СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 201
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 380
Здравейте !
Някой от вас да е пробвал да добави в системата на исодг градина за дете набор 2007г. ?
Щото при мен не се получава  Thinking

Излиза ми червен надпис :Избрали сте градина, която няма подходяща група за Вашето дете. Моля, изберете само градини с попълнени стойности в колоната Група.

На мен ми дава същото. После видях, че календарът ще бъде обновен в началото на февруари, където сигурно ще пише кога ще кандидатстваме ние.

Много ти благодаря Dessi  Hug
За момент си помислих, че или съм единствена с този проблем, или не пиша където трябва  Laughing

# 1 381
  • нейде там, където ....
Мармотче, благодаря!  Hug

# 1 382
  • София
Както и за догодина може да се обсъди само децата на персонала да влизат където пожелаят, не и внуците  Rolling Eyes

По- скоро резонно е само децата - и внуците - на леличките и бавачките да имат това предимство. Т.е. на тези, дето бършат акани дупета. Simple Smile Понеже за тези позиции - при тези заплати - подозирам, че няма желаещи.
Няма никаква логика да се отнася и за "учителката" по "музика", дето отива 2 пъти седмично за по 1 - 2 часа да изпее 2 песнички, лелките и бавачките са при нея - да е грижат за децата и белите - и взема за тази работа половин заплата. Или по "изобразително изкуство". Или каквото и да било подобно. И с тях, и без тях, все тая. Моите "другарки" - демек, възпитатели, бавачки - предполагам, че в различните възрасти все пак е различно, едва ли кой знае какво възпитание кипи при 1 годишните - свиреха на акордеон и пееха просто като част от смените си. Пък и да не го умеят - човечеството е създало звуковъзпроизвеждаща техника, няма страшно. Да не говорим колко "външни" ще се наредят на опашка да вземат тези "часове"...
Та някак не е логично и директора, и лелката с дупетата, на едно да са. За директори все още няма май отлив от желание...  Mr. Green

Лично аз наистина не виждам проблем да се ползват с предимство деца и внуци на персонала, но само в градината на мама/баба, а не в цяла София.

Тук идеята беше, че нямало било да е полезно за тези деца да ходят на мястото, където работят роднините им.
Не знам доколко за останалите е особено полезно да нямат изобщо достъп до услугата.  Crossing Arms

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 08:50 от katiABV

# 1 383
  • София
Здравейте !
Някой от вас да е пробвал да добави в системата на исодг градина за дете набор 2007г. ?
Щото при мен не се получава  Thinking

Излиза ми червен надпис :Избрали сте градина, която няма подходяща група за Вашето дете. Моля, изберете само градини с попълнени стойности в колоната Група.

Тук на всяка страница задават този въпрос по 2 - 3 пъти - и по толкова му се отговаря.

# 1 384
  • София
Теоретично е възможно тази точка да бъде използвана неограничено време и неограничен брой пъти, от дете, набор 2006. Може да е прието в неудобна детска градина или да има някакъв проблем ... ако е прието в яслена група, в края на миналата учебна година, за тази си има три точки за първо желание ... и не е нужно да отписват детето, преди да кандидатстват в друго детско заведение. И може да се ползва тази точка за предимство при преместване ... Никъде не се казва колко време може да е минало между напускането на яслата и кандидатстването ... Един път ясленче - цял живот ясленче  Grinning

madchen се опитваше да ти каже, че ако веднъж е прието някъде по 1 желание и се опитва да кандидатства другаде без отписване, губи 3те точки - с други думи е с 3 т. назад и тази 1 т. - да, наистина, недомислено е, но слабо ще го огрее - пак ще бъде с 2 зад другите.
Разбира се, може да влезе в Бухово или Нови Искър по 50то желание... но това не му носи никакъв бонус - и е просто безсмислено.

От друга страна, може да е навършило 3 и отдавна да е напуснало яслата по чисто възрастов признак, без да е било прието - по някаква причина - никъде, да е изгубило - така или иначе - навиците там градински, социализация или...каквото и там да му се вика, но въпреки това има предимство пред другите, които също си седят в къщи - така че да, имаш пълно право - недомислен е регламента по отношение формулировката на използване на такова предимство и в частност липсата на ясен срок на ползване на допълнителната точка след напускане на яслата.

