Протест за защита на правата на родилката

• 54 222
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Meg!
в такъв  случай как ходиш на гинеколог?
и ако действаш на магарето както са ти обяснили никой не ти крещи  "Напъвай!"
кабинета за клизма и бръснене не е общ...там си си съвсем сама, с извършващият процедурата.

както и да е...може би един обременен предварително психически човек, би приел така нещата....
ако при Лорчето така седят нещата...тогава още повече не разбирам как е допуснала такова подреждане на нещата....
ако ли не.... майка ми също е имала ужасяващо раждане...това на Лорчето песен в сравнение с нейното...никога не е споделяла да се е чувствала изнасилена...

в общият случай болничното  раждане нито е най-приятното нещо на света, нито най-големияд ад, унижение и мъчение....

# 286
  • София
Доста време се чудех дали да пиша по темата, защото съм пристрастна по няколко линии. Първата е, че в 1-ва Аг работят много мои приятели, втората е, че самата аз съм лекар, третата е, че съм ставала жертва на лекарска некомпетентност и грубо отношение. Моето мнение е, че ако лекарите отделяха повече време за разговори с пациентите, форумите като този щяха да имат много по-малко потребители, а конфликтите щяха да са много по-малко. Здравната култура не е нещо, което се вдишва от въздуха, тя от някого се възпитава и този някой са лекарите.
Искам да вметна една процедурна забележка по отношение на информираното съгласие. Неподписването на такова връзва ръцете на екипите да работят с пациентите. Госпожата е шита без упойка не за наказание. Тя не е подписала, че е била съгласна на упойка, следователно би имала право да ги съди, ако и поставят.
Но предстои ли ви планирана медицинска интервенция, запознайте се със съдържанието на съгласието предварително и изисквайте да ви се обясни какво пише в него. Ваше право е да сте информирани, независимо дали лекарят е разговорлив.
Абсолютно недопустимо е пациенти да бъдат обиждани, навиквани и унижавани, независимо дали лекарите са прави, но това е въпрос на общонационален манталитет, в който онова изречение за майката може да се ползва в диапазона псувна - възхищение - благословия.

# 287
Емоционални проблеми и повече болка за жените, преживяли сексуално насилие? Ама какви са тези глупости!?

Предлагам ти да се запознаш както с физическата така и с психоемоционалната страна на раждането. Тогава ще разбереш какви са тези "глупости"!

А аз ти предлагам да се запознаеш както с физическата, така и с психоемоционалната страна на сексуалното насилие. Тогава ще разбереш, че двете неща нямат нищо общо...

Имат изключително много общо. Мисля, че е очевидно кое е общото.

Искам да вметна една процедурна забележка по отношение на информираното съгласие. Неподписването на такова връзва ръцете на екипите да работят с пациентите. Госпожата е шита без упойка не за наказание. Тя не е подписала, че е била съгласна на упойка, следователно би имала право да ги съди, ако и поставят.

всъщност тя е подписала съгласието, в края на кращищата, след скандалите и изнудванията, но пак ся я шили без упойка

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 15:53 от AnMary

# 288
  • София

всъщност тя е подписала съгласието, в края на кращищата, след скандалите и изнудванията, но пак ся я шили без упойка

принципно освен това е била в съзнание и е щяла да даде със сигурност съгласие да й я поставят, ако й бяха предложили Wink дори да не беше подписала.

# 289
Щях да пиша повечко по темата, но... гледам, се е изметнала в поредното надцакване на хора без работа.

Имелда,   202uu

Съвсем между другото, моят опит показва две неща, застъпвани от двата срещуположни лагера:
- едното е, че раждането в българска болница E зверско, травмиращо и унизително изживяване;
- че лекарите всъщност не са лоши хора, а само потънали в рутина и замаяни от собствената си непогрешимост зад крепостните си болнични стени. "Лошите" са практиките, корупцията и най-вече липсата на обществен коректив (какъвто протестиращите, един вид, се явявят).

