що е то, домашно насилие?

• 7 991
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • Сливен
     Здравейте!Ами ще си кажа и аз мнението, от първа ръка,у дома насилникът беше баща ми (бог да го прости,а и на мен че говоря тези работи).Пиянство ,побои (на майка ми),абе пълен комплект,знаете как е било преди -търпи жената заради децата,да ама, децата страдахме заради това-имало е случаи в които просто съм изпросвала по някой шамар само и само да се размине на майка ми...е кажете ми, защо аз не съм станала агресивна и не съм била такава нито в училище ,нито с приятели???Вярно е ,не смятам че всичко ми е наред, иска ми се да е било другояче, но според мен всичко опира до възпитанието.Както възпитаме децата си такива ще станат.За допълнение ще дам още два примера (явно такъв ни е късмета на цялата фамилия ),чичо ми е много по-зле (баща ми преди да си отиде от този свят се стегна  спря с тези неща) ,той пребиваше и децата (4 са ) и съпругата си,независимо дали беше пиян или не ,така и не се промени този човек,и никое от децата му не стана  агресивно,нормални хора са...справиха се някак...и другия пример е,друг член от семейството ми ,там кой кого и как тормози все още не мога да разбера (психически тормоз),но допреди няколко години всичко им вървеше като по мед и масло..сега заради проблемите на родителите, едното от децата просто подивя - какви ли не поразиии + пустата му агресия.Само казвам как са нещата и моето мнение- агресията се дължи на възпитанието - не може да НЕ възпитаваш децата си и да искаш от тях да са възпитани?!

Относно боищата в училище,пак от личен опит- винаги ги е имало и ще ги има просто сега родителите ги виждат , а преди -не !Защото не забелязах някой, от всички, да се сети че в децата в тази възраст бушуват хормоните - до побъркване ..знаете как е при бременните с хормоните ,еми децата са по-малки, докато ние можем да се справим (,а често не можем) ,как да го направят децата.

# 31
За съжаление има места в България, където все още се вярва, че е по-добре да живееш с насилник, отколкото да те сочат с пръст, че си разведена жена.
За съжаление е точно така  Confused Язък за децата!
Лошото е че малко жени се осмеляват да потърсят помощ!Навремето нямаше кой да ми помогне-никой не ми вярваше.Всички ми казваха,че аз съм виновна,че го предизвиквам.

Цитат
ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ
Обн. ДВ. бр.27 от 29 Март 2005г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октмври 2006г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) Този закон урежда правата на лицата, пострадали от домашно насилие, мерките за защита и реда за тяхното налагане.
(2) Отговорността по този закон не изключва гражданската и наказателната отговорност на извършителя.

Чл. 2. Домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище.

Чл. 3. Защита по този закон може да търси всяко лице, пострадало от домашно насилие, извършено от:
1. съпруг или бивш съпруг;

2. лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;

3. лице, от което има дете;

4. възходящ;

5. низходящ;

6. брат или сестра;

7. роднина по сватовство до втора степен;

8. настойник, попечител или приемен родител.

Чл. 4. (1) В случай на домашно насилие пострадалото лице има право да се обърне към съда за защита.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) В случаите, когато са налице данни за пряка и непосредствена опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то може да подаде молба до полицейските органи за налагане на спешни мерки съгласно чл. 71 от Закона за Министерството на вътрешните работи. Органите на Министерството на вътрешните работи изпращат в съда молбата заедно с обяснението на извършителя, ако такова е дадено, и съставения протокол за наложените мерки, като посочват обстоятелствата за незабавна съдебна защита.

(3) По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие.

Чл. 5. (1) Защитата срещу домашното насилие се осъществява чрез:
1. задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;

2. отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда;

3. забрана на извършителя да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;

4. временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;

5. задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;

6. насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.

(2) Мерките по ал. 1, т. 2, 3 и 4 се налагат за срок от един месец до една година.

(3) Във всички случаи съдът с решението по чл. 15, ал. 1 налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.

Чл. 6. (1) Държавата създава условия за изпълнението на програми за превенция и защита от домашно насилие и програми, осигуряващи помощ на пострадалите лица.
(2) Органите на изпълнителната власт извършват подбор и обучение на лицата, натоварени със защитата по този закон.

(3) Органите на изпълнителната власт и регистрираните по реда на чл. 18, ал. 2 и 3 от Закона за социално подпомагане физически и юридически лица работят съвместно за защита на лицата, пострадали от домашно насилие.

