Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 179 546
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 585
Погледнах си вчера заповедта за миналата година - срока ми е от 01.05. до 30.04.
Тоест,трябва да подам новата молба до края на Май,нали?
А служебната бележка за доходите за кои месеци всъщност трябва да е?
Ако е Април 09 - Март 10, направо да звъня да ми изготвят такава и да не се мотам newsm78

# 586
През май подаваш за същите месеци като миналата година (май 2009 до април 2010вкл.)

ПП  Peace Ти за април 2009 си им подала още миналата година  Wink

# 587
Пумукъл, благодаря!
А вярно ли е ,че вече не се изисква Удостоверение за семейно положение?
По адресна регистрация подавам в Люлин, а живея на другия край на София - ясно,че ще взимам отпуск,както всчка година,но не ми се дават 8 лв. за тъпия документ

# 588
  • Бургас
Пумукъл, благодаря!
А вярно ли е ,че вече не се изисква Удостоверение за семейно положение?
По адресна регистрация подавам в Люлин, а живея на другия край на София - ясно,че ще взимам отпуск,както всчка година,но не ми се дават 8 лв. за тъпия документ
Аз вчера подавах,не са ми искали.
Аз съм омъжена,не знам за тези на семейни начела има ли разлика.

# 589
Май навдякъде е различно.

# 590
Разведена съм и при социалните има копия на всичките ми документи по принцип.
Актовете за раждане на децата,копие от бракоразводно решение.
Миналата година за малко да ме върне една сърдита жена зад гишето,но тази надявам се да е в настроение

# 591
  • София
Mira 1919, Пумукъл, благодаря за бързите отговори!   bouquet
Ще загуби един месец само, стига и новата изискана служебна бележка да не закъснее Wink
А кога е родено детето?
Ако въпроса е към мен - има две деца - 03.03.2002 и 18.03.1994 г

# 592
  • Бургас
Здравейте! Имам нужда от помощ! Моя приятелка трябва да подаде документи за детски, срока е до днес. Служебната и бележка не е готова, въпреки, че е поискана преди достатъчно дълго време. Какво се прави в такива случаи и ще загуби ли детските си за периода, за който не е подала документи?
Извинявам се, ако въпроса ми се повтаря, но попрегледах старите мнения и не открих отговор.   bouquet

Служебната бележка може да я занесе в 14 дневен срок, обаче не знам как ще си попълни доходите, ако не ги знае.

# 593
Здравейте! Имам нужда от помощ! Моя приятелка трябва да подаде документи за детски, срока е до днес. Служебната и бележка не е готова, въпреки, че е поискана преди достатъчно дълго време. Какво се прави в такива случаи и ще загуби ли детските си за периода, за който не е подала документи?
Извинявам се, ако въпроса ми се повтаря, но попрегледах старите мнения и не открих отговор.   bouquet

Служебната бележка може да я занесе в 14 дневен срок, обаче не знам как ще си попълни доходите, ако не ги знае.

Молба-декларацията се подава без да се вписват доходите за 12 месеца, така или иначе майката няма как да знае размера им по месеци. Връчва и се едно уведомление, в което конкретно се описва какъв документ е нередовен или липсващ и се подписва от соц. работник и майката. Същата трябва да представи документа описан в уведомлението в 14- дневен срок, за да се отпусне помощта. Ако не се представи, то помощта се отказва.
В ППЗСПД е указано точно това, което обясних:
.........§ 7.   (4) Когато молба-декларацията е подадена с нередовни и/или липсващи документи, на лицето се дава 14-дневен срок за отстраняване на нередностите.
(5) Ако нередностите не бъдат отстранени в срока по ал. 4, помощта се отказва.

Такива уведомления, по принцип, връчваме в последните 1-2 дни от месеца, с цел майките да не си изгубят помощите, а и да не се налага да се снабдяват наново с документи за доходите за следващия месец. Вече с бележката за доходите, преди този 14-дневен срок отива в соц. подпомагане и си дописва доходите. Това е , не е сложно и дава възможност родителите да не губят помощите за месеца.

# 594
Загрижен, я кажи, моля те, знам, че знаеш, а всъщност може и Платина да ми отговори де, който има желание - колко точно трябва да съм бедна, за да получавам помощи?  Thinking
В смисъл, някакъв социален минимум има ли или няма?
И ако има, колко е той на член от семейство?
Благодаря предварително и на двама ви.
   bouquet

# 595
Загрижен, я кажи, моля те, знам, че знаеш, а всъщност може и Платина да ми отговори де, който има желание - колко точно трябва да съм бедна, за да получавам помощи?  Thinking
   bouquet
И на мен ми е интересно, защото като родих, само се поинтересувах и на доход около 300 лв. ми казаха, че нямам право на нищо, защото доходът ми бил висок, независимо че се дели на 2 (мен и детето).

# 596
   bouquet
И на мен ми е интересно, защото като родих, само се поинтересувах и на доход около 300 лв. ми казаха, че нямам право на нищо, защото доходът ми бил висок, независимо че се дели на 2 (мен и детето).

Да, ама при мен се дели на 4.   Mr. Green

# 597
Ама 300 ли е?  Mr. Green

# 598

Хаххаахаха...  hahaha
Добре, айде от мен да мине - 345лв.
  Mr. Green

# 599
Джуличка, искаш отговор за прага на бедност, но ще бъде встрани от настоящата тема. Въпреки всичко отговарям.
Диференцирания минимален доход/ДМД/ или както ти си писала- социален минимум е 65,00 лв./можеш да прочетеш за това по-подробно в Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане-ППЗСП, в чл. 9  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-13038592  /. И вече, според състава на с-вото, възраст и брой на децата, здравословно състояние и др. са определят помощите равни на процент от тези 65 лв. Питането ти е конкретно за твоето семейство и веднага мога да отговоря. За децата до 16 г., а ако продължават да учат до 20 г. е 91% от 65 лв. това прави 59,15 лв. по 3 деца= 177,45 лв., за майка отглеждаща дете под 3- год. възраст е 100%, което е 65 лв., за таткото е 66%- 42,90 лв. Общо това е 285,35. От тези 285,35 лв. се изваждат доходите ви от семейните помощи-105 лв. и работната заплата на таткото на децата/не знам колко е размерът, за да ти напиша веднага дали ще имате изобщо право/ и ако доходите ви са под ДМД получавате разликата като месечна помощ. Това е само за достъп по доходи. Има и други изисквания, за да се получават месечни помощи.
До 350 лв. не трябва да ви надвишава дохода за семейните помощи за деца от ЗСПД и не трябва да се бърка с ДМД по ППЗСП. Няма как ДМД-то по ППЗСП да е 350 лв. на член от с-во, защото май всички в България трябваше да са на социални помощи.

Общи условия

Активация на акаунт