искали да вдигат таксите в детската градина в СОФИЯ - разбрахте ли?

• 6 891
  • 151
  •   1
Отговори
# 45
Е като парите от такса не отиват за издръжка - за чии плащам  Crazy
Това просто не е вярно.

# 46
В такъв случай не съм сигурна дали не е по-добре да си останат таксите същите, и да продължим да си купуваме необходимите неща за градините, поне знаем, че наистина за тях отиват...но предполагам, че от Общината ще се обосноват кое /освен строителството на нови ДГ/ налага повишение на таксата, и съответно можем ли да очакваме повишаване на качеството на услугата. Според мен основен е въпросът за работните заплати на персонала.

# 47
  • В светлината на слънцето

Не ме удовлетворява.
Както Didia е повторила поне 100 пъти тук във форума, според сега действащия механизъм за финансиране на общинските ДГ, няма пряка връзка между размера на таксата и издръжката на градините. Тоест, ако увеличат таксата, да кажат къде и за какво ще отидат тези пари, понеже те не отиват в ДГ. Това, което е казала Фандъкова - че ще отидат за строеж на нови градини - е смешно, защото пари за строеж на нови градини има и не са липсвали досега. Нали откриват непрекъснато супер скъпи нови ДГ за милиони левове ( "ДГ като слънце" каза ББ   Mr. Green) в села и паланки като Кремиковци и Челопечене, дето деца няма.  Mr. Green
Това искаме да кажем himalomi и аз. Намеренията на общината не са ясни и прозрачни!

Абсолютно е така!  Peace А и децата не се изхранват и издържат единствено и само с тези 40 лв, които ние плащаме. Всяка градина или ОДЗ получава субсидии от държавата. Да не говорим, че всяка година родителите събираме годишна сума за учебни помагала, консумативи, играчки и т.н., което реално спестява тези разходи на градината. Така че децата далеч не се издържат само с 40 лв.
Иначе аз съм ЗА увеличаване на таксата, но САМО при кристално ясен механизъм и максимална прозрачност за усвояване и разпределяне на тези пари.  Peace

Малко off, за което предварително се извинявам. Embarassed Embarassed Embarassed
Ити, и в тази тема ли намери повод да се заяждаш?  ooooh! ooooh! ooooh!

# 48
  • София
против съм ако ще отиват за строежи и т.н., ако ще е за подобрения по самата градина, или за качество и количество на храната или за заплатите на учителките и лелите - да....

# 49
  • София
В такъв случай не съм сигурна дали не е по-добре да си останат таксите същите, и да продължим да си купуваме необходимите неща за градините, поне знаем, че наистина за тях отиват...но предполагам, че от Общината ще се обосноват кое /освен строителството на нови ДГ/ налага повишение на таксата, и съответно можем ли да очакваме повишаване на качеството на услугата. Според мен основен е въпросът за работните заплати на персонала.
Виж, дори да вдигнат таксите ние ще продължим да си купуваме останалите неща, защото пак ще ни обяснят, че било 50 или 60лв отново са крайно недостатъчни. И отново казвам - не ни е работа да спонсорираме строеж на градини, това не може да е повод за вдигане  на таксите. Ако ще ми събират пари за строителство на детски градини това си е чисто спонсорство и дарителство, за това си има данъчни облекчения, които съм убедена няма да получим. А по въпроса за заплатите държа да подчератя, че заплатите  на персонала в държавните учебни заведения са част от бюджета, затова и създадоха делегираните бюджети. Отново не ни е рабта да плащаме заплатите, те са си работа на правителството, не на родитилите. Против увеличаването на таксите и с 1 стотинка съм, ако не видя, че на децата им се осигурява всичко необходимо с тези пари. Та в наща градина ние им купуваме даже и тоалетната хартия....

# 50
  • Sofia
Прах в очите на хората - ще строяла нови градини с тия пари, че моя работа ли е да строя градини? Значи хем ще плащам повече, хем тези пари няма да отиват за мойто дете, аз ли съм тъпата в случая та не хващам логиката newsm78

Ами ето ти една логика - твоето дете ходи на градина, съответно бива субсидирано от държавата/общината месечно с една не малка сума. Детето на майка, чието дете НЕ ходи на градина поради липса на места НЕ получава тази субсидия от държавата.
Какъв е проблемът, че пари от таксите ще отидат за тези деца? За твоето дете субсидията откъде идва? Нали пак от общите данъци и такси, които ВСИЧКИ (а не само майките на ходещите на градина деца) внасят в държавата?
Хайде малко да погледнем извън собствената си паница. Peace

ПП. Моето дете също ходи на ясла, но виждам логика в това да поема една малко по-голяма част от издръжката му, за да могат повече пари да отидат за построяването на места за децата, които в момента не ходят на градини.

