Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 179 541
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 555
           Здравейте!
 Дано не се повтарям с въпросите , но скоро ще ставам майка и много неща не са ми ясни.Имам 2 въпроса:
 1 . Ние живеем с родители те ми , те смятат ли се за част от семейството , когато се изчислява  средния доход на член от семейството или само аз и мъжът ми?
 2 . Правилно ли съм разбрала,че когато през първата година от майчинството получавам 90 % от заплатата ми , това се смята за нулев доход ( защото са майчински) и мога след като изтече 1-вата година да подам молба за детски ,като напиша заплатата на мъжа ми , на мен- нищо ?

Благодаря!

1) Госпожа "Нова-тук", в параграф 1, на Допълнителните разпоредби на ЗСПД (Закон за семейни помощи за деца) е дадено определение, какво включва семейството. Цитат :

" § 1. По смисъла на този закон:

1. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) "Семейството" включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак)."

Значи родителите ти са отделно семейство. Няма значение, че живеете заедно.

2) Майчинството е 90% от заплатата, върху която си се осигурявала поне 1 година преди термина от 45 дена преди раждането. Тези пари се получават 410 дена - 45 дена преди раждането и 1 година след това.

Но майчинството няма нищо общо с детските. Майчинството се плаща от НОИ, който го взема от осигуровката "Общо заболяване и майчинство"

Детските помощи се плащат от бюджета, само на семейства които имат по-малък доход от 350 лв. БРУТО месечно, на член. Затова и се наричат "помощи"

Така че извода е ... Ако имаш право на детски, те се получават ЕДНОВРЕМЕННО с майчинството. Каква една година ще чакаш ?! Щом се роди детето ВЕДНАГА трябва да подадеш МД (Молба декларация) за детски. Ако си пропуснала няколко месеца, детски със задна дата не се плащат.

Ако пък нямаш брак с мъжа си, и неговия доход няма да пишеш. Тогава вече ще си с "нулев доход", защото майчинството не е доход, по смисъла на този закон - ЗСПД.

# 556

Благодаря за изчерпателния отговор ! Simple Smile

# 557
Загрижен  ooooh!

# 558

2) Майчинството е 90% от заплатата, върху която си се осигурявала поне 1 година преди термина от 45 дена преди раждането. Тези пари се получават 410 дена - 45 дена преди раждането и 1 година след това.................
.............Ако пък нямаш брак с мъжа си, и неговия доход няма да пишеш. Тогава вече ще си с "нулев доход", защото майчинството не е доход, по смисъла на този закон - ЗСПД.

Майчинството получавано от НОИ е обезщетение и по смисъла на ЗСПД, в допълнителните разпоредби се казва:

2. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Доход" са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

Така че, nova_tuk , ще си декларирате обезщетенията получени от НОИ за предходните 12 месеца, но няма да е необходимо да се снабдявате със служебна бележка за сумите. За размера на същите ще ви издадат документ от соц. подпомагане, когато отидете да си подадете молба-декларацията. Служебна бележка ще си вземете от работодателя, в която да е отразено дали са ви изплащани или не брутни възнаграждения за същия 12 месечен период! Молбата за семейните помощи за детето ще подадете през месеца следващ раждането на вашето дете, а за еднократната помощ за живородено дете веднага щом получите акта за раждане на детето и се снабдите с Удостоверение за родствени връзки от Районното кметство /това удостоверение дава информация кое по ред дете ражда майката, т.к. сумите за 1- во, 2-ро и 3-то деца са различни- съответно 250, 600 и 200/.
Ако нямате брак с бащата на детето няма да е необходимо да се снабдявате с документ за заплатата му. Това,че живеете с вашите родители изобщо не е важно! Те не се част от вашето семейство по смисъла на Закона за семейните помощи за деца!

