Срамно ли е съжителството без брак?

• 18 852
  • 426
  •   1
Отговори
# 165
Ми,засега нямам.Трудно ще ми е да обясня какво ме е накарало да искам да имам брак с мъжа,когото съм избрала.

всъщност аз не искам да знам, ваше решение, но се дразня да не зачитат моето да не се омъжа, че пък и да ми внушават, че е нещо срамно

предполагам, че вие с брак имате същите причини да сте заедно каквито и ние без брак - разликата е в значението, което се отдава на един подпис; важното всъщност е в еднаквостта на причините, а не подписа  Peace

пп единствената причина, за която се сещам да си сложа подписа в общината, е ако започнат да тормозят децата ми за това, че родителите им нямат брак; опитвам се да се боря с неприемането на различната гледна точка и това е причината да пиша в темата

# 166
и аз като съфорумката werka живея с моя 10 години,че и две деца имаме.
на всичкото отгоре имам и наглоста децата като отхвръкнат шафери да ги правим Mr. Green
не че съм се заюркала да се омъжвам по нататък във времето Joy

# 167
  • София
ОК !! Защо не разпишете тогава ?! Подписа не гарантира щастие но не води и до нещастие .... поне при нас е така  Peace

Пишеш го все едно и ти си мислил, че не подписваме, защото искаме да се възползваме от някакви помощи и сега като реално не получаваме, няма друга причина, за да не го направим?  Shocked

Ще ви дам пример с Австралия. Имам приятел, които живее там. Той ми е разказал следното - ако 6 месеца живееш на семейни начала с някого и от там нататък се водите автоматично сключили брак. Т.е. имате същите права, задължения и юридически последици като тези, които официално са отишли и са подписали. Приравняват ви автоматично. Ето така бих била съгласна. Защото пак повтарям - за нас разлика в това дали ще подпишем или не е точно в едно тържество и в един ритуал.  Не виждам с какво подписът ще промени нещо друго. Детето ми е законен наследник на баща си, за пред банката ние сме семейство и си носим отговорностите по равно като такова, пред другите институции сме семейство, за приятелите си ние сме семейство, за родните си също и най-важното - ние се чувстваме като такова. Хайде сега дайте ми поне няколко от другите хиляди причини моля?

И пак казвам - не искам никого да убеждавам в моите виждания. По доста точки са доста по-различни от вашите. Но се чудя защо не се опитате да разберете,а ни приписвате какви не ли лъжи, изгоди и т.н. Аз казах вече - разбирам хората, които без брак не биха се чувствали семейство и за които това е важно. И не съм тръгнала да убеждавам никого да не се подписва. Но пък от другата страна какво се получава. Такива постове чета, че.... ooooh!

Нещо друго също ми е чудно - дали, да кажем хипотетично тук стане същото като в Австралия. Ще се чувствате ли омърсени, че приравняват вас сключилите официално брак и живеещи морално, към тези другите - които живеят без официални тържества и подписи?  Thinking

# 168
Аз поне не видях някой да се опитва да убеждава който и да е в нещо....Виждам само хора,които,незнайно защо се защитават като при някоя голяма инвазия....

# 169
bubanka, Ивон, защо се мъчите? Има толкова жени, които като нямат с какво друго да се почувстват важни, размахват брака си като знаме и така се "издигат" над нас, небракуваните Simple Smile Не са една и две, които си мечтаят да са булки (принцеси за един ден), понякога дори без да мислят за "после". Важното е в този ден да са центъра на вниманието - единственият им начин да бъдат. Дори не им хрумва, че НАИСТИНА има жени, които нямат подобна мечта в списъка си Simple Smile Напротив, вярват, че такава жена не съществува (друго "любимо" мое обобощение).
"Срамно" е толкова мъглява категория. В Афганистан е срамно да ти видят кичур от косата на улицата... Но пък за мен е безмерно смешно като видя бременна в 8-я месец булка, натруфена като торта в бяла рокла и с воалче пред лицето. Ама нея си я кефи, нали? Така че, общо взето, изобщо не ми дреме кой намира "съжителството" ми за срамно. Според мнозина срамен и разводът, срамно е, ако мъжът ти (баща ти, майка ти) те бие, да потърсиш помощ и т.н.
Добре, че не срамът е бил водещ в развитието на поне една част от човечеството - тази, към която уж всички ние тук принадлежим. Иначе още да ни продават - нас, жените - като добитък. Както е, впрочем, в някои особено свързани с това чувство общества и до днес...

# 170
защитават се от безумните предразсъдъци на повечето от бракуваните.

# 171
... любопитна съм кое отличава бракуваните от тези без брак.

Снимките от сватбата  Mr. Green

# 172
Както казах....
Виждам само хора,които,незнайно защо се защитават като при някоя голяма инвазия....
Щом мисълта,че жените сключват брак само за да облекат бяла рокля,напомняща торта,ви успокоява....
При нас нито такава "торта" имаше,нито много хора и гюрултия....А ся де...За кво сме го сключвали тоя брак..?
И понеже някой може да забравил какво съм писала,аз пак да кажа:
за мен не е срамно точка Но лично аз за себе си не бих приела този начин на съжителство точка
И да допълня:всеки има правото на избор,всеки има правото да се възползва от него и това е.

