Нормално ли е хапането, дърпането и биенето на децата в яслите!!!

• 4 863
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
Гаче, имаме си в нашата група едно агресорче. Детето е безобразно - хапе наред, до кръв и остават ужасни, дълбоки белези (имаме белег на бузта, а вече мина година). Лелките и директорката са в чудо. Нямат право да изгонят детето от яслата, а не могат и да го държат винаги в друго помещение - изолирано. Няма институция към която да се обърнат. Очевадно е, че проблема е в родителите на детенцето, но няма сила която да ги накара да вземат адекватни мерки, просто след всяко оплакване за захапано дете следат шамари и бой пред лелките и това е. Въпросното детенце е потърпевш в тази ситуация, но понеже Социалните служби ги има само по документи, решение на проблема няма.
Не търси вина в персонала само. Казваш за една ръка разстояние, но това става за секунди, дори и ти да си пак не можеш да го предотвратиш. Има ли едно по-агресивно дете в групата за другите е въпрос на оцеляване да станат като него  Rolling Eyes

# 16
Съжалявам за закъснелия отговор.  Отдавна работя с деца и съм на принципа, че виновни деца няма има виновни възрастни. В случая съм става свидетел на немърливото и безхаберно  отношение на една от госпожите, но понеже била пред пенсия не я махали, а за нея децата сами си казват, че им дърпа уите, затова съм склонна да вярвам, че тя не реагира и позволява подобно поведение. Още повече, че тези неща се случват само при нея.
А колкото до детето, което хапе това е признак за насилие или агресия може би събирана в семейството - не е задължително да е свързана с побой - насилието е и психическо и емоционално. Крясъците, шамарите и т.н. на голяма част от родителите водят до подобно поведение у децата. Според промените в Закон за закрила на детето, а и още според стария, свидетелите на насилие над дете са длъжни да подадат сигнал в ОЗД. В моя случай социалните веднага свикаха на среща родителите на детето, което е хапало моето, за да поговорят с него, защото и с поред тях това е сигнал за вероятен проблем в къщи.

# 17
Хм, и какво, като едното ми дете хапе, а другото не, вероятно само едното го бия и само на него му крещя, а  Tired
Мисля че не си права, в случая трябвало е да се бориш срещу немрливата госпожа, а не срещу детето, но както и да е, утре може да стане инцидент с твоето дете в нейно присъствие, без да е виновно друго дете, какво ще направиш тогава...да не говорим за дърпането на уши, за това сигнализира ли на социалните, или си замълча?!

# 18
не смятам, че е нормално хапането и то редовно. В САЩ за хапане се викат родителите при директора и при повторен инцидент се изключва детето - е това също ми звучи малко крайно. Моето мнение е, че трябва директорът трябва да говори с родителите на детето, което хапе, с педагозите и това да се преустанови. Иначе всички деца и родители ще смятат, че е нормално да се хапят, по-нататък да се пукат глави и ...
Всички деца минават през агресивен период, но родителите и педагозите са хората, които да култивират тези прояви и да насочат енергията в друга посока. Със сигурност коства усилия. Моят син когато беше на 1,5 години реши, че е много забавно да минава през децата с колелото си. Не го подминахме, защото не смятаме това за нормално.

# 19
  • София
За мен не е нормално Naughty

# 20
Агресията се поражда и от страх, и от стрес. Запитвали ли сте се какво им е на малчуганите, които до скоро са били под майчиното крило, изведнъж да се озоват сами на непознато място, с непознати хора? Ами всеки реагира по различен начин. Да, неприятно е, когато детето ти се връща у дома нахапано или нащипано, но не започвайте веднага да се нахвърляте върху детето, извършило това и неговото семейство. На него му трябва време да се адаптира, но това е сложен процес, в който съществена роля имат и педагозите, и родителите, които трябва да работят в екип.

# 21
Агресията се поражда и от страх, и от стрес. Запитвали ли сте се какво им е на малчуганите, които до скоро са били под майчиното крило, изведнъж да се озоват сами на непознато място, с непознати хора? Ами всеки реагира по различен начин. Да, неприятно е, когато детето ти се връща у дома нахапано или нащипано, но не започвайте веднага да се нахвърляте върху детето, извършило това и неговото семейство. На него му трябва време да се адаптира, но това е сложен процес, в който съществена роля имат и педагозите, и родителите, които трябва да работят в екип.
Съгласна съм с теб. Синът ми имаше период при адаптацията в яслата, когато хапеше и биеше децата, отмина с усилия от наша страна в къщи и на госпожите в яслата. Дъщеря ми пък хапеше преди да тръгне на ясла - не съм убедена, че е "защото в къщи се крещи или бие", а просто децата реагират по различен начин на обкръжаващата ги среда и преди да могат да се изразят с думи го правят с други средства ... Но проблемът се решава стига да искаме. Ония ден малчо се прибра с синя градинка от зъби на бузата, какво - да линчуваме детето или майка му ... поговорих с госпожата ни и с майката - оказа се че детето е ново и още не е свикнало, а е буйничко ...

