Чухте ли за новите такси за градина в София?

• 53 323
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 630
  • София
...
-и не мога да разбера ,защо във форума bg-mamma е забранено да се пише с главни букви и да се изразява чувството гняв и подобни?Подкрепям възпитания начин на изразяване без вулгаризми и подобни,но това да не можеш да се изразиш по емоционално .....  Shocked

Не е забранено.
Просто крясъците са признак на липса на домашно възпитание.

kati,  ама престани вече да се правиш на интересна! Проблема с лиспата на места няма нищо общо с таксата, нито таксата- с парите за вече приетите деца
Ами като си толкова ентусиазирана, промени първо системата, после ни прави забележка за мнението ни
Сори,ама вече си мисля че става въпрос само за злоба към приетите деца,и нищо друго
В крайна сметка децата и родителите на приетите деца не са виновни за проблемите, за да се насочваш към тях
И не се чувствай длъжна да отговаряш на всеки пост

Ти защо се засягаш? Защото искам да имам право да ползвам услуга, за която плащам?
Хайде стига - да ходят да променят системата хората, които избраха това правителство. Да му напомнят за какво е там... аз лично не съм гласувала за него. Нито пък за Фандъковата, дето, след като тържествено разкрива градина след градина... се оказа, че всъщност е отворила ЕДНА общо. Навремето когато предупреждавах, че тези хора са обикновени разтегли- локуми, че нищо не правят реално - че цял мандат са в кметството на София и нищо не са направили за решаването на проблемите на София... тук хората обясняваха как те ЩЕ видиш ли... се променят. Ами къде е тази промяна? Къде са обещаните места?
Аз лично плащам за услугата детска градина о/о 300 лв. Толкова ми е заплатата, която не получавам.
Е, при това положение намирам за доста нагло мрънкането на някого, че, видиш ли, не можел бил да плаща 60 - 80 лв.
Не, не е злоба.
А усещането, което получаваш, когато се прибереш и намериш дома си разбит и разграбен.
Това е чувството, което тези вопли предизвикват у мен.
Знаете ли защо?
Защото и аз не мога.
Ама никой не ме пита за мнение. Няма - няма.
Е... същото е и с таксите. Аз нямам избор и ще плащам в размер на целия си доход... до живот.
Останалите нямат избор и ще плащат такава такса, каквато управниците, които са си избрали, им посочат. Докато децата им са в съответната възраст.

Сериозно бих препоръчала следващия път сериозно да се замислите, когато застанете в тъмната стаичка.

За съжаление, обаче за мен ще е твърде късно.

Но... а дано помогна на някой друг с този си апел.

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 10:24 от katiABV

# 631
Цитат
Данъците не са толкова ниски....

Напротив, данъците ни са много ниски - сравни ги със Западна Европа или Щатите.

Аз нямам против плоския 10-процентен данък, напротив - но да се твърди, че е висок и да се иска той да покрие всичко, е нереално.
Тези 10 на сто са за да се стимулира бизнеса.
 Ами ДДС-то и то ли ни е малко? Едно от най-големите е в Европа. В щатите данък върху хранителните стоки там не се плаща,а за промишлените е 5-8%.
А тука един хляб и кисело мляко да си купиш - 20% ДДС плащаш.

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 10:43 от Arizona

# 632
Цитат
Данъците не са толкова ниски....

Напротив, данъците ни са много ниски - сравни ги със Западна Европа или Щатите.

Аз нямам против плоския 10-процентен данък, напротив - но да се твърди, че е висок и да се иска той да покрие всичко, е нереално.
Тези 10 на сто са за да се стимулира бизнеса.
 Ами ДДС-то и то ли ни е малко? Едно от най-големите е в Европа. В щатите данък върху хранителните стоки там не се плаща,а за промишлените е 5-8%.
А тука един хляб и кисело мляко да си купиш - 20% ДДС плащаш.

http://vat.taxback.com/bg/morevatinfo_usa.html

Нашто ДДС е към средното или много малко по-високо от средното за Европа.

Не знам кой какво стимулира, но аз преди десет години плащах ДОД от около 25% в България, сега плащам 10%. А нямам бизнес и не съм имала.

