Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 180 982
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 195
Благодаря.

# 196
ЗАЩО НЯМА да ПОДКРЕПЯ АКЦИЯТА за ХАИТЯНСКИТЕ ДЕЦА !

http://lambo.blog.bg/politika/2010/02/02/niama-da-podkrepia-akci … skite-deca.485019

# 197
  • Burgas
как стои въпроса със спрените детски?
кога се възтановяват, ако са спрени заради отсъствия от училище  newsm78някои знае ли?

# 198
Здравейте!
Искам да подам молба за детски надбавки.Питането ми е относно служебните бележки от работодателя. Мъжът ми от февруари 2009 се води безработен, беше на борсата, подписвал се е всеки месец до юли 2009 , после въпреки че не си  намери работа , направи грешката да не ходи в бюрото и да се подписва. Сега от там могат да му издадат бележка за периода февруари -  юли 2009,  а периода от тогава до днес  остава "неясен". Ако някой има идея как се процедира ,нека сподели. Предварително благодаря !
П.С. Поради същата причина сега имаме проблем с кандидатсването в детска градина!

# 199
  • Бургас
gigina , мисля, че безработните подаваха лично написана декларация, че за периода не са работили и нямат доход за деклариране Thinking Колкото до детската градина, не знам от кой град сте, но в Бургас предимство за прием в детско заведение имат децата, чиито родители работят.

# 200
  • Бургас
Здравейте,

Имам въпрос(и) и ще съм Ви благодарен ако можете да помогнете - опитах се да прочета всичко по темата но не мога да смогна Simple Smile

Малко въведение: От София сме, но кризата ни завлече в друг град за известно време, но по постоянен адрес сме в София.

Жена ми е в 34 г.с. и днес гинеколожката и издаде направление за раждане. Раждането ще е в София (освен ако не стане изненада).

И двамата сме безработни, не сме вземали помощи от държавата, не сме регистрирани в Бюрото по труда.

Днес разбрахме, че имаме право на:
ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ.

Извадих това от изискванията публикувани тук:

1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ;
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;

1. и 2. Откъде да ги вземем - безработни сме?
3 и 4 -  гинеколожката по Майчино здравеопазване ли трябва да го издаде? И къде трябва да се завери? Или ще е заверено? Както казах само Направление за хоспитализация са и издали и са и казали "за другите неща щото си безработна ходи в Бюрото по труда". При безработица да не би да има и други неща? Може ли тая работа и от дирекции на НОИ и Бюрото по труда извън София да стане или трябва да ходим изрично в София?

Моля ви, кажете ми какви документи ни трябва СЕГА да ни се дадат от лекарите, защото после ще е късно - като отидем в София, докторите на 400 км. малко ше е сложно да се връщаме за някоя хартия.... Отделно пак лекарката е казалала, че с Направлението за хоспитализация може да ражда навсякъде вече. Ама доколкото гледахме болниците искат и Направление от личният лекар. А сега де? Давам на късо вече с тая бюрокрация. Help?  newsm78

# 201
А как стои въпроса с правото на детски,когато и двамата родители са самоосигуряващи се в ООД?В декларацията като доход се посочват сумите,върху които се самоосигуряват ли?Само да отбележа,че не подаваме годишни декларации по Закона за облагане на доходите на физ. лица,а по ЗКПО,според които нямаме доходи от разпределена печалба/дивиденти.

# 202
Уважаеми perseus, ето ви един бърз help. Молбата за помощта при бременност трябва да я подадете в гр. София, тъй като по постоянен адрес се водите там. От наблюдаващия гинеколог ще си вземете мед. бележка, в която да са отразени датите за 45- ия ден преди раждане и вероятния термин на раждане, актуална банкова сметка на съпругата ви/ ако има такава/. Попълвате молбата, като отразявате, че сте безработни и за предходните 12 месеца вписвате доходи- нула. Други документи не са ви необходими, ако през предходната 1 година  сте били безработни. Не е необходимо да ходите до Бюрото по труда или да други институции. След раждането, обаче, отново трябва да подавате молбите за еднократната помощ за живородено, майчинство и детски в гр. София. Надявам се да съм отговорила на въпросите ви и да са съм изяснила конкретната ситуация.

# 203
  • Бургас
Уважаема Platina 33 ,

Това с което разполагаме в момента са:
1. Направление за Хоспитализация
2. Карта за профилактика на бременността.

Интересува ме болничният лист (който е за работещи на договор) така ли пак се нарича за безработни или си има друго име? Заверка в НОИ? Кой го издава? Гинеколожката? Какво пише вътре?

Удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ)? Пак пълна мъгла.

А медицинско удостоверение за термина на раждане кой го издава? Или то влиза в Карта за профилактика на бременността.?

Btw има лек проблем с доходите щото не са 0 - има за 2-3 месеца осигуровки по граждански договор колкото да объркат сметката, но са под 300 лв. като се разпредели за 12 месеца...