Защо мисля второто - защото видях как се промени моментално отношението към мен, когато от Просто-Поредната-Родилка в Родилка-Която-Прескочи-Трапа-на-Косъм (впрочем, и професионализмът им в реанимация беше на изненадващо ниво).
Защо мисля първото - по ред причини, включително и съмненията, че животът ми беше застрашен от самите тях.

Пожелавам успех на инициаторките на протеста. И най-дългият път започва с малка крачка.

П.П. И мен малко ме учуди, че баш протестиращата няма да присъства...

# 290
  • София
Малко трудно може да се разчита в хода на каквато и да е медицинска интервенция тепърва да се подписват разни неща, независимо дали пациентът е в съзнание или не. По тази причина информираните съгласия са дългички и там са разписани възможни усложнения, мерки при неблагоприятен ход на нещата и т.н
Ако наистина са искали да  и покажат какво е шев без упойка за наказание - това си е свинщина, без извинение.

# 291
Малко трудно може да се разчита в хода на каквато и да е медицинска интервенция тепърва да се подписват разни неща, независимо дали пациентът е в съзнание или не. По тази причина информираните съгласия са дългички и там са разписани възможни усложнения, мерки при неблагоприятен ход на нещата и т.н
Ако наистина са искали да  и покажат какво е шев без упойка за наказание - това си е свинщина, без извинение.

Едно истинско информирано съгласие настина си е бая дълго, поне няколко страници, но това за раждане е точно 1 стр. и вътре пише само какви процудири може да се наложи да са правят, но нито има описание на ползи и рискове, нито кога може да се наложат...

# 292
  • София
Това също не е редно, то нали точно това е смисъла на информираното съгласие - да си запознат с какви рискове и евентуални манипулации е свързано предстоящото събитие. В интерес на истината, когато аз раждах хич  и не съм чела съгласието, направо го подписах.

