Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 337
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 240
Кати, аз разбирам причината за гнева ти. Отчайващо и несправедливо е положението в момента с градините. Окрадена си ти и твоето семейство, да. Но, не от децата, посещаващи тези заведения. Не от техните родители. А от тези, които създадоха условията за пораждането на този проблем. Тези, които трябваше да се погрижат да има достатъчно места за всички деца, защото това им влизаше в служебните задължения. А не го направиха. Защото бяха заети с грижата за личното си облагодетелстване.

Сгрешила си адреса.
Насочи яда си в правилната посока.

# 241
  • София
Кати, аз разбирам причината за гнева ти. Отчайващо и несправедливо е положението в момента с градините. Окрадена си ти и твоето семейство, да. Но, не от децата, посещаващи тези заведения. Не от техните родители. А от тези, които създадоха условията за пораждането на този проблем. Тези, които трябваше да се погрижат да има достатъчно места за всички деца, защото това им влизаше в служебните задължения. А не го направиха. Защото бяха заети с грижата за личното си облагодетелстване.

Сгрешила си адреса.
Насочи яда си в правилната посока.

Peace Peace Peace
По-добре не бих могла да го кажа  Naughty

# 242
  • София

По никакъв начин не мислете, че съм забравила за вината на Фандъкова, която от... 05, ако не се лъжа, отговаря за този ресор.
Но ето на - въпреки това беше избрана за кмет.
Как?
От родителите на деца, за които има място,предполагам.
Още нещо. Не изпитвам гняв - поне не и по причина на детските заведения. Аз знаех какво е състоянието на тази... хм, съмнителна услуга още преди да направя бебе. Знаех, че по всяка вероятност няма да има място, знаех, че не мога да си позволя ЧДЗ. И го направих с ясното съзнание, че ще се озова в тази ситуация.
Но...
Когато се говори за справедливост трябва да се вземе предвид именно това - има данъкоплатци, има потребители. Когато интересът - оправдания интерес - към дадена услуга надвишава възможностите на предлагането - и говорим за услуга, предлагана от държавата и заплащана с общи данъци - и това не е чисто социална услуга, не говорим за издръжка на деца без родители или препарати за онкоболни - единственото възможно, единственото справедливо, единственото разумно решение е да се вдигне цената на тази услуга - частта от цената, която се заплаща от потребителите - до мига, в който стане достъпна до всички потенциални клиенти.
Всичко останало е демагогия и дискриминация.
И знаете ли какво?
На мен ми звучи много, ама много познато...
Преди по- малко от 100 години бруталното ограбване на една обществена - в тогавашния случай - верска / етническа - прослойка е било напълно оправдано, все пак, целта е била по- добрата грижа за основното население.
И основното население е гласувало - доброволно и с ентусиазъм - за обещаващия подобно добруване.
Е... всички знаем каква е била съдбата - и на едните, и на другите.
Едните изгубиха повече от половината от популацията си, другите - 50 години държавност.
Е, какво - на някого харесва ли му този пример? Това ли искаме да следваме?

# 243
  • София
Аааааа браво, браво - брависимо  smile3501
По-егоизтични изказвания, в които главни действащи лица
са децата не бях чела  ooooh!
Значи какво излиза ..... госпожата иска нейното дете да е в ДГ,
за сметка на други 5 примерно, които ще останат извън ДГ ....
за неопределен период от време. Родителите на тези 5 деца
ще изнемогват, някои може би ще напуснат работа, защото
тези деца няма кой да ги гледа, оттам най-вероятно, не дай си Боже,
тези деца да се разболеят, няма да има пари за адекватно лечение,
защото госпожата държи таксата да е 150 лв и нейното дете да е
в детската градина  ooooh!
За нея, бедността е порок и хора нямащи по 150 лв месечно за ДГ
да не си и помислят да записват децата си.
Така ще има места само за богоизбраните.
Просто нямам думи  Shocked

# 244
А от тези, които създадоха условията за пораждането на този проблем. Тези, които трябваше да се погрижат да има достатъчно места за всички деца, защото това им влизаше в служебните задължения. А не го направиха. Защото бяха заети с грижата за личното си облагодетелстване.

Откакто отмениха соф. жителство, София се увеличи двойно и тройно. Може би никой не го е предвидил, но не виждам и начин. Да изчакат, докато се построят достатъчно детски градини?
Социалната държава е прекрасно нещо, но трябват пари. А по отношение на децата, майчинството, не мисля, че можем да се оплачем.