А Щатите смятат да вдигат ДДС и пенсионната възраст заради кризата - http://www.investor.bg/?cat=91&id=82353

Представям си какво ли е в щатския бг-мама и как там дават примери за таксата от 40 лв за градините в България и псуват ли, псуват тяхното си правителство...  Laughing

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 10:56 от jp

# 633
И аз не съм гласувала за Фандъкова, и какво от това
кати, и аз смятам че не е моя работа да оправям проблеми с градините, както и повечто хора, ама само с писане по форуми не става

# 634
  • sofia
Не знам кой какво стимулира, но аз преди десет години плащах ДОД от около 25% в България, сега плащам 10%. А нямам бизнес и не съм имала.

Дали и на работодателя ти му 10 % данъка?
освен 10% плащам и ДОО 7,6%, здравни 3,2% ДЗПО 2,2%
От работодателя ДОО 9,9%, ДЗПО2,8% ЗО 4,8 %

Та данъка дето влиза в хазната е мноооого над 10%

# 635
Доста държави липсват в таблицата, Испания, Италия, Гърция например, нямам представа какъв е ДДС там, но 20% за мен е много, и не мога да се съглася че данъците са ни ниски.

Последна редакция: ср, 02 дек 2009, 11:14 от Arizona

# 636
Никол, а с мен ще проявиш ли солидарност? Моля? За моето дете няма място ...

Къде няма място за твоето дете?
В конкретна градина ли?
Защото и за моето няма място в тази до нас, набедена за престижна. Не са една и две градините, за които се избиват родители.
Ела в нашата, място има, пък и е приказна  Wink

П.П. Увеличаването на таксата с 20 лв. по никакъв начин няма да осигури място на детето ти, сигурна съм.

# 637
Въпросът не е колко са ни ниски или високи данъците, а какво ни остава от дохода, след като се издължим на държавата и какво можем да си позволим с този остатък! И не можем да сравняваме данъците си с другите държави, където средните доходи са на светлинни години пред нас.

И не мога да разбера защо искате да загубите социални придобивки, към които май-май напредналите капиталистически страни се стремят тепърва?!

И, в крайна сметка, Държавата от години призовава българите да раждат деца. И стимули била създавала... Да им имам и стимулите!

Впрочем, Бояна Ламбер беше обяснила назад в темата. За когото може да го вдене...

# 638
  • София
Раждането на деца е лично решение на всеки и съответно грижа на същия. Стига с тия ревове за надбавки, такси за градини и пр. Някой може ли да отглежда детето си 2 лв. на ден ? Нормално е таксите да се повишат, те са нищожни...
Никаква стимулация не е в състояние да ме накара да родя, дори и градините да са безплатни ...

И не мога да разбера защо искате да загубите социални придобивки, към които май-май напредналите капиталистически страни се стремят тепърва?!

И, в крайна сметка, Държавата от години призовава българите да раждат деца. И стимули била създавала... Да им имам и стимулите!

Социална държава може да бъде само богата държава, ние определено не живеем в такава.
За кого може да бъде стимул за раждане на дете таксата за градина и 35лв. месечно надбавка ? За  малцинствата единствено... Не вярвам някой нормален здравомислещ човек да разчита на това.

# 639
Щурчо, а ти си с четири...
Мен не ме мисли...Първите две са големи.. Wink та.. поне за тях не мисля за ДГ... и училища..
Студентки са и основно финансови грижи имам около тях...

Е то всичко е в пакет:

Студентските карти за транспорта скачат с 25%/02 декември 2009
Картите за градския транспорт в София на студенти и докторанти ще се увеличат с 25% вместо с предлаганите 20 на сто от зам.-кмета по финансите Минко Герджиков.
Така от 1 януари студентската месечна карта за всички линии ще струва 21.45 лв. вместо сегашните 17 лв. Това гласуваха вчера съветниците от бюджетната комисия, съобщи БТА.

За учениците увеличението е 20%. Картите на хората с увреждания с трета степен се увеличават от 15 лв. на 20 лв. ...

