Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 4

• 180 403
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 1 035
Благодаря ти за отговора, но някой ми беше казал, че само, ако съм го родила детето имам право на тази помощ, иначе сега детенцето направи 1 годинка!

# 1 036
  • Пловдив
ако не опиташ няма да разбереш,дали става или не става Grinning
отиди и си подай документи

# 1 037
Аз пък имам малко по-сложен въпрос. Вече подадох документи за детски към службата по социално подпомагане към общината към която се водя по лична карта. Казаха ми в началото на октомври да отида да си взема заповедта. Аз обаче отдавна живея на друг адрес (към друга община) и сега ще си сменям личната карта направо с новия адрес и трябва да си направя постоянна адресна регистрация към новата община. Това ще повлие ли по някакъв начин изплащането на детските?

# 1 038
Здравейте! Искам да попитам за еднократната помощ при раждане, на осиновените деца полага ли се? И в същност в акта за раждане на детенцето пише нашите имена и би следвало да се полага. Благодаря предварително!
Ако вземеш закона за семейни помощи - ще разбереш и сама, значи когато се говори за детски или майчинство, пише родителя и или осиновителя, а при еднократната помощ за раждане помоща - пише се изплаща на родителя/ думичката осиновител е пропусната така че..Гледай си детенцето и му се радвай.

# 1 039
Аз пък имам малко по-сложен въпрос. Вече подадох документи за детски към службата по социално подпомагане към общината към която се водя по лична карта. Казаха ми в началото на октомври да отида да си взема заповедта. Аз обаче отдавна живея на друг адрес (към друга община) и сега ще си сменям личната карта направо с новия адрес и трябва да си направя постоянна адресна регистрация към новата община. Това ще повлие ли по някакъв начин изплащането на детските?
В 7- дневен срок от смяната на адреса сте длъжна да уведомите в социално подпомагане, където сте подали молба. Съответно помоща там ще се прекрати от следващият месец и ще се наложи да подадете  повторна  молба по новият си адрес в съответната община.

# 1 040
  • Пловдив

ogan1,на осиновените деца също се полага еднократна помощ за раждане.Въпроса е,че понякога по-трудно се стига до нея.Но може и да няма никакви спънки от към социалните.

Това е начина за осиновените

1. Подава се молба за отпускане на помощта в районните социални грижи! При подаването й се изисква и гореизредения набор от документи!
Ако имате шанса да попаднете на мислещи служители след дни си получавате помощта!
Ако пък срещнете чиновници Ви се отказва!

Някои от тях ще се вживеят в ролята на следователи и ще забележат голямата времева разлика между датата на раждане на детето и на издаването на акта му за раждане! Следва изпълнен с доволство извод: “Аха! Хванахме Ви! Детето е осиновено и следователно нямате право на тази помощ, защото не сте го родили!”…
Други пък без да си напрягат сивото вещество ще постановят: “Нямате право на тази помощ!”…
Или както беше в моя случай Директорката на ДСП гордо се тупна в гърдите: ”Досега при нас не сме дали тази помощ на нито един осиновител!”
Та при отказ в посочения в отговорът на институцията срок (обикновено 14 дневен):

2.ОБЖАЛВАТЕ СТАНОВИЩЕТО ИМ в по-висшестоящата инстанция- Регионална дирекция за социално подпомагане!
Обикновено тя потвърждава решението на районната (по местоживеене) Дирекция социално подпомагане – Гарван, гарвано око не вади!

3. В рамките на 14 дни след втория отказ обжалвате пред АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД на съответното населено място по реда на Административно процесуалния кодекс.

Последното ниво на обжалване казано иначе казано означава, че сте завели дело срещу Дирекция “Социално подпомагане” по местоживеене (които първи са Ви отказали помощта), в което Вие сте ищец, а те ответници!
Каквото постанови съдът това е!
4. Мисля, че също има срок за обжалване на неговото решение (в случай, че се налага- отговорът му не Ви удовлетворява)!

Въпросното дело СЕ ВОДИ БЕЗПЛАТНО! Единствено се внася такса от 10 (десет) лева!

от тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311046.0

# 1 041
В 7- дневен срок от смяната на адреса сте длъжна да уведомите в социално подпомагане, където сте подали молба. Съответно помоща там ще се прекрати от следващият месец и ще се наложи да подадете  повторна  молба по новият си адрес в съответната община.
Наистина ли???  И всичките документи от работодател се изискват наново??? Не е ли редно по служебен път те да си прехвърлят нещата и да продължи изплащането. Освен това аз съм одобрена за предходните 12 месеца от месеца на подаване, ако подам следващия месец наново вече дохода може да ми е по-висок и да не успея да се вместя в минимума 350..Наистина ли по този начин си губя шанса да получавам детски ако реша да си сменя постоянния адрес?

# 1 042
Благодаря ви за отговорите, аз съм на мнение, че тези дечица трябва да имат право на такава помощ, в акта за раждане пише моето и на съпруга ми имената, а не майка - еди коя си, осиновителка - еди коя си. Нали всичка деца са с равни права, аз имам същите отговорности, които имат и останалите родители, нищо, че не съм биологична майка. И в крайна сметка тази помощ не мога да разбера за нуждите на детето ли се отпуска или е награда за майката, независимо дали се грижи за детето? Явно законите ги пишат хора, които изобщо не са запознати с проблемите  #Cussing out Извинявам се, че ви натоварих с моите проблеми, но съм решила да си търся правата - моите и на детето ми, нищо, че след 4  години може би ще ставам колежка на социалните!