# 293
Чета, чета.....ами какво да ви кажа....категорично не подкрепям този протест!
Много мислих последните дни какво да напиша, защото вече не мога да се стърпя. Знам със сигурност че Vache или Dodo си спомнят, за другите наистина незнам, какво бяха форумите на бг-мамма преди 5 години..ами ще ви кажа - бяха приятно място където да се обменя опит свързан със майчинството, бебетата и децата. Не съм спирала да чета с изключение на малки интервали от време, но не пиша от години насам - даже като родих едно от децата си си смених ника, защото вече беше непоносимо да се пише пък какво ли остава да се спори. И за мое и не само мое съжаление, забелязвам че така наречената българщина/от която често се случва да се срамувам/ вече взима превес и над  такива теми като раждането и лекарската професия.
Няма да коментирам, защото много момичета преди мен са писали и обяснявали - и пак се намира някоя много начетена, която "да  натрие носа" на някое момиче с това как тя не е жена/защото не подкрепя протеста/, как тя не разбира нищо от естествено раждане и т.н. и т.н. А и да не споменавам пък тези, които са били и раждали извън България, незнам защо си мислят че явно са единствени и могат да пишат глупости и да преувеличават истината. Ами помислете, пък тогава пишете - само да напомня, че за щастие вече доста хора пътуват, живеят и раждат в други страни.
Не защитавам отношението на лекарите, когато то е грубо, но не смятам че за това може да се съди от 2,3 или 5 разказа като горепосочените, защото ако съберем обратния тип разкази ще разберете какво имам предвид/средно в големите АГ болници в София само всяка година се раждат по 2500 до 4000 живи бебета.
Предполагам, че всички сте съгласни, че мнооооооогото проблеми в цялата ни управленска система идват откъде - ами от управниците, но пак за съжаление тях ги избира целокупния български народ...и за това не са виновни нито лекарите, нито адвокатите, нито търговците или който и да е друг. Защото нека не си кривим душите/особено тези които са били и раждали в чужбина/ - знаете ли колко се плаща за здравно осигуряване във Франция или Германия от пациента/въобще не говоря за частния сектор/, а знаете ли колко се плаща за израждането на дете на лекаря, или за един час нощен труд на същия? А знаете ли сега колко плащате вие, каква е заплатата на лекаря или колко се плаща за 1 час нощен труд на АГ специалист/за който се раждат толкова бебета, а понякога и повече отколкото в Франция или Германия/ в Шейново, ТК или която и да е друга държавна болница в България? И в 90% от случаите - раждането е протекло нормално със жива и здрава майка и бебе на финала и множеството жени имат прекрасни спомени....сега знам какво ще последва...ама това не е вярно, ама вие говорите глупости, ама аз ще раждам в болницата както си искам и т.н. Но да напомня, че във всяка държавна инсттуция във всяка държава си има определен стандарт, ИСО, протокол и ред на работа и няма човек, който да не го спазва ако ще ползва услугите на съответната институция. И ако дадения индивид или група хора не са доволни - се предприемат действия по законен или съдебен ред, а не като се протестира срещу държавната служителка, лекаря, адвоката и др. надолу в системата, защото освен отношението си, те друго не могат да променят.
Отне ми 8 дни/все пак с децата и работата/ да прочета всичко и в темата за петицията/бяха 142стр./, така че, Моля тези, които пишат в тази тема да не се нахвърлят върху поста ми....защото както те казват на всички, които не подкрепят "ама вие не сте разбрали, защото четете по диагонал"....ами изчетох всичко доста подробно. И като завършек не мога да се стърпя да не кажа, че раждането е един от най-емоционалните моменти в живота на жената и пак в голям процент от разказите на всички жени много от нещата се преувеличават и украсяват...не винаги естествено. Но никой не може да ме убеди, че както Лорчето няма да участва, така и в съседната тема госпожата с разказа за ужасното и раждане отишла и даже почерпила лекаря и екипа #Crazy, е нормално. А винаги в Интенет пространството може да се намери група хора, които веднага без както също се засегна темата, да са изслушали и обективно прегледали фактите и на двете страни, да заключи "О, ужас, горката жена".
Сега естествено да кажа за протокола, че и мен ще ме изкарате сектантка, не жена, глезла и там какво ли още не - не съм лекар, не съм и държавен служител и въобще не работя в тази сфера, не съм раждала в частна болница, едното ми дете е секцио по медицински причини - странично предлежание/това вече имам комплекс да обяснявам, защото на всички които кажа как съм раждала и веднага с много строг и разбиращ тон питат "Ама защо секцио, не можа ли да го родиш нормално или си секцио по желание"и пак трябва да обяснявам/, кърмила съм до 1 година, детето ми проходи на 9м и половина, проговори между година и 2м и година и 4м., на 1 год. и 9м. вече водя смислен разговор с него за всичко, спи цяла нощ откакто се е родил до 9.30 сутрин, ходи на тоалетна от година и 3м., никога не се лигави и плаче освен когато е болен като частта със спането, кърменето и плаченето се отнася и за бебето. Държа да отбележа, че всичко това за мен е напълно нормално развитие на децата - не ги смятам за по-развити и т.н. Защото постоянно се засяга темата за секциото/включително и в тази тема, естествено за кърменето...и как дългокърмените деца са по-интелигентни и бързо развити и много други глупости. Съжалявам за офф-а, но всъщност това има непряка връзка с темата....просто аз много говоря и обяснявам - и тя е, че в много случаи, какъвто е развитието и възпитанието на детето, основна роля имат родителите; а раждането в болница в днешно време е двустранен процес, в който основна роля има майката и специалиста. Този специалист/лекар, акушер/ е резултат от дълги години образование, установено в съответната държава. И тази държава решава как да се случват нещата във институциите/не само в болниците/. И последно - в повечето случаи отношението на човека отсреща зависи от твоето собствено към него!
Благодаря, че имахте търпението да ме изчетете.

# 294
........

На блога за ненасилието има нужда от именно тези елементи - кой организира протеста, и какво иска точно. Вероятно това, което е в петицията за активното раждане.

Подписвам се с две ръце под мнението на Sevyana.

Мисля , че протеста ще се превърне в пародия, ако се използва разказа на Лорчето като водещ мотив за организирането му. Според мен трябва да се използва протеста за прокарване на Петицията, както се казва, да се чуе за нея, и най-вече, да стане достояние на широк кръг АГ доктори!

