Трапезата за Бъдни вечер-2

  • 47 127
  • 234
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 1 269
Защо си мисля, че медът, не е постен? newsm78 newsm78 newsm78
Цитат
Позволени храни: всички храни с неживотински произход – плодове, зеленчуци; за неживотински се смятат и гъби, мед, локум, дрождите на прясната мая, мекотели ... кое още беше спорно? Желатинът е с животински произход, заменя се с пектин
това е от една друга тема за постите.

# 196
  • The point of no return
  • Мнения: 840
Освен, че е хубаво да се накисне бобът от предната вечер, аз слагам малко преди да изхвърля първата вода от варенето една кафяна лъжичка хлебна сода. След като кипне, водата се изхвърля, бобът се измива и се слага отново да ври с нова вода.

Може ли да споделиш каква е ролята на хлебната сода при варенето на боба  newsm78 - интересно ми стана

# 197
  • Мнения: 63
При нас Бъдни вечер почти дойде. Поканих родителите на мъжа ми на гости, да видят как ние празнуваме този ден.Моето меню за тази вечер:
1. Туршийка - със зелце, краставички и морковки (тип царска) - от магазина на братята поляци.
2. Лютеница
3. Разядка с орехи,чесън, мед и стар хляб
4. Лозови сърмички
5. Зелеви сърми със стафиди, праз, орехи и ориз
6. Печени чушки, пълнени с боб
7. Чушки по рецептата на Зори (с гъбки и ориз)
8. Питка
9. Баклава
10. Плодове и ядки
11. Пуканки

Исках и пържени тиквички да направя, че сега им е сезона тук, и имам в градината, но после реших, че не е традиционно българско за бъдни вечер. Затова заложих на сърмите.
Наздраве от мен, да сте живи и здрави.

# 198
  • София
  • Мнения: 4 180
У нас на трапезата днес;
1. Пълнени чушки;
2.Пълнени сухи чушки с боб;
3.Сърми лозов лист;
4. Зелеви сърми;
5. Печен боб;
6. Содена питка;
7. Печена тиква;
8. Пуканки;
9. Плодове;

Brio, хлебната сода се слага за да уври по - бързо боба.

# 199
  • София
  • Мнения: 1 524
Аз боба на фурна го правя по сръбска рецепта, т.нар. гравче на тавче. Сваряват се 300 гр. зрял боб., като се внимава да не се развари. Отцежда се, но не всичката вода - да остане малко, и се изсипва в тавичка. В олио се запържват 1-2 глави лук, като омекнат се прибавят 2 с.л. червен пипер, джоджен и малко гореща вода (може да се прибавят и сушени чушки). Запръжката се изсипва върху боба, разбърква се, посолява се и отгоре се поръсва щедро с брашно. Пече се, докато се сгъсти и отгоре хване лека коричка.

Това стана невероятно.
Сложих настърган морков и салца да се запържи с лука, червен пипер, джоджън,чубрица. (това бяха измененията и то защото не ми се пускаше пак компа да чета точно какво се слагаше) Запекох го в глинен съд.

Благодаря ти Фукла Heart Eyes мъжът ми посред нощ яде гравче на тавче  Mr. Green

Направих коледни меденки за утре, сарми и чушки, днес остана ошав, разядка и питката.

Марис, броиш чиниите. Ако сложиш чинийка само с ядки - едно ястие.
Ако сложиш чинийка с плодове - още едно ястие.

# 200
  • София
  • Мнения: 18 685
По дяволите #Cussing out Купила съм някакъв стар и смотан боб, който не увира вече 2 часа и половина, въпреки накисването от снощи! Дали има шанс да се свари някога или да го хвърлям и да слагам друг?


Аааааааа, сега като отворих пакетчето се оказа, че и половината ми сухи чушки са мухлясали. Какво става тази година?!

Последна редакция: чт, 24 дек 2009, 12:16 от belinda

# 201
  • Мнения: 81
Момичета, имам нужда от съвет! Cry
Снощи сложих да пека сърмите - 2 часа на 200 градуса с фолио и след това махнах голиото и ги запекох, но установих, че оризът не се е сварил!
Може би съм сложила много малко вода  newsm78 newsm78
И се чудя какво да правя  newsm78 newsm78 newsm78
Да ги пека ли отново или да ги сложа в тенджера да се сварят newsm78 newsm78

# 202
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 342
И се чудя какво да правя  newsm78 newsm78 newsm78
Да ги пека ли отново или да ги сложа в тенджера да се сварят newsm78 newsm78
Сложи ги във фурната с вода и покрити с фолио.
Може вместо вода, да сложиш зелева чорба.

# 203
  • Мнения: 81
А да пробия ли дупки на фолиото newsm78
И зелевета чорба да покрива ли до горе сърмите newsm78
  bouquet

# 204
  • София
  • Мнения: 1 534
1..чеснова разядка
2.туршия
3.боб на фурна
4.зелеви сърми
5.пълнени чушки с ориз и стафиди
6.питка с пара
7.тиквеник
 Сърмите ги варя в широка тенджера на дъното съм сложила стара чиния и са залети 1 пръст отгоре с вода и зелев сок. При тях са и пълнените чушки.

# 205
  • Мнения: 1 313
Момичета, имам нужда от съвет! Cry
Снощи сложих да пека сърмите - 2 часа на 200 градуса с фолио и след това махнах голиото и ги запекох, но установих, че оризът не се е сварил!
Може би съм сложила много малко вода  newsm78 newsm78
И се чудя какво да правя  newsm78 newsm78 newsm78
Да ги пека ли отново или да ги сложа в тенджера да се сварят newsm78 newsm78

Дани, ако не се лъжа каза, че по моя рецепта ще правиш сармите...аз ги пека само с мазнина, но оризът ми е готов, сварен и само запичам, ако слагаш суров ориз е нормално в сармите да има вода при печенето, толкова, колкото отговаря за количеството ориз иначе няма как да стане готов  Rolling Eyes

# 206
  • Мнения: 81
Да по твоята рецепта са, но не съобразих, че ти си я дала за тенджера, а за фурна имаше препратка.
Аз си запържих лука, ориза/до прозрачност/, морков, гъби и др. напълних си сърмите сложих фолио и айде в печката на 200 градуса, 2 часа, както пишеше в препратката към другата рецепта Laughing
Опитвам се да оправя положението в момента Laughing

# 207
  • у дома с любимите си хора
  • Мнения: 948
Аз съм готова с всички приготовления за тази вечер.Само питката остана,но тя ще е топла,топла. Mr. Green
Ние ще си хапваме:
1.печен боб на фурна
2.лозови сарми с ориз,девисил и орехи
3.пълнени сухи чушки с булгур,гъби и кисело зеле
4.варено жито
5.ошаф
6.мед
7.домашна лютеница-мое производство
8.лук
9.чесън
10.плодове
11.питка с пара

# 208
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 342
А да пробия ли дупки на фолиото newsm78
И зелевета чорба да покрива ли до горе сърмите newsm78
  bouquet

Не пробивай дупка.
Водата трябва ти да си прецениш спрямо ориза, но според мен да са на половината във вода.
Дори и след като са готови да остане малко вода - няма проблем.

# 209
  • Мнения: 4 358
Почти сме готови с приготовленията.У нас на трапезата ще има
 - Бобена салата с лук
 - Домашна трушийка с камби и друга тип царска трушийка
 - Салата с печени чушки и чесън
 - Ориз с праз лук, домати и маслини
 - Щтрудел с ябълки и орехи
 - Содена питка с паричка
 - Запечени картофки
 - Плодове
 - Домашен ягодов компот

Общи условия

Активация на акаунт