Теоретично е възможно тази точка да бъде използвана неограничено време и неограничен брой пъти, от дете, набор 2006. ... Никъде не се казва колко време може да е минало между напускането на яслата и кандидатстването ... Един път ясленче - цял живот ясленче  Grinning

Това не е така. Ето тук http://kg.sofia.bg/?page=manual#71, за К5 пише: "Месеците се отчитат към датата на записване за предходните 12 месеца. Детето трябва да е посещавало яслата най-малко 6 месеца общо в периода от датата на записване до същата дата на предходната година." Т.е. и да не променят правилата, това предимство може да се ползва най-много до 6 месеца след тръгване на градина. В първия ден от седмия месец на градина, детето вече е посещавало ясла по-малко от 6 месеца в последната година и точката не му се полага. Значи, дете, което е тръгнало на градина на 1 септември и е изписано от яслата на 30 август, може да ползва тази точка с цел преместване най-много до края на февруари.

Е - че това си е половин година!
Половин година в къщи на 3 си е цял живот в къщи... не виждам тогава основанието за такова предимство.
Разбирам седмица - две - три...

# 1 385
  • нейде там, където ....
Ако веднъж е прието по 1 желание, губи трите точки за първо желание, но има 2 второ и 1 за трето. Т. е. новото първо желание е с 2 точки, новото второ - с 1. Ако детето е прието на текущ прием 2008/2009 по първо желание, то за 2009/2010 първото желание също носи три точки. Не че не се губят, а по скоро се дават по 1 път за учебна година.
Срокът от 6 месеца за последните 12 има логика, заради децата, които са родени в началото на годината и може да са изписани, при навършване на 3 години. За да бъдат с еднакъв старт родените януари и август, посещавали ясла и кандидатстващи в детска градина. В същото време не позволява тази точка да бъде използвана до безкрай, след приемане на детето в детска градина. Това исках да си изясня, заради конкретен случай, но не можах да го намеря, затова писах тук. Благодаря на marmotche, че ми го показа.   bouquet

Успех на всички в предстоящото класиране!   bouquet

# 1 386
  • София

Добре де, а къде е равният старт на децата, които изобщо не са могли да се доберат до ясла?
Тук идеята беше, че вече са се "аклиматизирали" и е добре да не губят... ами, инерция.
Е, за 6 месеца са я изгубили отвсякъде - аз лично никаква, ама никаква логика не виждам да бъдат поставени отпред.

А за 2те точки си напълно права - ама аз нещо сутрешно май не мога да смятам....  Crazy

# 1 387
Както и за догодина може да се обсъди само децата на персонала да влизат където пожелаят, не и внуците  Rolling Eyes

По- скоро резонно е само децата - и внуците - на леличките и бавачките да имат това предимство. Т.е. на тези, дето бършат акани дупета. Simple Smile Понеже за тези позиции - при тези заплати - подозирам, че няма желаещи.
Няма никаква логика да се отнася и за "учителката" по "музика", дето отива 2 пъти седмично за по 1 - 2 часа да изпее 2 песнички, лелките и бавачките са при нея - да е грижат за децата и белите - и взема за тази работа половин заплата. Или по "изобразително изкуство". Или каквото и да било подобно. И с тях, и без тях, все тая. Моите "другарки" - демек, възпитатели, бавачки - предполагам, че в различните възрасти все пак е различно, едва ли кой знае какво възпитание кипи при 1 годишните - свиреха на акордеон и пееха просто като част от смените си. Пък и да не го умеят - човечеството е създало звуковъзпроизвеждаща техника, няма страшно. Да не говорим колко "външни" ще се наредят на опашка да вземат тези "часове"...
Та някак не е логично и директора, и лелката с дупетата, на едно да са. За директори все още няма май отлив от желание...  Mr. Green