# 51
  • София
Прах в очите на хората - ще строяла нови градини с тия пари, че моя работа ли е да строя градини? Значи хем ще плащам повече, хем тези пари няма да отиват за мойто дете, аз ли съм тъпата в случая та не хващам логиката newsm78

Ами ето ти една логика - твоето дете ходи на градина, съответно бива субсидирано от държавата/общината месечно с една не малка сума. Детето на майка, чието дете НЕ ходи на градина поради липса на места НЕ получава тази субсидия от държавата.
Какъв е проблемът, че пари от таксите ще отидат за тези деца? За твоето дете субсидията откъде идва? Нали пак от общите данъци и такси, които ВСИЧКИ (а не само майките на ходещите на градина деца) внасят в държавата?

ПП. Моето дете също ходи на ясла, но виждам логика в това да поема една малко по-голяма част от издръжката му, за да могат повече пари да отидат за построяването на места за децата, които в момента не ходят на градини.
Въобще не гледам в соббствената си паница и ще ти кажа, че мойто дете не ходеше на ясла, защото нямаше места, но дори и тогва в ум не ми е минавало, че родителите, чиито деца ходят на детска градина трябва видиш ли да оправят бакиите на Столична община и да строят нови градини. Не съм съгласна да се усвояват милиони бюджетен излишък за необясними неща, а парите, които плащам за моето дете да отиват за несвършената работа на общинарите. Достатъчно ги подпомагам осигурявайки ежедневните хигиенни и образователни нужди на децата. Това е държавно учебно заведение и трябва да се субсидира от държавата. В случая не сме родители на ходещи срещу родители на неходещи деца, защото и да качат таксите нито градини ще построят, нито ще подсигурят вече съществуващите, в сучая сме родтителите срещу неуредиците в държавата. Не съм спирала да се боря срещу приемането извън системата, безумните критерии, прекалено уплътняване на групите и всички други безумици в тази история. А цифрата за данъци, които плащам на месец много кратно надвишава цифрата, която отива за издръжката на детето ми, така че това далеч не е довод.

# 52
  • В светлината на слънцето
Аз съм песимист честно казано. Имам лошото усещане, че дори и да вдигнат таксите, голяма част от парите отново ще потънат незнайно къде и как.  Thinking

# 53
  • Sofia

Въобще не гледам в соббствената си паница и ще ти кажа, че мойто дете не ходеше на ясла, защото нямаше места, но дори и тогва в ум не ми е минавало, че родителите, чиито деца ходят на детска градина трябва видиш ли да оправят бакиите на Столична община и да строят нови градини. Не съм съгласна да се усвояват милиони бюджетен излишък за необясними неща, а парите, които плащам за моето дете да отиват за несвършената работа на общинарите. Достатъчно ги подпомагам осигурявайки ежедневните хигиенни и образователни нужди на децата. Това е държавно учебно заведение и трябва да се субсидира от държавата. В случая не сме родители на ходещи срещу родители на неходещи деца, защото и да качат таксите нито градини ще построят, нито ще подсигурят вече съществуващите, в сучая сме родтителите срещу неуредиците в държавата. Не съм спирала да се боря срещу приемането извън системата, безумните критерии, прекалено уплътняване на групите и всички други безумици в тази история. А цифрата за данъци, които плащам на месец много кратно надвишава цифрата, която отива за издръжката на детето ми, така че това далеч не е довод.

Липсва ти всякаква логика, само емоции.
1. Милиони бюджетен излишън няма. Изобщо ли не си чула за финансовата криза? Това че някога е имало и някой ги окраде е факт. Но вече ги няма. Нещо конструктивно предлагаш ли в тази връзка? Или да седим и да чакаме пак да се появят, а чакащите деца...еми какво толкова, да си чакат.
2. Ако трябва да се субсидира то значи ТРЯБВА следва да важи за всички деца в София. Ако няма толкова много пари в дръжавата/общината какво предлагаш?
3. Какво пък общо има тук уплътняването на групите?
4. Цифрата, която плащаш за данъци и надвишава многократно издръжката нямаше да е довод, ако твоите данъци отиват САМО за издръжката на детето ти. Нещата за съжаление далеч не са толкова прости и парите се разпределят за хиляди други неща.
5. Родителите, чиито деца ходят на градина няма да оправят бакии, а ще поемат МАЛКО по-голяма част от издръжката на детето си, за да може част от субсидията да се пренасочи за нови места.

Та на мен не ми стана ясно - при финансова криза и липсващи хиляди места защо да не е логично едно социално прието повишение, ако се гарантира, че то ще отиде за нови градини?

# 54

права е bubcheto15. На нас градината ни излиза към 55лв. месечно. отделно почти всеки месец се събират пари за нещо.

# 55
  • Sofia
права е bubcheto15. На нас градината ни излиза към 55лв. месечно. отделно почти всеки месец се събират пари за нещо.

Нещо не можах да схвана какво искаш да кажеш с тия 55лв? newsm78 Че са предостатъчни за целодневното отглеждане на детето ти и няма нужда от повече? Rolling Eyes

# 56
Та на мен не ми стана ясно - при финансова криза и липсващи хиляди места защо да не е логично едно социално прието повишение, ако се гарантира, че то ще отиде за нови градини?

NBM, напълно съм съгласна и най-вече с подчертаното.

