Торта Добуш

  • 132 187
  • 604
  •   1
Отговори
# 435
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 578
katilias , 12 часа са й достатъчни на тортичката, за да й омекнат блатовете - само не ги препичай Wink.Стискам палци  newsm10.

# 436
  • Мнения: 63
Аелис, прости на невежата. Още един въпрос - този път за крема. Първо разбиваш яйцата със захарта, и след това добавяш млякто, или разбиваш яйца, захар и мляко заедно?
Благодаря ти  bouquet

# 437
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 578
Съвсем леко разбивам яйцата, добавям захарта и малко след това млякото.Яйцата и захарта не се бият, докато станат на крем - това го правя при сладкишите Wink.
И не мисля , че си невежа - дано някои от обясненията ми не са предизвикали това чувство от теб Hug.Аз също проучвам всичко в детайли, преди да се заема, и питам ли, питам, докато вече имам чувството, че съм го правила и преди Joy.По същата причина обичам и да обяснявам подробно Wink.

# 438
  • Мнения: 63
Аелис, прекрасна си. Мисля, че уточних вече всички детайли оносно правенето на тортата. Обясненията ти са страхотни, още веднъж - благодаря.
Та очаквайте включване с моята торта - паяк, добуш отвътре.

# 439
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 578
katilias , явно си много по- напреднала в тортоправенето от мен, след като ще правиш торта паяк Hug.Като я видя и ще те разпитвам, да знаеш Joy.

# 440
  • Мнения: 63
Аелис, давам отчет до сега.
Направих 2 дози от тестото, както ме посъветва - всяка от тях с по 220 мл. мляко и слънчогледово олио. Правих ги отделно - първо за едната, после за другата, тъй като прецених, че миксера ми малко ще се озори с двете дози наведнъж. Тестото го забърках в миксера ми - с бъркалката за тесто. Колко брашно сложих - не знам, но се получи страхотно меко тесто, много лесно за работа. Тъй като ще имаме доста гости, затова направих 2 дози от тестото. Общо изпекох 18 блата с размер 24 сантиментра. Тъй като исках да са еднакви, как процедирах -откъсвах малко парче от тестото, което разточвах на плота, докато стане приблизително с размери, които отговарят на диаметъра на откопчаващата се тортена форма, която имам. След като разточих с дебелина, която искам и размер, прехвърлих тестото върху хартия за печене. Наложих си дъното на тортената ми форма и с ножче изрязах кръг. Събрах изрезките и сложих още ново тесто. Така стана много бързо и лесно, и всичките ми кръгове са почти абсолютно еднакви. Останалите ми изрезки от последния кръг изпекох като бисквитки. МММ, вкусниии, сега хрупаме с рожденника.
Това е за днес - утре крема и украсата, а снимки от цялата торта - може би в неделя или понеделник.

# 441
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 578
katilias , супер си се справила с блатовете Hug.Само не забравяй , че за всяка торта ще ти трябва по доза и половина крем, т.е. за двете - общо три дози крем, иначе има опасност да станат сухички.А и доста блатове си направила - аз най-много по 7 на торта съм разточвала newsm78.Както и да е, основната идея е да слагаш по много крем между блатовете, че половината ще попие в тях - много крем поемат.Доза и половина на торта според мен ще е достатъчно, но като гледам - имаш голям опит с тортоправенето, така че не мисля, че ще имаш проблем със суха торта Hug.
С нетърпение очаквам снимка на паяка и подробни обяснения за направата му Hug.
И наистина много, много силно се надявам да ти хареса тортата - на теб и гостите ти Hug.

# 442
  • Мнения: 63
Аелис, благодарности. Тортите станаха прекрасни, почти всичко се изяде и всеки цъкаше и ахкаше. Снимки ще кача утре или в другиден, че отивам да чистя.
Набързо да опиша. Направих по доза и половина крем за тортите, така, както ме посъветва. Какаовия крем обаче не оцветих с какао, а с разтопен шоколад с малко течна сметана. Като правих кремовете, струваха ми се доста течни. Започнах да заливам тортата и почти си мислех, че ще се наложи да правя други, много рядък ми се струваше крема. Затова започнах да редя корите вътре в пръстена на тортената форма (без дъното, само пръстен, разтворен възможно най-голям). Редя и заливам с крем. И така, докато ми свършиха корите. Кремът се разтече, изглеждаха ми блатовете малко нестабилни, като че ли ще се катурнат и затова забих по няколко бамбукови шишчета, да я придържат. Това го правих сутринта. Вечерта, когато  трябваше да замажа тортата с айсинга, махнах пръстена и какво беше учудването ми - тортата си беше стабилна, кремът, който беше излязал отвън се беше втвърдил леко, нямах никакъв проблем с измазваето. Замазах я с крема Рафаело на Наталина, с разтопен бял шоколад отвън. Оставих я в хладилника, и на следващият ден към 4 часа я разрязахме. ММММММ , вълшебна торта.
Може би малко съм ви подвела, като казах торта- паяк, тортата не беше 3Д паяк, а просто имаше паяк, направен от моделираща маса за украса и мрежа.
Това засега. Благодаря ти още веднъж, Аелис

# 443
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 578
 katilias, много се радвам, че тортата се е държала прилично  Joy.Още повече се радвам, че е харесала на гостите ти Hug.Много ще ми е приятно да видя снимките Flutter.

# 444
  • Мнения: 1 111
и аз ще чакам снимки,защото отново ми дойде вдъхновението за тази торта....особено след като днес сутринта представиха рецептата в предаването на Иван Звездев Wink

# 445
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 578
Аууу, пропуснала съм предаването, можех да науча някоя хитринка:).

# 446
  • Мнения: 1 111
тортата беше приготвена от стара /и в буквален и в преносен смисъл/ сладкарка...направиха блатовете с мас - 1 чаша, в кисело мляко "угасиха" пакетче амонячна сода+ лъжица сода бикарбонат.
Кремът беше приготвен от литър мляко, 3 бр. жълтъци и брашно,масло.Количеството захар май беше по-малко-1 чаша.
Друго по-различно -не се сещам Peace

Последна редакция: сб, 07 май 2011, 18:05 от tuly

# 447
  • Мнения: 2 126
И аз гледах предаването,хареса ми рецептата,но мас няма откъде да намеря.Ще си карам по тукашната рецепта Wink

# 448
  • Мнения: 1 111
ами в една друга тема пишеха,че мас се продавала и в кауфланд и билла...а аз от опит знам,че има и в Лидл Peace

# 449
  • Мнения: 63
Аелис, обещаните снимки.
Снимала съм само едната торта, защото съм куха патка. то и толкова снимки имам де (мъжът ми е снимал с камерата, аз така и не разбрах). Разрезът на тортата е от втората, неснимана торта. Но пак да кажа, бяха страхотни.
Благодаря ти още веднъж за страхотната рецепта, която сподели.

и разрез

Общи условия

Активация на акаунт