Торта Добуш

  • 132 173
  • 604
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 289
Моята торта е малко по различна.ето и рецептата:
Блат:
2 яйца
1 непълна ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
1 1/3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. кисело мляко
1-2 с.л. како

Крем:
1л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 яйца
6 с.л. брашно
2 с.л. желатин разтворени в една чашка топла вода.

От продуктите за блата се изпича блат.Аз го пека в тавата на фурната.На около 200 градуса до готовност.
За крема:Прясното мляко със захарта се слагат на котлона до стопяването на захарта.Отделно смесваме яйцата със брашното и слагаме по малко от млякото за да се темперират яйцата и да не се пресекат.Тази смес се изсипва при млякото и се вари до сгъстяване.След като е готов се маха от огъня и се слага желатина и 1 ванилия.по желание може и малко ром или като истине сметана.Но аз я правя без тях.А може и яйцата да се разделят и накрая да се сложат белтъците.но мен ме мързи,то и така става.
Като истине блата се реже на лентички около 1см широки.В пластмасова купа я обливам с вода за да не залепне тортата може и фолио найлоново да се сложи.Слага се крем после се редят лентички,но да има малко разстоянеежду тях.Даже между тях аз някой път слагам и плодове.После пак крем и лентички но в другата посока.Т.Е. накръст да се редят и така до края на продуктите.Трябва да престои поне 12 часа в хладилник и се обръща и се окръсява по желание.Много вкусна и сочна торта.

# 166
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
danito1988 , благодаря ти за рецептата Hug.

Кари_ , и на теб благодаря, ще проуча нареждането на шахматната торта Wink.

# 167
  • Мнения: 165
Здравейте!
Честито на всички, които празнуват днес   bouquet
Тъй като трябва утре и аз да черпя  Wink реших тортата на Аелис да ни е десерта. Вече е в хладилника и отлежава. Излязоха ми 5 блата, кремът е доза и половина, остана съвсем малко количество. Утре ако не забравя ще снимам, че е в закопчаваща форма и няма да са толкова представителни снимките.
Благодаря за рецептата  Hug

# 168
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
viv-miv , голям комплимент е за мен, че си избрала тази рецепта за утрешният ти празник Hug.Много ще се радвам, ако успееш да покажеш снимка и да споделиш дали ви е харесала на вкус Heart Eyes.

# 169
  • Мнения: 427
Аелис,благодаря ти за рецептата!!  bouquetТортичката много се хареса ,свекър ми заяви,че няма нужда да даваме по 30-40лв за торти-тази била по-хубава Laughing

# 170
  • Мнения: 165


Здравейте, това е моят опит от вчера. На вид го докарва, надявам се до довечера да са омекнали блатовете и лесно да се разреже, без да се разпадне  Wink
п.п. Почерпете се за именния ми ден

# 171
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
danip , мъдър човек е свекър ти Hug.Истината е, че и аз намирам тази торта за много по- вкусна от купешките Heart Eyes.Много се радвам, че ви е харесала Hug.

viv-miv , честит имен ден   bouquet  bouquet  bouquet!Чудесно изглежда тортата ти, а за блатовете - не се притеснявай, ще омекнат и ще се разреже идеално  Wink. Каза , че си я приготвила в закопчаваща форма, и аз имам такава та да питам - в нея ли пече блатовете?И после я подреди вътре ?Питам те, защото на вид не мога да я направя като на теб и другите момичета, не ми е идеално кръгла Rolling Eyes.

# 172
  • Мнения: 105
И моята тортичка отлежава от вчера на терасата и чака гостите довечера Grinning  сигурна съм, че е станала страхотна, първия път всички си облизаха пръстите. Сега направих малка импровизация....сложих на две места между блатовете натрошена карамелизирана захар - утре ще пиша как се е получило.
И моята не става идеално кръгла, но й слагам борд от бисквити Анелия. Ще се опитам да я снимам, че апарата ми прави някакви номера.....
Честит празник на всички именици!  bouquet

# 173
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
мирка ив., много ми хареса това с натрошената карамелизирана захар, ако може, когато имаш време да опишеш технологията Hug.С нетърпение очаквам да споделиш дали така тортата е по - вкусна и следващият път и аз да пробвам Heart Eyes.А бисквитите как се задържат от страни на тортата - залепваш ги за крема ли?Дано успееш да я снимаш, любопитно ми е как изглежда тортата ти Heart Eyes.

# 174
  • Мнения: 165
Аелис, благодаря!
Блатовете ги пекох във формата (пекох на две нива във фурната, че покрай малката нямам много време, във формата и в една тава, но разточвах блатовете върху пекарска хартия с размера на формата, така че всички бяха с еднакъв размер). След това нареждах вътре и заливах с крем. Поради това мисля, че успях да сложа и повечко крем, просто нямаше как да се разлее настрани (то и от това имам малко притеснения да не се разпадне при рязането). Щях днес да вадя от формата, но нямах търпение да видя дали ще си стои тортата, без да се килне, и снощи я прехвърлих в табла, леко позагладих отстрани и се получи това на снимката.
Извинявам се за дългото обяснение  Embarassed

# 175
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
viv-miv , той крема като се охлади доста се стяга, а и попива много хубаво в блатовете,един вид ги слепва, не вярвам да има проблем със стабилността.А на мен обясненията никога не са ми прекалено дълги - аз малко като Мечо Пух - колкото повече, толкова повече Joy.

# 176
  • Мнения: 289
Добро утро.Снощи дегустирахме тортата и е много вкусна,само дето незнам защо след повече от 24 часа престой блатовете си бяха твърди и сухи.Можеби крема да ми е бил пък прекалено гъст незнам.Аз също пекох блатовете във закопчаваща форма един по един и после вътре ги наредих.Ще покажа и снимки,но без разрез,че не стана нищо.Мъжо решил да я подмести и милата тя последните два пласта се катурнали.Ужас и зкрейзих. Ето и снимките.

# 177
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
danito1988 , много ми е мъчно , че така се е  получило Sad.На вторият ден става по- суха, аз затова вече  с доза и половина крем я правя, дори написах това в рецептата на първа страница.Само че, макар и сухичка, блатовете при нас си бяха меки, не знам защо така се е получило newsm78.Дано се престрашиш да я направиш втори път, много добре изглежда на първата снимка, само малко повече крем трябва да направиш Hug.

# 178
  • Мнения: 289
То и аз направих доза и половина крем.Незнам защо така се получи.Но ще пробвам докато не стане както трябва

# 179
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 576
danito1988 , сега наитина не знам защо ти се е получила сухичка newsm78.Крема едва ли ти е бил много гъст, нали при първото мехурче си го махнала от котлона?Наистина не знам каква е причината, ако си спазила пропорциите за блата и крема, няма смисъл да гадая, силно се надявам следващият път да ти се получи  bouquet.

Общи условия

Активация на акаунт