Торта Добуш

  • 132 205
  • 604
  •   1
Отговори
# 405
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Никога не съм използвала амонячна сода Embarassed.Знам , че има рецепти за курабийки и соленки с нея, а от тази темичка научих, че има и торта с амонячна сода - ще трябва да направя нещо с нея, та да видя за какво става въпрос Wink.

# 406
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
Допълвам се- в моята рецепта е и с двата вида сода. Великденските курабийки също са ми с такава комбинация. Мирише само докато се пече, след това не се усеща въобще. Майка ми пък си правеше съвсем обикновена торта като в блатовете имаша амонячна сода и бакпулвер. Ставаха меки и подобни на пандишпан.
 Поздрави на Пазарджик, имам хубави студентски спомени от него   bouquet

Последна редакция: чт, 27 яну 2011, 10:53 от bilqna_69

# 407
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
bilqna_69 , от мен поздрави на Пловдив, че преди да се омъжа бях пловдивчанка Joy.

# 408
  • Мнения: 1 217
Най-накрая и аз да направя тортата,е малко промених някои съставки.Блатовете ги направих точно по рецептата.На мен ми се получиха 7,пекох ги до леко порозовяване.
Е да ама за крема си беше пълна импровизация.Честно да си кажа работя на око.Всичко слагам на око-захар,брашно,яйца,аромати и всичко друго каквото се сетите.
В крема сложих само 2 яйца и май стана около 2 литра готов крем.Тортата се напои много добре/няма как иначе с тия две кила крем ooooh!/.Настъргах кората на един портокал и тортата има дъх на портокал,което в къщи не се хареса.Но като цяло тортата е чудна.Това ще е втората торта която ще правя в къщи.Много често правя медовика.

# 409
  • Мнения: 1 111
а каква  е разликата между амонячната сода и обикновената,т.е. амоняка каква роля играе в сладкишите

# 410
  • Мнения: X
а каква  е разликата между амонячната сода и обикновената,т.е. амоняка каква роля играе в сладкишите

Цитирам последното мнение от тази тема:
От хлебната сода / натриев хидроген карбонат / при печенето се отделя само въглероден диоксид, от който бухва тестото. Затова е подходяща за по - редки / кашкави / теста. От амонячната сода / амониев хидроген карбонат/ освен въглероден диоксид  се отделя и амоняк. Т. е. отделят се едновременно два газа, затова е подходяща при по - гъстите теста / например за курабийки /. Ако количеството амонячна сода не е в повече не би трябвало след като изстине печивото да мирише.

В темата е коментирано, че миризмата на амонячната сода изчезва при тънки изделия. При дебели си мирише. Имам лош спомен от едни "войнишки курабийки" (рецептата е от книжка) и чак сега ми стана ясно защо така и не се отмирисаха (били са дебели, но в рецептата пишеше да се направят топчета с големината на яйце).

# 411
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
polina-malina, кой медовик правиш?Че и аз искам да направя един, ама има много различни рецепти в нета Rolling Eyes.

# 412
  • Мнения: 1 217
polina-malina, кой медовик правиш?Че и аз искам да направя един, ама има много различни рецепти в нета Rolling Eyes.
Медовика на Селма за 1 час.Става чуден и всеки път все нещо импровизирам.

# 413
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
polina-malina ,  благодаря   bouquet!

# 414
  • Мнения: 1 374
Една приятелка наскоро ми каза, че е правила такава тората и е любимата на синът и , та като видях тема Торта Добуш, не можах да подмина. Сега запретвам ръкави, а утре ще докладвам!
Благодаря за рецептата  bouquet

# 415
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Ibsena_ , искрено се надявам да ти хареса тортичката Hug.

# 416
  • Мнения: 1 374
Благодаря ти Аелис за страхотната рецепта, тортата стана чудесна, още днес свърши. Hug
Аз не я направих с целите количества, използвах чаши 250мл и от тях 1/2 мярка. Получиха се 3 по-дебели блата, можеха и 4 да станат ако си бях поиграла, но нищо. От крема направих 3/4 от количество. Точно стигна. При следващия повод като очакваме гости ще я направи в оригиналния размер и ще снимам.
Супер е рецептата, мерси още веднъж  bouquet Ако някой се чуди дали да я прави, направо да запретва ръкави  Grinning

# 417
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Ibsena_ , много се радвам, че ви е харесала тортата Hug.

# 418
  • Мнения: 1 217
Аелис,обръщам се специално към теб. Laughing
В блога си беше споменала,че трудно си намерила вафлени кори за торта.Вчера ходих до руския магазин на Христо Ботев,имаше кръгли и във формата на сърце.8 бройки за около 3лв.
СЕга отивам да разуча тортата ти от вафлени кори,защото ужасно много си мисля за нея. Embarassed Mr. Green Laughing  chef

# 419
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
polina-malina , радвам се, че си открила вафлени кори Hug.В нашият малък град това е трудна работа, ако видя някъде - ще се запася, защото тортичката е много вкусна Flutter.
Приятно тортоправене Hug!

Общи условия

Активация на акаунт