(4) Лицата по ал. 3 разработват, организират изпълнението и изпълняват програмите по чл. 5, ал. 1, т. 5 и 6.

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 16 март 2005 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЕМОЦИОНАЛНО НАСИЛИЕ:
Мъжът налага волята си чрез предизвикване на чувства на страх, срам и вина. Може да принуди жената да върши неща, които противоречат на убежденията и желанията й чрез като заплахи причиняващи объркване и страдание. Например, че ще я напусне, ще я изгони от къщи, ще й отнеме децата, ще се самоубие и др.

Поставя жената в принизена позиция, прави я зависима и слаба като я ругае, унижава я пред семейството и приятелите й.

Отнася се към жената като втора ръка човек, взима сам всички решения. Държи се като господаря на дома - може да чупи нейни вещи, да тормози домашни любимци, да заплашва с оръжие.

Може да кара жената да се чувства виновна заради децата й, да я заплашва, че ще й ги вземе, ако тя не спазва неговите условия.

ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ:
Бутане, блъскане или скубане, изгаряния, причиняване на синини, счупвания.
Удряне с плесници, ритане.
Удряне с предмет или нож.
Цели подчинение и всяване на страх.

СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ:
Принуждаването на жертвата да прави секс по време или по начин, който тя не желае.

Грубо събаряне на земята и причиняване на болка по време на акта. Ядосва се, когато тя се съпротивлява и я обвинява, докато отстъпи.

ИКОНОМИЧЕСКО НАСИЛИЕ:
Мъжът възпрепятства жената да работи, принуждава я да го моли за пари, отпуска й ограничена парична сума, за която впоследствие иска подробен отчет.

Жената е лишена от свободен достъп до парите и информация за финансите.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

Статистиката сочи, че всяка четвърта жена в България е подложена на насилие вкъщи. “Домашното насилие дава негативно отражение на психиката на децата, а това е много по-сериозна травма в сравнение с причинената физическа болка”, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова

Форми на домашно насилие

Изолация
Жертвата е зависима от партньора си без възможност за помощ и подкрепа отвън. Излизанията и контактите й се ограничават до нула, което се осъществява по различни начини. Като например изключване на телефона, когато извършителят е вън от дома, придружаване на жертвата навсякъде, отваряне на пощата й...
Финансов контрол
Жертвата се лишава от достъп до пари и каквато и да било информация за финансите на семейството. На ден й се отпускат само определени стотинки за пазаруване. Забранява й се да работи. Дори и да е взела пари на заем, или ако има спестявания, те й се отнемат.
Заплашване
То се използва, за да събуди чувство на страх у жертвата, че ако не се подчинява, ще й се случи нещо много лошо. Вербалните заплахи често са придружени с жестове, като унищожаване на вещи (най-вече на жертвата), нараняване или убиване на малки домашни животни, игра с огнестрелни оръжия. Най-честите заплахи са тези за убийство на жертвата и/или децата, както и заплаха със самоубийство.
Емоционално насилие
То лишава жертвата от самоувереност, кара я да раболепничи, прави я зависима и слаба. Това поведение включва унижаване и ругаене на жертвата, дисквалифицирането й пред приятели, вменяване на вина, както и на чувството, че тя е глупава.
Физическа злоупотреба
Тя кара жертвата да върши онова, което иска насилникът. В повечето случаи той наказва жертвата за това, че е нарушила неговите правила. Това поведение включва:

- зашлевяване, ритане, блъскане, удряне с юмрук, хапане, хвърляне на предмети

- насочване и стрелба с оръжие

- заключване вкъщи

- изоставяне на непознато място

- отказ на насилника да помогне, когато жертвата е ранена, болна или бременна

- оставяне без храна

- душене, връзване

- обезобразяване

- убийство
Сексуална злоупотреба
Много жени са открили, че след определен период от време мъж, който е злоупотребявал физически или психически, стига и до тази форма на насилие. То включва:

- каране на жертвата да върши неща в секса, които тя не иска и които я карат да се чувства неудобно

- изнасилване

- насилване на жертвата да прави секс с други хора
Използване на децата, за да се контролира или наказва майката
Често мъжете, които упражняват насилие, заплашват, че ще навредят на децата, за да накарат майката да се подчини на изискванията им. Децата биват използвани като "шпиони", които да докладват на бащата къде е майка им. Деца биват принуждавани да участват в нападенията срещу майка им. Някои насилници системно подкопават авторитета на майката пред децата.