Peace

# 559
И аз все още нямам детски.  #2gunfire
Освен това, искам да се обърна към Загрижен, знам, че той е в час с похватите в службите.
Та, отидох, както той ме посъветва, казах това, което той ми каза, а отговорът (след дълго мрънкане) беше, че ако въобще ми отпуснат нещо, то ще се случи след като организират Комисия, която да дойде вкъщи и да провери дали действително НЕ живеем с таткото, а даже и всичко да е О.К., въпросната "помощ" щяла да е само до навършване на 3 годишна възраст на детето ми, заради което в момента съм в третата година неплатено майчинство.
Понеже след това съм била длъжна да почна работа и нямало "кой да ми плаща, че аз си стоя у нас".
На въпроса ми ако работя на минимална заплата, госпожата каза, че тях това не ги интересува и няма да получавам нищо.
 Crossing Arms

Съмнявам се в думите, които съм подчертала! Службите работят със Закони, а не с похвати! Съветите, които ти е дал Загрижен са продиктувани от негативните емоции, които влага към малцинствата. За "въпросната помощ" няма как да подадеш молба без да впишеш бащата на децата, с когото ти фактически живееш на семейни начала и да приложиш бележка за получената от него заплата. В противен случай в молбата ще има декларирани неверни данни. От социално подпомагане са ти отговорили правилно- комисия от 3- ма соц. работници, в 20-дневен срок от подаването на молбата, извършва социална анкета в дома на лицата подали молбата и ако наистина се констатира, че живееш с бащата на децата молбата за помощ ще ти бъде отказана. Ако работиш на МРЗ пак няма да получаваш месечна помощ по чл. 9 от ППЗСП, тъй като се вземат предвид и семейните помощи получавани по ЗСПД, т.е. 240 плюс 105 = 345 лв. и към този доход прибави и заплатата на таткото на децата, общата сума сигурно ще надвишава диференцирания минимум за вашето семейство по ППЗСП. Може обаче да попаднете за помощи за отопление, т.к. диференцирания минимум по Наредбата за отопление е по-висок. Все пак зависи от брутните ви доходи за предходните 6 месеца.

# 560
Platina ... значи под "обезщетения" се разбира и майчинството, което пак повтарям се плаща от НОИ, докато детските помощи от бюджета. Добре ... В грешка съм за това.

Но на практика "Нова-тук" сега ще става майка за пръв път, така че досега не е получавала майчинство. Следващия месец след раждането на детето подава МД за детски. (Тук сме единни). Но предходния 12-месечен период тогава ще включва само около 2 месеца майчинство, а останалите 10 месеца според мен ще и вземат брутната залата, върху която се е осигурявала. Така че основното ще бъде заплатата, а не майчинството.

И на практика, чак като изтече срока на тази МД и тя подаде нова, едва тогава за доход ще се смята само майчинството ? Разбира се ако няма някакви допълнителни доходи или не е почнала работа, след навършване на 6 месеца на детето. Но засега в нейния случай, основния и доход ще се формира от 10-те брутни заплати, преди термина от 45-дена.

И ще те попитам. Ако майката се е осигурявала на по-голяма заплата, например по-голяма от 700 лв. бруто, значи ли това на практика, че заради по-високото майчинство, пада под прага и няма да получава детски ? А ако и майчинството и е голямо (има майчинства над 1 000 лева), то пак няма да получава детски.

Колкото до това, какво включва семейството, тук две мнения няма.

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 13:42 от Загрижен

# 561
Platina ... ти казваш : "Службите работят със Закони, а не с похвати!" Напротив !
Работите със закона, САМО когато става въпрос за "трайно-безработните, уж самотни майки, с нулев доход бруто". Срещу нас българите, работите с похвати.

Защото в Допълнителните разпоредби на ПП на ЗСП, ИЗРИЧНО  е записано че несключилите брак са "самотни майки". Цитат на Параграф 1(1)- 3:
"3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, ..."

Така ... всички циганки са "самотни майки" и заради това вместо 35 лв., техните детски са по 59,15 лв. ! Плюс 78 лв. за майката месечно. Общо за една такава с едно дете 137,15 лв. Вие защо не пращахте такива комисии за тях, за да установите че живеят с мъжете си ?! Защото ви е страх, иззобщо да влезете в циганските махали. Но в българския дом може да нахълтате, когато си искате, за да проверите коя с кого спи ? Така ли ?