Леко - полека ще си дойдем на думата!!!
Ето това е дразнещото родителите относно К4 , че не се отнася само за тези лелки - родители , (а не баби - бабите си търсят интереса - пенсия и не си мислете , че лесно биха си стояли в къщи да си гледат внучето  Mr. Green ) които споменаващ по горе, ( и за тях не е правилно ...но  приемам те са малцинство )  а за всички работещи , домакини , готвачки , музикални и к'ви ли не ... в детско заведение К4. Детето има поне един родител или баба/дядо, които работят в детско заведение на територията на Столична община – 3 т. , и не само това , а си дадоха и точка от допълнителните критерии , а тази точка мили момичета съвсем не е без значение , знаете ли колко много народ работи по ДК4. Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование (включва педагогически и директорски персонал на постоянен договор в основните, средни и висши училища на територията на Столична община) колко много родители са в тази сфера на образованието и колко много деца са ВЪН точно заради тази "под точка"  ... я погледнете добре в колко много ДГ е избрана за под критерий  Е моето дете два три, пъти е "прецакано от системата точно заради тези критерий и не съм съгласна много ясно ... Учителю - преклон , но колко часа работиш и колко ви е по отговорна професията  пред други професии и Вие ли взимате 300 -350 лв заплата т'а сте облагодетелствани за ДГ - е не  Stop не ме убеждавайте в очевадното . ОК за заключение на леко обърканият ми пост искам да кажа , че е поносимо да са с предимство РОДИТЕЛИ лелки в ДГ , но не и всички работещи там баби , дядовци и роднини ... така би било малкооо по справедливо спрямо нас които също работим и даваме блага на държавата по един или друг начин  Hug
не приемайте поста ми като заядлив , защото нямам това за цел ( засегнат би се почувствал само този ,които е облагодетелстван не справедливо по тези критерий )  нека погледнем нещата от всички страни и да дадем равен шанс на всички равни деца ( независимо каква е професията на родителите им  )
Благодаря на тези които ме изчетоха и още повече на тези които ме разбраха правилно   bouquet

п.п. съседката е леля в ясла , кога ходи на работа не знам , все си е в къщи , ако внучето и е болно и не ходи на училище то тя го води в яслата  Wink с нея за по 3-4  часа , защото дефакто тя толкоз работи ( по две са на смяна от 8:30 до 16:30 така им се връзва някъде , когато съм си говорила с нея по съседски ,казва , че искат децата сутрини нахранени , макар , че се полага храна , но това било принципно , и в 16:30 да са вземени - нищо , че работното време е от 7:30 до 19.30  на които родител не му изнася да се оправя за мястото на детето му чакат много на опашка  Е???  това бе от мен споделих факти реални които са пред очите ми и не само пред моите а и пред вашите - огледайте се
Желая ви лек и успешен ден !

# 1 388
  • София
Кати, не коментирам редно ли е изобщо да има такава точка за ясленчета и т.н. Само посочих настоящия правилник какво казва.

И да обяснявам лично какво мисля - да има ли точка за еди какво си, защо, как, няма смисъл. Тази тема поне за мен беше полезна, когато не се казваше "страсти", а когато беше работна, а в нея активно четеше г-н Джонев и после поне част от идеите тук се обсъждаха в раб. група и се вземаха някакви решения по тях. След това подобна функция изпълняваше Ели (Хриса). Натъжава ме да видя, че и тя засега се оттегля. Ели, благодаря за ангажираността, времето и работата до сега!

Като така, единствената полза от темата остава информирането на нови и неориентирани потребители. И изпускане на парата ...

# 1 389
Сега като казахте "данъкоплатци" и се замислих
Не може ли да се изиска към документите за записване в градина/ясла да се представи документ, че всички данъци са платени?
Така тези, които си правят оглушки и смятат, че няма смисъл да плащат данъци да не могат да се възползват от тези услуги!