не говорим за издръжка на деца без родители или препарати за онкоболни - единственото възможно, единственото справедливо, единственото разумно решение е да се вдигне цената на тази услуга - частта от цената, която се заплаща от потребителите - до мига, в който стане достъпна до всички потенциални клиенти.
Всичко останало е демагогия и дискриминация.

Точно демагогията винаги е била много на място, особено при хора, които не мислят.  И за да има повече пари за социално слаби, болни, е хубаво здрави млади хора да плащат нормална такса. На което, предполагам, че веднага ще ми се отговори, че тия пари няма да отидат при онкоболните. Ами все отнякъде трябва да се вземат. Тука няма такива, които не си плащат точните данъци, но някъде в държавата ги има.
Аз лично нямам против да плащам 100 лв., а някое семейство, което наистина е в нужда , да ползва безплатно.
Но съм силно против любимата социалистическа уравниловка.  

# 245
  • София
Добре и как точно ще се изчислява
кой колко ще плаща ???
Може би както при детските надбавки  Mr. Green
Стотици семейства, които надвишават максималния
размер с невероятните 2.00лева
не взимат детски надбавки  ooooh!
Така може би ще е и с детските градини  Naughty

Аааа как забрваих ... и детски не съм взимала, а съм могла
да взимам, но съвестта ми не го позволи.
Обаче съм сигурна, че поне 1/3 от форума взимат
въпреки, че дохода им далеч не е под социалния минимум  Naughty

# 246
Все пак трябва да има някаква граница, нали?  И 1000 да е, ще има някой с 1002, който ще е ощетен в сравнение с този с 998.
На теб съвестта ти не го позволява, но на много го позволява. Госпожата с доход 1000 ще си даде детето и ще плаща 40, пък може да плати и 100 да го запишат. Защото и такива неща се случват.

# 247
Е не е ли по добре да си концентрираме усилията в това само нуждаещите се да получават помощи, вместо това всеки да се спасява поединично и да се чуди кой да подкупи та да си набута детето в ДГ?

# 248
  • София
Аааааа браво, браво - брависимо  smile3501
По-егоизтични изказвания, в които главни действащи лица
са децата не бях чела  ooooh!
Значи какво излиза ..... госпожата иска нейното дете да е в ДГ,
за сметка на други 5 примерно, които ще останат извън ДГ ....
за неопределен период от време. Родителите на тези 5 деца
ще изнемогват, някои може би ще напуснат работа, защото
тези деца няма кой да ги гледа, оттам най-вероятно, не дай си Боже,
тези деца да се разболеят, няма да има пари за адекватно лечение,
защото госпожата държи таксата да е 150 лв и нейното дете да е
в детската градина  ooooh!
За нея, бедността е порок и хора нямащи по 150 лв месечно за ДГ
да не си и помислят да записват децата си.
Така ще има места само за богоизбраните.
Просто нямам думи  Shocked

Нищо не си разбрала.
Искам всички деца да имат еднаква възможност да посещават ДЗ.
А за онези, които изобщо не могат да си го позволят, да се погрижи Социално Министерство.
Може даже да се отворят специални заведения, където да се приемат само деца на социално слаби и изобщо да няма такса за сметка на родителите - с това също съм съгласна.
Но Обществените такива да са за цялото Общество, не само за Богоизбраните късметлии - на които цялото останало общество да плаща до живот.

# 249
  • София
Ами аз не мисля, че моето дете е богоизбрано.
Подадени са документите както си му е редът,
имало е класиране и е прието  Naughty
И точно там е проблемът за социално слабите
семейства - как ще се категоризират ???
Тези, които са под минимума ... ОК,
а другите ???
Другите, които могат да отделят 50-60,
но е абсурдно да отделят 100-150 и
не се водят социално слаби, за тях какво ???
Всеки си вика от неговата камбанария  Crossing Arms
Аз мисля, че е по-добре да си насочиш гнева
към хилядите "бизнесменчета", които са в сивата
икономика, изкарват милиони, а декларират фирми на загуба
и не вкарват нищо в хазната. Ако този проблем бъде
решен, ще има ДГ като палати, но съм против, непрекъснато и
винаги, за всичко да плащаме ние.
Плащам здравно, но не ползвам здравни услуги - мисля, че
съм си изпълнила ангажимента откъм средства ... ОК ?
Та аз дори плащам всеки месец по 20 лв за една тъпа стълба
метър на метър, за да мога да си влизам в жилището  ooooh!
И това защото е на общинска земя, но не се оплаквам.
В ДГ си нося консумативите за детето, купува се какво ли не,
така че, тази такса от 50-60 лв отдавна съм я надхвърлила  Naughty
И ще ми говори някой, че плаща за моето дете ..... хайде няма нужда  Naughty

# 250
Всъщност, може би не съм справедлива към богатите, т.е. тези, които работят за да могат да си позволят туй-онуй. И се смята, че те са длъжни на другите.  Чорбаджията - изедник.