Вие да сте чували, за член 33(1)от Конституцията ?

"Жилището е неприкосновенно. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него ..."

Освен това ако случайно заварите вътре някой, как ще докажете че тя живее с него ?! Ами че всяка (всеки) може да си кани гости. Приятели, колеги, съседи, роднини, любовници и т.н. Даже може да е някой интелектуал, с който заедно четат стихчетата на Есенин или даже Пушкин !

Я помню чудное мгновенье:
Передо мной явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.

И за какви 105 лв. пишеш по ЗСПД ? Нали детските за българките (ако са под прага) са само по 35 лв. ?!

И нямам негативни емоции срещу малцинствата, а срещу цялата порочна социална система, която работи на принципа - от българите осигуровките и данъците, а за циганите детските и помощите. А и те отдавна не са малцинство. На всяко българче в момента се раждат по 4 циганчета. Така че ще ги наричаме "мнозинствата"

А иначе Platina, ти си напълно права, като се съмняваш в мнението че Загрижен е " в час с похватите на социалните служби". Похватите ви, с които спирате полагаемото се на българките, са толкова разнообразни и коварни, че само вие си ги знаете всичките.

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 15:16 от Загрижен

# 562
Platina ... ти казваш : "Службите работят със Закони, а не с похвати!" Напротив !
Работите със закона, САМО когато става въпрос за "трайно-безработните, уж самотни майки, с нулев доход бруто". Срещу нас българите, работите с похвати.

Защото в Допълнителните разпоредби на ПП на ЗСП, ИЗРИЧНО  е записано че несключилите брак са "самотни майки". Цитат на Параграф 1(1)- 3:
"3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, ..."

Така ... всички циганки са "самотни майки" и заради това вместо 35 лв., техните детски са по 59,15 лв. ! Плюс 78 лв. за майката месечно. Общо за една такава с едно дете 137,15 лв. Вие защо не пращахте такива комисии за тях, за да установите че живеят с мъжете си ?! Защото ви е страх, иззобщо да влезете в циганските махали. Но в българския дом може да нахълтате, когато си искате, за да проверите коя с кого спи ? Така ли ?

Вие да сте чували, за член 33(1)от Конституцията ?

"Жилището е неприкосновенно. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него ..."
[/size]
Освен това ако случайно заварите вътре някой, как ще докажете че тя живее с него ?! Ами че всяка (всеки) може да си кани гости. Приятели, колеги, съседи, роднини, любовници и т.н. Даже може да е някой интелектуал, с който заедно четат стихчетата на Есенин или даже Пушкин !

Я помню чудное мгновенье:
Передо мной явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.

И за какви 105 лв. пишеш по ЗСПД ? Нали детските за българките (ако са под прага) са само по 35 лв. ?!

И нямам негативни емоции срещу малцинствата, а срещу цялата порочна социална система, която работи на принципа - от българите осигуровките и данъците, а за циганите детските и помощите. А и те отдавна не са малцинство. На всяко българче в момента се раждат по 4 циганчета. Така че ще ги наричаме "мнозинствата"

А иначе Platina, ти си напълно права, като се съмняваш в мнението че Загрижен е " в час с похватите на социалните служби". Похватите ви, с които спирате полагаемото се на българките, са толкова разнообразни и коварни, че само вие си ги знаете всичките.

