид, че най-често в БГ се среща зеленият естествен авантюрин. Относно гривната ти - отиваш при златар, който е специалист по камъни и питаш дали са истински, ако това те интересува. Те си имат апаратура, с която ги разглеждат, не карат "на око" Peace
Скрит текст:
Ако знаеш къде има син авантюрин, естествен, би ли ми казала, че аз също се интересувам  Peace

В индийските магазини също има ментета, но това не означава, че всичко е менте  Simple Smile. Хризоколите - със сигурност, но поне на тях пишат "хризокола-хаулит"  Peace.

Красива Белла, в магазините на Интергеоресурс и Вантони има истински камъни на прилични цени, продавачките са компетентни и могат да ти кажат кое какво е. (на сайтовете им има адресите, виж къде ти е най-удобно)

# 94
Наоми, благодаря !
Как да разбирам "Планински кристал - познава се лесно, защото фалшивите
рядко имитират включвания ?

# 95
  • София
Камъните са ми интересни.  Wink  Харесвам бижута с камъни.  Heart Eyes  Записвам се при вас.

# 96
Всъщност интересното е, че на много места - по магазини, молове и др., се продават "насипни" полускъпоценни камъни. В панечета са, на купчинки, някои са с метално приспособление, за да служат за висулки, други - не.
В Интернет се продават бижута с полускъпоценни камъни, които идват при теб със сертификат - малко картонче с поизбелели надписи на английски за вида на камъка и каратите му. Не ми хващат око тези ..хммм сертификати.  Thinking А съм купувала пръстен с аметисти и такъв документ, иска ми се да са аметисти наистина, но какво пък - каквито и да са, бижуто е красиво.
Ето го:

от тук е http://unique-bg.eu/bijuta/srebyren-prysten-s-kehlibar.html

Моите камъни, които са на пръстени, хващат налеп от задната страна. Почиствам с хартиена кърпичка, други методи знаете ли?

Скрит текст:
И относно методите за зареждане на камъните, които са споменати по-напред. Някои от тях неминуемо ще развалят камъка или ще понижат качеството му. Заравяне в почва, която е с прекалено кисела/алкална среда за дълго време, силно слънце и др. водят до корозиране или до избледнаване на камъка. Лунната светлина пък е в състояние да изхаби бръснарско ножче, изложено на нея.

# 97
Моите камъни, които са на пръстени, хващат налеп от задната страна. Почиствам с хартиена кърпичка, други методи знаете ли?
Стара четка за зъби, топла вода и сапун.

# 98
Наскоро си купих и аз такъв камък.Прекрасен е.Не знам дали сте го чували Унакит Simple Smile

# 99
И аз имам колекция от камъни. Скоро не съм се сещала обаче да ги слагам...

# 100
  • София, Лагера
Наоми, благодаря !
Как да разбирам "Планински кристал - познава се лесно, защото фалшивите
рядко имитират включвания ?
Ами ако видиш "планински кристал", който е чист като стъкло, без никакви "мехурчета" в него, значи е синтетичен. Но все пак питай! Не защото задължително биха ти казали, но биха могли и да ти кажат... все е нещо  Peace (по мое мнение в 90% от случаите казват)

Daisy^Slava, в индийските магазини наистина има истински камъни  Simple Smile. Разликата с другите е само чистотата им. Напр. има големи мътни аметисти, които са съвсем истински, но са на много по-ниска цена в сравнение с други естествени, които са по-чисти и прозрачни или фасетирани същите. Ако търсиш енергия, не се съобразявай с цена, и камък от 2 лева има същата като тази на фасетиран за вграждане  Peace

roshlla, унакитът е прекрасен камък! Обединява двата свята - духовния и психическия. Представлява комбинация от яспис и епидот. Има инфо в нета, виж го. Не е от най-силните камъни, но е много хубав все пак! Simple Smile

Аз си чистя камъните на течаща вода и на лунна и слънчева светлина. "Чистя" в енергиен смисъл. Иначе като бижута ги чистя при златар.
Относно почистването трябва да се внимава, че някои минерали като цитрин, аметист и розов кварц, се обезцветяват при "зареждане" от слънчева светлина, а също и някои (селенит) се развалят от вода и сол, саответно и от алкална почва. Сигурно има и други, но не съм ги разучавала Simple Smile

# 101
За планинския кристал- eто това е в "оригиналния" си вид:

Скрит текст:

Вижте какво богатство на форми и нюанси има вътре, аз имам много подобно на това парченце и наистина е уникално излъчването му- на допир винаги е много студено и за няколко секунди те зарежда от глава до пети.
Тези прозрачни топченца са стълко- много лесно се чупят, а планинският кварц е с голяма твърдост по принцип. Освен това мноооого трудно може да се обработят толкова големи топчета, които да са чисто прозрачни- такова нещо ще е наистина скъпо.  Confused

# 102
Чудесен е ! Нещо подобно търся, а като цена....

# 103
Ето от тук си купих нанизите и материали за направа на гривните(силиконова корда и разни мъниста):

https://www.facebook.com/MimokoBulgaria/photos/a.497997706988540 … d=498017496986561

https://www.facebook.com/MimokoBulgaria/photos/a.497997706988540 … d=498001133654864

https://www.facebook.com/MimokoBulgaria/photos/a.497997706988540 … ype=3&theater

Купих горните 3 вида камъни. Търсех си гривни в бялата гама, а все някакви шарении има. Направих си гривните много лесно. Имах съмнение за  камъните, но се оказаха абсолютно естествени с много добра изработка.

# 104
Бижу, Ноеми,
благодаря!

Какво мислите за друзите, които се продават в Родопите, от местни хора?

Общи условия

Активация на акаунт