# 295
Мисля , че протеста ще се превърне в пародия, ако се използва разказа на Лорчето като водещ мотив за организирането му. Според мен трябва да се използва протеста за прокарване на Петицията, както се казва, да се чуе за нея, и най-вече, да стане достояние на широк кръг АГ доктори!

Разказите са прикрепини само за нагледност, не са основа на протеста. Не се протестира заради лошто отношение към родилката Х, а заради масово лошо, грубо отношение и насилието в АГ отделенията. Просто няма ресурс да се протестира пред всички АГ болници, МЗ и МА. Петицията има своите цели и задачи. Целта на протеста е да покаже, че насилието не може повече да бъде търпяно, че това вече не са изолирани случаи, а масови, засягащи голяма част от родилките.

# 296
Хаха, ами виждате ли, от една страна "на мен не ми се е случвало, zначи такова нещо няма(няма такъв проблем) и ЧАК пък протести..." (Wache), а от друга "на мен не ми се е случвало и няма да ми се случи, но пак съм против" (Jasra).. Малко с мои думи де, ще прощавате...
Ей това е, zа някои не съществува проблем, няма как да ги убедите, щом не са го иzпитали на свой гръб... Ама zащо влиzат и пишат, щом са против, ей това ми е  newsm78 . Пречи ли ви, бе хора??? Нали не останахте с впечатлението, че някой ви кара да сте там или да подкрепяте  Wink ?
Е и на мен не ми се е случвало, обаче на мои приятелки е (не същото точно, но обиди, подвиквания, остроумни zабележки и т.н. "нормални БГ неща" ).. Какъв ви е съвета, да викам ли "ти си луда ма, такова нещо няма", zащото на мен не са ми крещяли? Или да им каzвам "трай, какаво искаш, нормално е"?
И готино ли е да се правиш на сляп zа някои очевидни ненормалности у нас?

Имелда Маркос,  bowuu Peace

# 297
Имелда   bouquet
Моля те, отдели малко време да прочетеш разказът на Лорчето и си кажи мнението като лекар.

# 298
  • Варна
Ако има опасност за живота на бебето - никоя майка няма да откаже интервенция, но сега какво излиза - подписва се информирано съгласие и лекарите могат да си прилагат каквото си искат, без да обясняват защо точно се налага. Например: така популярното - епиозотомия+натискане на корема. Ама имало ли е реално нужда, нямало ли е...Е, какво има да се оплакваме - нали сме подписали преди това.

Единствено при първото раждане имах намеси. Пукнаха ми окол.мехур, сложиха ми система - без индикации за раждане и без да е необходимо да се започне такова, никой не ми е разяснявал какви са рисковете от тези манипулации. Съвсем естествено се стигна и до епиозотомия.  Така приключи "розовия" ми период със сляпото доверие към лекарите, само защото са избрали тази хуманна професия и са учили не знам си колко години.

Затова много жени се страхуват да подписват информираното съгласие, смятат (в доста случаи и с право), че по този начин лекарите могат да прилагат всички изброени манипулации с цел не спасяване живота на бебето, а съкращаване времето за раждане.  И понеже накрая и бебето и майката оцеляват, всички са благодарни на лекарите и намират тези "медицински" раждания за напълно нормални.

# 299
Ама zащо влиzат и пишат, щом са против, ей това ми е  newsm78 . Пречи ли ви, бе хора??? Нали не останахте с впечатлението, че някой ви кара да сте там или да подкрепяте  Wink ?

Хайде, сега... Хората влизат и пишат, щото това е форум, а във форум, общуването се осъществява чрез обмяна на мнения. Изразих мнение, че не подкрепям протеста. Три пъти казах, че никой не агитирам с моето нежелания за подкрепа - който иска да протестира където, когато, както пожелае и сметне за добре. Изразих мнение и 20 мацки скочиха отгоре ми, че даже и с не дотам добри пожелания. Що? Щото съм казала, че не подкрепям. Аз какво ти преча, че не искам да протестирам, та се заяждаш? (Не визирам конкретно теб.)

Общи условия

Активация на акаунт