Всеки твой отговор е заяждане с всеки пишещ нещо по-различно от теб. Аз дори понякога се забавлявам с глупостите ти!
И така. Първото, което съм ти увеличила като размер само по себе си ти дава отговора- Сам да отглежда децата си, т.е да не съжителства с бащата.
Второ- никога и по никакъв начин аз и всичките ми колеги, като социални работници не сме нарушили чл. 33/1/ от Конституцията на България, т.к. не е възможно, по никакъв начин да се влиза в дадено жилище без знанието или разрешението на собствениците. Посещенията в домовете на хората, подали молби за помощи по ППЗСП или Наредба-7, е част от работата ни, така че не ми цитирай Конституцията. Всичко извън чл. 33/1/ се нарича ВЗЛОМ!!!
Трето- Отговорът е адресиран към Джуличка, за която знам, че има три деца. Семейните помощи за три деца месечно са 105 лева.
Четвърто- Обиждаш ме, с това, което си написал. Каква мислиш че съм, а? Аз също съм българка! Полагаемо, разбери най-накрая, няма в този живот. Ако има ПРАВО ще получават, ако нямат- НЕ! Полагаемо, като термин, ежедневно го чувам от циганите, търсят си помощи сякаш са им наследство, а при теб думичката полагаемо е почти във всяко изречение. Изводите оставам на теб, но силно се съмнявам да си ме разбрал.

Пето и последно- Аз повече няма да обръщам внимание на това което пишеш тук, нито пък ще ти отговарям, защото постовете ти са расистки, също като блога ти. Това е тема да се помага, а не да се настройват срещу соц. работници или помежду си! Мисля, че е крайно време да си смениш тона на писане!

# 563
Platina, разбрах те много добре, въпреки че ти "силно се съмняваш" във възможностите ми да разбирам. Не, не се заяждам. Нещата със сгрешената социално-демографска политика в БГ, са толкова трагични, че и дума не може да става за някакво заяждане на персонална основа.

Разбрах следното. В цитирания от мен текст, има две условия за да получиш ДМД по ПП на ЗСП, като "самотна майка"
-  Да няма сключен граждански брак
Това условие ползвате, за да давате помощи и по-големи детски на "мнозинствата"
-  Да отглежда сама децата си
А пък това условие ползвате, за да спирате детските и помощите на бялото малцинство.

Та ти хитро не ми отговори на въпросите :
1) - на колко цигански майки, пратихте комисии, да проверят дали не живеят постоянно с някой ? Щото с малки излючения, всички те са женени. Но по циганския обичай, без да подписват брак. Обаче без изключение, всички те са "самотни майки, които отглеждат сами децата си". Повтарям - без изключение.
Та пак питам - колко такива в циганските квартали сте проверили ?
Проверявате само българските семейства ?

2) - по какво ще познаете, че живеят заедно ? Има ли някакви критерии ? И къде са написани тези критерии, ако ги има ? Трябва ли да ги заварите ... знаеш как. Но и това не е доказателство, че живеят заедно и детето е общо.

Едно време в строгата католическа Италия, разводите са били практически забранени. Може да получиш развод само в 2 случая - при смърт на половинката, или при изневяра. Но как се доказвала изневярата по италиански ?
Значи в стаята където се извършвало прегрешението, трябвало изведнъж да нахлуят следните люде :
- рогоносецът (рогоноската)
- полицай
- свещенник
- адвокатин
- доктор
- 2 или 3 свидетели
Но това не било достатъчно. Групата трябвало да завари прелюбодейците "на калъп". Извинявам се за израза. Но даже и това не било достатъчно. Докторът пъхал една гладка пръчка между двамата партньори и почвал да я движи надолу. Ако пръчката премине между тях, изневяра пак няма ...

Че целия цигански квартал, целия град знае, че циганинът Х и циганката Y, са женени и живеят заедно от 20 години, че 10-те деца са техни, само вие не знаете. И заради това им плащате по 59,15 лв. детски (вместо по 35 лв.) + 78 лв. за майката.

Не може една връзка да е доказателство, че мъжът дава пари за децата, и че живеят семейно ! Че те нали, преди да ви дадат разрешение да влезете в къщата, ще прикрият всички следи за съвместно живеене ? Иначе сами ще се прецакат !

Тая преценка е абсолютно субективна, тоест необективна. И с огромен корупционен потенциал, ако питаш мен. Обществена тайна е, че многобройни цигански кланове имат злато, с което да се изплати 3 пъти външния дълг на България.