# 1 043
  • Пловдив
но съм решила да си търся правата - моите и на детето ми, нищо, че след 4  години може би ще ставам колежка на социалните!

подавай документи и не се отказвай,ако ти откажат  Peace

# 1 044

ogan1,на осиновените деца също се полага еднократна помощ за раждане.Въпроса е,че понякога по-трудно се стига до нея.Но може и да няма никакви спънки от към социалните.

Това е начина за осиновените

1. Подава се молба за отпускане на помощта в районните социални грижи! При подаването й се изисква и гореизредения набор от документи!
Ако имате шанса да попаднете на мислещи служители след дни си получавате помощта!
Ако пък срещнете чиновници Ви се отказва!

Някои от тях ще се вживеят в ролята на следователи и ще забележат голямата времева разлика между датата на раждане на детето и на издаването на акта му за раждане! Следва изпълнен с доволство извод: “Аха! Хванахме Ви! Детето е осиновено и следователно нямате право на тази помощ, защото не сте го родили!”…
Други пък без да си напрягат сивото вещество ще постановят: “Нямате право на тази помощ!”…
Или както беше в моя случай Директорката на ДСП гордо се тупна в гърдите: ”Досега при нас не сме дали тази помощ на нито един осиновител!”
Та при отказ в посочения в отговорът на институцията срок (обикновено 14 дневен):

2.ОБЖАЛВАТЕ СТАНОВИЩЕТО ИМ в по-висшестоящата инстанция- Регионална дирекция за социално подпомагане!
Обикновено тя потвърждава решението на районната (по местоживеене) Дирекция социално подпомагане – Гарван, гарвано око не вади!

3. В рамките на 14 дни след втория отказ обжалвате пред АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД на съответното населено място по реда на Административно процесуалния кодекс.

Последното ниво на обжалване казано иначе казано означава, че сте завели дело срещу Дирекция “Социално подпомагане” по местоживеене (които първи са Ви отказали помощта), в което Вие сте ищец, а те ответници!
Каквото постанови съдът това е!
4. Мисля, че също има срок за обжалване на неговото решение (в случай, че се налага- отговорът му не Ви удовлетворява)!

Въпросното дело СЕ ВОДИ БЕЗПЛАТНО! Единствено се внася такса от 10 (десет) лева!

от тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311046.0
Съветите Ви са добри, наистина това е редът за обжалване, но интересно ми е - дали ще спечели делото? Помоща се изплаща поради самото действие - "раждане" -т.е. то е за РАЖДАНЕ, А НЕ  за осиновяване.
Специално за това обаче не ми се спори, просто такъв е законът, и се съмнявам че делото ще падне  в полза на осиновителя, ако някой има  обратен опит нека сподели.

# 1 045
Наистина ли???  И всичките документи от работодател се изискват наново??? Не е ли редно по служебен път те да си прехвърлят нещата и да продължи изплащането. Освен това аз съм одобрена за предходните 12 месеца от месеца на подаване, ако подам следващия месец наново вече дохода може да ми е по-висок и да не успея да се вместя в минимума 350..Наистина ли по този начин си губя шанса да получавам детски ако реша да си сменя постоянния адрес?

Значи молбата се прекратява както казах от  следващият месец прави и се копие  което се заверява и същата молба подавате по новият постоянен адрес, т.е.  не се изисква актулизация на доходът, помоща се отпуска за оставащият период.

# 1 046
Поразрових се малко в това, което е копирала Elfita и разбрах че жената която го е писала е спечелила делото, лично мое мнение, е че има полза от обжалването и си мисля че крайно необходимо е да се промени закона защото по този начин си насърчават определени майки да раждат и да раждат. И друго нещо ми е интересно, но не ми се търси сега да го копирам - на студентките - майки или осиновителки редовно обучение им се изплащат определена сума пари които трябва да се потърсят до навършването на 6  месеца на детето.

# 1 047
Поразрових се малко в това, което е копирала Elfita и разбрах че жената която го е писала е спечелила делото, лично мое мнение, е че има полза от обжалването и си мисля че крайно необходимо е да се промени закона защото по този начин си насърчават определени майки да раждат и да раждат. И друго нещо ми е интересно, но не ми се търси сега да го копирам - на студентките - майки или осиновителки редовно обучение им се изплащат определена сума пари които трябва да се потърсят до навършването на 6  месеца на детето.
Ето отговора: Peace
Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., изм., бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) (1) Майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.

# 1 048
Това го знам, но вече е променено до навършването на 6 месеца, мисълта ми беше, че за студентите пише майка ( осиновителка ), а за другите защо да не може? Каква е разликата дали си осиновил или родил едно дете, не значи, че като не съм го родила съм второ качество майка и, че ще се грижа по-малко за него. Точно за това ме е яд на тези, които пишат законите. #2gunfire

# 1 049
  • Пловдив
ani_4ohleva,ужасно простотия е това,да.Защо на твоето дете да не му се полага еднократна?Законодателят просто е пропуснал осиновител според мен
Бори се-ще спечелиш
Знам и за други осиновители,които получиха помощта

Общи условия

Активация на акаунт