Готварска печка с керамичен плот или с газови котлони

• 23 536
  • 45
  •   1
Отговори
  • София
Та случаят е следният, решили сме да си купим нова готварска печка, но двамата с мъжа ми сме на различни мнения. Аз досега съм готвила на газ и намирам, че страшно бързо се готви (т. к. съдовете за готвене се поставят в/у пламък и загряването на съда става почти веднага), но съпружеството държи на котлони с керамичен плот. Чувала съм, че тези последните са доста капризни откъм изкипяване и почистване (а аз често изкипявам), че се пукат, че се надраскват ... Та, моля ви, да ме ориентирате, може и да греша за керамиката  Thinking. Благодаря предварително!

# 1
  • Бургас
не знам със газ дали е по-добре,а и доста ме е страх да не гръмне нещо си,но...с керамичния плот нямам никакви проблеми и като бързина за готвене и като почистване.

кипя доста често-то не беше кипяло мляко,ядене,мазнина и пр.,дори съм загаряла тенджера с ядене Mr. Green,много трудно почистих тенджерата,но..котлона за 2мин Crazy-единствено трябвало да се внимава да не падне захар върху котлона.

# 2
  • с/у ОколоМръсТното
да не те разочаровам, но...
Наскоро и аз си смених печката.
От бързонагряващи минах на керамични... Хич не съм доволна. На газ пък въобще не мога да готвя.
Но защо не си купиш комбинирана? И на газ и на ток...

# 3
Важно е как ще е удобно на теб. PeaceЗа мен по-добро от газта няма,но е много субективно.Комбинирания вариант не е лоша идея.

# 4
  • София

От 1973 г.  майка ми си купи газова печка и после когато се омъжих си купих също газова.
Преди 2г. ползвах за няколко месеца керамичен плот и не съм доволна.....
Двата котлона са прекалено близо един до друг и на малкият котлон може да се сложи само едно съвсем малко съдче,
когато на другият има средна по големина тенджера.Този плот беше и със сензори.... Почти винаги при разбъркване на яденето, котлона се изключваше и все трябваше да го дебна.....Понякога в бързината забравях да го погледна и ястието спираше да ври.....
Това много ме изнервяше! Прецени си сама.... Моите тенджери повечето са големи и средни, а керамичният плот не позволява да се сложат едновременно средна и голяма тенджера. Вгледай се добре  в разстоянието и си помисли!

# 5
Мен лично на газ ме е страх. И на газ съм готвила, и на обикновен *Раховец*, и на керамичен плот. Котлоните веднага загряват, има си функция *заключване*, та не ми се е налагало да внимавам, съдовете за готвене са големички, но котлоните са напълно достатъчни като размер. А само като си помисля каква скара имат газовите котлони и как трудно се чисти...

# 6
  • София
Аз съм за керамичните котлони не отстъпват по бързина на газовите а и по лесно се почистват.

# 7
Аз съм за керамичните котлони не отстъпват по бързина на газовите а и по лесно се почистват.
А ВИДЯ ли новите газови с двата реда пламък?!!!!Не си!
Но не бързината е важната ,а удобството Peace,което е субективно. Hug

# 8
  • София
Благодаря за отговорите! Мъжът ми прочете темата, но продължаваме спора. Сега доводът е, че като се готвело нагаз, му миришелона газ.

# 9
Здравейте, в нашия случай беше точно обратното т..е мъжът ми настояваше за газов котлон , аз нямах особени претенции, затова си взехме четворка кермичен плот, 2-та  са на газ и  2-та на ток. Ползваме ги вече 3 години и нещо и предимно готвим на газ. Случаите, когато готвим на електрическите котлони е тогава , когата газта е свършила:) В стаята не мирише на газ, малко се усеща в шкафа, където е разположена бутилката.

# 10
Моят плот в с 4 котлона- 2 на газ, два на ток. Самият плот е стъклокерамичен. Готвя само на газ, другите два са за разкош само Mr. Green или в случаите,  в които свърши газта.

# 11
  • София
Аз също бях изправена пред подобна дилема - газови котлони + стъклокерамични или стъклокерамични. Жилището ни е газифицирано т.е. отопляваме се на газ, топлата вода е на газ, имахме си изходи и за готвене на газ.  Все пак аз се отказах от газовите котлони, въпреки че мъжът ми държеше на тях. Не ми харесва да готвя на газ, не ми харесва как мирише и пламъкът даже не ми харесва (т.е. искам да кажа, че не ми се струва толкова безопасно). На всичкото отгоре, ако си бяхме взели комбинация - газов плот + стъклокерамика, плотът трябваше да е с механични копчета, почиства се по-трудно и т.н. Мъжът ми държеше обаче на комбинацията, че можело да потрябва някога газовия котлон, ако токът изгаснел - е, не мина доводът, не мисля, че ползите от евентуалното използване на газовия котлон при липса на ток могат да се сравнят с негативите на по-трудното почистване.  Crazy В крайна сметка си взехме плот с 4 стъклокерамични котлона със сензорни бутони - чистенето е песен, има раширения, не е тясно, загряват изключително бързо. Сигурно съм единствената, която при газифициран апартамент се е отказала от газовите котлони, но това е положението.  Joy

Съветвам те да избереш това, което на теб ще ти е удобно и което ще използваш повече.  Peace

# 12
Да, за чистенето съм съгласна с теб.

# 13
От газови бутилки ме е страх, а и котлоните на газ са много грозни и се чистят доста по-трудно. Не виждам какъв ти е проблемът със загряването на тенджерите - керамичните котлони достигат максималната топлина, която си задала, още с включването им.
Колкото до изкипяването, аз пък знам, че е много по-опасно да прекипи манджата върху газови котлони, отколкото върху стъклокерамичен плот.

# 14
  • София
А ВИДЯ ли новите газови с двата реда пламък?!!!!Не си!
Но не бързината е важната ,а удобството Peace,което е субективно. Hug
[/quot

Да но като имаш вкъщи 2 деца на 14 и 15 години които също ползват котлоните не бих била спокоина, и това трябва да се има предвид при избора на котлони.

Общи условия

Активация на акаунт