СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 674
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 825
denito2, опцията за 1 точка за посещаващите самостоятелна ясла е само за децата набор 2006. Това е уточнено в менюто "Критерии и точки по правилата за 2009 г.", в което се влиза от профила на детето. Погледни сама.
Причината е именно, че това е по Правилата за прием за 2009 г.
Очакваме тази година да има някакви промени в Правилата за прием, козметични може би, но предполагам, че в тези промени ще разгледат и въпросният критерий дали да остане валиден и тази година за децата от набор 2007 и по-малките евентуално, не знам.

Дано ме разбра.  Peace

# 826
  • София
Ехе според Г-жа Фандъкова били отворени цели 16-17 нови детски градини, а ние само се оплакваме, че нямало места за нашите деца.А пък и данъците не всички си ги плащали в София, ама то и тези които си ги плащаме явно пак нямаме места.

# 827
  • София
Тeмата за данъците като се отвори и много се вбесявам,защото имам едно дете и данъци внасяме и ние с баща и бабите и дядовците с десетилетия в тази община и за единственото дете на толкова хора няма място в яслата,а сигурно и за детската градина #Cussing outПросто не можах да повярвам,че със закъснение,но се класирахме за детската кухня,че и там първите месеци нямаше свободно място за нас.

# 828
  • Върху лъчите на Слънцето.

Очакваме тази година да има някакви промени в Правилата за прием, козметични може би, но предполагам, че в тези промени ще разгледат и въпросният критерий дали да остане валиден и тази година за децата от набор 2007 и по-малките евентуално, не знам.

Ако пипнат този критерий, ще пипнат и другите. Но дали ще се прави нещо такова изобщо- януари е почти в средата си...

# 829
Попринцип каква е логиката да има точа предимство за децата посещавали ясла? newsm78 Нещо мисля, ама дали мисля, не мога да го осмисля:)

# 830
  • София
Ами поне за мен няма такава.Това отново ощетява децата, които не са имали късмета да се класират за ясла.Но и тук ще има много различни мнения.

# 831
Попринцип каква е логиката да има точа предимство за децата посещавали ясла? newsm78 Нещо мисля, ама дали мисля, не мога да го осмисляSimple Smile
Логиката на критерия е, че децата посещаващи вече ясла от една старана са адаптирани и няма стрес, от друга майките вече са се върнали на работа и ново спиране ще пречи не само на семействата, но и на работодателите.
Освен това, в много от самостоятелните градини така или иначе при прием са имали предимство децата от съседните самостоятелни ясли, има квартали (по-старите, централни), в които почти няма ОДЗ и това е един вид компенсация.
Не казвам, че е справедливо  Peace ...

# 832
И аз си мислих, че все пак е по-трудно за майка започнала вече работа, защото детето е било на ясла, да спре, защото детето не е прието в детска градина. Но има много майки, които ходят на работа, а децата им са в частни ясли... за тях също не е справедливо...
А и разбирам да имаше чисти ясли във всеки квартал... и да се класираха повече деца... ама то и там е голямо чакане и мъка...

# 833
  • София
Именно.Аз, а и много други майки са в това положение.
Обявили са 22 места за набор 2008 в район Подуяне и 10 места в Люлин.Обявени са и места за набор 2007.
Успех на тези, които са чакащи там Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 10:49 от aria_82

# 834
Ами, медалът е с много страни... Пак нещата влизат в омагьосания кръг. Вярно, че аз съм от тези, които, единственото на което разчитат, е точката за ясла. И съм си дала детето на ясла преди да се реши, че ще има такава точка. Съгласна съм, че и това не е много лесно. Връзкарството в яслите сигурно е към 50%. По същото време, когато моето дете, на 1,6 г. тръгна на ясла, много други деца си останаха при майките, защото майките смятат, че децата до 3 години трябва да се гледат в домашна среда.
В момента, когато се обяви 1 т. за децата, посещаващи ясла, всички хукнаха масово да записват ясли - къде активно, къде фиктивно. Жалко, че наистина нуждаещи се деца, останаха пак отвън.
Може би стана объркано, но искам да кажа, че по идеята си, тази точка е справедлива. По изпълнението й, нещата са по-различно поставени.
От една страна е детето, което вече има създаден "градински" начин на живот. От друга страна е родителят, който трябва да напусне работа. Или може би, логиката ми е сбъркана? Щом съм си уредила детето с ясла и съм работила вече почти 2 години, съм натрупала състояние, за да си изпратя сега детето на частна градина, или пък тези средства ще ми бъдат достатъчни да си го гледам вкъщи докато тръгне на училище... 

# 835
  • София
Далеч съм от мисълта, че сега е ваш ред за частна ясла-това на никого не го пожелавам.Истината е, че просто всички дечица трябва да са си на детска градина и да не ги делят по милион и един критерия.

# 836
А защо и децата, които са посещавали частна ясла да нямат 1 точка... те също са свикнали на "градински" живот, а майките са на работа Simple Smile
Но няма как да се следят частните градини, нали... Така си е наистина омагьосан кръг Simple Smile  ooooh!

# 837
"Защото явно родителите им имат възможност да плащат за частно заведение..."
Съжалявам, това беше опит за черен хумор!  Peace

П.С. aria, в моя случай по-скоро ще преговарям с шефа си да ми отдели кътче в офиса, за да си гледам детето

# 838
Отдавна не съм следила темата и имам 2 въпроса
1. Има ли нещо ново в критериите за прием за 2010г.?
2. За приема през 09,2010 кога ще се обявяват местата? Сега виждам че е само текущ прием с единични евентуално освободени места. А за септември?

# 839
  • София
За възможностите да плащам, няма да го коментирам, че като се сетя и започвам да плача имайки впредвид семейния ни доход и лукса да плащам луди пари за частна ясла.
А за кътче в работата-направо ще ми пожелаят успешно търсене на нова работа.Те си ми бяха казали -изтича ми годината и обратно, ако не довиждане работно местенце.Абе пълен капитализъм в работата и анархия при приема в детско заведение.
Рени, още няма нищо решено за критериите за приема през 2010 и като гледам никой не знае кога ще има някаква ясното, което допълнително изнервя чакащите родители.

Общи условия

Активация на акаунт