Торта Добуш

  • 132 196
  • 604
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 1 217
polina-malina , радвам се, че си открила вафлени кори Hug.В нашият малък град това е трудна работа, ако видя някъде - ще се запася, защото тортичката е много вкусна Flutter.
Приятно тортоправене Hug!
Оф,каква съм патка doh doh doh
Сега видях,че живееш в Пазарджик.Много съм отнесена.Извинявай,че така те подведох.
Нищо,поне знаеш като идваш към София къде ги има със сигурност.

# 421
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
polina-malina , така е, случва се да посетя столицата и ще знам къде да търся Hug.

# 422
  • Мнения: 1
Здравейте, момичета!
Като прочетох торта Добуш в главата ми нахлуха спомени от детството за една торта с това име и не си намерих място докато не открих рецептата.Тя е по различна от тази на Аелис и реших да я споделя.Първо снимката.

За коричките/блатове/
2яйца,4сл. пудра захар,кр. масло колкото яйце/50гр/,1ч.л. амонячна сода,брашно2,5ч.ч./да може да се точи/
За крема
250гр. кр.масло,3/4ч.ч. пудра захар,4яйца 1ч.ч. захар 50гр. какао2с.л. ром/коняк/
За украса
4с.л.захар за карамелизиране бадеми, които се белят с гореща вода и се пекат.

Разбиваме маслото и захартана крем, прибавяме яйцата едно по едно,след това ам. сода и брашното.
Разделяме тестото на 4части и разточваме всяка на тънка коричка направо върху хартията за печене и печем в загрята на 200градуса фурна до порозовяване.Тавичката ми е 26см.
Разбиваме на лек крем маслото и пудрата захар.Отделно на слаб огън разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме какаото и сваляме от огъня като бъркаме непрекъснато докато изстине.Ароматизираме с коняка и лъжица по лъжица го добавяме към масления крем като постоянно бъркаме.
Коричките се топят в прясно мляко с ванилия и захар и се съединяват  с крема.Отгоре се поръсва начукания карамел и се редят бадемите.
Да ви е сладко!

# 423
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Галина 74 , много хубава торта  bouquet- благодаря ти , че сподели рецептата с нас Hug.

# 424
  • София
  • Мнения: 436
За правилите тортата... содата е амонячна, нали? Точно я почвам дано някой бързо се включи  Praynig

Редактирам се ... явно е с сода бикарбонат... тъй като на предишната страница Аелис е писала, че никога не е използвала амонячна... съжалявам.. четох първите 15 страници...

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 23:21 от anisunshine

# 425
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
anisunshine , правилно си се сетила - сода за хляб е Wink.Те момичетата дадоха няколко рецепти с амонячна сода, но не съм ги изпробвала още Wink.

Успех, дано ти хареса тортичката, и да не забравиш да направиш доза и половина от кремчето Hug.

# 426
  • София
  • Мнения: 436
Аелис благодаря! Точно се чудя доза и половина или 2 дози да направя... и дали в дъното на електрическата тенджера да я сглобявам или във форма... може би във тенджерата ще е по-добре заради крема...  newsm78 В момента печа първия блат...  да го дупча ли?

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 02:03 от anisunshine

# 427
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Не, няма нужда да го дупчиш и да, малко му трябва, за да е готов - като порозовее - готов е Wink.За подреждането - където искаш Wink.Блатовете ще са твърди като изстинат, така трябва - после ще си омекнат от топлият крем, стига да е в достатъчно количество Wink.Доза и половина ще ти е достатъчна според мен.

# 428
  • София
  • Мнения: 436
Много ти благодаря. Правя я за рожден ден и много се притеснявам да не оплескам нещо... Първия блат е готов... като го извадих беше мекичък, сега ще видя като изстине..  


Такааа... излезнаха ми 7 блата... напълниха ми електрическата тенджера...  Crazy  Направих двойно количество крем.... надявам се да се е получила. Ще споделя резултата, когато я пробваме... Крема беше мно-о-о-го вкусен! Такъв правя и за еклерова торта.
Аелис  bouquet

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 02:06 от anisunshine

# 429
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
anisunshine , дано се е получила - ще очаквам да споделиш Hug.Две дози крем да не дойдат в повече?Досега само с доза и половина съм я правила newsm78.
Стискам палци всичко да е наред и да ви хареса Hug.Мда, кремчето и на мен ми е любимо Hug.

# 430
  • Мнения: 234
цццц каква торта само, ами аз не мога да си я хапна  Cry ще си я запиша тайно и ще чакам да дойде ДЕНЯ изглежда много сладка и лесна и аз не съм по торто-правенето  Crazy

# 431
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
lux , не е трудна тортата , просто се следва рецептата и се прави малко повече крем Wink.Опитай я, когато дойде ДЕНЯТ, ще очаквам отзиви Wink.

# 432
  • Мнения: 63
Аелис, каква е вместимостта на твоята чаена чаша. Че тук под чаена чаша се разбира такава, с 250 мл. вместимост. И втори въпрос - олио, имаш впредвид слънчогледово олио, нали?
Мерси много, решила съм да правя тортата за рожденния ден на сина ми. И понеже ще имаме доста гости,решила съм да направя две. Ще пека блатовете в сряда, а крема ще направя ветвъртък вечерта. Партито ще е в събота на обяд, това прекалено дълго време ли е и има ли проблем за блатовете, че ще ги изпека един ден по-рано?
Простете ми за всички въпроси.

# 433
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
katilias, чаената ми чаша е с вместимост 220 мл..Да, олиото е слънчогледово.Може да изпечеш блатовете ден по- рано, не е проблем.В четвъртък вечерта ще сглобяваш тортата, а ще я хапвате в събота на обяд - би могла и в петък да я приготвиш, но зависи от заетостта ти newsm78.Задължително сложи повечко крем - за всяка торта по доза и половина, за да не ти стане суха след толкова престой.Дори и в петък да я сглобиш - пак е по- хубава с повечко крем Wink.
Дано съм успяла да отговоря на всичките ти въпроси - ако не съм, питай, насреща съм Hug.
Стискам палци да ви хареса тортата и да се прекарате великолепно Hug.

# 434
  • Мнения: 63
Mерси, Аелис за бързия отговор  bouquet
Тогава в петък ще я сглобявам. Аз исках в четвъртък, за да се напои по-добре, но ако смяташ, че е по-добре в петък, тогава в петък.
Ще се отчета с резултата, обещавам.

Общи условия

Активация на акаунт