# 1 390
  • София, под Карлсон
Въртим, сучем и пак стигаме до теми, които сме дъвкали още преди година.... Whistling

С уговорката, че съм против всички критерии, защото ги считам за дискриминационни, то К4 ми е най- противният сред тях. Не може внуците на който и да било да се ползват с привилегии, не става!!! Naughty Децата, чийто родители работят в детски градини ДА, нека имат предимство, за да не се налага млади хора да напускат работа, за да си гледат детето и по този начин да лишават държавата от данъците, които иначе биха платили. И то само при условие, че този критерии важи за детското заведение, където работи съответният родител. Но баби, дядовци и други роднини до девето коляно НЯМАТ право на подобна привилегия!!!
Много уважавам Didia покрай постовете й в темата, но не съм съгласна с нея по този въпрос и още по малко със съпоставката й преди време тук с картите за градски транспорт. Според мен няма база за сравнение, то е все едно да сравняваш кокошка с крава. Не може да се сравняват държавни с частни учреждения. В частните фирми служителите могат да карат мерцедеси, защото фирмата им ги плаща, но държавните служители нямат моралното право да се возят на такива коли, защото парите за тях идват от нас, данъкоплатците. СКГТ може да дава безплатни карти на служителите си, защото е частна структура, но държавните детски гради са финансирани от нас, така че аз имам право детето ми да е там точно толкова, колкото и всеки друг, без изключение. Извинявам се за дългия пост, но това ми е болната тема  Wink

# 1 391
  • sofia
Миналата година, когато се обсъждаха критериите се промъкна и тази идея......но кои точно данъци - за имот или за доходи.
Надделя мнението (ако не се лъжа) че подобно изискване, че натовари много работата на директора при записването, самите родители при ваденето на бележки, представянето на данъчни декларации (които е безумие да се развяват къде ли не с цялата информация).
И ако работиш на трудов договор, а фирмата не ти внася осигуровките, ами безработните и т.н.
Ако ти се рови в старите теми- миналата година по това време.

# 1 392
Ако имам време ще погледна  Peace
А иначе няма защо да се предтставят декларации, като тези пред данъното... просто данъчното издава бе;ежка, че не дължиш данъци...  Peace
За фирмите неосигуряващи работещите... не знам наистина  newsm78
Безработните... еми те би трябвало да имат по-малък шанс да запишат детето на градина/ясла (заради точките, че родителите работят), което пък ги вкарва в порочен кръг... как да започнат работа, като няма кой да гледа детето  #Crazy

# 1 393
Въртим, сучем и пак стигаме до теми, които сме дъвкали още преди година.... Whistling

С уговорката, че съм против всички критерии, защото ги считам за дискриминационни, то К4 ми е най- противният сред тях. Не може внуците на който и да било да се ползват с привилегии, не става!!! Naughty Децата, чийто родители работят в детски градини ДА, нека имат предимство, за да не се налага млади хора да напускат работа, за да си гледат детето и по този начин да лишават държавата от данъците, които иначе биха платили. И то само при условие, че този критерии важи за детското заведение, където работи съответният родител. Но баби, дядовци и други роднини до девето коляно НЯМАТ право на подобна привилегия!!!
Много уважавам Didia покрай постовете й в темата, но не съм съгласна с нея по този въпрос и още по малко със съпоставката й преди време тук с картите за градски транспорт. Според мен няма база за сравнение, то е все едно да сравняваш кокошка с крава. Не може да се сравняват държавни с частни учреждения. В частните фирми служителите могат да карат мерцедеси, защото фирмата им ги плаща, но държавните служители нямат моралното право да се возят на такива коли, защото парите за тях идват от нас, данъкоплатците. СКГТ може да дава безплатни карти на служителите си, защото е частна структура, но държавните детски гради са финансирани от нас, така че аз имам право детето ми да е там точно толкова, колкото и всеки друг, без изключение. Извинявам се за дългия пост, но това ми е болната тема  Wink

По този казус може да се погледне и от друга плоскост, която досега не беше коментирана.
Знае се, че работещи и близки на работещи в транспорта ползват намаления, облекчения и т.н.
Медицински лица, близки и роднини не чакат на опашките и не плащат отгоре.
Да, обаче места в градския, междуградски и т.н транспорт има достатъчно за всички.
При доктора всеки може да влезе, макар и да му се наложи да чака 1 час или 1 месец.
По тази логика, ако се търси справедливост, децата, които имат майки и баби в яслите и градините, могат да плащат намалена такса! Това би било справедливото....

Изводът е - трябва да има достатъчно места за всички! Peace

# 1 394
  • София, под Карлсон
Ако ще се вземат предвид платени данъци, то следва да се гледат само тези, които влизат директно в общината(например данък сгради). Осигуровките нямат място тук.

Общи условия

Активация на акаунт