Фотография #42

• 35 238
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Честита Нова Година на всички Grinning

Чета ви най-редовно, въпреки че не пиша (а и не снимам) много напоследък. Аз нямам фотоподарък за Коледа, но и засега не искам друго освен светкавица. Ще видим за нея кога ще врънкам, рождения ми ден е чак през септември #Puppy dog
В зуумбокс и аз сега като пробвах не се отвориха линковете, но вчера или онзи ден ги разглеждах. Ще пробвам да си направя регистрация, интересно ми е дали изобщо имам снимка, която би минала.

# 631
Честита Нова Година и от мен; аз се завърнах от пътешествията...

Да си обобщя пред-коледното снимане; благодарности на всички участвали! Ето всички сетове:
Alegrina Maktubian: www.flickr.com/photos/alegrina/sets/72157622789976741/
yani*_*: www.flickr.com/photos/9023093@N07/sets/72157622819004785/
Хера: www.flickr.com/photos/34258413@N03/sets/72157622789835125/
Дуци: www.flickr.com/photos/radinabambina/sets/72157622790004397/
Люси: www.flickr.com/photos/24548327@N03/
Сладка Хапка: www.flickr.com/photos/15094993@N08/sets/72157622920578888/
и моя (почти завършен) сет: www.flickr.com/photos/misholina/sets/72157622915684370/

и много други включили се със снимки - Деси, Селмулина, Дабъл, Облак в Небето, Тролипен, Eli Mishe, Малена, Агентката, Гаргамелчо, и дано не съм пропуснала някой...

==================
Днес докато се възстановявате от празници и преглеждате получената от дядото фото-техника, дали е добър ден да си обсъдим следващата тема? Мернах по-горе, че на Сладката Хапка и се снима  Sunglasses

# 632
Пак аз, не редактирам, за да е в отделно съобщение:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=458308.0

Покана за снимки във Варна, тази неделя  Simple Smile

# 633
ЧНГ и от мен!
Добре звучи това във Варна, жалко че ми е далеч.
Вчера и ние се завърнахме от малка планинска преживелица, снимки когато имам повече време Simple Smile Надявам се тази нощ.
Малко членски внос, днес докато чаках малкия да се наспи в колата щраках каквото има около нея.

http://www.flickr.com/photos/alegrina/4234372026/

# 634
  • USA

Честита Нова Година и от нас,с пожелание за здраве и любов.

Благодаря ви за критиките,много ми помагате Hug.

# 635
ЧНГ!  Simple Smile

В Зуумбокса вероятно не виждате линковете, защото не сте регистрирани.  Thinking Първият път и аз не видях на Джали, но като се регистрирах, видях и нейния линк, и на шоши.

Firebird, хубав крещалец. Много приятни цветове и отражение. Пак ли в Южния парк? Не предполагах, че такова птиче разнообразие има там.

Чечинка, добре дошла. Както се каза по-горе, ако не ви коментираме снимките, явно не са ни впечатлили с нещо особено. Това не е причина да се отказвате, обаче.  Wink За "отскок" мога да дам малко критика за кадъра ти. Да започнем със сивотата - явно не си обработвала черно-бялото във ФШ или друга програма? Липсва контраст, острота, дори онзи драматизъм, заради който се конвертира в черно-бяло обикновено. Но, да речем, това ще го учиш в движение.
Основните неща, с които да започнеш и на които да държиш, е - идея (внушение), композиция, качество (светлина, фокус, обработка...).
Защо тази хубава девойка е направила тази кисела физиономия? Не е ясно. Жестът с ръката също не носи ясно послание, по-скоро сякаш си оправя косата или я е заболяло внезапно главата. Може би се опитва да позира като модел, но това е грешка - улавяй нейното естествено състояние. Може да е спокойна, усмихната, загледана, замечтана, но без излишни пресилени жестове и пози.
Композиция. общо взето - добре. Не си центрирала. Но от главата на момичето "излиза" дърво. Съобразявай околната обстановка, фона. Да не е претрупан, претруфен, излишни елементи, отрязани части от нещо,  дървета и стълбове, растящи по главата.  Wink
Качеството. Ясно, че със сапунерка няма какво толкова да се изисква. Косата изглежда прешарпена. Небето е твърде светло и се слива със стената.

Като цяло, мога да ти препоръчам да почетеш линковете на първа страница с полезна информация и терминология. Гледай много кадри на добри фотографи - има доста фотографски сайтове, вдъхновяващ примерно откъм портрети е www.1x.com Български сайтове - Фотофорум, Фотокулт...Така известния www.flickr.com   , http://www.photomediaworld.com/...

Ето сега открих и този сайт с някои съвети за портретна фотография: http://digital-photography-school.com/portrait-photography-tips
И задължително поне една по-сериозна книга за фотографията.