# 251
  • София
Аз съм коментирала и друг път този въпрос.
Твърдо съм "за" увеличаване на таксите в ДГ.
120-150 лева, а защо не и 225 лева. Разбира се, със съответните намаления за второ дете.
Бих подкрепила подобна инициатива.
Не съм чела всички мнения.До 50-60 лева става, иначе не съм съгласна!Сега плащам 20 лева за пазене на мястото на болнавия ми внук.После колко ще трябва да плащам- 112.50 ли, само защото няма места, а той боледува и не ходи??

# 252
120-150 лева, а защо не и 225 лева. Разбира се, със съответните намаления за второ дете.
Не съм чела всички мнения.До 50-60 лева става, иначе не съм съгласна!Сега плащам 20 лева за пазене на мястото на болнавия ми внук.После колко ще трябва да плащам- 112.50 ли, само защото няма места, а той боледува и не ходи??

Защо ти плащаш?

# 253

Ох, недей! Защо плащаш за място, след като не ходи? Защо друго дете, което не е болнаво, не може да заеме това място? Това е срамно според мен! Защото, освен 9 000 деца, които са извън държавните ДГ в София, има ужасно много фиктивни деца, които плащаш рушвет и заемат място без реално да посещават.

Рокси, кога ще чуят, че парите трябва да следват детето? Не им ща детските градини, препълнени, с гадни условия,  с лели, които стоят и пазят децата. И дотам. Не искам да ползвам тази услуга.

Намерила съм най-добрия вариант за детето ми и искам държавата шибана да уважи решението ми! И защото също плащам данъци като поп, а не ползвам това, което ми се полага, смятам за редно вече да има тази въможност!

Темата е потресаваща просто.

# 254
Е не е ли по добре да си концентрираме усилията в това само нуждаещите се да получават помощи, вместо това всеки да се спасява поединично и да се чуди кой да подкупи та да си набута детето в ДГ?

Не е точно това което казваш, но имаше идея и тя беше приета под условие, парите които се залагат като държавна отговорност за дете, посещаващо ДГ да се отпускат на децата, които по обясними причини не са класирани в ДГ. Но за това трябваше бюджетен излишък, който пък го имаше, но по незнайни причини не дадоха част от него за компенсация на тези деца.

Доколкото разбирам Кати, тя има предвид това че за всяко дете в ДГ държавата отпуска една сума (около 1400 годишно, Дидиа може да каже точно) и че когато местата в ДГ не достигат, само част от децата ползват тази субсидия, а е редно да е за всички. Има сериозни пропуски в нормативната уредба, включително и на кой какви са му ангажиментите по осигуряване на услугата и затова сега ще се изядем помежду си.

Аз лично не смятам че 100-150 лв. е разумна цифра. И разбира се трябва да има механизъм за социална защита. Сега действащия ми се струва остарял и трябва да се преработи.

Но има много родители, които не могат да дадат детето си на общинска ДГ и усещат по-осезаемо ефекта върху семейния бюджет. Разбираемо е те да са по-склонни да отделят по-големи суми. От друга страна са тези, които са успели да се класират и смятат че общината не дава достатъчно.

По мои сметки, стойността услугата през 2009 г. е около 200 лв., от които от СО са около 85-90 лв. на дете. Това са пари извън държавната отговорност и до момента не намирам някъде в нормативната уредба задължение СО да прави това. Не знам обаче колко от тези пари са били за хранене и колко за постоянни разходи. Т.е. нямам идея колко от тези пари са се върнали в СО под формата на такси.

Като погледна данните ми се струва че за 2010 таксата не трябва да скача повече от 50% и това задължително трябва да върви с ясни разчети бюджета на СО къде точно ще отива. И периодично да се публикува инфо за неговото изпълнение. И да има възможност за граждански контрол - поне някаква.

Общи условия

Активация на акаунт