когато децата говорят на" Вие" на родителите си

• 4 942
  • 82
  •   1
Отговори
# 60
Родителите изискаваха на децата  си да им говорят на" Вие".Смътно вече си спомням,но според родителите,това означавало респект към самите тях

Вкъщи нямаме нужда от учтивата форма, за да покажем, че се уважаваме!

напълно съм съгласен! Това, че говориш на "ти" на някой ни най-малко означава, че не го уважаваш... камоли на родителите си да говоря на вие - не мога да си го представя дори Wink ще се чувства някаква дистанция с тази учтива форма, според мен

# 61
  • София
не виждам никакъв смисъл в един форум за българи да коментираме обичай, който съществува в друга държава, в други социални класи и общности.

в България, говоренето с родител на "Вие" никога не е било традиция - кво има да дъвчем как говорела френската буржоазия с децата си?

# 62
Е как какво?! Ми нали трябва да си докажем, че сме по-готини и по-напреднали от задръстените французи Wink Ние сме по и най - да се чудиш що сме все на опашката...

# 63
Не го одобрявам. Няма го нито като традиция в нашата народопсихология, нито пък ако сега започнем да подражаваме ще промени нещо.
А използването на формалната форма за учтиво обръщание в една неформална обстановка каквато е домът на всеки, мястото където всеки се отпуска – просто не мога да си представя.
Хрумват ми разни ситуации и в тях си говорим на Вие и ме напушва смях.
 Joy Joy Joy

# 64
Не само, че ми е смешно, но ми е и странно  Grinning Не мога да си представя, дъщеря ми като проговори да се обръща към мен и баща си на Вие, нито аз да говоря така на моите родители. С майка си съм изключително близка и споделям всичко, не си представям картинката да седнем да си говорим за нещо и аз да я попитам - А Вие какво мислите за това? Mr. Green

# 65
За Франция това също е необичайно,деца да говорят на Вие на родителите си,аз поне никога не съм попаднала на такъв случай, но изключения има навсякъде.

# 66
  • София
За Франция това също е необичайно,деца да говорят на Вие на родителите си,аз поне никога не съм попаднала на такъв случай, но изключения има навсякъде.

именно. не си попадала, защото най-вероятно не се движиш в средите на френската едра буржоазия и потомствена аристокрация, където, разправят запознатите, се наблюдава този феномен все още. в исторически план е било още по-популярно.

какъв е смисълът да дъвчем тая тема?

# 67
Ейй,много сте интересни понякога,ами като не ви харесва темата,ами не пишете.
И аз не се завирам в теми,които са ми скучни и безинтересни.

# 68
Ейй,много сте интересни понякога,ами като не ви харесва темата,ами не пишете.
И аз не се завирам в теми,които са ми скучни и безинтересни.
Тук си права.
иначе по темата...ако детето ми неми казва МАМО кой друг.А респект може да му създадеш по много начини.На баща ми не съм му говорела на ВИЕ никога ама такъв респект имам ,че на 30г. още несмея да запаля цигара пред очите му bash

# 69
Ако с децата си, които са ми най-близки, не мога да говоря на "ти"... тогава с кого? Както много вече казаха, уважението в семейството не зависи от едно "ти" или "вие".
Не разбирам само посоката на темата. Въпросът на авторката като че ли е общ, но цитатът даден от нея е от чужда страна...? Обръщението в България ли обсъждаме, или в чужбина, или по принцип? Аз в България не съм чувала деца да се обръщат към родителите си на "вие". Снахи към свекърви, свати към еди кой си - да, но деца?

Някой спомена американец, наричащ баща си "сър". Искам да поясня, че това явление е по-скоро спомен от консерватизма на 50-те, когато само някои хора са го правели, и е оживяло в днешно време тук-таме чрез старите поколения. Сега обаче не се гледа особено добре на тая традиция, и са редки изключения семействата, които я спазват. Ако ще се прави обобщение за съвременните американци, то ще е точно обратното - че прекалено много се опитват да скъсят дистанцията с децата си, слизат на тяхното ниво и се опитват да им бъдат "равни" и "приятели"...

# 70
Говоря му на Вие само в момент на лиготия "Обичам Ви Ваше височество" " Портокаловият Ви сок, царю. Внимавайте да не се олеете". Детето много се смее.
Малко прекалено ми се се струва да му говоря на Вие и да му бърша дупето след като се е изакал. Още по-странно ще ми е той да ме говори така, дори ще ми е обидно. Ако с детето си не скъся дистанцията с кой? И въобще каква дистанция между дете и родител!

# 71
Ние сме по-естествени, човечни и добродушни.

Shocked #Crazy

Напротив..
 Sunglasses

Миличка, ти излизала ли си някога извън Бг? Ама не на екскурзийка, а така да поживееш навън? Тогаз пак ще си говорим.

Да, скъпа..
Имам няколко годинки живот по чужбината..
Европейската де.. Америките не ги знам..
А по-завистливо и клюкарско "племе" от бг-обществата там и до ден днешен не съм срещала..
Имам предвид, че "навън" някои качества се изразяват още по-ярко отколкото в БГ..
 Sunglasses
В темата иде реч за взаимоотношение родители -деца каква завист ,злоба и клюки? newsm78
Слава-богу заообикалящите ме хора се различават драстично от тези около теб.
По темата - не познавам такива семейства .

# 72
Съвсем в темата си е поста на Магаренцето  Wink

# 73
Съвсем в темата си е поста на Магаренцето  Wink
Може би ,но аз нямам наблюдения зобата и зависта да са водещ  фактор във взаимоотношенията деца родители в БГ.
Явно не съм схванала темата -да оплюем българите.

# 74
Още на първа страница е обяснено за коя страна става въпрос.
Това, което не си разбрала, е склонноста на много нашенци да разсъждават от ограничената камбанария на родното си село - "глей кви простаци са тези англичани, като не им е стигнал акъла да сложат eдин сифон в банята, за кво им е тоя мокет там?", "за кво им е биде, не им ли стига тоалетната хартия, на кви се правят" и т.н. В тази редичка на мисли са и терзанията на авторката относно отношенията в класи, с които не се е сблъсквала. Тя не вижда необходимост да говори на децата си на вие, следователно останалите са чудаци. Погледни само първото й изречение "На вас сигурно и през ум не ви е минавало, обаче..." - ама моля ви се, не всички сме толкова задръстени.

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 10:36 от argun

Общи условия

Активация на акаунт