прехвърляне на майчинство

• 87 196
  • 541
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Здравейте, в писаното по темата не успях да намеря отговор - има ли изискване за осигуряване по трудов договор за период назад от датата на прехвърляне на майчинството на бабата. т.е ако бабата е работила например само един месец на трудов договор - това проблем ли е за прехвърляне на майчинството или няма значение?

да,проблем е,ако този един месец й е целия стаж през живота й
но едва ли-така че не е проблем
реално й трябва един отработен ден и 12 м стаж

# 61
Да разбира се, че това не  е целият и трудов стаж през живота.... просто преди този един месец е била няколко месеца безработна....

Но тъй като в процедурата за прехвърляне на майчинство пише, че:
Разрешаването на отпуска по чл. 164, ал. 3 от КТ не зависи от продължителността на осигурителния стаж на майката (осиновителката). Затова, ако тя има право на отпуск за отглеждане на дете, може да даде съгласие отпускът вместо от нея да се ползва от бащата, бабата или дядото, които се намират в трудово или служебно правоотношение, независимо от продължителността на нейния или на техния осигурителен стаж. За да придобие право на обезщетение за отглеждане на дете обаче, лицето, което е поело отглеждането му, трябва да отговаря на условието за наличие на най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички социални рискове, за всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.
Това означава ли че лицето трябва да има 6м. осигурителен стаж по принцип или 6м. назад от датата на прехвърляне на майчинството?

# 62
Здравей,Elfita ,забравих да те питам дали този граждански договор се подписва всеки месец или може да е за по-дълъг период от време(напр. 6 месеца)?
Благодаря предварително  Hug

# 63
  • Пловдив
лицето, което е поело отглеждането му, трябва да отговаря на условието за наличие на най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички социални рискове,

нали има много повече стаж ???
6 те месеца е старото-сега се искат 12 м,но нали тя има много повече.
какво те притеснява?

Здравей,Elfita ,забравих да те питам дали този граждански договор се подписва всеки месец или може да е за по-дълъг период от време(напр. 6 месеца)?
Благодаря предварително  Hug

може и за по-дълълг период

# 64
Zdraveite! Molq za otgoor. Vnucheto mi e na 6 meseca, az sam sakratena predi 7 mecseca moge li snaha mi da prehvarli maichinstvoto na meh i da se varne na rabotata si. Kakva suma schte poluchavam i schte mi varvi li trudov staj i usigorovki. I ako da kak da stane tova.  Schte vi bada blagodarna za otgovora.

# 65
  • Пловдив
Zdraveite! Molq za otgoor. Vnucheto mi e na 6 meseca, az sam sakratena predi 7 mecseca moge li snaha mi da prehvarli maichinstvoto na meh-може да ти го прехвърли като й свършат 410 те дни,сега не може,може на бащата i da se varne na rabotata si. Kakva suma schte poluchavam-240 лв i schte mi varvi li trudov staj i usigorovki-да . I ako da kak da stane tova.тук е описано https://docs.google.com/document/pub?id=1_p-QhoXzFDRYnC3CJCxW98G … iqs3btbPxfBV25M_Q  Schte vi bada blagodarna za otgovora.

# 66
Благодаря ти Elfita - да тя има много повече трудов стаж....От отговора ти разбирам че изискването за стаж (12м.) е по принцип, а не 12 м. назад от датата на прехвърлянето ..... Благодаря ти, много се бях притеснила, че ще имам проблем с прехвърлянето.

# 67
  • Пловдив
От отговора ти разбирам че изискването за стаж (12м.) е по принцип,

даааааа

# 68
Здравейте,бих искала да ви питам  дали е възможно  прехвърляне на майчинството  на бабата,след навършване  на една годинка на детето.Какво е нужно  да се представи като документи,защото бабата е пенсионер.Разбрах,че може да се направи прехвърляне и много се зарадвах,защото беше премахнато по  едно време.И  към коя институция трябва да се обърна?Благодаря ви!

# 69
  • Пловдив
Здравейте,бих искала да ви питам  дали е възможно  прехвърляне на майчинството  на бабата,след навършване  на една годинка на детето.Какво е нужно  да се представи като документи,защото бабата е пенсионер.Разбрах,че може да се направи прехвърляне и много се зарадвах,защото беше премахнато по  едно време.И  към коя институция трябва да се обърна?Благодаря ви!

да,може на бабата,ако тя работи

https://docs.google.com/document/pub?id=1_p-QhoXzFDRYnC3CJCxW98G … iqs3btbPxfBV25M_Q

# 70
Правилно ли разбрах,че ако прекъсна майчинството си и започна работа ще получавам 120 лв отгоре ?  newsm78

# 71
  • Пловдив
Правилно ли разбрах,че ако прекъсна майчинството си и започна работа ще получавам 120 лв отгоре ?  newsm78

да,но след като ти изтекат 410 те дни обезщетение

# 72

да,но след като ти изтекат 410 те дни обезщетение
Има ли значение дали е прехвърлено майчинството или не?

# 73
  • Пловдив

Има ли значение дали е прехвърлено майчинството или не?

е разбира се,че има значение,ако е прехвърлено получаваш 0,00 лв
не  може за твоето дете държавата да плаща два пъти

# 74
Elfita, имам следния въпрос и ще съм благодарна, ако ми отговориш, защото не мога да се ориентирам.
В момента съм в отпуска за отглеждане на дете след тези 410 дни. Остават ми още 3 месеца до двете години и искам да ги прехвърля на майка ми. Проблемът е, че ще си сменям работодателя и не знам дали да подавам някакви документи при стария работодател или директно при новия? т.е. ако на 01.12 ми е първия работен ден при новия работодател и искам това да е датата, от която майка ми гледа детето, при кого да подавам документите? От новата работа дали могат да ми откажат, тъй като нямам досие при тях. И ако не откажат, но трябва технологично време да обработят и подадат, където трябва документите(става дума за министерство), дали може да тече със задна дата "бабинството" или важи датата, с която излезнат документите от тяхното деловодство или е дата, на която съм ги подала. Много ми е объркано. Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт