Петиция "В помощ на майките"

• 10 461
  • 217
  •   1
Отговори
# 150
Точно защото всеки има мнение и предложение пуснах анкетата.След това 3-4 от исканията с най-висок % ще бъдат сложени в молбата с исканията.Аз също мисля,че трябва да сме в една посока,но ето казват това е по-важно,за местата в ясли и градини и наистина е така.За това допълвам анкетата и ще видим какво ще се реши.За мен са основни няколко искания.Фиксирана дата,редовно изплащане и вдигане на прага за получаване на детски.От 300 примерно на 1000.Или изобщо всички деца да получават без значение от дохода  Peace
Детските градини не са ли към общините?

Общински са.
Значи не трябва да се включват в тази петиция.

# 151
здр. и от мен.подкрепям перличка и другите мами!!!Защо толкова много спорите нали за това е анкетата-да се реши какво точно искаме и затова се събира мнението на всички?Понеже формулирането на петицията не било правилно,ами как да стане толкова бързо и то от 4,5 мами ,замислете се и помогнете,а не само да казвате че няма да подпишете!!!Това е моето мнение.

# 152
здр. и от мен.подкрепям перличка и другите мами!!!Защо толкова много спорите нали за това е анкетата-да се реши какво точно искаме и затова се събира мнението на всички?Понеже формулирането на петицията не било правилно,ами как да стане толкова бързо и то от 4,5 мами ,замислете се и помогнете,а не само да казвате че няма да подпишете!!!Това е моето мнение.
Кое по -точно от исканията подкрепяш?
Щот да пишеш не се карайте ,а подпишете аз съм съгласна не е точно мнение.

# 153
Отебялазала съм в анкетата с което съм съгласна:детските да ги изплащат до 15 число,да ги увеличът,да премахнат или вдигнат прага за доходите на семейството.

# 154
Перличка,
"под просене" имах предвид, че това което държавата дава, на фона на това което взима, е като подмятане на подаяния.
Аз и затова споделих, че за мен нещата са взаимно свързани.  Адекватно образование-адекватно здравеопазване-адекватно отношение на държавата към родителството- адекватен фиск. А за се постигне това, ние родителите трябва да си изясним какво точно разбираме под "адекватно", след което да се предприемат необходимите действия за получаване на законодателна инициатива, т.е. преговори и лобиране. Да медиите биха били от полза, но все пак си мисля, че подобни проблеми не са за жълтеникавите програми и формати.
А що се отнася до тъжния пример с първокласниците, за мен поне, това е поредната проява на криворазбраната демокрация. Във мноого демократични държави, дори и в обществените основни и средни учебни заведения има унифициране на облеклото. Дори да не е униформа има гласни /негласни правила за еднотипност на облеклото и принадлежностите на децата.

# 155
Те са на общинско разпореждане но са с делегиран бюджет.
Ако наистина държавата е с насочена политика към насърчаване на раждаемостта, би следвало да коригира политиката си и в тази насока, има механизми по които би могла да финансира изграждането на д.заведения.
Не на последно място, щом държавата с закон ме задължава детето ми да ходи на д.градина, би следвало да ми предостави и възможността за това.

А що се отнася до изказването ВИ, че осигуровките които сме си внасяли покриват това което получаваме като обезщетение по време на майчинството, мисля че са Ви криви сметките. Примерно ежемесечни вноски към фонд майчинство, на осигурителния таван, за период от 13 години, определено е доста пъти над това което получавам като обезщетение. Освен това е и грешно схващането Ви, че осигуровките които плащане нямат общо със здравното обслужване, а за какво са тези 8 % тогава.

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 15:38 от bebkakrasi

# 156
Ако наистина държавата е с насочена политика към насърчаване на раждаемостта, би следвало да коригира политиката си и в тази насока, има механизми по които би могла да финансира изграждането на д.заведения.
Не на последно място, щом държавата с закон ме задължава детето ми да ходи на д.градина, би следвало да ми предостави и възможността за това
С кой  закон ни задължава ?
И темата наистина не за това всеки да си споделя недоволствата -майчинства ,добавки ,детски градини ,че и първолаци -разводняване ,разводняване и накрая нищо .

# 157
Iliana,
Закон за народната просвета
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., бр. 90 от 2002 г., в сила от учебната 2003/2004
година) (1) Подготовката на децата за училище една година преди постъпването им в
първи клас е задължителна и се извършва в подготвителни групи към детските градини
Освен това в момента има законодателна инициатива за увеличаване на този срок на 2 години.
Освен това поради въвеждане на новите общообразователни критерии, тези за ранна подготовка на децата /касае деца още от 3.5 г./ дефакто дори и да не ме задължава да дам детето си в д.заведение, аз ще съм принудена да го направя.

# 158
Iliana,
Закон за народната просвета
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., бр. 90 от 2002 г., в сила от учебната 2003/2004
година) (1) Подготовката на децата за училище една година преди постъпването им в
първи клас е задължителна и се извършва в подготвителни групи към детските градини
Освен това в момента има законодателна инициатива за увеличаване на този срок на 2 години.
Освен това поради въвеждане на новите общообразователни критерии, тези за ранна подготовка на децата /касае деца още от 3.5 г./ дефакто дори и да не ме задължава да дам детето си в д.заведение, аз ще съм принудена да го направя.

Това е за подготвителна група преди първи клас ли?

# 159
  • СОФИЯ
 ...

Не всички.
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., бр. 90 от 2002 г., в сила от учебната 2003/2004 година) (1) Подготовката на децата за училище една година преди постъпването им в първи клас е задължителна и се извършва в подготвителни групи към детските градини или в подготвителни класове в училище, като родителите или настойниците се освобождават от заплащането на такси.

Дет се вика ако "работата ставаше" с една обща петиция и Господари на ефира, до сега от СНБМ да сме я свършили. Grinning

# 160
Не всички.
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., бр. 90 от 2002 г., в сила от учебната 2003/2004 година) (1) Подготовката на децата за училище една година преди постъпването им в първи клас е задължителна и се извършва в подготвителни групи към детските градини или в подготвителни класове в училище, като родителите или настойниците се освобождават от заплащането на такси.

Дет се вика ако "работата ставаше" с една обща петиция и Господари на ефира, до сега от СНБМ да сме я свършили. Grinning
Къде по-точно виждате изключение или възможност за избор на родителя. текста е "Подготовката на децата за училище една година преди постъпването им в първи клас е задължителна".  Как да се изпълни това задължение вменено на родителя, при условие, че няма подсигурени места в д.заведения.
Работа не се върши нито с Петиции, нито с митинги и скандирания, нито със жълтеникави медии. Единствения разумен начин за мен е преговори и лобиране за законодателна инициатива, но за да има добър резултат все пак трябва да се види и общественото мнение, къде ни стиска чепика, и мисля че целта на тази и подобни на нея теми е точно това.

# 161
А що се отнася до изказването ВИ, че осигуровките които сме си внасяли покриват това което получаваме като обезщетение по време на майчинството, мисля че са Ви криви сметките. Примерно ежемесечни вноски към фонд майчинство, на осигурителния таван, за период от 13 години, определено е доста пъти над това което получавам като обезщетение. Освен това е и грешно схващането Ви, че осигуровките които плащане нямат общо със здравното обслужване, а за какво са тези 8 % тогава.

Е, и аз това казах, при това в няколко поредни поста, но общо взето остана незабелязано. Освен това във фонд "майчинство" се внасят и осигуровки и от мъжете, нали така? Което автоматично значи "двойно". Поправете ме ако греша. Ами тези на семействата, които нямат или не могат да имат деца? ...И тези пари отиват в бездънните джобове на нашите управници. А не в нашите, от които ровим, за да намерим достатъчно, че да осигурим един добър живот на децата си.

# 162
  • СОФИЯ
Копнах разпоредбата в нейната цялост, з в предходния пост беше само половината. Да, задължителна е предучилищната подготовка, законодателят е създал и други задължения в различни области. И да, проблеми има и значителна част от тях са свързани с отглеждането и възпитанието на децата. СНБМ се занимава с това от създаването си.

# 163
Копнах разпоредбата в нейната цялост, з в предходния пост беше само половината. Да, задължителна е предучилищната подготовка, законодателят е създал и други задължения в различни области. И да, проблеми има и значителна част от тях са свързани с отглеждането и възпитанието на децата. СНБМ се занимава с това от създаването си.

Ами дайте едно рамо и на тази инициатива!  Hug Peace Има какво да научим от вас!

# 164
  • СОФИЯ
Не сте поискали, съответно не сме обсъждали. Решенията в сдружението си взимат демократично.

Личното ми мнение, с което не ангажирам сдружението, е че не следва да подкрепим тази инициатива в този и вид. Повече информация за нас и последните ни инициативи има на сайта ни
http://www.snbm.org/index.php?p=224

Общи условия

Активация на акаунт