Аз качих снимки от яз. Широка поляна :

# 636
  • USA
Free Soul,страхотна критика към снимката на Чечинка,страшно полезно ми беше.Благодаря  Hug.

Извинявам се за тъпия въпрос,ама какво означава нещо да не е центрирано,обекта не е по средата ли?  Embarassed Embarassed Embarassed

Последна редакция: пт, 01 яну 2010, 23:19 от maimun77

# 637
Free, винаги ти се възхищавам как подробно и изчерпателно кометираш, аз и да искам  не мога, но си мислех колко щеше да е хубаво на мен  в началото някой  да ми  беше писал такива коментари  bouquet

Коментирах те във фликър.

# 638
  • София
Честита Нова година! Много здраве, щастие и любов! Хубава светлина, точен фокус и интересни обекти!

И аз благодаря на Free Soul за изчерпателните обяснения и критики, както и на всички останали! Наистина са ми много полезни, макар и често да не "попивам" привидно. Относно ч/б, обръщам по следния начин - давам ч/б градиент, после повтарям, като обаче кликам два пъти в/у картинката на градиента, за да ми се отвори gradient editor, кликам приблизително в средата на лентата-градиент, появява ми се нов маркер за цвят, кликам в/у него и избирам тоналност на сивото. Е, тук винаги много се затруднявам. Опитвам се да докарам максимално светъл цвят, без да губя детайли, но дали така трябва... Ето това обръщане например, добро ли е? Какво евент. не му е наред? http://www.flickr.com/photos/lexi1974/4234300259/
Имам проблем и със светкавицата - насочвам я към тавана, използвам и дифузора, който се препоръчва за портретни снимки и пак стават дълбоки сенки (Jaly, мерси за коментара във Фликера). Дали причината не е в лампата? Или може би снимам прекалено отблизо (с 50-тката). Дали да не опитам да намаля силата на светкавицата и да настройвам ръчно (но май засега това е мисия невъзможна): http://www.flickr.com/photos/lexi1974/4235006658/
maimun77, да. Да не "разполовява" кадъра. същото важи и за хоризонта - трябва да е малко над или под средата.

# 639
  • Den Haag
Честита нова година! Hug

# 640
Честита Нова Година и от мен! Много светлина в обектива и във вас през цялата 2010.
На новодошлите - добре дошли. Пускайте и коментирайте също. На всички с фото подаръци - честито!
Лекси, мнение ми е много трудно да дам. Обръщането хем ми харесва, хем не. Не мога да се аргументирам, обаче. Струва ми се, че си загубила много детайл и същевременно с това си постигнала някакъв странен цвят на лицето (все едно имаш цветен фил леър). От друга страна пък, изглежда като търсен ефект и ако се възприеме като такъв - не стои лошо. Т.е. това за мен не е 'класическо' обръщане в чб, а нещо друго.
За светкавицата нищо не мога да кажа. Аз ту се навивам за една, ту се отказвам. Истината е, че с тази бременност ме мързи да гледам и апарата ми не помръдва от шкафа. Ще взема да се активизирам в скоро време, обаче.
Сетих се, че и Ели не е показала коремче още. Няма ли кой да я снима в София? Калина? Муцуна? Джали? Друг? Аз ако бях там щях да досаждам.
О, забравих. Снощи ходих да снимам и зарята за настъпването на новата година. И освен кофти композиции и настройки от моя страна, китовия ми дава такъв ужасен цветен шум, че ми идва да го засиля от прозореца на секундата. Та нито видях зарята, нито успях да я заснема като хората. Хайде, изчезвам Simple Smile.

# 641
Free Soul, благодаря ти много! Определено ме накара да се вгледам и замисля над кадъра. Този коментар ще е много полезен за мен и ще продължавам да ви тормозя  Peace !  Hug

# 642
Честита Нова година на всички! Да сте живи здрави и винаги на фокус  Laughing

Добре дошли на новодошлите!

# 643
Ако не съм го казала назад, Честита Нова година и от мен, бъдете здрави и мерака за снимане да не ви оставя!

шоши, аз  предимно обръщам в ЧБ с  екшъните,после дооправям каквото не ми харесва, преди  обаче, когато ги нямах, обръщах по подобен начин, но преди стъпките с грейдиента, обръщам мода, от RGB минавам в Grаyscale и чак след това идва грейдиента, другите стъпки са си пак така. Имаше и други чалъми за обръщане,  разни хватки с каналите, но като не  ги ползвам съм ги забравила. Обаче, ако чукнеш в гугъл ще излезнат един тон уроци за обръщане в ЧБ.
В последния портрет на дъщеря ти, сега се върнах да го погледна, няма бяло, само тонове на сивото.  На лекси обръщането, което си дала за пример не е лошо, има контраст, там посоката, от която е снимано детето ме смущава- снимана е отдолу някак.. За светкавицата не знам,  възможно е сенките да идват от допълнителното осветление, според това откъде идва.

# 644
Честита нова година на всички!  bouquet
Много здраве и усмивки! Hug

Общи условия

Активация на акаунт