За самото раждане:

Е ли картата за профилактика на бременността тъй наречената Обменна карта?
А Направлението от личен лекар N7 дали е Направлението  за Хоспитализация от гинеколожката?  newsm78

Мерси!  bowuu

п.с. Питам толкова много щото няма кой да ни обясни тука. Пълна мъгла.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 16:24 от perseus

# 204
perseus , нещата не са толкова сложни колкото на вас ви изглеждат. Ако съпругата ви не е работеща и няма сключен трудов договор с работодател към 45- ия ден преди раждане, тя е неосигурена. В такъв случай не е необходимо да й се издава болничен лист, тъй като такъв е необходим само пред работодател. Ако през 1- годишния период е имала възнаграждения по трудов или граждански договор трябва да си вземе удостоверение за платените суми по месеци. Доходите не трябва да надвишават 350 лв. на член от с-во, т.е. двама при вас, ако имате сключен граждански брак- 700 лв.

Необходимите документи за подаване на молба при бременност са: 1. Медиицинска бележка/удостоверение от лекаря проследявал бременността на съпругата, в която да са отразени датите за 45- ия ден преди раждане и вероятния термин на раждане. 2. IBAN. 3. Личните карти за справка. Молбата трябва да се подаде в периода между 45- ия ден преди раждане, най- късно до деня преди да е родила, по постоянен адрес.

Не са необходими никакви заверки от НОИ, направление за хоспитализация или карта за профилактика на бременността при положение, че съпругата към датата на подаване на молба в соц. подпомагане е неосигурена!

Е ли картата за профилактика на бременността тъй наречената Обменна карта?
А Направлението от личен лекар N7 дали е Направлението  за Хоспитализация от гинеколожката?  newsm78

Не са необходими изобщо.

# 205
как стои въпроса със спрените детски?
кога се възтановяват, ако са спрени заради отсъствия от училище  newsm78някои знае ли?

Детските се възстановяват в месеца, през който детето не е допуснало 5 и повече неизвинени отсъствия, а се изплащат на следващия.

А как стои въпроса с правото на детски,когато и двамата родители са самоосигуряващи се в ООД?В декларацията като доход се посочват сумите,върху които се самоосигуряват ли?Само да отбележа,че не подаваме годишни декларации по Закона за облагане на доходите на физ. лица,а по ЗКПО,според които нямаме доходи от разпределена печалба/дивиденти.

Да.

Здравейте!
Искам да подам молба за детски надбавки.Питането ми е относно служебните бележки от работодателя. Мъжът ми от февруари 2009 се води безработен, беше на борсата, подписвал се е всеки месец до юли 2009 , после въпреки че не си  намери работа , направи грешката да не ходи в бюрото и да се подписва. Сега от там могат да му издадат бележка за периода февруари -  юли 2009,  а периода от тогава до днес  остава "неясен". Ако някой има идея как се процедира ,нека сподели. Предварително благодаря !
П.С. Поради същата причина сега имаме проблем с кандидатсването в детска градина!

Никога не се е изисквало бележки от Бюрото по труда, удостоверяващи безработица, суми получавани от обезщетения или саморъчно написани декларации. Същото важи и за НОИ и Дирекция"Пенсии". Взимате само бележка от работодателя и ако към месеца, в който подавате молба сте безработни, заграждате позиция " неосигурен".

За безработица, пенсии и болнични социално подпомагане имат информация, която получават по служебен път от тези институции.

# 206
  • Бургас
Platina 33, мерси.

И последно - 1. Медицинска бележка/удостоверение от лекаря проследявал бременността на съпругата, в която да са отразени датите за 45- ия ден преди раждане и вероятния термин на раждане. - така ли се нарича или си има друго наименование. Питам защото гинеколожката идея си нямаше какво да даде (пращаше към бюро по труда) и трябва някак да и обясним "какво е това и как да го попълни..."

Другото което питах беше за самото раждане (документи нужни за приемане в болницата, които трябва да ни се издадат от тук, за не трябва да ставам на линейка за 1 хартия.) Да не говорим, че гинеколожката излиза в отпуск и върви я търси после...

Та въпросите ми бяха (За самото раждане):
1. Е ли картата за профилактика на бременността тъй наречената Обменна карта?
2. А Направлението от личен лекар N7 дали е Направлението за Хоспитализация от гинеколожката?

Съжалявам, че второто е малко оффтопик - може и на лично съощение да ми се каже.

Бладаря много!   yes

# 207
Platina 33, мерси.

И последно - 1. Медицинска бележка/удостоверение от лекаря проследявал бременността на съпругата, в която да са отразени датите за 45- ия ден преди раждане и вероятния термин на раждане. - така ли се нарича или си има друго наименование. Питам защото гинеколожката идея си нямаше какво да даде (пращаше към бюро по труда) и трябва някак да и обясним "какво е това и как да го попълни..."

Така й кажете, тя само трябва да напише в мед. бележка имена, адрес и тези две дати. Никакви бележки от Бюрото по труда! Успех.

# 208
Platina 33,благодаря за отговора! Peace

# 209
  • Burgas
Platina 33 и аз благодаря за отговора   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт