Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 404
  • 330
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Не можах да изчета всички мнения, но ми се стори, че доста от вас си гледат УЖ сами децата. Около мен 90% от познатите ми се възползват доста често от баби и дядовци и едва 10% от всички тях си признават, че бабите са им от огромна помощ..... и тези, които си ги гледат наистина сами, не се навиват на второ ФАКТ Tired
Под сами имам предвид да няма нито за 1 час на кого да го оставиш и да отидеш с мъжа си на кафе насаме, а камо ли на почивка, заведение, пазар.....
Аз моето го оставям на бабата (само на едната имам доверие) и не мога да и казвам как да го гледа и с какво да го храни: щом не мога сама да се справя си трая и си понасям последствията. На който не му харесва си го гледа сам- при нас такива са правилата  Naughty

Аз си го гледам сама, т.е. гледаме си детето сами аз и мъжа ми на 100%, липсват ни и кафетата, и ресторантите и киното и всичко , което правихме, преди да решим да имаме дете, но не е болка за умиране , знаем че детето все ще порасне , а сега има нужда от нас. И да права си , в момента не се навивам на 2-ро и то не защото не обичам децата или защото ми тежи , а чисто финансово ще ни е двойно по трудно , а сега никак не ни е лесно.
Не мога да се съглася само с това , че като оставяш детето си на някой трябва да се примириш и да нямаш претенции. А ако на детето му се крещи и се бие пак ли няма да имаш претенции и ще кажеш то е част от възпитанието , щом не го гледам аз, да го гледат както искат и могат. Или пък да речем детето е още с памперс, но "детегледачката" е решила , че вече е голямо според нея и тръгва да му го маха насила, а ако е по злоядо и насила му се дава точно определено количество храна , защото така трябва и така мисли човека, който го гледа, независимо че ти имаш друго мнение по въпроса и детето ти също.... Давам само примери, заради твърдението ти , че "...щом не мога сама да се справя си трая и си понасям последствията. На който не му харесва си го гледа сам- при нас такива са правилата  :naughty"

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 22:25 от nellyani

# 181
Не можах да изчета всички мнения, но ми се стори, че доста от вас си гледат УЖ сами децата. Около мен 90% от познатите ми се възползват доста често от баби и дядовци и едва 10% от всички тях си признават, че бабите са им от огромна помощ..... и тези, които си ги гледат наистина сами, не се навиват на второ ФАКТ Tired
Под сами имам предвид да няма нито за 1 час на кого да го оставиш и да отидеш с мъжа си на кафе насаме, а камо ли на почивка, заведение, пазар.....
Аз моето го оставям на бабата (само на едната имам доверие) и не мога да и казвам как да го гледа и с какво да го храни: щом не мога сама да се справя си трая и си понасям последствията. На който не му харесва си го гледа сам- при нас такива са правилата  Naughty

Аз си гледам детето сама(мъжа ми работи доста) -аз помощ от баби не получавам.Ако майка ми е дошла за нещо у нас мога най-много да отида до магазина за 10 мин.И това се случва сигурно един път на няколко месеца.
И да-искам и второ.Много искам второ.Просто нямаме финансовата възможност .Засега.Simple Smile

# 182
Възрасният човек в живота на детето е необходимост, дотолкова, доколкото внася "аромата" на родовата памет, според мен. Точно този възрастен човек, някога е възпитал един от двамата родители и си има своето място, най-малко като "обеца на ухото".
Иначе отговорност за възпитанието носят родителите. Баба и дядо са само за малко, от време на време. А и децата знаят, че при баба се спазват нейните правила и аз също слушам майка си Mr. Green

# 183
Е, сега излезе, че моето дете е невъзпитано, щото съм го оставяла за отглеждане на баба му  ooooh!

# 184
  • София
Иамо не разбрах каква е разликата, ако наемеш бавачка в пенсионна възраст и собствената си майка/свекърва?
Това, че плащаш на едната ти дава морално успокоение, че ТИ възпитаваш детето си ли?
Или задължително децата НЕ ТРЯБВА да се оставят на баби, бавачки и детски градини?

# 185
Иамо не разбрах каква е разликата, ако наемеш бавачка в пенсионна възраст и собствената си майка/свекърва?
Това, че плащаш на едната ти дава морално успокоение, че ТИ възпитаваш детето си ли?
Или задължително децата НЕ ТРЯБВА да се оставят на баби, бавачки и детски градини?
Моето мнение е,че поне до 2 годишна възраст детето трябва да се отглежда предимно от родителите си.

# 186

Аз си го гледам сама, т.е. гледаме си детето сами аз и мъжа ми на 100%, липсват ни и кафетата, и ресторантите и киното и всичко , което правихме, преди да решим да имаме дете, но не е болка за умиране , знаем че детето все ще порасне , а сега има нужда от нас.
 Grinning И при нас положението е абсолютно същото! Не сме излизали само двамата от както се роди детето,бих могла да го оставя на свекървата,но не го правя защото тя не може да го гледа адекватно, а и детето не е свикнало с нея, защото тя просто не идва да го вижда и дефакто то не я познава. Ето сега на мъжа ми фирмата има банкет след няколко дена, но аз няма да ходя защото няма на кой да оставя детето.На мъжа ми снаха му ще ходи защото тя си оставя детето на свеки( за разлика от мен),но за сметка на това че с мъжа й не се лишават от социален живот, детето им е много психически обременено вседствие  "възпитанието" на баба си.Така че и ние сме отложили излизанията докато детето поотрасне и започне да разбира повече, за да го оствя на приятелка с детенце с което да си играят, та да може с мъжа ми да отидеме поне на кафе за час-два.Друг вариянт нямам.

# 187

Моето мнение е,че поне до 2 годишна възраст детето трябва да се отглежда предимно от родителите си.
До 3 бих казала Peace

# 188
  • Пловдив
А ти как разбра, че тя не може да го гледа адекватно, след като то дори не я познава?

И така като те чета, напълно разбираемо ми се струва, че тя не идва да го вижда. И май вината не бих я търсила в нея. И кога ти се струва "адекватно" детето да се запознае с баба си? Може би след като опознае всичките ти приятелки? Thinking

# 189
А ти как разбра, че тя не може да го гледа адекватно, след като то дори не я познава?

И така като те чета, напълно разбираемо ми се струва, че тя не идва да го вижда. И май вината не бих я търсила в нея. И кога ти се струва "адекватно" детето да се запознае с баба си? Може би след като опознае всичките ти приятелки? Thinking
Една майка може да прецени кой е способен и кой не да гледа собственото й дете.

# 190
  • Пловдив
Да, разбира се. Но аз питах как е преценила, че някой е неспособен, след като той дори не припарва до детето. Интересно ми е просто.

Когато моят син беше на 2 годинки и нещо свекърва ми се обади да ме попита може ли след като обядва детето да го вземе от ясли? Казах "разбира се". Тя го е взела и го е завела у тях. По пътя той я попитал "а ти коя си?", защото не я познаваше. Просто така се стекоха обстоятелствата. И през ум не ми е минало, че собствената му баба може да е вредна за него, дори и да съм имала някои съмнения за начина, по който ще го "гледа", "възпитава" /или както там решите да се нарича/, през тези 2-3 часа. Не мога да си представя, че човек, който безрезервно се предполага да обича детето ми, може да е вреден за него. Изключения има всякакви, но принципното утвърждаване на тази теза ми се струва нездраво и тенденциозно. И нездарвословно за детето най-вече.

Иначе, разбира се, че всеки може да си остави детето на приятели, на познати, на пети братовчеди, само не и на баба му за два часа, стига да го счита за уместно.

# 191
  • най-шареното място
Babe factor,  ти така си решила. Имала си изисквания към бабата. Вероятно да гледа детето като теб /имам предвид да не е диаметрално противоположно и все пак да има синхрон/. И ти е  било по-важно от това да имаш гледач за да ходиш на кафенета. Решила си, направила си го. Аз лично те разбирам ззщото съм минала по същия път.

Но не съм съгласна, че децата страдат от лошото възпитания на баба. Баба възпитава така както мама е съгласна. Ако изобщо има време да възпитава. Отговорността за детето и възпитанието му е изцяло на родителите. Детето винаги страда заради тях, а не заради бабата /ако има за какво да страда, да не дава Господ/. Обикновено бабите наваксват това, което родителите не са дали на децата. Но рядко могат да запълнят напълно празнините ако ги има.

ПС Dara, Малко жени биха постъпили като теб ако бабата живее от поне 3 години на хвърлей от дома на детето /наслушала съм се на подобни истории и се благодаря, че при мен не беше така/. Не че не си постъпила правилно. Просто малко са като теб. За съжаление Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 дек 2009, 14:13 от арт мама

# 192
Дара, аз смятам човек, който изхвърля вода от бутилката на дете на 1г. и 10 месеца и му сипва кока кола, за абсолютно зловреден за детето. Обичайки го безгранично.
Преценката за това кой е "зловреден" не е необходимо да е изградена само върху опитът със собственото дете, а и от наблюдения върху поведението на този човек с други деца.

# 193
Я сега, авторката, като виден психолог и възпитател, ако обичаш да обясниш, какво разбираш под цитирам "много психически обременено" дете, че да се посмеем дружно.

# 194
  • Mediterraneo
Не съм чела темата, сигурна съм, че изобилства от бисери на големи психолози, както почти всяка тема в този подфорум.

Според мен възрастта не е критерий.

Общи условия

Активация на акаунт