Отговори
# 255

В този ред на мисли - как се проявяват тези алергии. Аз нещо не мога да схвана. Значи ако не му излезе нищо  - пъпки, обриви, глупости, значи детето не е алергично. Да продължавам да му давам нещото (ягоди в случая) или действа с натрупване?

Кати, алергиите се проявяват различно. Някой алергени водят до мигновенна реакция, други сенсибилизират организма, той отделя антитела срещу него, натрупва хистамин и реакция се появява при повторно или всяко последващо вкарване на този алерген. Мисля си, че ягодите действат точно на втория принцип, но не съм 100% сигурна.
Май е трябвало да му я извадиш от устата тази ягода  Grinning, все пак тези плодове са едни от най-силните алергени.
Но предполагам, че нищо няма да му има на Алекс.
Аз лично ягода съм дала на Митко чак на 2 години. Както и мед.

# 256
  • вече Пловдив
Танче, много силно стиснати палци и от нас! Кураж и сила ти пожелавам, да се оправи малкото цветенце!  Praynig Hug
Сиси Ангелче, Бела не хареса пюретата на Хип, нито на Ганчев (това бяха първите 2 марки, които пробвах). Любими са й всички пюрета на Гербер и почти всички на Бебивита (с изключение на тиквичките - направо ги мрази  Sick) Иначе с апетит си хапва и плодовите на Мандев. В Карлово няма други марки.  Crazy
Между другото, твоят разказ за празника в плевенския мол стана повод тази сутрин мъжът ми, който е плевенчанин, да ми напомни за пореден път колко е хубаво в Плевен,а не у наше село  Mr. Green

Момичета, и аз съм в групата на мамите с деменция. Няма да ви разказвам как и колко забравям, редовно се връщам я за пелена, я за чанта или пари, да не говорим, че в магазина ходя с 1-2 списъка, че все нещо съм забравила да купя  #Crazy Но да сме живи и здрави, ще ни мине  Laughing

# 257
Добро утро, мили дами, синчето ми е горд собственик на 6 месеца житейски път до днес, пожелайте ни късмет, а пък ние ви черпим с каквото на всяка душата желае! Simple Smile

# 258
Честити месечинки на малките мини рожденици! Да са живи и здрави милите   bouquet
Пюрета купувам на Ганчев, на Бебивита (но има малко видове при нас), на Мандев са ми много редки, на Овко също ги яде! Смятам, че това, че е българско не значи че не е качествено  Peace
....- преди 89 година - ми те някои майки тук не са били родени тогава. Все пак има някакъв контрол на качеството при приготвянето на пюретата, колкото и да е  в България. Пюретата са си пюрета. Добри или лоши - улесняват живота на майката. Синът ми ближе подовете и библиотеките, сега пък няма ли да се вкарвам в картинка, как били приготвяни пюретата. Вчера свекърва ми беше откъснала от градината първите ягоди. Докато се усетим, едната попадна в устата на Александър. Ми не му я взех - имаше малко пръст по нея, но той изглеждаше толкова доволен... Хайде, няма нищо да му стане. Днес докопа парченце хляб. Пълнозърнест - смука го, обръща го, изяде малка част от него, после реши - не го харесва. Нищо му няма на детето. Тук единствено не препоръчват цитрусови плодове преди 1 година.
[

Ами хареса ми това  Peace На същото мнение съм. Децата трябва от всичко да опитат, е не трябва да се прекалява разбира се, ама като опитало нещо детето пък голяма работа.  Laughing То не се знае от какво ще порасне. Симона като беше на годинка все намираше нещо из пясъка, я пуканка, я солетка и докато съм я видяла и тя всичко в устата  Mr. GreenАма пък порасна си детето, и да чукам на дърво не боледува много Peace, сигурно ще да е от всичката пръст дето изяде  Crazy (шегичка)
Днес сутринта направих попара, ама не ще и не ще. Ама от моят сандвич сладко си хапна няколко дозички хляб, май трябваше и аз да почна с това ПЗ, ама като не се кърмим как да стане. Явно карам на смесен тип. Я кажете вие пасирате ли, децата ви опитват ли се да дъвчат. Моята Кати нещо я мърси, ама ще трябва да свиква вече. Днес само ще намачкам зеленчуците и дано да и хареса  Praynig

Отивам да готвя и после на разходка!
Приятен ден  Hug

# 259
ЧЕСТИТА 6 МЕСЕЧИНКА НА ЛЮБИМИЯ МИ ЗЕТ ИВАН!Да расте, да дивее, да ядосва мама и тате Heart EyesМийка, да ми го гледкаш хубаво и много да го слушкаш!