# 173
Уилма, права си   bouquet

пп Китана, изтрих поста си в отговор на това преди да го пусна. Който е чел темата, ще намери отговора вътре  Grinning

Аз поне не видях някой да се опитва да убеждава който и да е в нещо....Виждам само хора,които,незнайно защо се защитават като при някоя голяма инвазия....

# 174
Китана, мила, не разбирам защо винаги го приемаш лично? В много теми извън тази изключително много уважавам мненията ти и принципно те харесвам Simple Smile Нито ти си изключение, нито "тортите", нито аз като човек без неоходимост от брак, нито тези, дето приятелите им не искат и те са така повече по принуда. Има случаи всякакви и единствено тъпо е да се поставят етикети. Обърни внимание, че казвам "има жени, които...", а не "всички жени, които...". ОК? Wink

# 175
Е кое му е срамното?
Както казва един колега,да се ожениш е хубаво заради сватбата - изживяването и спомените после Hug макар,че от сватбата ни най -ясния спомен е как ме боляха краката Joy
Подписа на една хартия нищо не променя!
Ако върна времето на зад не бих правила такова "тържество" само в съвета с наййййй близките

# 176
Китана, мила, не разбирам защо винаги го приемаш лично? В много теми извън тази изключително много уважавам мненията ти и принципно те харесвам Simple Smile Нито ти си изключение, нито "тортите", нито аз като човек без неоходимост от брак, нито тези, дето приятелите им не искат и те са така повече по принуда. Има случаи всякакви и единствено тъпо е да се поставят етикети. Обърни внимание, че казвам "има жени, които...", а не "всички жени, които...". ОК? Wink
Ами,не знам защо винаги така го приемам...
Права си,че не трябва да се лепят етикети.
Радвам се,че не се засегна от написаното от мен. Peace И...аз май няма какво друго да кажа по темата.Освен ако не излезе някой интересен пост.

# 177
Бубанка,ти кое от това изречение не разбра?
  Има хиляди причини да сключиш брак.
...не разбрах следващото, а не това...
                            Да, има хиляди причини за хората да сключат брак. Не е задължително всичките да са твоите причини. Eдин яде зелена салата защото обича, друг по здравословни причини, трети защото това са му сервирали на масата и така нататък. Причините може да са комбинирани или поотделно, но винаги се намира някой да не разбира как може да обичаш 'трева', или която и да е от другите причини. Нищо толкова сложно. Просто не разбираш. Не е нужно да иронизираш чуждите причини само защото не ги разбираш или просто не са твои.

# 178
А, да! И не е възможно да виждаш САМО хора, които се защитават. През ум не ми минава да се защитавам. Ако го правех, би означавало, че считам, че върша нещо нередно. А това съсвем не е така. Искам само убедителен аргумент защо моето е по-лошо от другото. Тогава може и да се защитавам Wink Много хора са ми казвали, че е по-добре да подпишем. Питала съм ги защо. Отговорът: абе, за по-сигурно... Е?

# 179
  • София
И още нещо се сетих.  Да кажем отидем и подпишем след време (както mama Mimi 81 пише) , защото имаме свободно време, искаме да се позабавляваме и да си направим едно тържество с приятелите после. И какво въпреки че ще мисля по същия начин пред вас по-морална ли ще стана, какво ли?

Хммм...Китана ...може би е добре да се върнеш назад и да попрочетеш някои постове. Аз лично не се защитавам, а обяснявам за н-ти път нещо - първо в отговор на Архентина, после в отговор на Find Nemo, а и на такива коментари като твоя ...

Wilma Flintstone - То аз отдавна се бях наканила да не пиша, но да ме питаш защо го правя. Отдавна съм разбрала, че повечето хора просто не могат да се поставят на мястото на другия, а гледат само от собствената си камбанария, и собственото си положение и виждания.  

И айде последно:

Щом мисълта,че жените сключват брак само за да облекат бяла рокля,напомняща торта,ви успокоява....
При нас нито такава "торта" имаше,нито много хора и гюрултия....А ся де...За кво сме го сключвали тоя брак..?
И понеже някой може да забравил какво съм писала,аз пак да кажа:
за мен не е срамно точка Но лично аз за себе си не бих приела този начин на съжителство точка
И да допълня:всеки има правото на избор,всеки има правото да се възползва от него и това е.

Ето Китана, сама доказваш, че не си прочела нищо или поне не си искала (поне от това, което аз съм писала).И точно такива като теб започват този безсмислен спор.  Ще го повторя за сетен път- това, че аз примерно свързвам брака с едно тържество и бяла рокля, не означава, че не приемам и разбирам колко важно е за някои хора да го сключат. Даже и само двамата със свидетели. Никого не осмивам, не ги наричам жалки и не омаловажавам това, което са направили. Просто за моето семейство истината е друга. 

Общи условия

Активация на акаунт