Преди десетина години един мой познат циганин от Карлово ми каза :
"Върви да видиш вашите жени, дето работят в социалното, как са окичени със злато от глава до пети "
"Че откъде ?!"
"Ами от нашите богаташи в махалата. Сега златото падна много и всички те се уредиха с помощи. Даже и Мечо"

Мечо бе най-богатия нелегален джамбазин в Карловско. Не мина много време и една сутрин, като отивах за работа видях МЕЧО и жена му, как пренасяха в каруцата, някакви пакети с помощи. Това бе до долната църква, там бе соц. център тогава. След няколко години Мечо умря от преяждане. Че нали и майката на Доган, най-богатия на Балканите, получава соц. помощ ? Или си забравила за този скандален случай.

Накрая, разбрах за Джуличка, 3 деца по 35 = 105 лв. Според както лично ТИ на времето ми обясни, в такъв случай правим семеен коефициент по член 9 на ПП на ЗСП.
Значи (3 х 91 ) + 120 = 393 %. По 65 лв. ГМД, ДМД-то за сем. на Джуличка става 255,45 лв.
255,45 - 105 = 150, 45 лв. които и "се полагат". Щото тя писа, че не работи, само детските.

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 20:11 от Загрижен

# 564
ЗДРАВЕЙТЕ И СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА НЕВЕЖЕСТВОТО! ИСКАМ ДА ПОПИТАМ, ПОНЕЖЕ ДО КРАЯ НА АПРИЛ ТРЯБВА ДА ПОДАМ ДОКУМЕНТИ В СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ, ИМАМ БЕБЧЕ  КОЕТО РОДИХ ФЕВРУАРИ МЕСЕЦ. ЗА КОЛКО МЕСЕЦА НАЗАД ТРЯБВА ДА МИ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН ДОХОДА? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ! АКО СТЕ НА ЯСНО, МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ.

# 565
  • София
Мисля, че е 12 месеца от дата на подаване на молбата! Но все пак нека по-вещите да потвърдят! Успех  Peace

# 566
Все още не съм си взела еднократната помощ за раждане на дете. Въпросът ми е, има ли възможност друг, а не аз да вземе акта за раждане (нали го  задържат за определен срок), ако съм дала банкова сметка за превода на сумата или задължително трябва да съм аз?

# 567
Все още не съм си взела еднократната помощ за раждане на дете. Въпросът ми е, има ли възможност друг, а не аз да вземе акта за раждане (нали го  задържат за определен срок), ако съм дала банкова сметка за превода на сумата или задължително трябва да съм аз?
Нашият таткото го взе, защото аз останах в болницата 2 седмици. Нямаме брак, но името му фигурира в акта.

# 568
Лошото е, че живеем във Варна, а моята лична карта е от Пловдив. По-скоро ме интересува може ли бабата да го вземе или има ли вариант да го изпратят тук?

# 569
Все още не съм си взела еднократната помощ за раждане на дете. Въпросът ми е, има ли възможност друг, а не аз да вземе акта за раждане (нали го  задържат за определен срок), ако съм дала банкова сметка за превода на сумата или задължително трябва да съм аз?

ДА, НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ, АКТА ЗА РАЖДАНЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ И ТАТКОТО. ПРИ МЕН СТАНА ТАКА , ТОЙ ГО ВЗЕ , АЗ САМО ПОПЪЛНИХ НУЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ В СМИСЪЛ МОЛБА ЗА ЕДНОКРАТНАТА ПОМОЩ И ГИ ЗАНЕСЕ В СОЦИАЛНОТО. КОГАТО ТИ ИЗПЛАТЯТ ЕДНОКРАТНАТА ПОМОЩ, МОЖЕ ПАК ТОЙ ДА ГО ВЗЕМЕ, КАТО НА ГЪРБА НА АКТА ЗА РАЖДАНЕ ПИШЕ: ИЗПЛАТЕНА ЕДН.ПОМОЩ.

Общи условия

Активация на акаунт