# 260
  • София
Добро утро!
Много стиснати палци за най -силната мама Таня и прекрасната Лили! Hug Hug HugНека Бог да им помогне! Praynig Praynig Praynig

Честита месечинка на Иван!  bouquet
Валче, аз не че съм напред в захранването, но аз намачквам с вилица и после помачквам с лъжица/не ми се вади целия огромен кухненски робот/ , не съм пасирала, остават малко топченца, ама се оправя бебока.
Засега ядем на Хипп, и на Гербер и Семпер.Ще пробваме и Сънвал.
Относно деменцията тръгваме с колата към Западния парк и с една моя приятелка ще товарим количките, и тя смело се запътва с порт бебето с бебето към багажника  на колата  Joy.Посмяхме се дружно. А, за себе си да не раправям- 3 до аптеката, ключовете забравени,нещо облечено на обратно и др. hahaha

# 261
  • Велико Търново
Така добро утро и от мен Grinning

Честити 6 месеца на Иван!Здрав и щастлив да расте !

Аз съм съгласна с Нем-проблема на Ганчев,ако беше само захарта с мед да го намажеш,но който не е ходил на бригади или не е работил в подобно предприятие няма как да знае точно за какво става въпрос.Аз не,че държа да си спомняма точно,но като бяхме бременни мнозинството щяхме да захранваме късно/4-6 месеца/,ама реалността се оказа доста различна.
На мен ми е любимо като някой напише"ама то нищо му няма" ,но всяка майка си има глава на раменете.
По повода Мина днес ще опита карфиол с картоф.Азмисля,че тук писах,че намерих една преса от времето,когато аз съм била бебе и с нея правя пюрето-излизат частитците с размер на оризово зърно.Сега съм си смяла и оризово брашно и другата седмица ще и направя  каша.

Валчето,кърменето с ПЗ какво общо имат Crazy

Това от мен,че съм захванала 100 неща да върша Mr. Green
Кати,ще видиш снимките,но първо трябва да ги смъкна на диск/апарата не прави връзка с комп/

# 262
Добро утро  Hug
Да се отчетем и ние от вчерашната консултация- 7.600кг и 69,5см т.е. 500г и 1.5см за месец и половина.Поставиха му и третата хепатитна.Поплака си малко,но не от боцкането а преди нас в кабинета имаше две много ревящи бебета и той така странно гледаше към вратата,че в момента в който влязохме се разплака.Помислило си е детето че така се прави  Laughing Нашата педи е против поставянето на Синфлорикс-а и сега ще търся поне още две мнения и ще решаваме с мъжо!
Танче,плаках четейки поста ти Sad . Със сигурност само човек изпитал болката ти  на 100% може  да те разбере най-добре,но ние сме с теб и малката Лили и ще помагаме с каквото можем.Моля се да ни изпратиш добри новини от Германия  Praynig
Ще пиша по-късно по обсъжданите теми!
Лек ден

# 263
Да се отчетем и ние от вчерашната консултация- 7.600кг и 69,5см т.е. 500г и 1.5см за месец и половина.Поставиха му и третата

Плами, после Влади не хапвал, а? Перфектни са му мерките. Че вие сте по-големи от нас по мерки?!....А дано се успокоиш сега. Laughing
Аз съм ходила на бригади, на 34 години съм. И знам какво говоря. Когато се сблъскаш с проблема "алергично дете" почваш да се тръшкаш защо не си се информирал по-рано. Но както казва Сиска, всеки има глава на раменете си.

Силна вяра и стиснати палци от от мен на Танчето и малката Лили!

Изчезвам да се разкрасявам, а мъжкото войнство потеглиха на разходка!

П.С. Това с ягодата ме разби............. Mr. Green

# 264
  • Велико Търново
[Аз съм ходила на бригади, на 34 години съм. И знам какво говоря. Когато се сблъскаш с проблема "алергично дете" почваш да се тръшкаш защо не си се информирал по-рано. Но както казва Сиска, всеки има глава на раменете си.

Аз пък съм работила в мелница и там се правеше модифицирано нишесте и клиенти ни бяха ясли,градини и фабрики за детски храни.

Таня, Praynig

Не мога да се стърпя да кажа,че Мина хапна с невероятен кеф пюрето и сама ми дърпаше ръката да и слагам в устата,а като се загледах в телевизора налапа контейнера на Авент.Толкова съм ентусиазирана,защото за първи път правя пюрета

# 265
Вие в голям смут ме хвърлихте с тези ягоди. Пак гледах аз информация от интернет, ми то явно си зависи къде живееш  Wink В Щатите - след 2 години, тук, при нас, само ако има силно изразена алергия в семейството, се препоръчва след 1 година. Драма няма, все пак една ягода няма да го убие. Плюс това е и сезона на ягодите, какво е по-добре - някакъв плод, девто е пръскан с 1000 000 химикала ли? Обяснете ми малко по-подробно де, за тези алергии, не схващам, тъпа ли съм, що ли.
Това, което ме озадачи е, че не се препоръчва царевица, пък половината от бебешките пюрета са с царевица (на тази за готвене и казват sweet corn, та не знам дали имат предвид всички царевици, или тази е изключение).
Хора, това, което си мисля аз де, е , че всичко си е генетично заложено. Даваха едно филмче по телевизията, за едно племе от Папуа Нова Гвинея, където не се наблюдават никакви алергии. И ги изследваха. Няма да ви кажа, каква мизерия беше, и че децата се въргаляха с прасетата в л*йна...
Сиске, пък викаш, че манджите ти не са за коментиране  Laughing И лъжеш, а?

# 266
Кати, какво да обясним за алергиите, не разбрах?
Навсякъде и от край време мъхестите плодове - ягоди, малини, киви...се водят за алергени. Не вярвам сега да го чуваш.
И като е сезона на ягодите пак не виждам логика да ги давам. И ние имаме домаше мед, но и това няма връзка.

Цитат
ОБИЧАНИ И ВЪЗХВАЛЯВАНИ, ЯГОДИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПРЕДМЕТ НА РАЗГОРЕЩЕНИ СПОРОВЕ. ЛАТИНСКОТО ИМ НАИМЕНОВАНИЕ Е FRAGERIA, КОЕТО ОЗНАЧАВА БЛАГОУХАНЕН. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АРОМАТНИТЕ ПЛОДОВЕ СА ЕДНИ ОТ НАЙ-СИЛНО АЛЕРГИЗИРАЩИТЕ. СМЯТА СЕ, ЧЕ ТОВА СЕ ДЪЛЖИ НА ПЛЕСЕНИТЕ, КОИТО СЕ РАЗВИВАТ ПО ПОВЪРХНОСТТА ИМ, ДОКАТО ЗРЕЯТ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЯГОДИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ. ВЪПРОСЪТ, КОЙТО МИ ЗАДАВАТ ПОВЕЧЕТО МАЙКИ, Е МОЖЕ ЛИ ДА ГИ ВКЛЮЧВАТ В МЕНЮТО НА СВОЕТО БЕБЕ. ОТГОВОРЪТ Е: ДА, НО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ.
ВИЖТЕ КАКВИ.   

ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА Е ОТПРАЗНУВАЛО ПЪРВИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН
Най-много следва да внимават родителите, в чиито семейства има наследствена обремененост с алергични заболявания, защото децата им са по-предразположени към такива реакции. Но независимо от това, дали има, или няма алергични прояви във вашето семейство, моят съвет е да включите ягодите в менюто на детето, след като навърши една годинка. Тогава то вече е захранено с почти всички зеленчуци и плодове (с изключение на цитрусовите) и рискът от алергия е минимален.

ЗАПОЧНЕТЕ С ПОЛОВИН ЯГОДА
Най-важното, което трябва да знаете, когато предлагате за първи път ягоди на бебето, е да започнете с половин плод. Включете го в менюто му до обяд и в следващите дни постепенно увеличавайте количеството. Защо до обяд? Защото, ако евентуално се прояви алергична реакция, е добре това да стане в светлата част на деня. Повярвайте ми, проявите на алергия ще ви се сторят по-драматични вечер. И сега ще попитате защо трябва да дадем само половин ягода. Защото силата на алергичната реакция зависи и от количеството на приетия алерген (т.е. от количеството изядени ягоди). Ако детето изведнъж изяде 56 плода, то може да получи много силна и трудна за овладяване алергична реакция. Тя може да има най-различни прояви.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ
Най-често срещаните признаци са кожните обриви, които обикновено са сърбящи и това прави детето неспокойно и плачливо. Друга проява на алергия могат да бъдат стомашни болки, куркане на червата, повръщане и разстройство. Ако имате и най-малкото съмнение за проява на алергична реакция след консумацията на каквато и да е нова храна, незабавно се консултирайте с педиатър. Лечението се провежда с противоалергични медикаменти, спазване на диета, която изключва от храната на детето всички алергизиращи храни и продължава до пълното отзвучаване на проявите.

