когато децата говорят на" Вие" на родителите си

• 4 949
  • 82
  •   1
Отговори
# 30
Не познавам семейство нито тук, нито в България, нито пък в трета държава, в която децата да говорят на Вие с родителите си.
Струва ми се ненужно.

# 31
  Ако идеята да възпиташ децата си да ти говорят на Вие е за да всееш чувство за респект към персоната си (сиреч родителското тяло)..ами не, против идеята съм. Децата ти може да те уважават като родител и личност без да се налага използването на учтивата форма.

# 32
  Ако идеята да възпиташ децата си да ти говорят на Вие е за да всееш чувство за респект към персоната си (сиреч родителското тяло)..ами не, против идеята съм. Децата ти може да те уважават като родител и личност без да се налага използването на учтивата форма.

Aбсолютно newsm10

# 33
  • Vienna
това в кой век става???
Шегата настрана, и а3 мисля 4е е глупаво. та това родителите са ти от най бли3ките хора, и то 3а цял живот....
а3 на мойте им говоря по име, а дьщеря ми на мен ми говори на "МАМООООУ!!!"

# 34
Определено е странно това за мен. Може би преди кърмене, царицата-майка изисква писмено обяснение от бебето си, защо ще й причинява емоционална фрустрация и тя няма да може да направи пълна програма бюти-sleep!?!?!
 #Crazy Sick

# 35
Определено е странно това за мен. Може би преди кърмене, царицата-майка изисква писмено обяснение от бебето си, защо ще й причинява емоционална фрустрация и тя няма да може да направи пълна програма бюти-sleep!?!?!
 #Crazy Sick

Е защо говориш глупости? Замисли се малко, едно малко дете до колко години говори изобщо за себе си в 3 лице ед. ч. Дори ако му говориш на "вие' като малко, то няма как да усети , че 'ти' е по-любвеобилно.
Или смяташ, че това противоречи на гушкането и цункането?

# 36
  Излишно маниерничене по това време на деня (ако говорим за родители и деца).

# 37
Или смяташ, че това противоречи на гушкането и цункането?

Хора, които изискват от децата им, да им говорят на "вие", считам че са по-студенокръвни и от змия! Rolling Eyes Това е асоциацията, която правя! Истината е, че такива екземпляри не познавам. Иначе имам примери на чужденци как се държат с децата си, няма такова нещо. Naughty Явно тези са някакви потомствени графове със синя кръв. Laughing Laughing

Имам само 1 случай на подобно поведение, спрямо снаха към свекърва. Simple Smile Една колежка разправяше, че говори със свекърва единствено на "вие"! Mr. Green

# 38
Ами това е въпрос на възприятие твое ( или общо), няма връзка реално със студенокръвността на родителя.
И мен племенниците ми ме наричат 'лельо' при положение че аз искам да ме наричат по име, за да скъся максимално дистанцията, не че се чувствам стара,  но ги учат явно, че трябва да имат респект от възрастните .. и т.н. Просто  " Вие" вече е отпаднало и отречено и те шокира, а "лельо' не.

# 39
Ами това е въпрос на възприятие твое ( или общо), няма връзка реално със студенокръвността на родителя.
И мен племенниците ми ме наричат 'лельо' при положение че аз искам да ме наричат по име, за да скъся максимално дистанцията, не че се чувствам стара,  но ги учат явно, че трябва да имат респект от възрастните .. и т.н. Просто  " Вие" вече е отпаднало и отречено и те шокира, а "лельо' не.

Чакай,чакай малко. Stop "Вие" в кой век е било на мода? Винаги трябва да се учат децата на респект, спор в това няма. Но да ми говори дъщеря ми на "вие", не, няма нужда.
И ако трябва да съм искрена, леля и чичо ме дразнят ужасно! ooooh!  Не знам къде съм споменала нещо за лельо? Laughing
Естествено, че може и да греша. Написах вече, че такива хора не познавам.
В крайна сметка за мен това е старовремски и тъп метод за възпитание на респект.

# 40
Между другото,моята снаха говори на свекърва си на Вие...

Аз говоря на свекърва си на Вие. Какъв ти е проблема на теб?

И аз говоря на родителите на приятеля ми на Вие. Дори към баща му се обръщам "г-н .............  ". Не ми прави впечатление вече.

Не мисля, че на някого му е проблем.

# 41
  • София
И аз така с родителите на бившето ми гадже.Някъде след 2-та година минах на Ти  Simple Smile

# 42
  • София
Между другото,моята снаха говори на свекърва си на Вие...

Аз говоря на свекърва си на Вие. Какъв ти е проблема на теб?

Ай стига бе.. и НИЕ (аз и тя) си говорим със свекърва ми на Вие.  Wink Което не ни пречи да си дрънкаме какви ли не глупости  Wink
Не бих приела, обаче детето ми да ми говори на Вие. Обаче от цялата работа дъщеря ни се научи да говори почтително и на Вие с непознати хора. Нямам идея как стана, защото със свекърва ми се познаваме, т.е. може би няма връзка, но някак неусетно детето говори на всички непознати така  Grinning
И искам да допълня, че това изобщо не ни отдалечава, дори свекърва ми е голяма майтапчийка и пред всички твърди, че аз съм свекървата, щото много мърморя, а тя добрата снаха. Свикнали сме  и двете с това обръщение и не ни прави впечатление. Околните, обаче се смущават като че ли  Wink

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 00:37 от Vache

# 43

В крайна сметка за мен това е старовремски и тъп метод за възпитание на респект.

Ами старовремски, тъп или какъвто и да е, има явно хора, които не го намират за толкова ужасно остарял и го използват. Ти не си споменала леля в списъка на старовремските глупотевини, но след 40г ако  държиш да те наричат 'лельо' по всяка вероятност ще те обвинят в студенокръвност, префърцуненост и маниерничене. Времена-нрави.

Аз познавам хора, на които просто НЕ мога да говоря на 'ти'. И съм ОК с респекта си към тях, не виждам нищо лошо.

# 44
  • София
О! Мен не са ме възпитавали така. Просто така се обръщахме от самото начало, аз от респект, тя от възпитание и така си остана  Wink

Общи условия

Активация на акаунт