Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 325
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 15
То по тази логика да си делим по равно и здравната и социална осигуровка.
Пак казвам за това са държавни за да бъдат достъпни за болшинството.
Нека бъдат увеличени таксите, но приемливо.
Само че, приемливо за едни е увеличение с 30 %, а за други с 80.

# 16
  • София
Логиката е, че няма безплатен обяд.
И аз да вметна, че издръжкта на дете в ДГ не се заключава само в храната.
Има, база, персонал и консумативи.

И детските градини не са само за социално слаби, а за всички.
Доходът, който цитирате- 200-300 лева е на прага на бедността.
Значи не говорим за всички, а за социално слаби.
А за социално слабите, си има отделни програми и подпомагане.
Включително и опции в ДГ.

# 17
Нека авторката да сложи анкета с няколко опции за увеличение.

# 18
  • Букурещ
Абсолютно приветствам подобна идея. До към 200 лв. според би била една нормална и сравнително достъпна такса.

# 19
  • София
Категорично "за".
Но общо взето подозирам, че биха увеличили таксата най-много до 60-70 лева на месец.
Няма да рискуват революция с по-високи такси, убедена съм.

# 20
Запис. Извинявам се че за сега само с това се включвам.

# 21
Логиката е, че няма безплатен обяд.
И аз да вметна, че издръжкта на дете в ДГ не се заключава само в храната.
Има, база, персонал и консумативи.

И детските градини не са само за социално слаби, а за всички.
Доходът, който цитирате- 200-300 лева е на прага на бедността.
Значи не говорим за всички, а за социално слаби.
А за социално слабите, си има отделни програми и подпомагане.

О.к. не съм социално слаба, но ако таксата на детето ми е 250 лв., а за другото да речем 125 + допълнителните курсове, това прави средно за две деца 400-450 лв. Заплатата на едния родител отива за таксата. Или поне в по-голяма част от случаите.
Базата, консумативите и заплатата на персонала се поема от държавата, в частност от съответната община.

П.П. Но да не забравяме, че тук във форума заплати от по 500-700 лв. няма.

Сега си говоря с майка ми, която каза, че когато аз съм посещавала ДГ таксата се е определяла според дохода на родителите.

# 22
Не знам колко е издръжката, но като си я гледам вкъщи, храната й е направо без пари, а не купуваме боклуци, с каквито отбиват номера в градините. По мои сметки издръжката на едно дете на ден е максимум 3 лв., в градината, като в това са включени храна, ток, вода, парно и заплатите на учителите. От 66 лв. за месеца, ние плащаме 42 лв. ...

Mamma, мисля, че за тогава е била висока, поне за доста от ползващите градина.

Мериа, ето затова всеки ще крие данъците. Аз като си смятам на месец колко внасям (а ми се е наложило за последните 10 г. единствено за бременност да ги ползвам, при това си платих изследванията  Laughing), за моя джоб няма разлика дали ги давам под формата на данък или за такса за градината. Но нали уж за това са данъците??? Ако не плащеме тези пари, и една таска 250 лв. би ми била добре дошла ...

60 лв. такса е приемлива според мен към днешна дата, но ако е над тази сума, ще дойде отгоре на много хора  Tired

..
П.П. Но да не забравяме, че тук във форума заплати от по 500-700 лв. няма ...

А, моля ти се, тук доход 3000 лв. беше определен като едва ли не на границата на бедността  Laughing

# 23
Добавих анкета.

# 24
  • София
Защо? Изборите минаха.
И очевидно държавата няма вече пари за безплатни обяди.
Нямам против да има опции за инвалиди, СОП и многодетни семейства.
Но здрави, прави, млади хора, няма шанс да ме убедят, че не могат да спретнат стотина лева за целоднева издръжка на дете.
Предполага се, че и качеството на услугата трябва да се повиши.

Франческа, ако 120 лв е таксата и наполовина за второ дете, става 200 лв за двете деца.
Ако работите двамата със съпруга ти, мисля, че ще се справите.

Гласувах за 100-150 лв.

# 25
Абсолютно приветствам подобна идея. До към 200 лв. според би била една нормална и сравнително достъпна такса.
прост пример
Големият ходи на ясла.Аз съм по майчинство-80% от 250лв.Взимам 70лв. детски.Как да дам 200лв. за ДЯ?!? Rolling Eyes

# 26
  • София
Защо? Изборите минаха.
И очевидно държавата няма вече пари за безплатни обяди.
Нямам против да има опции за инвалиди, СОП и многодетни семейства.
Но здрави, прави, млади хора, няма шанс да ме убедят, че не могат да спретнат стотина лева за целоднева издръжка на дете.
Предполага се, че и качеството на услугата трябва да се повиши.
Мммм - не.
Опипват почвата.
Въпросът с грижите за децата е твърде деликатен.
Не е като хазарта или цигарите.
Да не забравяме, че основната цел на ББ е да се хареса на европейците.
(Тук смятам е ясно, че Фандъкова не е особено харизматична и силна фигура, и с това е доста удобна на Бойко)

# 27
... не могат да спретнат стотина лева за целоднева издръжка на дете ...

Могат, но както казах по мои сметки издръжката е максимум 70 лв.даже под 70, защо да плащаме 100 Shocked 70 - ок, и да махнат тази част от данъците.

# 28
прост пример
Големият ходи на ясла.Аз съм по майчинство-80% от 250лв.Взимам 70лв. детски.Как да дам 200лв. за ДЯ?!? Rolling Eyes

Деси, сега ще те питат ти мъж нямаш ли? Mr. Green

# 29
  • София
Ами, ако издръжката на дете е 225 лева, да си я делим с държавата.
120 -140 е оптималният вариант.
Според теб, държавата от кого взима пари, за да дотира недоходоносни предприятия като детските градини, болниците, училищата? Дали не са от данъци?

В много страни в Европа в последните години направиха детските градини безплатни, защото са стигнали до извода, че това е нужна част от образователната система- децата се запознават с общуването, езика и се подготвят за училище. Тук ще увеличат таксите. Предлагам да спрат да събират данъци и всичко да се плаща на място от този, който го ползва- улици, болници, училища. Колко ли е издръжката на един ученик. Да въведат такса от поне 20- 30 лв, за да ремонтират училищата.

Не гледам новини по телевизията, не чета вестници и явно нещо пропускам. Всеки ден предлагат нещо ново, което е било платено от данъците ни да се плаща и на място или да спре да се предлага като услуга- първо се появи идеята всички здравни услуги да се заплащат на място, сега детските градини, междувременно и улиците в София няма да се почистват от снега, а всички тук са доволни. Даже във възторг. Този феномен ми е необясним. Не се заяждам, моля някой да внесе яснота, ако има желание и възможност.

Общи условия

Активация на акаунт