ОтНово за Сицилия

• 156 957
  • 801
  •   1
Отговори
# 75
Палермо не трябва да го пропускате. Магистралата е супер и тези 211 км. ще ги минете за максимум 2 часа и половина.
Пътят е през планината и гледката си я бива. Минава през много виадукти и тунели ,  покрай  запуснати селца дето все едно са в 19 век.
По зелените поляни и  мъгливи хълмове кротко си пасат овце и крави. Пълна идилия.
Предлагам ви да планирате два дни в Палермо , като за няколко часа посетите Монреале и Чефалу.
Три дни отседнете в Катания - откъдето единия ден за Катания  , другия за Таормина и третия за Сиракуза.
Таормина е на около 40 мин. път , а Сиракуза на около час от Катания.
Като ходите до Таормина непременно посетете и градчето Castelmola . Намира се на 3-4 километра високо над Таормина и няма начин да не го забележите . Като в приказките е кацнало на най-високата скала.

Други места няма смисъл да посещавате  , защото за 5 дни ще е бясно препускане и няма да се насладите изцяло на видяното.

# 76
Благодарско!
Мисля да спим в Таормина за по-романтично.А Катаня и Сиракуза до колкото могат да се сравняват, по равно време ли да отделим? Аз си мисля в Сиракуза повечко, изобщо Ктаня не го планирам, а покрай пристигането или тръгването мисля да речем 3 часа да пообоколим.Или мислиш, че е малко? Ама нали все пак трябва приоритетно да бъде!
аз от сега си мисля, че ще се влюбя в Сицилия.Обожаваме с мъжа ми малките градчета с тесни улички!Толкова е уютно и романтично!Вече предвкусвам удоволствието.
Ако сте вечеряли навън сподели за цени, естествено на по непретенциозно място.Помня, че в Италия не беше евтино /в сравнение с Испания/.

# 77
Ами старата интересна част на Сиракуза е много компактна и за един ден ще научите всяка плочка Simple Smile
Катания е голям град със стара част дето е пълно с барокови сгради , църкви , има древен амфитеатър , средновековен замък.. .
Новата част си е един модерен град със широки булеварди , търговски улици , красиви паркове.
Изобщо не подценявай Катания.
Таормина е много по-романтична от Сиракуза.

Всяка вечер остсядахме на различно място за вечеря и най-скъпо беше в Таормина , но не повече от 30-40 евро за двама с хубава вечеря и по чаша вино.
Не ми се стори скъпо , но все пак сега е извън сезона.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 15:01 от mallkata

# 78
то заведенията както навсякъде зависи колко си близко до туристическа забележителност и от сезона.Затова в Таормина аз си предполагах, че би било най-скъпо.
Още веднъж благодаря!

# 79
Малката, понеже беше писала, че сте летели до континента и не сте ползвали рент-а-кар, би ли описала по-подробно маршрута, по който минахте? Как е уреден общественият транспорт в Сицилия?

# 80
Маршрута беше София-Милано-Палермо ,  а на връщане Катания-Милано-София - всичко с easyJet излезе около 100 евро на човек.
В Сицилия изключително се ползва автобусен транспорт между градовете . Влаковете са малко по-скъпи и по-бавни.
Между главните градове и туристически места има много редовни връзки и автобусите са комфортни.
Пътищата са просто страхотни.
От летището в Палермо до центъра се стига с шатъл бус за 5.50 евро.
Билет за градски транспорт в Палермо е 1.10 евро , а карта за деня 3.50 евро.
Билет Палермо-Катания е 14.20 евро и се стига за 2часа и 40 мин.
От Палермо до Монреале , Монте Пелегрино и плажа Мондело се стига с билетче за градския транспорт от 1.10 евро  ( важи 90 мин.)
Билет Палермо-Агридженто е 12.80 евро двупосочен.
Катания -Таормина е 7.80 евро двупосочен и се стига за 40 мин.
Катания- Сиракуза е 8.10 евро  двупосочен и се пътува около 1 час и 20 мин.
Билет от Катания до летището е 1 евро.

П.С. От Милано до Палермо има 15 полета дневно и 17 полета до Катания.
Друг вариант е връзка в Рим - от Рим до Палермо са около 15 полета дневно , а до Катания 20 полета.
Почти всички в Сицилия се придвижват по въздух до континента.

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 23:43 от mallkata

# 81
Мерси, страхотен отговор  Hug

А да ти направи впечатление, дали се движат по главен път извън градовете автобусите, или минават през малките градчета и можеш да си слизаш по пътя? Изобщо, вие сте ходили повече в големите места - имаше ли транспорт до по-затънтените?

# 82
# 83
Мерси, страхотен отговор  Hug

А да ти направи впечатление, дали се движат по главен път извън градовете автобусите, или минават през малките градчета и можеш да си слизаш по пътя? Изобщо, вие сте ходили повече в големите места - имаше ли транспорт до по-затънтените?

Зависи , някой от автобусите са директни само по магистралата , а други са обходни и минават през по малките градчета.
На таблото с разписанието пише кой откъде минава.
Например от Сиракуза има редовни автобуси до Ното , Рагуза и останалите в района.
От Таормина има редовни автобуси до Савока , Жардини Наксос , Форца Д'агро , Кастелмола...
Транспорта е страхотно организиран и се стига лесно и евтино до всяка точка.

С кола под наем е доста сложно в Палермо , Катания , Сиракуза . Трафика е убийствен ( е не много по-зле от София , но все пак като се има предвид  , че е и чужбина е по-сложно )

# 84
Ето ти линк от които може да видиш разписанието на автобусите:

http://www.interbus.it/

Около Етна има едно обходно влакче и то прави пълна обиколка на градчетата в подножието на вулкана.
По интересните места са Николози , Рандацо, Лунгуаглоса...
Пълната обиколка е от Катания до Рипосто и отнема около 4 часа
Ето линк за това влакче:

http://www.circumetnea.it/mainen.asp?1

# 85
Много подробна и полезна информация даваш!   bouquet Heart Eyes
Дано мога да се възползвам по-скоро!  Grinning Hug

# 86
Ние резервирахме вече кола.Остана хотела.Нямам вече търпение, а има повече от месец Sad!

# 87
Най-сетне подготвихме снимките и ако някой има наистина огромно търпение може да ги разгледа тук  Grinning;

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2575317/an/0/page/0#Post2575317

# 88
Ее, Малката, Канон ли е твоя приятел?!  Simple Smile Аз го знам, чета в този форум и пописвам даже  Simple Smile

# 89

Общи условия

Активация на акаунт