Щом има такъв недостиг на места, а не може да се поеме търсенето, то простият пазарен принцип би трябвало да намери друг механизъм, за да се справи. Истината е, че съгласни или не, ако таксите се повишат двойно, че дори и тройно, едва ли ще има празни бройки в ДЗ. Защо тогава да не се попълнят и други дупки с увеличената такса? И не казвам, че това ми харесва, но е факт, ако някой иска да се тръшка и реве - да го направи, ще тръпна да видя какъв ли ще е точно ефектът.

Ити, и в тази тема ли намери повод да се заяждаш?  ooooh! ooooh! ooooh!
Личните забележки на лични или никъде, щом не е по темата. А и ми се струва, че ти ми вървиш по петите, толкова ли наистина те засягам с мнението си Stop И това е последното, което имам на теб конкретно да кажа.

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 23:00 от Ити

# 57
  • София

Липсва ти всякаква логика, само емоции.
1. Милиони бюджетен излишън няма. Изобщо ли не си чула за финансовата криза? Това че някога е имало и някой ги окраде е факт. Но вече ги няма. Нещо конструктивно предлагаш ли в тази връзка? Или да седим и да чакаме пак да се появят, а чакащите деца...еми какво толкова, да си чакат.
2. Ако трябва да се субсидира то значи ТРЯБВА следва да важи за всички деца в София. Ако няма толкова много пари в дръжавата/общината какво предлагаш?
3. Какво пък общо има тук уплътняването на групите?
4. Цифрата, която плащаш за данъци и надвишава многократно издръжката нямаше да е довод, ако твоите данъци отиват САМО за издръжката на детето ти. Нещата за съжаление далеч не са толкова прости и парите се разпределят за хиляди други неща.
5. Родителите, чиито деца ходят на градина няма да оправят бакии, а ще поемат МАЛКО по-голяма част от издръжката на детето си, за да може част от субсидията да се пренасочи за нови места.

1. Бюджетния излишък за 2008 е 1.66 млрд лева, малко ли ти се вижда, този излишък го имаше точно преди поредната криза за детските градини. Финансови експерти още не се наемат да прогнозират излишък за тази година, но ти явно си по-компентентна. Както и да е, аз говорех за миналогодишния.
2. Не ми е работа да оправям финансовия статут на държавата. Като редовен платец на всички мои задължения съм в правото си да ИЗИСКВАМ моите плащания да отиват по предназначение, за нещата, които аз ползвам. Нещо нередно ли виждаш в желанието ми?!
3. Уплътняането на групите е пореднето спестяане на общината на средства законново изискуеми за децата, защото според закона общината е длъжна да осигури места за децата в детските градини.
4. Данъците, които аз плащам отиват за нещата, които аз ползвам и си ги плащам редовно за разлика пт много хора, които не го правят и може би е добре да се почне да оттам.
5. Таксата в детските градини трябва да отиват за издръжката на децата в детските градини, Ако имат нужда от помощта на родитилети за сусбидии за нови сгради, да си го обявят така, и който иска и може да се включи, има родители, които едвам събират тази такса и не може да се изисква от тях да спонсорират общината в частност и държавата като цяло.

И последно - защото няма как да ми гарантират, че това повишение ще отиде за това!

Последна редакция: пт, 27 ное 2009, 23:22 от bubcheto15

# 58
  • София

Нещо не можах да схвана какво искаш да кажеш с тия 55лв? newsm78 Че са предостатъчни за целодневното отглеждане на детето ти и няма нужда от повече? Rolling Eyes
Мисля, че не ме разбираш - на мен градината ми излиза около 80лв месечно, които са крайно недостатъчни на целодновното отглеждане на едно дете. Но за това детската градина е държавна, а не частна. Целодневната издръжка на едно дете се поема изцяло от родителя в частните зведения, там родителите плащат и заплатите на персонала, и поддръжката на сградата.

# 59
  • Sofia
Ах, как са сбъркали с избора на финансов министър ooooh! Г-н Дянков не може да намери парите, които ти явно знаеш къде са, навярно събират прах в някое чекмедже.  Wink

Преди имаше много пари, още по-преди пък имаше даже много празни детски градини, още по-по-преди пък имаше точно колкото трябваше....
Изобщо имаме избор- да си седим и говорим за това как, кое и защо е било преди или да намерим решение тук и сега (образно казано, при нас във вид на мнение).

Само се опитай да вникнеш този път - таксата, която плащаш в момента, която са плащали през 2003, когато е бил друг размера и която ще плащаме ако се приеме увеличение ще отиде ТОЧНО за издръжка на детето ти. Тя изобщо не покрива този разход, така че няма как от 40лв 30 да отидат за издръжка, а 10 за нови сгради просто защото издръжката на детето ти е МНОГОКРАТНО повече.
Ще се промени само сумата, която държавата доплаща за издръжка.

И да, заради ниските такси, които не покриват издръжката градината е държавна и така трябва да бъде. Въпросът е колко точно ниска да е таксата? Според мен трябва да е социално приемлива за болшинството ползватели на услугата. Естествено социалните изключения следва изцяло да са освободени от нея.

Общи условия

Активация на акаунт