Затова официалната статистика за средните доходи на човек, които са равни сега на средните му разходи е важна. Управляващите нямало откъде да вземат парите и ги вземат директно и пряко от хората. А хората се кандърдисват един друг "Дайте да дадем". Поне един процент има пълно право да кандърдисва останалите:

Общият доход средно на човек от домакинство за септември тази година е бил 315,54 лв.
Общият разход на човек от домакинство през септември 2009 г. е 300.82 лева и нараства

Под 1% от българите живеят добре

# 640
  • София
И аз не съм гласувала за Фандъкова, и какво от това
кати, и аз смятам че не е моя работа да оправям проблеми с градините, както и повечто хора, ама само с писане по форуми не става

Какво да ти кажа - повечето хора, които се жалват как ще им вдигнат таксата и това не са правили. Изобщо не са се интересували от проблемите на останалите - дори и просто от любопитство. И сега това, което искат, е ... просто да не се интересуват... По същия начин има една категория хора, които превключват телевизора, когато по новините се появи някаква информация - каквато и да било - за инвалиди, болни хора и... изобщо ощетени. Понеже тях не ги интересува, не искат да си натоварват психиката и стига да не им се налага да плащат по какъвто и да било начин за подобряването на техния живот и да не им се налага да ги срещат по улицата или обществените места - за да не си натоварват психиката, виждайки чуждото нещастие - нямат нищо против споменатите хора, ощетено от съдбата, да си дишат някъде там... на скрито, далеч от погледа и мисълта.
И да, същите тези хора сега ми казват, че аз трябва да продължавам да им плащам и да си трая. Или, ако предпочитам, да ходя да намеря от някъде някакви изгубени или... измислени пари - във всеки случай такива, които едва ли мога да получа - и да се оправям. Но по някакви причини никак не са склонни да ходят самите те да им търсят дирите на въпросните пари - за своя си сметка.
И пак повтарям и дебело подчертавам - тъкмо ти не си сред тях.
Вярно, че ми отне доста време да се убедя, че сходството в израза и стила не е случайно и действително освен Есенна Фея си и Плодова, но - на - знам и помня, че поне каквото беше в твоите лични сили и възможности направи.
Което не се отнася, примерно, за Холограма или Никол... или редица други от тази тема.

# 641
... Някой може ли да отглежда детето си 2 лв. на ден ? ...

А един ученик може ли да получи образование за 0 лв./ден?
Нали това е идеята на държавните заведения?
Ако ще си плащаме издръжката, ще ги запишем в частни.

katiABV, балгодаря, че ме охарактеризира за 5 мин., но пак питам - защо точно по време на кризата? нека увеличават, но не сега!
Знам, че болен се е*е, докато е на легло, ама е доста грубо, не мислите ли?

# 642
  • София
Никол, а с мен ще проявиш ли солидарност? Моля? За моето дете няма място ...

Къде няма място за твоето дете?
В конкретна градина ли?
Защото и за моето няма място в тази до нас, набедена за престижна. Не са една и две градините, за които се избиват родители.
Ела в нашата, място има, пък и е приказна  Wink

П.П. Увеличаването на таксата с 20 лв. по никакъв начин няма да осигури място на детето ти, сигурна съм.

Не, Никол, не в близката, а в която и да било на територията на София. Синът ми наистина беше приет - в Бухово.
Знам, че проблемът просто не те интересува, но може би било по- коректно първо да хвърлиш един поглед на свободните места. А после и на опашките.

# 643
  • София
Въпросът не е колко са ни ниски или високи данъците, а какво ни остава от дохода, след като се издължим на държавата и какво можем да си позволим с този остатък! И не можем да сравняваме данъците си с другите държави, където средните доходи са на светлинни години пред нас.

Впрочем, Бояна Ламбер беше обяснила назад в темата. За когото може да го вдене...

Защото въпросните социални придобивки не са за всички, а само за малцина "избрани" - ползвам думата на Славейков, не в смисъл, че са направили нещо нередно за целта.

# 644
  • София
... Някой може ли да отглежда детето си 2 лв. на ден ? ...

А един ученик може ли да получи образование за 0 лв./ден?
Нали това е идеята на държавните заведения?
Ако ще си плащаме издръжката, ще ги запишем в частни.

katiABV, балгодаря, че ме охарактеризира за 5 мин., но пак питам - защо точно по време на кризата? нека увеличават, но не сега!
Знам, че болен се е*е, докато е на легло, ама е доста грубо, не мислите ли?

Защото кризата се отнася за всички - и за онези, които изцяло са изгубили доходите си в резултат на липсата на места никак, ама никак не е по- лека отколкото е спрямо другите, които евентуално биха били с намалени такива.

Общи условия

Активация на акаунт