Цитат
Силно алергенни храни
Безкостилкови плодове
Елда
Шоколад
Канела
Цитрусови плодове
Кокос
Царевица
Млечни продукти
Яйчен белтък
Синап/горчица/
Ядки
Грах
Фъстъчено масло
Свинско месо
Скариди и ракообразни
Соя
Ягоди
Захар
Домати
Пшеница
Мая

Слабо алергенни храни
Ябълки
Кайсии
Аспержи
Авокадо
Ечемик
Цвекло
Броколи
Моркови
Карфиол
Пилешко месо
Боровинки/червени/
Фурми
Грозде
Мед
Агнешко месо
Марули
Манго
Овесени ядки
Папая
Праскови

# 267
  • Sofia
Да споделя опита си с алергиите. Дикси много хубаво е обяснила теорията. Само ме смути, че елдата е силно алергизираща, мислех да му давам тези дни, ама явно няма Whistling
В моя род не се е чувало да им аалергии. Станах на 19 години, когато започнаха да ме сърбят очите. После носът, после започна да мисе запушва по цели нощи и не можех да дишам, сърбежи в ушите, историята завърши с трудно дишане, когато спях с котката. Тестовете показаха- алергия към котки, домашен прах, полени. В следващите години симптомите се засилиха. Хапчетата леко намаляват оплакванията, но не ги премахват.
Понеже Кати спомена за генетично предразположение - при нас няма други алергии в по-старото поколение.. След мен се появиха подобни оплаквания и в братовчедка ми. Сега нейното дете също е с алергия към плесени, която се изразява  с кашлица. Да отбележа, че нито аз, нито братовчедка ми сме кърмени- яли сме кисело мляко и медец по бибероната Mr. Green Нейното дете също не беше кърмено и то намаза с кисело мляко. Затов сега се цедя като луда и внимавам с храните на бебо - въвеждам една храна по 7 дни, а всеки нов вид- поне по 20 дни- зеленчук, плод, зърнени.
И понеже сърбежи, кихания и сополи не звучат като кой знае какъв проблем ще дам пример какво стана като се роди бечбо в най-кошмарния за мен сезон- Не можех да го водя на разходки, стоях вкъщи, майка ми го извеждаше-  аз стоях и бършех сополи. Сутрин кошмарът беше пълен- бебо реве за ядене, аз обаче се секна.-първата ми работа беше да отворя едно пакетче кърпички и да се моля да стигнат докато го държа и храня. Духах се върху него, защото иначе капеше. Той подскачаше горкия- това продължи един месец.Извинявам се за подробните описания, но алергият освен че е здравословен проблрем пречи и на нормалният живот- не можеш да ходиш в паркове, нсред зеленина, три месеца се пазиш. Ако пък е хранителна алергията просто си представям какво ни чака с бебо. Sick

# 268
Sorry momi4eta 4e pisha taka, no niamam kirilica o6te... iskam samo da izrazia podkrepiata si za milite LILI i majka i Tania, kakto i za cialoto semeistvo. Dano vsi4ko mine byrzo i malkata sladuranka se opravi uspe6no... newsm17 fingerscrossed
 za pari4kite i az sym v bankata o6te v ponedelnik  

P.P. Posle 6te pi6a po teku6tite temi na kirilica kato ia instaliram

# 269
Браво на Мина, нека си хапва сладко-сладко. Ники ще е само на мляко още месец.

Кати
, САЩ като пример за хранене го изключи! Там са най-зле откъм здравословно хранене. Бумът на болни, затлъстели и аутисти е показателен. ГМО продуктите са разрешени. В АМ са с добавки като DHA и ARA. Мдам.

Доматът, който принципно на нашите пазари повечето е внос, е модифициран с ген на дълбоководна риба - заради търговския вид - да не гние толкова бързо. Само дето на вкус си е все едно пластмаса ядеш. Sick Царевицата и тя е модифицирана.

Има много информация за алергиите и храните в Библиотеките и закованите теми в подфорумите Кърмене и Хранене с АМ

цък, цък, PPT и цък

desive78
Hug Hug Hug

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 14:25 от немирница

Общи условия

Активация на акаунт