Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 180 970
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,вече не знам кого да попитам и към кого да се обърна за това как да си проверя осигуровките в Италия!Вече имам сериозни съмнения към работодателя си и към договора който ми дава,но не знам какво да направя!Моля ви ако някой си е проверявал осигуровките в тази страна нека ми отговори,ще съм му много благодарна.Понеже все още не съм много на ти и със езика няма ли възможност това да стане и от нашата страна или поне здравните чрез Интернет както е тук в България та нали уж вече сме в Европа.Много съм объркана и притеснена моля ви помогнете ми!!!

# 121
Здравейте  Hug
имам следното питане за детските надбавки  Thinking
от 1 сепетември сьм на борсата(полу4авам обезщетение) ,от работодателя ще взема бележка за дохода до тогава,а какво става с останалите 4 месеца  Thinking как да ги представя?
освен бележките за дохода на мен и сьпруга ми,двете ли4ни карти,трябва ли да нося и акт за раждане на детето?

# 122
За останалите месеци ще вземеш бележка от Бюрото по труда,че си регистрирана там.Трябва и акт за раждане-копие.

# 123
Здравейте  Hug
имам следното питане за детските надбавки  Thinking
от 1 сепетември сьм на борсата(полу4авам обезщетение) ,от работодателя ще взема бележка за дохода до тогава,а какво става с останалите 4 месеца  Thinking как да ги представя?
освен бележките за дохода на мен и сьпруга ми,двете ли4ни карти,трябва ли да нося и акт за раждане на детето?

За месеците през които сте с регистрация в Бюро по труда, независимо с или без обезщетение, служебна справка ще ви направят в социално подпомагане. Така че, не е необходимо да се разхождате до БТ, няма да ви направят справката там. Същото важи и за обезщетенията за болест, майчинство и др. от НОИ- справките се правят в социално подпомагане.
Акт за раждане на детето се представя, за да се сверят данните и не е необходимо да се прилага ксерокопие.

# 124
Здравейте, през м.януари трябва да подавам молба за детските и имам няколко въпроса. Дохода от болничните пише ли се от работодателя, бележките за дохода трябва да са от януари до декември 2009г, но сумите които са получени или начислените, защото съпруга ми не е получавал през ноември и декември заплата, но са начислени. Благодаря предварително.

1. Работодателят издава удостоверение за брутни доходи, които реално той е изплащал/ раб.заплата, обезщетение за временна неработоспособност, соц. придобивки и др./. Ако имате суми от болнични, но изплащани от НОИ, то социалните работници ще ви направят служебна справка за полученото, без да е необходимо да ходите до НОИ.
2. В молбата се декларират само и единствено брутните доходи които са получени .
Начислени, но неизплатени раб.заплати не се декларират като доходи в молбата.
Всички получени брутни доходи, в т.ч. болнични, раб.заплата, помощи за безработица и др. се вписват в молбата.
Подавате молба през 01.2010 г. с доходи от 01.01.2009-31.12.2009 г. вкл.

# 125
Здравейте и от мен февруари 2010 трябва да подавам декларация за детски ,бележката която трябва да вземе съпругът ми от неговата фирма трябва да е от февруари2009 до януари2010.На 30.12.2009 ми изтече майчинството фирмата във която работих ме съкращава трябва ли да вземам някакъв документ за месец януари 2010 като съм безработна.Благодаря ви предварително.

Да, доходи от 02.2009г. до 01.2010 вкл. Не ми е ясно, обаче, съкращаването ви от фирмата факт ли е вече или предстои да ви съкратят. За безработица не се изисква никакви документи от Бюрото по труда. Независимо дали сте съкратена или това предстои и вие трябва да си вземете служ. бележка от работодателя за брутни доходи за същия период, независимо дали има плащане или не. Ако ви съкрати от работа през януари.2001 нека в удостоверението за доходите да бъде отразена датата на прекратяване на трудовия ви договор и дали и кога сте получила обезщетения при съкращаване по КТ/ примерно неползван платен годишен отпуск за минал период и др./.

# 126
Здравейте,
да попитам и аз...
Другата седмица ще подавам документи за детски надбавки за пръв път.
Имам две деца,малкото е родено на 8.05.2009г.,дохода и на двамата родители  преди да се роди малкия/от 01.01.2009 до 01.05.2009/ на три или на четири трябва да го разделя?

# 127
Здравейте,
да попитам и аз...
Другата седмица ще подавам документи за детски надбавки за пръв път.
Имам две деца,малкото е родено на 8.05.2009г.,дохода и на двамата родители  преди да се роди малкия/от 01.01.2009 до 01.05.2009/ на три или на четири трябва да го разделя?

Общият ви доход за предходните 12 месеца, т.е. във вашия случай за периода 01.09-12.09г., се дели на 12 за да се изчисли средномесечния ви доход. Броя на членовете на семейството са 4, тъй като към месеца на подаване на молбата сте четирима.

# 128
Когато си правя справка за преведените суми в сайта на НОИ по ЕГН и избера 2009 година, тези ли суми трябва да впиша в молбата-декларация за доходите ми за 2009 година /независимо, че сумата за 12/2009 е преведена пред 01/2010 година и не е за цял месец/ ?

# 129
благодаря за отговорите  Hug
а в брутни доход влизаше ли и сумата от болни4ните  ooooh!
не сьм сигурна дали ще се класираме ако е така  Rolling Eyes

# 130
благодаря за отговорите  Hug
а в брутни доход влизаше ли и сумата от болни4ните  ooooh!
не сьм сигурна дали ще се класираме ако е така  Rolling Eyes
Влизат всички болнични..

# 131
при смяна
 на адресна регистрация къде се подават документи за детски итрябва ли да взема досието си от Социалната служба на старата адресна регистрация

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 17:20 от gogoizlati

# 132
Благодаря за отговора, счетоводителката на съпруга ми, не искаше да издаде такава бележка за реално получените и питала соц.подпомагане и от там и отговорили същото, че трябва да е с реално получените, но може и със начислените и двата варианта признават.

# 133
Здравейте,и аз имам въпрос за детските надбавки.Януари ще подавам документи за детски за малкия си син ,но големият син е първа година студент редовно обучение трябва ли да го броим като член на семейството след като няма доходи и е на наша издръжка?Благодаря предварително!  bouquet

# 134
Здравейте искам да попитам дохода от болничните не се  пише  от работодателя в служебната бележка която ми  издадоха и сега от къде мога да проверя колко са ми превели и трябва ли да се пише тази сума в декларациятя?

Общи условия

Активация на акаунт