# 32
  • София
    Здравейте!Ами ще си кажа и аз мнението, от първа ръка,у дома насилникът беше баща ми (бог да го прости,а и на мен че говоря тези работи).Пиянство ,побои (на майка ми),абе пълен комплект,знаете как е било преди -търпи жената заради децата,да ама, децата страдахме заради това-имало е случаи в които просто съм изпросвала по някой шамар само и само да се размине на майка ми...е кажете ми, защо аз не съм станала агресивна и не съм била такава нито в училище ,нито с приятели???Вярно е ,не смятам че всичко ми е наред, иска ми се да е било другояче, но според мен всичко опира до възпитанието.Както възпитаме децата си такива ще станат.За допълнение ще дам още два примера (явно такъв ни е късмета на цялата фамилия ),чичо ми е много по-зле (баща ми преди да си отиде от този свят се стегна  спря с тези неща) ,той пребиваше и децата (4 са ) и съпругата си,независимо дали беше пиян или не ,така и не се промени този човек,и никое от децата му не стана  агресивно,нормални хора са...справиха се някак...и другия пример е,друг член от семейството ми ,там кой кого и как тормози все още не мога да разбера (психически тормоз),но допреди няколко години всичко им вървеше като по мед и масло..сега заради проблемите на родителите, едното от децата просто подивя - какви ли не поразиии + пустата му агресия.Само казвам как са нещата и моето мнение- агресията се дължи на възпитанието - не може да НЕ възпитаваш децата си и да искаш от тях да са възпитани?!
   Относно боищата в училище,пак от личен опит- винаги ги е имало и ще ги има просто сега родителите ги виждат , а преди -не !Защото не забелязах някой, от всички, да се сети че в децата в тази възраст бушуват хормоните - до побъркване ..знаете как е при бременните с хормоните ,еми децата са по-малки, докато ние можем да се справим (,а често не можем) ,как да го направят децата.
Моята ситуация семейна беше същата- с баща насилник, не задължително пиян. Бой ядях и аз. Резултат: пълна загуба на уважение и много ограничени контакти- с тенденция към прекратяване, както и отвращение от насилници. Смятам се разумен и искрен човек, имам нормална и пълноценна връзка.

# 33
Вече дефинираха на авторката на темата домашното насилие.
Аз също ще разкажа една история за моя първа братовчедка, която ми е като сестра. Побоищата са почнали още по време на първата й бременност, като не става въпрос за шамарчета. Преждевременно раждане-слава богу-детето е добре. 17 години..колко съм я молила да го напусне, колко съм му крещяла (бях почти дете тогава, не знаех каква е най-правилната реакция)
Живот като ад, като се оправдаваше , че никой друг няма да я вземе с децата й-роди му три, като едното почина и едвам го издирихме за погребението. Освен побоя я мачкаше с думи-била грозна, циците й висели (извинявам се-цитирам), била тъпа нескопосана и мързелива. Всъщност беше и все още е обратното-мила, прекрасно изглеждаща жена, много интелигентна, но нямаща грам самочувствие. Едвам след като дъщеря й избяга на 17 години се взе в ръце, изкара няколко медицински и го напусна. Май й просветна след толкова години, че тормоза не е само в/у нея, а рефлектира и в/у децата й..Децата им не са наследили неговата агресия, дори са залитнали в обратната посока-като че ли с добрината си опитват да изкупят бащините грехове.
Извинявам се за дългия пост, но това е нещо,макар и приключило, което все още ме разстройва.  Sad

# 34
Благодаря ви за отговорите!  bouquet
Исках по скоро да прочета лични истории
Стигнах до извод, чеи домашното насилие  е разтегливо понятие,зависи от човека
Едни не биха търпяли и обида, за други, чак физическия акт се определя като насилие
Боят ми е ясен, той е и виден, къде е границата между нормалните забележки ,и тези които се определят като психически тормоз.Това явно всеки сам за себе си определя

# 35
  • Сливен
 Само да поясня,аз  ядях по някой шамар от време на време ,към мен тормоза беше психически,намираше болното ми място (например на 15-16 бях по закръглена,че и дебеличка) и започваше да забива там докато не откачах от яд и безпомощност newsm45 .За мен това също си е тормоз от високо качество....
       Забележката си е забележка,но ако усетиш че забележките стават много и чести ,безпочвени ,тогава си е чиста досада ..,а ако започнат да стават дразнещи и усетиш че са преднамерени..еми то ти става ясно .

# 36
Аз пък никога не чух добра дума или похвала.После как да имам самочувствие?

# 37
  • la Città Eterna
Мога само да кажа, че съжалявам, че не изчаках още 6 месеца, за да се разведа. По мое време нямаше Закон за домашното насилие и дори да те убие съпруга ти, полицята казваше "Битов скандал. Ние нямаме право да се намесваме..." Само който не го е преживял, той не хваща вяра...

Имам един въпрос към по-компетентните. Бившият съпруг продължава да ми оказва ПСИХИЧЕСКИ тормоз и след развода, но как бих могла да събера доказателства? От консултациите ми с адвокати досега винаги са ме убеждавали, че е изгубена кауза, защото няма как да се докаже. Т.е. дори разведени, наличието на дете става мощен инструмент за заплахи, разиграване, обиди, шантаж, изнудване... Как се спира това нещо????

# 38
Днес майка ми се обади разтроена,че е бита отново- не от баща ми , с него са разделени, а от сегашния човек, с който живее. Чувствам се ужасно, защото не е за първи път, всеки път се стараех да уважа мнението и на двете страни, но сега вече имам чувството, че още първият път трябваше да я накарам да си извади медицинско и да приключи с проблема. Гадно е за човека търпял насилието, гадно е и за всички, които го обичат и ги е грижа за него. Лошото е, че изобщо не вярвам да се навие да подаде жалба в полицията. Стискайте палци, моля!

# 39
И защо искаш да ти дефинираме тази фраза.??????????????? newsm78 newsm78 newsm78

# 40
  • Сливен
   Не ги разбирам тези жени ,бият ги и търпят...Чичо ми и той така пребива приятелката си като се напие ,но тя си седи при него,всъщност той живее при нея и я бие...не мога и няма да го разбера,ако мен ме удари най-близкия ми (приятеля ми) да се моли да не заспи ... #2gunfire  ако въобще остана при него ,то ще е за да си отмъстя. smile3511    fight

# 41
Домашното насилие има много проявления.
Боят е вече "черешката" на сладоледа...
За съжаление го има според мен в 100% от семействата,когато има любов обаче се интрерпретира по друг начин,гледаме с други "лещи " на него и го обясняваме с  други аргументи.

# 42
Онзи ден ми разказаха следния случай.Мъжът си вика приятелите на гости вкъщи след като хубаво се е почерпил някъде другаде.Прибират се и вдига от сън жена си и децата.Започва да ги псува, да вика на жена си да слага масата и т.н. За мен домашното насилие е и един шамар само.Защото един път направил ли го е ще го направи отново. Един ден кумата ми се оплаква че мъжа и ( кумът ни) ч е удрял, но и тя му е отвръщала след това.Когато сме приказвали с моя мъж хиляди пъти съм му казвала да има смелоста да посмее да го направи.Слава богу случила съм на мъж и дано нямаме такива проблеми никога.

# 43
  • София
Домашното насилие има много проявления.
Боят е вече "черешката" на сладоледа...
За съжаление го има според мен в 100% от семействата,когато има любов обаче се интрерпретира по друг начин,гледаме с други "лещи " на него и го обясняваме с  други аргументи.

newsm78 Това нещо не го схванах. Дай малко повече разяснения, какво имаш предвид. newsm78
Дали, ако жена ми каже 'ела ми свали тази тенджера от горния шкаф', а аз в това време си пия бира, или аз кажа на жената да ми сготви някоя любима манджа, или тя каже, че иска вечерта да излезе с приятелки, пък аз имам работа и тя не успее ... дали и това е домашно насилие ... newsm78 Thinking
Не става ли, все пак, дума за законова постановка, а не за размито понятие? Не всеки както го чувства по свой начин.  newsm78

# 44
Може би наистина опира до там всеки как го чувства.
Имам позната примерно,която ако вечер иска да излезе,а той и каже :"Къде ще ходиш,няма ядене?!",тя писва и го плюе :"Той ще ми каже на мене!Турчин!
За нея това е насилие и нарушаване на правата и.
Има и жени,които умеят подмлно да си постигат целите  и се хвалят с това,да накарат мъжът си със секс или без него или пък с мило държание,ако щеш да се доберат до това което искат.
Често срещано явление е :"ще го направя,но ако ти....направиш еди какво си за мен."
Да искаш нещо в замяна,за да дадеш ти насреща,според мен си е също някакъв вид насилие над личността.
Когато двама души се скарат вкъщи,всеки прилага своите наказателни мерки ,с което да се опитата да насили психиката на другия  да поддаде пръв,това  е също често срещано явление и е пак един вид насилие.
Ако "Бай Ганьо" ще размаха плесници,мъжът на 21-ви век има по модерни методи..
Може и да не съм права  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт