когато децата говорят на" Вие" на родителите си

• 4 947
  • 82
  •   1
Отговори
# 15
Между другото,моята снаха говори на свекърва си на Вие...

Аз говоря на свекърва си на Вие. Какъв ти е проблема на теб?

# 16
О,имам си проблеми,не се безпокой.

# 17
След тази тема съм убедена в това.

# 18
Щом ти казваш...

# 19
  • Mediterraneo
Аз съм такъв тип човек, че много бързо скъсявам дистанцията между мен и хората, които харесвам. Например, говоря си на ти с докторката ми, с едната госпожа от детската градина на дъщеря ми и пр. В тази връзка просто не виждам как мога да изисквам от децата ми( респективно по- късно зетьове и снахи) да ми говорят на Вие  Stop Същото се отнася и до хора от близкото ми обкръжение- няма такъв момент в общуването ми с околните  Simple Smile

# 20
 Обръщение "Вие" говори за дистанция и отчуждаване. Аз не искам да се дистанцирам от децата си и да отварям пропаст между нас - точно обратното. Намирам го за пресилено и напълно излишно , да не кажа вредно.

# 21
Ние сме по-естествени, човечни и добродушни.

Shocked #Crazy

Напротив..
 Sunglasses

Миличка, ти излизала ли си някога извън Бг? Ама не на екскурзийка, а така да поживееш навън? Тогаз пак ще си говорим.

# 22
Аз пък,не съм живяла на вън,познавам обаче много чужденци.С един белгиец сме много близки,като дойде беше много учуден как се събираме на гости и домакинята на къщата претрупва масата.Беше го срам да яде,защото не е донесъл нещо.Абе както  й да е.Има студени хора по света.Но аз живеех в другия край на България,омъжих се ,и тук хората са различни.Тук всеки се е прибрал в къщата си ,съседи се подминават като непознати.А там където живеех до никое време сме се събирали старите и младите пред къщите по пейките,едно яйце да нямаш за застройка тичаш до съседа.А сега трябва да паля колата да ида до магазина(че по край нас няма).Просто пример,как живеем в една държава,но 300км разлика за огромно различни хората,живота...

# 23
  • София
След като става дума за френско семейство, то нашенското такова е със съвсем различен манталитет. Или просто да си почешем езиците...
Аз съм за близостта в семените отношения, която не се връзва изобщо с обръщението "Вие".

# 24

Shocked #Crazy

Напротив..
 Sunglasses

Миличка, ти излизала ли си някога извън Бг? Ама не на екскурзийка, а така да поживееш навън? Тогаз пак ще си говорим.

Да, скъпа..
Имам няколко годинки живот по чужбината..
Европейската де.. Америките не ги знам..
А по-завистливо и клюкарско "племе" от бг-обществата там и до ден днешен не съм срещала..
Имам предвид, че "навън" някои качества се изразяват още по-ярко отколкото в БГ..
 Sunglasses

# 25

А по-завистливо и клюкарско "племе" от бг-обществата там и до ден днешен не съм срещала..

Имаме пприятел американец който се обръща към баща си със сър. Но не звучи отчуждено, лъха много респект и уважение.

За второто съм съгласна изцяло.

# 26
За абсурдно чак не го намирам, по-скоро е чудновато, защото сегашното възпитание доста се е отдалечило от нормите в миналото, хората са доста по-непринудени, отпадат много бързо бариери и т.н.

Аз съм достатъчно ексцентрична, за да говоря с много близък приятел на 'вие', така избрахме двамата малко след като се запознахме. Мога да кажа, че това по никакъв начин не ни направи далечни и несърдечни, напротив.
Запознанството ни съвпадна с едно скитане из антиквариатите на Будапеща, така че си беше направо естествено решение да запазим този полъх на снобизъм. Тази условност която приехме между нас обаче,  ни даде възможност да загърбим много от баналните си мисли и редовни теми за разговор между 'приятели' и се отплеснахме директно в екзистенциална посока. Мога да кажа, че  разговор с него за 1 час ми дава повече храна за мозъка, отколкото 1 ден с най-добрата ми приятелка. "Вие"-то много помогна за това да си напрягаме мозъчните гънки в това общуване, да се оглеждаме за бариерите и да си казваме истински важна информация, умишлено да бягаме от злободневното, изтърканото, глуповатото.

Така че примерът го давам и отчасти защото си мисля, че родители, които говорят на "вие" на децата си донякъде мога да ги разбера и да усетя как точно протича общуването. Донякъде.

# 27
  • София
magarence, за голямо съжаление си адски права  Peace
Мога да изброя доста примери, но изобщо не ми се задълбава в помията  Sad

# 28

Shocked #Crazy

Напротив..
 Sunglasses

Да, скъпа..
Имам предвид, че "навън" някои качества се изразяват още по-ярко отколкото в БГ..
 Sunglasses

Пак не се разбрахме. Клюкари може и да сме, да ни боцка завист от време на време също. Но каква е връзката между това и темата? Моето становище е просто че българинът не е сноб, не се държи отчуждено с децата си и поне по мое мнение е по-сърдечен и мек с децата си, отколкото западняците.

# 29
Но какво означава 'сърдечност" и 'мекота".
Да, примерно не си представям майка да каже на детето си " Изакахте ли се, Иван", но пък
идеята не е ли точно да се отхвърлят точно такива неща от общуването ...

Общи условия

Активация на акаунт