# 22
И аз да се включа в групата, макар и с малко закъснение. Този проблем го имаме още от яслите / тръгна на 1г. и 2мес.!/ и то винаги като пострадала. Мислех си че в градинката нещата ще се оправят - но не би. От 15.09. вече два пъти сме нахапани, като  втората рана се наложи да лекуваме с гентамицин, т.к. беше чак възпалена когато взех детето. На цялото това насилие детето ми никога не е отвърнало с такова, въпреки че, признавам си, специално съм я съветвала за това. За яслите мога да кажа, че разговорите с госпожите не помагат, т.к. те наистина неглежират проблема. В нашия случай помогна разговора с директорката, след който това по-буйно детенце просто изведнъж престана да се държи агресивно. Наистина не зная какво чудо направи, но тормоза спря изведнъж. Сега в градинката не зная какво да правя отново, очевидно е че госпожите не могат да се правят с проблема, но лошото е че в този случай хапещите деца са повече от едно. В крайна сметка смятам, че проблема е както в семейното възпитание, така и в липсата на контрол от страна на учителите.

# 23
ако не се допуска нито едно дете да хапе, тогава дори децата, които се адаптират и никога не са проявявали агресия и не са хапали, няма да ухапят - все пак са го видяли отнякъде. Ни мисля, че детето, което се адаптира трябва да бъде толерирано при проява на ангресия. Не мисля, че е нормално системно хапане, защото случаят тук е такъв - не е еднократен акт.

# 24
ако не се допуска нито едно дете да хапе, тогава дори децата, които се адаптират и никога не са проявявали агресия и не са хапали, няма да ухапят - все пак са го видяли отнякъде. Ни мисля, че детето, което се адаптира трябва да бъде толерирано при проява на ангресия. Не мисля, че е нормално системно хапане, защото случаят тук е такъв - не е еднократен акт.
Изобщо не става въпрос за толериране на такова поведение. Напротив, трябва да се работи, но нищо не става с магическа пръчка - трябва време. Все пак това са малки деца, а не възрастни. Освет това детето действа инстиктивно, първосигнално, не е задължително да копира този модел на поведение.

# 25
интересно ми е само защо този "сигнал" се явява само при определени деца. Все "бабаитчетата" /извинявам се за израза/ на групата. Останалите да не са нещо лишени от инстинкти?

# 26
Просто всяко дете изразява себе си по различен начин. И реагира различно. Не виждам нищо ненормално в това, напротив.
Вярно е, че децата копират, но пък не е вярно, че задължително родителите са го научили да се тръшка или бие  Laughing

# 27
не е нормално,но за съжаление се случва.Синът ми в градината също си има един фен,който го хапе,плюе,драска и т.н.Правих забележки на госпожите,на родителите и ефекта е нулев,казват „МИ ТОЙ Е С ВСИЧКИ ТАКА„ и аз предполагам трябва да се успокоя.Винаги има в група поне по едно такова дете. Rolling Eyes

Да, и при нас има един такъв хапльо. Присъствах, когато една от сестрите предупреди майката. Тя отговори: "А, знам го, че е агресивен. Нали затова ви го дадох тук, да го научите на ред". Пред друга майка, която протестираше, че дъщеря й е нахапана от него тя каза: "Нищо не мога да направя. Следващия път нека и тя да го ухапе и ще са квит".
Как да имам доверие на такива родители, които приемат насилието за нещо нормално? Каква вина има персоналът в случая?

# 28
първо да поясняю, че не съм се нахвърлила срещу детето, а срещу безхаберието и немърливото отношение на г-жите, и то не всички. Не обвинявам и родителите, заштото те са явно притеснени от факта, че детето им хапе. Но както сте писали
за да се преодолее проблема трябва да се работи с него, естествено, че е нужно и време, но и по засилен контрол, защото както се случва често насилието поражда насилие и докато се изкорени у едно дете, то вече се превръща в начин за второ. Първото хапане е сигнал за възрастните да вземат спешни мерки. От г-жите очаквам да засилят вниманието си към това дете и когато забележат, че ще се стигне до сблъсък да реагират, а не да наблюдават,какво ще стане, както се съмнявам, че е станало, понеже на мен ми се разказа цяла сценка...

# 29

[/quote],  за да се преодолее проблема трябва да се работи с него, естествено, че е нужно и време, но и по засилен контрол, защото както се случва често насилието поражда насилие и докато се изкорени у едно дете, то вече се превръща в начин за второ. Първото хапане е сигнал за възрастните да вземат спешни мерки. От г-жите очаквам да засилят вниманието си към това дете и когато забележат, че ще се стигне до сблъсък да реагират, а не да наблюдават,какво ще стане, както се съмнявам, че е станало, понеже на мен ми се разказа цяла сценка...
[/quote]
Абсолютно съм съгласна! В такива случаи трябва да се включи и психолог, който да работи съвместно с госпожите, детето, родителите дори и с останалите деца от групата. Но за това явно само ще си мечтаем... За съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт